Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζουν τα παιχνίδια και την ψηφοθηρία σε βάρος των αποδήμων

Η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Συνέχεια στα πολιτικά παιχνίδια και την ψηφοθηρία σε βάρος των αποδήμων δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, υπόθεση που ανακίνησε με το πάτημα που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χτες ολοκληρώθηκε η διήμερη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το «σόου» θα κορυφωθεί όταν το νομοσχέδιο θα εισέλθει στην Ολομέλεια.

Χτες, τελευταία μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα βρήκαν μία ακόμα ευκαιρία να «χαϊδέψουν τα αυτιά» των αποδήμων, επιβεβαιώνοντας ότι τους βλέπουν μόνο σαν «κουκιά», καταθέτοντας εκ νέου τις αντιδραστικές τους προτάσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «έχουμε στην παρούσα Βουλή μια ιστορική ευκαιρία να στείλουμε με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ένα ισχυρότατο μήνυμα έγνοιας, φροντίδας, αναγνώρισης και ουσιαστικής ενότητας του έθνους σε όλους τους Ελληνες του εξωτερικού». Ακόμα πιο χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη. Αφού κατέστησε σαφές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε εισηγήθηκε περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων», κατέκρινε τη ΝΔ ότι «έφερε ένα νομοσχέδιο με περιορισμούς», το οποίο προβλέπει «για τους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ενός ή του άλλου κόμματος», κάνοντας καθαρό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ενιαίο ψηφοδέλτιο»!

«Ακρως αντιδραστικό» χαρακτήρισε το παραπάνω ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι «δεν είναι μία η ομογένεια. Η ομογένεια έχει κοινωνικές διαφοροποιήσεις και ταξικές διαφοροποιήσεις, και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να έχει και πολιτική και κομματική τοποθέτηση».

Ο δε υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανέφερε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμφωνούμε καταρχήν και τα υπόλοιπα είναι τεχνικά ζητήματα».

Ολα για τα «κουκιά»

Ο Γ. Γκιόκας επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα πως «επιβεβαιώθηκε και τώρα ότι η ανακίνηση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος πρόσφατος, ψηφισμένος με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακές. Γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αξιοποίησε τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη». «Απλά ανοίγετε πάλι τέτοιο ζήτημα, μόνο και μόνο για να χαϊδέψετε τα αυτιά των αποδήμων και γιατί τους αντιμετωπίζετε ως "κουκιά"», τόνισε.

Αλλωστε, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, αν ήταν διαφορετικά «θα φροντίζατε όλοι εσείς, που κυβερνούσατε τόσα χρόνια, να λύσετε ορισμένα προβλήματα από αυτά που ζουν οι Ελληνες μετανάστες, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό», π.χ. Εκπαίδευσης, με τα σχολεία που φθίνουν χρόνο με τον χρόνο, αποψίλωσης των προξενικών αρχών κ.ά., ενώ το κυριότερο - υπογράμμισε - είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώθηκαν από τις πολιτικές των κομμάτων που τώρα κόπτονται τάχα για τους απόδημους.

Αναφερόμενος στην προχτεσινή συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, σημείωσε ότι «είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ορισμένες απαντήσεις στο ερώτημα που θέσαμε, για ποιο λόγο ήταν χαμηλός ο αριθμός όχι μόνο της συμμετοχής αλλά και της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των ευρωεκλογών. Αυτό που έθεσαν οι φορείς ως βασική αιτία ήταν ότι ένας αριθμός Ελλήνων επιλέγει να πάρει μέρος όχι στις ελληνικές ευρωεκλογές, δηλαδή για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά για την ανάδειξη Γερμανών, Βέλγων Σουηδών ευρωβουλευτών κ.ο.κ.». Και πρόσθεσε: «Γιατί είναι προφανές ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων έχει συνδέσει την τύχη του, τη ζωή του, το μέλλον του, τη δουλειά του με τις εξελίξεις και τις συνθήκες περισσότερο της χώρας όπου διαμένει και λιγότερο της Ελλάδας, και επιλέγει να πάρει μέρος σε αυτές τις ευρωεκλογές. Και λέμε, και καλά κάνει».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Ως ΚΚΕ προσεγγίσαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα αυτό με θέσεις αρχών. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, μακριά από πολιτικά παιχνίδια, στα οποία συμμετέχουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, στις πλάτες των Ελλήνων αποδήμων, και δίπλα στα προβλήματα που τους έχουν συσσωρεύσει εδώ και χρόνια με την πολιτική τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ