Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΕΝΓΕ
«Ο λόγος στους ειδικευόμενους γιατρούς»

Εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο «Τιτάνια»

H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), εκδήλωση με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης, υπερεφημέρευση - εντατικοποίηση, η διέξοδος. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων γιατρών στο προσκήνιο. Δίνουμε τον λόγο στους ειδικευόμενους γιατρούς».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Να παρθεί πίσω το σχέδιο που μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στη διοίκηση και προετοιμασία κλιμάκωσης με σωματεία της Δυτικής Αθήνας

Να παρθεί πίσω το σχέδιο οργανισμού που προτάθηκε εν κρυπτώ και μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του «Νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης, απαιτεί η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Αύριο, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. στη διοίκηση του νοσοκομείου, και προσανατολίζεται στην οργάνωση μαζικής σύσκεψης και κινητοποίησης, μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας, το επόμενο 15ήμερο, για την υπεράσπιση του νοσοκομείου για τον λαό της περιοχής.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, με το νέο σχέδιο οργανισμού «επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας. Ο χρόνος εκδήλωσης και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου οργανισμού κατά σατανική σύμπτωση είναι καρμπόν με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το "Νέο ΕΣΥ" που εξήγγειλε η κυβέρνηση».

Εξηγώντας τι προβλέπει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η «επιτροπή σοφών» του «Αττικόν», δηλαδή μία μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ανώτερων διοικητικών παραγόντων του νοσοκομείου, το Σωματείο σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • Το νοσοκομείο να απολέσει τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ, και να μετατραπεί μέσω ΣΔΙΤ σε ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα.
  • Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων πανεπιστημιακών, κατά τη νομοθεσία της Ιατρικής Σχολής.
  • Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, με πιο φτηνούς και λεηλατημένους υγειονομικούς, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, «οι εργολάβοι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κινητικότητα, οι εκβιαστικές μετακινήσεις και αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις "ημέτερων" και προϊσταμένων μάνατζερ θα γίνουν ο κανόνας», προειδοποιεί το Σωματείο.
  • Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία θα αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο χώρο. Οργανικές θέσεις θα προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς θα συνεχίσει και θα γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

Το Σωματείο απαιτεί την οριστική ανάκληση του σχεδίου, τονίζοντας ότι το απορρίπτει στο σύνολό του. «Για μας είναι αιτία πολέμου οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και το προσωπικό, ενάντια στη δημόσια Υγεία.

Η ίδια η κυβέρνηση προστάτεψε και πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία. Το "Νέο ΕΣΥ" μόνο νέο δεν είναι αλλά φτιάχνεται με όλα τα παλιά και σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Με ό,τι δηλαδή απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας.

Δεν θα τους περάσει!»

Πάνω από 90 «εθελοντικές μετακινήσεις» νοσηλευτών στα νησιά

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σωρηδόν οι «εθελοντικές μετακινήσεις» και από το «Αττικόν» προς τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών. Μόνο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετακινήθηκαν πάνω από 90 νοσηλευτές, με διάρκεια αρχικά για ένα μήνα, τώρα διανύουν τον δεύτερο, καθώς η κυβέρνηση που κουνά το δάχτυλο στον λαό για τον εμβολιασμό, δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν», είναι να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου με αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους που έμειναν πίσω. Πιο συγκεκριμένα: «Ολόκληρα τμήματα έχουν μείνει ακρωτηριασμένα αφού οι περισσότεροι νοσηλευτές είναι σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, καλύπτονται οι βάρδιες με επικουρίες. Οι συνάδελφοι που μετακινήθηκαν από ειδικά τμήματα για να ενισχυθούν Covid κλινικές, δεν έχουν επιστρέψει, ενώ η λειτουργία τους έχει επανέλθει. Μετακινούνται σε νοσηλευτικά τμήματα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν τοποθετηθεί στη διοικητική υπηρεσία! Δεν δίνονται ρεπό για να βγουν τα προγράμματα. Οι άδειες έχουν μπει σε αναμονή».

Το Σωματείο σημειώνει ότι η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι «είναι της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ που δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη (για τα εμβολιαστικά κέντρα) και με τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων (στα νοσοκομεία) θέλουν να καλύψουν τα κενά της μισής Ελλάδας.

Την ίδια ευθύνη έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου που επικαλείται "οδηγίες από τα πάνω", ενώ γνωρίζει ότι δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας, αλλά και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που αντί να φροντίσει για την αποκατάσταση της λειτουργίας τμημάτων, να δώσει πραγματικές άδειες στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό, ψάχνει νοσηλευτές για να τους "ξεκουράσει" δουλεύοντας στα νησιά!

Μέχρι πριν από ένα μήνα δεν έβγαιναν τα προγράμματα και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι βάρδιες στα τμήματα. Ξαφνικά περισσεύουν; Ποιον δουλεύουν;», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί: Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, να δοθούν καλοκαιρινές άδειες τρεις βδομάδες σε όλους, να σταματήσουν οι επικουρίες - να γυρίσουν όλοι στα τμήματά τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Αντιμετώπιση της πανδημίας» με λιβάνισμα στους επιχειρηματίες

Μετακινήσεις προσωπικού, παρατάσεις συμβασιούχων και ούτε κουβέντα για προσλήψεις προσωπικού

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο γίνονται περαιτέρω τροποποιήσεις της σύμβασης που έχει υπογραφεί από το 2018, δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νομοσχεδίου περί «αντιμετώπισης της πανδημίας» βρίσκονται μετακινήσεις του ήδη ταλαιπωρημένου και κατάκοπου υγειονομικού προσωπικού, παρατάσεις συμβασιούχων, χωρίς πουθενά βέβαια να γίνεται λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμα περιέχονται δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα όσα οφείλουν στο Δημόσιο με το λεγόμενο clowback σε ...160 δόσεις, αλλά και η επικίνδυνη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα «των κοινωφελών ιδρυμάτων», δηλαδή και επιχειρηματικοί εφοπλιστικοί όμιλοι όπως το «Ιδρυμα Νιάρχου» να ιδρύουν «φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»!

Στο ήδη αντιδραστικό περιεχόμενο μάλιστα του κυρίως σώματος του νομοσχεδίου ήρθαν να προστεθούν και κάμποσες αντιδραστικές τροπολογίες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχολίασε ότι όλα τα αστικά κόμματα εμφανίζουν τα διάφορα ευαγή ιδρύματα των εφοπλιστών ως εθνικούς ευεργέτες, όταν για τα κέρδη τους και συνολικά του κεφαλαίου έχει αυτά τα χάλια το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σημείωσε ακόμα ότι την ώρα που ο λαός θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ενισχύει την εγκληματική πολιτική στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματίες, που έχει επιφέρει αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα και ανέδειξε την ανάγκη ο λαός να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο της ζοφερής πραγματικότητας που ζει.


Ειδικά για τις τροπολογίες που αφορούν την Υγεία, αναφέρθηκε σε αυτή που παραδίδει σε επιχειρηματίες της Υγείας τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έναντι αμοιβής, ενώ τίθεται θέμα ασφάλειας της δημόσιας υγείας τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των εμβολίων από τους ιδιώτες όσο και για το τι θα γίνει για την αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών.

Αναφορά έκανε και στην τροπολογία που προβλέπει ότι και συνεργεία ιδιωτών θα μπορούν να διενεργούν rapid test κ.ά.

Η συζήτηση έδωσε και πάλι την ευκαιρία σε όλα τα αστικά κόμματα να προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά δημόσιο σύστημα Υγείας και επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αρκεί να βρεθεί κάποιος ...«ικανός να τους βάλει κανόνες».

Μάλιστα, το κερασάκι στο κλίμα συναίνεσης ήταν όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθό, «στην πραγματικότητα» επειδή σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι «ανέφικτο να νομιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι», φράση που όπως είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, αποτελεί «έκρηξη ρεαλισμού», με τον Ανδ. Ξανθό να μην απαντά από τη μεριά του.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών» στο νομοσχέδιο, τα άλλα αστικά κόμματα για διαχειριστικούς λόγους κατά.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα του πνεύματος συνεννόησης και συναίνεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπούς ήταν ότι απέρριψαν χωρίς συζήτηση τις τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούσαν η πρώτη την παράταση της απασχόλησης των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση της ανεργίας μετά τη λήξη της απασχόλησης του προγράμματος. Η δεύτερη την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

605 νέα κρούσματα χτες και 13 θάνατοι

Χτες 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας στους 12.695 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 33.

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 605, εκ των οποίων 21 είναι εισαγόμενα, 315 εντοπίστηκαν στην Αττική, 31 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.829.

Αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτοί και με τεστ οι χώροι ψυχαγωγίας

Υστερα από την παροχή «δωροκάρτας» στους νέους 18 - 25 ετών που θα εμβολιαστούν, σε μια εκφυλισμένη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σειρά χτες είχαν οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, τις οποίες έκαναν οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήρια λειτουργίας της αγοράς και όχι ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων, ανακοινώθηκε ότι οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι ψυχαγωγίας από τον Ιούλη θα χωρίζονται σε «αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους» και σε «μεικτούς για πλήρως εμβολιασμένους και όσους κάνουν τεστ».

Η επιλογή για το αν κάποιος χώρος θα είναι αμιγής ή μεικτός ανήκει στον ιδιοκτήτη του χώρου ψυχαγωγίας. Η πληρότητα θα είναι στο 85% στους αμιγείς χώρους και στο 75% στους μεικτούς, όπου επιπλέον αρχικά θα απαιτείται μάσκα. Στις 15 Ιούλη θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των χώρων ψυχαγωγίας σε ψηφιακή πλατφόρμα να δηλώσουν την επιλογή τους. Τα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, θα είναι μόνο αμιγώς για πλήρως εμβολιασμένους, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τεστ για ανήλικους.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Προ των πυλών το 4ο κύμα, ανοχύρωτος και πάλι ο λαός

Οσο η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» συνεχίζεται, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Προ των πυλών βρίσκεται το 4ο κύμα πανδημίας, με την μετάλλαξη «Δέλτα» να έχει χτυπήσει ήδη 92 χώρες, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η «Δέλτα» έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, μέχρι και 70% σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη (που είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος), διπλασιάζει τις πιθανότητες νοσηλείας και κινδυνεύουν ανοσοκατασταλμένοι, παιδιά και ανεμβολίαστοι. Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας απαιτείται πλέον να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, αφού όπως διαπιστώνεται και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών (π.χ. Ισραήλ, Μ. Βρετανία) η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης καλπάζει.

«Ατομική ευθύνη» και τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεός τους

Πώς απαντάει η κυβέρνηση σε αυτήν τη νέα φάση όπου φαίνεται ότι μπαίνει η εξάπλωση της πανδημίας; Με τις γνωστές συνταγές της «ατομικής ευθύνης», της απόρριψης κάθε συζήτησης για θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, και της παραπομπής κάθε πιθανότητας να «τη γλιτώσουμε» στους εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζοντας τη χειρότερη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» και τροφοδοτώντας τον ανορθολογισμό, ανακοινώθηκε η παροχή «δωροκάρτας» σε νέους 18 - 25 ετών που θα εμβολιαστούν, σε ένα ακόμα μέτρο που καταλήγει ως ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο πλαίσιο, χτες ανακοινώθηκε ο διαχωρισμός των χώρων ψυχαγωγίας για να δέχονται είτε αμιγώς εμβολιασμένους είτε μεικτά (εμβολιασμένους και μη - βλ. θέμα στη δίπλα σελίδα).

Την ίδια στιγμή προχωρά το άνοιγμα του Τουρισμού με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, που φτάνουν το 10%, και με «πανάκεια» το «πράσινο πιστοποιητικό», στο όνομα του οποίου απορρίπτεται κάθε επιπλέον και ουσιαστικό μέτρο προστασίας και αποτροπής της διάδοσης. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες - καταγγελίες επιβατών σε καράβια της ακτοπλοΐας: Τα «πρωτόκολλα» των εφοπλιστών στοιβάζουν κόσμο στις «οικονομικές θέσεις», κρατώντας το ποσοστό «κενών καθισμάτων» για τα σαλόνια «διακεκριμένων θέσεων», τα οποία μοσχοπουλιούνται εν πλω, με ταξιδιώτες να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Χώρια που οι έλεγχοι κατά την επιβίβαση είναι κοροϊδία.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ενάμιση χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας ο συνωστισμός είναι αφόρητος και τα δρομολόγια αραιώνουν αντί να πυκνώνουν, κάνοντας αδύνατη την οποιαδήποτε «αυτοπροστασία» που προπαγανδίζει προκλητικά η κυβέρνηση.

«Πανάκεια» ο εμβολιασμός, που «σέρνεται»

Οσο για τον εμβολιασμό, που παρουσιάζεται ως το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας; 7 μήνες μετά την υλοποίηση της «επιτυχημένης στρατηγικής για τον εμβολιασμό», έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 35% του πληθυσμού, αποτέλεσμα των συμφωνιών που έχουν υπογράψει η κυβέρνηση και η ΕΕ με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών, και οι οποίες εμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή σκευάσματα.

Ετσι, ακόμα και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μισοεμβολιασμένοι (η προστασία από τη «Δέλτα» για το 45% που έχει εμβολιαστεί με μία μόνο δόση είναι μόνο 30%), λόγω της «χαμηλής ροής των εμβολίων». Χιλιάδες άνθρωποι με πολλαπλές αναπηρίες και εκφυλιστικές νόσους παραμένουν επίσης ανεμβολίαστοι, αφού ο κατ' οίκον εμβολιασμός καθυστέρησε δραματικά, μέχρι η κυβέρνηση να βρει τη «φόρμουλα» για εμπλοκή των ιδιωτών με το αζημίωτο, κάτι που έκανε χτες με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να αρνείται να προσλάβει προσωπικό στα εμβολιαστικά κέντρα, να στελεχώσει τη δημόσια ΠΦΥ, να αναπτύξει τις Κινητές Ομάδες Υγείας με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό (όλοι οι συμβασιούχοι που στελεχώνουν τις ελάχιστες ΚΟΜΥ αναμένεται να απολυθούν στα τέλη του χρόνου).

Και ενώ η αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα είναι προαπαιτούμενο, τους τελευταίους μήνες έχει περάσει κι αυτή στην ατομική ευθύνη, με την αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας «αυτοδιάγνωση» και με τα ελάχιστα δημόσια εργαστήρια να μη διαθέτουν στην πλειοψηφία τους καν εξοπλισμό για τη γονιδιακή ανάλυση σε όλα τα θετικά δείγματα, προκειμένου να ανιχνεύεται η εξάπλωση των μεταλλάξεων.

Προωθείται η επιχειρηματική λειτουργία, που έφερε τα τραγικά αποτελέσματα

Ταυτόχρονα, μπορεί να απορρίπτονται ασυζητητί τα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, όμως την ίδια στιγμή προχωράνε η εμπορευματοποίηση και η ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, η πολιτική δηλαδή που είχε τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το «Νέο ΕΣΥ», σε συνέχεια μεταρρυθμίσεων προηγούμενων κυβερνήσεων, που προώθησαν τα «Νοσοκομεία ΑΕ», τη λειτουργία τους με το ζύγι «κόστους - οφέλους». Προβλέποντας αυξημένες πληρωμές για λιγότερες «παροχές» στους ασθενείς - πελάτες, ακόμα λιγότερο μόνιμο προσωπικό (ήδη λείπουν πάνω από 30.000 μόνιμοι υγειονομικοί, σύμφωνα με τα ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων) και παραπέρα διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μισθούς ψίχουλα και μηδαμινά δικαιώματα.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που έχουν γονατίσει από την εντατικοποίηση της εργασίας, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν παίρνουν άδειες, ούτε ρεπό, βρίσκονται όμηροι στα νύχια εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μετακινούνται από Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, από τα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά (μόνο στο Νοσοκομείο «Αττικόν» 90 νοσηλευτές έχουν μετακινηθεί σε εμβολιαστικά κέντρα νησιών) κ.ο.κ.

Στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας προστίθεται άλλωστε και το βαρύ τίμημα από την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας από όλες τις υπόλοιπες νόσους. Μόνο το 2020 η «πλεονάζουσα» θνητότητα αυξήθηκε κατά 8% από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου, ενώ εκατοντάδες χειρουργεία και θεραπείες για τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νόσους ματαιώθηκαν ή δεν έγιναν στο βαθμό που έπρεπε. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, μάλιστα, ήδη ξεπερνά τα δύο χρόνια...

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ακάλυπτη η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού

Copyright 2021 The Associated

Πάνω από μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, μόλις λίγο πάνω από 3 δισ. δόσεις εμβολίων (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά εμβόλια που απαιτούν τη χορήγηση δύο δόσεων) έχουν χορηγηθεί σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 7,8 δισ. άνθρωποι), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Οπως αναμενόταν, από τη στιγμή που και τα εμβόλια είναι πηγή κέρδους για μονοπώλια και αντικείμενο σφοδρών γεωπολιτικών και οικονομικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο παγκόσμιος εμβολιασμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες: Οι χώρες «αυξημένου εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους, ενώ οι χώρες «χαμηλού εισοδήματος» έχουν χορηγήσει μόλις 1 δόση για 100 κατοίκους.

Περίπου το 40% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως (1,2 δισ.) έχουν γίνει στην Κίνα, με την Ινδία (329 εκατ.) και τις ΗΠΑ (324 εκατ.) να συμπληρώνουν την τριάδα.

Αναλογικά με τον πληθυσμό, στην πρώτη θέση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ, με περίπου το 60% πλήρως εμβολιασμένο. Ακολουθούν η Χιλή, το Βρετανία, η Μογγολία, η Ουρουγουάη, η Ουγγαρία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

Στην ΕΕ έχουν χορηγηθεί 357 εκατ. δόσεις. Το 50% του πληθυσμού της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν στο 32%.

Το εμβόλιο που έχει διανεμηθεί και χορηγηθεί περισσότερο στον κόσμο είναι της «ΑstraZeneca» και ακολουθούν τα εμβόλια των «Pfizer» - «BioNTech», «Sinopharm», «Moderna», το «Sputnik V», της «Johnson & Johnson» και της «Sinovac».

Μεγάλη έξαρση σε μια σειρά χώρες

Σε αυτό το έδαφος, των αργών ρυθμών και της μεγάλης ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, όπως και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 182,2 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 3,947 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» (γνωστή και ως «ινδική» μετάλλαξη).

Στη Ρωσία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και χτες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ 652 θανάτων σε ένα 24ωρο. Συνολικά, με «συντηρητική» καταμέτρηση, οι νεκροί ξεπερνούν τις 134.500, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.

Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά γενικά με αργούς ρυθμούς, αφότου όμως αυξήθηκαν οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, οι αρχές αναφέρουν επιτάχυνση. Χτες πάντως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της (69 εκατ. ανθρώπους) έως το φθινόπωρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση περίπου 23 εκατ.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων στην παραλλαγή «Δέλτα», με την οποία έχει μολυνθεί το 90% όλων των νέων κρουσμάτων, αλλά και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» είναι μεν λιγότερο αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής «Δέλτα», ωστόσο παραμένει κοντά στο 90%.

Η Ινδονησία βρίσκεται στα πρόθυρα «καταστροφής», καθώς το στέλεχος «Δέλτα» αρχίζει να κυριαρχεί στη χώρα, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός. Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα και τα νοσοκομεία σε πολλές «κόκκινες περιοχές» είναι σχεδόν πλήρη, όπως στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, με κατειλημμένο το 93% των κλινών ΜΕΘ. Μόλις 13,3 εκατ. άνθρωποι, από τα 181,5 εκατ. που μπορούν να ανοσοποιηθούν, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Η χώρα χρησιμοποιεί κυρίως το κινεζικό εμβόλιο «Sinovac», αλλά και αυτό της «AstraZeneca».

Τα κρούσματα αυξάνονται και στο Τόκιο, με τις αρχές να φοβούνται για πιθανό πέμπτο κύμα λοιμώξεων, λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφηκαν 317 κρούσματα τη Δευτέρα, ενώ οι λοιμώξεις αυξάνονται για 9 συνεχόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, πολύ πιθανά θα προκύψουν κρούσματα και προβλήματα στη διάρκεια των Αγώνων, που ξεκινούν στις 23 Ιούλη. «Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο είναι σαφώς ανοδικός», είπε ο Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για την πανδημία, προαναγγέλλοντας πιθανά έκτακτα μέτρα.

Αντιθέσεις εντός ΕΕ για τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια

Εξάλλου, μετά τις διαφωνίες εντός της ΕΕ για τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια - με τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τα εμβόλια και για την «πίτα» του Τουρισμού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - η Κομισιόν έδωσε χτες «πράσινο φως» ώστε κάθε κράτος - μέλος να μπορεί «να επαναφέρει κατ' εξαίρεση και προσωρινά» ξεχωριστά περιοριστικά μέτρα.

Ηδη η Γερμανία κατέταξε χτες την Πορτογαλία και τη Ρωσία στις περιοχές όπου διαπιστώνεται αύξηση παραλλαγών και όσοι επιστρέφουν από αυτές τις δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα, ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τη λήψη μέτρων για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Βρετανία, όπου υπάρχει αυξημένη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Πέντε θεραπείες εξετάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, οι πρώτες πέντε υποσχόμενες υποψήφιες θεραπείες κατά της COVID-19 που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο με τα θεραπευτικά προϊόντα της ΕΕ, με στόχο να εγκριθούν τουλάχιστον τρεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Πρόκειται για τέσσερις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μία ανοσοκατασταλτική, η οποία έχει άδεια κυκλοφορίας και θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Τρεις αγροτικοί γιατροί για 30.000 κατοίκους!

Νέος γύρος κινητοποιήσεων και πολύμορφων δράσεων το επόμενο διάστημα

Ολη η Νότια Ρόδος βασίζεται μέσα στην τουριστική σεζόν, με την πανδημία σε εξέλιξη, μόνο σε τρεις αγροτικούς γιατρούς! Οι γιατροί αυτοί έχουν την ευθύνη για μια περιοχή με 30.000 μόνιμο πληθυσμό, που εκτινάσσεται το καλοκαίρι, και πρέπει να λειτουργήσουν δύο Αγροτικά Ιατρεία και ένα Περιφερειακό, στο οποίο πρέπει να ξενυχτούν κάθε βράδυ σε εφημερίες ετοιμότητας (πρακτικά κανονικές εφημερίες), με κανονική υπηρεσία το επόμενο πρωί!

Το προκλητικό κυβερνητικό αφήγημα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας ξεσκεπάζει με την καταγγελία της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, η οποία από πριν την πανδημία εισπράττει «υποσχέσεις» για τη στελέχωση με προσωπικό και ασθενοφόρα για την 24ωρη λειτουργία του ΠΙ Γενναδίου και το ΕΚΑΒ Νότιας Ρόδου.

Με το 4ο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση επιδίδεται σε συσκέψεις επί συσκέψεων, με πρόσφατη αυτή μεταξύ της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, του δημάρχου, αντιπεριφερειαρχών και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, από όπου εξαγγέλθηκε για πολλοστή φορά ότι «δρομολογούνται λύσεις»...

«Γνωρίζουμε καλά πως οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της σε τοπικό επίπεδο είναι ασπιρίνες, που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα το διαιωνίζουν», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, ρωτώντας: «Διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη λειτουργία του ΠΙ Γενναδίου με επαρκές προσωπικό και μέσα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα έκτακτα περιστατικά; Προσλαμβάνονται ειδικευμένοι γιατροί όπως γυναικολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι κ.λπ., ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των κατοίκων των χωριών μας;

Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική.

Ολες αυτές οι συναντήσεις και συσκέψεις των αρμόδιων γίνονται κάτω από την πίεση όλης της κοινωνίας της Νότιας Ρόδου. Μιας κοινωνίας που απαιτεί επιτέλους να δημιουργηθεί σύγχρονο Κέντρο Υγείας στον τόπο μας».

Υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανοιχτής σύσκεψης κατοίκων και φορέων της Νότιας Ρόδου, το επόμενο διάστημα προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις, με διεκδικήσεις:

  • Πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΙ Γενναδίου.
  • Εικοσιτετράωρη λειτουργία του ΠΙ Γενναδίου όλο τον χρόνο, με παρουσία ειδικευμένου γιατρού, νοσηλευτή και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Κανονικές εφημερίες στο ΠΙ Γενναδίου και όχι ετοιμότητας.
  • Να παρθεί η απόφαση για δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας στη Νότια Ρόδο, πλήρους στελεχωμένου.
Εκτακτη ΓΣ σήμερα στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Αρτας

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 11 το πρωί, στο εξωτερικό αμφιθέατρο του νοσοκομείου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αρτας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, όπως: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στις ειδικότητες του παθολογικού και εργαστηριακού τομέα, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες σε όλο το προσωπικό και να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Το ΔΣ του Συλλόγου σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο Αρτας λειτουργούν επιπλέον 4 εμβολιαστικές γραμμές σε δύο εμβολιαστικά κέντρα, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών COVID-19, κλινική Λοιμωδών και κλινική Αυξημένης Φροντίδας Λοιμωδών, Τμήμα Ελέγχου στην πύλη του Νοσοκομείου, χωρίς καμία επιπλέον πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις προσωπικού, με την επόμενη χρονιά στο ζήτημα των συνταξιοδοτήσεων να επίκειται κύμα αποχωρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ