Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΣΤΙΑΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ανοίγουν» με τα «πρωτόκολλα» - απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Με «όπλα» την «αυτοδιάγνωση» και τον εμβολιασμό που «σέρνεται», εξαιτίας των ελλείψεων και των ανταγωνισμών στην αγορά των εμβολίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για «φως στο τούνελ» της πανδημίας τις αμέσως επόμενες βδομάδες, προωθώντας ταυτόχρονα το άνοιγμα του Τουρισμού με τα πρωτόκολλα - απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου αλλά και των Μεταφορών.

Από χτες, Δευτέρα 3 Μάη, «άνοιξε» η Εστίαση μετά από περίπου 6 μήνες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 11 μ.μ. ενώ ήδη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, σε εξωτερικό χώρο και χωρίς μουσική, ενώ η λειτουργία τους θα είναι έως τις 22.45.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές τη βδομάδα σε self tests, εκ των οποίων το ένα θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων Εστίασης από τις 15 Μάη και μετά, μέρα επίσημου ανοίγματος του Τουρισμού.

Εξάλλου, «χαλάρωση» των περιορισμών εισόδου από επισκέπτες τρίτων χωρών πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος του εμβολιασμού αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Επιτροπή προτείνει η άρση περιορισμών εισόδου να αφορούν όχι μόνο ταξιδιώτες από χώρες με «καλά» επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά κάθε ταξιδιώτη που έχει εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή αγορά εμβόλια, κι αυτό ενώ, όπως είναι γνωστό, ο εμβολιασμός αν και προστατεύει τον εμβολιασμένο δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Πρόκειται για πρόταση ενταγμένη στους σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, αφού εξαιρεί από την άρση των περιορισμών εισόδου εκατομμύρια πολίτες από σχεδόν 50 χώρες, εκτός Ρωσίας και Κίνας, που έχουν εμβολιαστεί με τα δικά τους εμβόλια (Sputnik V, Shinovac, Shinopharm).

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»
Πουλάει 40 ευρώ το διαγνωστικό τεστ στους συνοδούς ασθενών

Σαράντα ευρώ το διαγνωστικό τεστ πουλάει στους συνοδούς των ασθενών η διοίκηση του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο»! Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μ. Πέμπτη πάρθηκαν δύο τεστ από δύο συνοδούς ασθενών και τη Μ. Παρασκευή τούς κάλεσαν να περάσουν από το λογιστήριο να πληρώσουν από 40 ευρώ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή σχετική απόφαση της διοίκησης.

Το όλο θέμα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη (19/11), όταν η διοίκηση του «Αιγινήτειου» αποφάσισε ο αναγκαίος και για τους συνοδούς των ασθενών μοριακός έλεγχος να γίνεται επί πληρωμή. Μάλιστα, η διοίκηση επικαλείται τάχα τη «διευκόλυνσή τους και εφόσον το επιθυμούν, καθώς η ανωτέρω εξέταση απαιτείται για την παραμονή τους σε χώρους του Νοσοκομείου» και επιβάλλει την «τιμολόγηση της μοριακής δοκιμασίας ανίχνευσης SARS-CoV-2 (Real Time PCR) στο ποσό των σαράντα ευρώ (40,00) αποκλειστικά για τους συνοδούς νοσηλευομένων ασθενών».

Η αγωνία των συνοδών - οι οποίοι λόγω των τραγικών ελλείψεων υποκαθιστούν νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό - για τους δικούς τους ανθρώπους συνοδεύεται και με τη σύσταση της πληρωμής των 40 ευρώ «στο Τμήμα Κίνησης Ασθενών κατόπιν σχετικού παραπεμπτικού από τον θεράποντα ιατρό του νοσηλευόμενου ασθενούς». Δηλαδή κάθε συνοδός, αντί να κάνει δωρεάν το τεστ, θα πρέπει να πληρώνει αδρά, σε ένα ακόμα «επεισόδιο» της μετακύλισης της κρατικής ευθύνης στην τσέπη του λαού.

ΚΑΤΟΥΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τραγική απώλεια αναδεικνύει τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας

Η τραγική απώλεια της Μαρίας Κ., 30χρονης εγκύου στον 6ο μήνα, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας από «μαζική πνευμονική εμβολή», έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας σε δομές Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, που είναι απαραίτητες ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπου η διακομιδή των ασθενών πρέπει να είναι άμεση. Στο συγκεκριμένο περιστατικό της άτυχης νεαρής γυναίκας, αν και το Κέντρο Υγείας είναι κοντά στο σπίτι της, ήταν κλειστό και με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο νοσοκομείο μετά από ώρα, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Συγγενείς και φίλοι της 30χρονης καταγγέλλουν με δηλώσεις τους το γεγονός της μη πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Το ζήτημα αναδεικνύει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με δηλώσεις του προέδρου της. Σημειώνεται ότι το ΚΥ Κατούνας λειτουργεί μόνο 8 ώρες καθημερινά, δεν έχει καθόλου ασθενοφόρο και όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία, που απέχει 25 χιλιόμετρα, ή το Αγρίνιο, που απέχει 45 χιλιόμετρα.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία

400.000 παραπάνω θάνατοι μέσα σε ένα χρόνο στη Ρωσία

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε αρκετές περιοχές του κόσμου με ραγδαίους ρυθμούς, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 153,6 εκατομμύρια, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,2 εκατ.

Στην Ινδία συνεχίζεται η τραγωδία για το λαό, με τη χώρα να καταγράφει καθημερινά πάνω από 300.000 κρούσματα και πάνω από 3.400 θανάτους, για δώδεκα συνεχόμενες μέρες. Μέχρι χτες ο επίσημος απολογισμός των συνολικών θανάτων έφτανε τις σχεδόν 219.000. Ξεπέρασε έτσι το Μεξικό και κατατάσσεται πλέον τρίτη στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θάνατοι). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 20 εκατ.

Αλλά και στη Βραζιλία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική: Τον Απρίλη καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ενα απέραντο νεκροταφείο

Στην Ινδία τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για τους διασωληνωμένους ασθενείς είναι λιγοστά, «όπου υπάρχουν», νεκροτομεία και κρεματόρια «ξεχειλίζουν». Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, τουλάχιστον 16 ασθενείς με COVID-19 και 2 νοσοκόμες πέθαναν το Σάββατο όταν ξέσπασε ακόμη μια πυρκαγιά σε ΜΕΘ νοσοκομείου, στην Μπαρούτς, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζάρατ, όπου νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος. Μέσα στον Απρίλη, ακόμη μια πυρκαγιά, στη Μουμπάι, στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς με COVID-19, ενώ άλλοι 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κρατίδιο Μαχαράστρα. Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 ασθενείς με κορονοϊό πέθαναν σε νοσοκομείο όταν διακόπηκε η χορήγηση του οξυγόνου στις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, εξαιτίας διαρροής...

Η κυβέρνηση του Ν. Μόντι δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για την προστασία του λαού ούτε και για την επιβράδυνση της εξάπλωσης, αρνούμενη να επιβάλει lockdown, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας του λαού.

Παράλληλα, αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε το Σάββατο και αφορά 600 εκατ. δικαιούχους, εξαιτίας έλλειψης δόσεων, παρότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η Ρωσία παρέδωσε 150.000 δόσεις του εμβολίου «Sputnik-V» και θα ακολουθήσουν «εκατομμύρια δόσεις» εμβολίων, τα οποία θα πωληθούν στην Ινδία από τα ντόπια εργαστήρια («Dr. Reddy Labs Ltd») που το παρασκευάζουν. Η δε «Pfizer» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για μια «ταχεία διαδικασία έγκρισης» του εμβολίου της.

Επαφή των ηγετών Κίνας - Ινδίας

Κι ενώ συνεχίζεται η παροχή βοήθειας δεκάδων κρατών προς την Ινδία, με τη Δύση να παρεμβαίνει με όρους ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή και ανάσχεσης της Κίνας, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την τεράστια αύξηση των θανάτων και προσφερόμενος να βοηθήσει στη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε μια τέτοια συγκυρία, κι ενώ σοβεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρών δυνάμεων, αντιδράσεις και εντός της Κίνας προκάλεσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμό που συνδέεται με μια επιτροπή του ΚΚ Κίνας, καθώς ειρωνεύεται την Ινδία για την κρίση του κορονοϊού. Η ανάρτηση στον κινεζικό ιστότοπο «Weibo» αντιπαραθέτει την εικόνα μιας επιτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων στο Διάστημα από την Κίνα μαζί με μια φωτογραφία των θυμάτων Covid που αποτεφρώνονται μαζικά στην Ινδία, με το σχόλιο: «Ανάβοντας φωτιά στην Κίνα vs ανάβοντας φωτιά στην Ινδία». Η ανάρτηση διαγράφηκε λίγες ώρες μετά.

400.000 περισσότεροι θάνατοι στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατέγραψε «πλεονάζουσα θνησιμότητα» με περίπου 400.000 παραπάνω θανάτους το διάστημα Απρίλη 2020 - Μάρτη 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων των προηγούμενων ετών, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη ρωσική στατιστική υπηρεσία και τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς της πανδημίας στη Ρωσία.

Οι αριθμοί της πλεονάζουσας θνησιμότητας, που σύμφωνα με τους επιδημιολόγους είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταγραφή του απολογισμού των θανάτων της πανδημίας (από Covid-19 αλλά και από άλλες συνέπειες, όπως η υποθεραπεία άλλων ασθενειών), υπερβαίνουν τους επίσημους απολογισμούς των θανάτων λόγω Covid-19 σε πολλές χώρες, όπως έχουν δείξει αντίστοιχα από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αλλού.

Η Rosstat, η ρωσική στατιστική υπηρεσία, έχει ανακοινώσει ότι οι θάνατοι από Covid-19 στη Ρωσία ανέρχονται σε 250.000 από τον περασμένο Απρίλη μέχρι τον φετινό Μάρτη. Επίσης, ο ρυθμός των θανάτων ήταν το Μάρτη του 2021 κατά 25% αυξημένος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι νεκροί της πανδημίας είναι περίπου 111.000.

Η πλεονάζουσα θνησιμότητα υποδεικνύει θανάτους λόγω Covid-19, που δεν έχουν καταγραφεί και δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά και αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας εξαιτίας της κατάρρευσης των νοσοκομείων, των λιγότερων διαγνώσεων, θεραπειών και επεμβάσεων τον περασμένο χρόνο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
345 νεκροί και 8.127 νέα κρούσματα σε πέντε μέρες

Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και χτες άλλοι 345 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid, με τους 134 από αυτούς να καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Μόνο τον Απρίλη «έφυγαν» από τη ζωή περίπου 2.500 άνθρωποι, σχεδόν το 1/4 από τους συνολικά 10.587 θανάτους που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σκαρφαλωμένοι στους 797, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Σημειώνεται ότι παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ (μόλις 23.000 χτες και προχτές) που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες πέντε μέρες, τα κρούσματα έφτασαν τα 8.127. Το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 2.146 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.022 στην Αττική, 302 στη Θεσσαλονίκη, 68 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 348.568.

Το πενθήμερο έγιναν συνολικά 1.685 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Λαμπάδες και σοκολατένια αυγά στα παιδιά που νοσηλεύονται

Με αφορμή τις μέρες του Πάσχα, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ δώρισαν λαμπάδες και σοκολατένια αυγά στους μικρούς και τις μικρές που νοσηλεύονται στις κλινικές Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Παιδοαιματολογική, Παιδοψυχιατρική και ΜΕΘ Παίδων. Το Μ. Σάββατο δώρισαν παραδοσιακά εδέσματα και ευχετήριες κάρτες και αντάλλαξαν ευχές με τους εργαζόμενους που είχαν βάρδια, μακριά από τις οικογένειές τους. «Φέτος, παρόλο που η πανδημία Covid-19 αποδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης ενός δωρεάν, ισχυρού εθνικού συστήματος Υγείας, η Λαμπρή συνεχίζει να βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με αντιλαϊκούς νόμους, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, με τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας να είναι κυρίαρχες στην απασχόληση, με μεγάλες περικοπές στην Υγεία. Ο αγώνας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται», σημειώνει το Σωματείο και απευθυνόμενο με αισιοδοξία σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου εύχεται «δύναμη για να προχωρήσουμε σε αγωνιστικούς δρόμους που θα φέρουν δικαίωση και ειρήνη!».

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με μετακινήσεις γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων επιχειρείται η «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών

Την «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές του νοσοκομείου επιχειρεί η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που παραμένουν, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου, αποφασίστηκε η μετακίνηση περίπου 40 γιατρών από 1η μέχρι και 30 Μάη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τόσο της πρωινής λειτουργίας όσο και του προγράμματος εφημεριών στις κλινικές Covid και στη ΜΕΘ.

Μετακινούνται ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας, Παιδοχειρουργικής, Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Οφθαλμολογίας, ΩΡΛ, Νεφρολογίας. Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η μετακίνηση στη ΜΕΘ δύο επικουρικών Χειρουργικής, ενός ΩΡΛ και δύο ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής!

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα σε νοσηλευτικό προσωπικό στο «Ιπποκράτειο».

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ιπποκράτειου» σημειώνει ότι η σχετική απόφαση της διοίκησης είναι αποκαλυπτική της «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας και των μέτρων που πάρθηκαν από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα.

«Αποδεικνύεται ότι οι όποιες προσλήψεις έγιναν για τις ανάγκες της πανδημίας σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Αυτός είναι ο λόγος που μετακινούνται γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, στην πλειοψηφία τους ειδικευόμενοι και επικουρικοί, και καλούνται να διαχειριστούν τη νοσηλεία των Covid ασθενών», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Και θέτει ...ρητορικά τα ερωτήματα: «Κατά πόσο είναι επιστημονικά ορθό να αναλαμβάνουν ρόλο "ειδικού" σε Covid κλινικές οι παιδίατροι, οι παιδοχειρουργοί και οι δερματολόγοι; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ΜΕΘ, ενός κατεξοχήν εξειδικευμένου τμήματος, με χειρουργούς, ΩΡΛ και ουρολόγους; Μήπως άραγε οι γιατροί που μετακινούνται περισσεύουν από τα τμήματά τους;».

Τονίζει ότι η «λύση» των αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων λειτουργεί εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου, και κυρίως εις βάρος των ίδιων των ασθενών. «Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων στις αντίστοιχες ειδικότητές τους δεν μπορεί να παραμένει σε καραντίνα έναν χρόνο μετά. Είναι ζήτημα διασφάλισης της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών που θα στελεχώσουν το σύστημα Υγείας μας στο εγγύς μέλλον», προσθέτει, αναδεικνύοντας μία ακόμα σημαντική επίπτωση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί εδώ και τώρα την άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων, την πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία της ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί). Επίσης, να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Ανεπανόρθωτες πληγές για το λαό, απρόβλεπτη η επούλωσή τους

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του «Θριασίου» για ανάκληση της μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά για Covid-19

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Η εκρηκτική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης, μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αποτυπώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επιχειρήματα κατέθεσε ο εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου στο ΔΣ για τις σοβαρές παρενέργειες αυτής της πολιτικής και την αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της απόφασης μετατροπής του «Θριασίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής επιπτώσεις:

Α) Χωροταξικά: Δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή που να καλύπτει σε καθημερινή βάση πάνω από 200.000 κατοίκους και στις γενικές εφημερίες 1.500.000, σε μία απόσταση πλέον των 80 χλμ. Βρίσκεται δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, διά του οποίου διακινούνται επείγουσες περιπτώσεις από νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Βρίσκεται σε μία από τις δύο οδικές εισόδους του νομού Αττικής ως προς την υποδοχή πολυτραυματιών, αλλά και άλλων ασθενών από Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε μία βιομηχανική περιοχή με συχνά και ενίοτε μαζικά εργατικά ατυχήματα, και πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή.

Β) Ιατρικά - Δεοντολογικά - Ηθικά: 1) Διακόπτεται η παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης σε τεράστια γεωγραφική και πληθυσμιακή περιοχή, χωρίς εναλλακτική λύση, με όποιες συνέπειες στη δημόσια υγεία. 2) Η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη νοσοκομείου. 3) Δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) για αντιμετώπιση Covid-19. 4) Διακόπτεται η εκπαίδευση και έρευνα, με αποτέλεσμα να παραιτούνται ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι κυρίως ιατροί.

Γ) Τεχνοκρατικοί λόγοι: Η δυνατότητα ανάπτυξης κλινών Covid-19 δεν μπορεί να υπερβεί τις 180 από τις πλέον των 400 του νοσοκομείου, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια (παρά την αναβάθμιση) του συστήματος παροχής οξυγόνου. Θα παραμείνουν λοιπόν κενές πλέον των 200 κλινών (...) ήδη λειτουργούσαν 120 και πλέον κλίνες Covid-19. Οι δυνατότητες ΜΕΘ θα αυξηθούν μόνο για 8 κλίνες.

Επίσης, ως «ενδεικτικό της "ενίσχυσης" του νοσοκομείου» μεταφέρθηκαν και τα «πολλά διαδικαστικά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό κομμάτι. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, τόσο στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ όσο και στο υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση του νοσοκομείου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους), αυτό μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό, παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε προφορικά για την στελέχωση των κλινικών Covid με 20 επιπλέον ιατρούς. Το αποτέλεσμα αυτού, πέραν της υπερβολικής κόπωσης των ιατρών, είναι να μην μπορούν να καταρτιστούν και τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, σύμφωνα με τους διευθυντές των εν λόγω κλινικών (...) κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κόπωση (σωματική και ψυχική), η ένταση και η πίεση των ιατρών των Covid κλινικών είναι τέτοια που οδήγησε αρκετούς εξ αυτών σε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία κατά του διοικητή και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Επίσης, παρότι έχει δοθεί προφορική εντολή από την 2η ΥΠΕ για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών σε έναν ενιαίο χώρο, μέχρι και σήμερα ουδείς μας έχει ενημερώσει πού, πώς και με τι προσωπικό θα νοσηλεύονται.

Ταυτόχρονα, κάτω από όλη αυτή την πίεση, προτάθηκε στο μόνο Covid νοσοκομείο μας, το οποίο έχει σταματήσει κάθε άλλη δραστηριότητα ή την έχει μεταφέρει σε άλλους χώρους, να λειτουργήσει και 2ο Εμβολιαστικό Κέντρο, για την πραγματοποίηση εμβολιασμών με εμβόλια της "Johnson & Johnson"!», αναφέρεται στην εισήγηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ενημερώθηκε και έλαβε υπόψη του όλα τα παραπάνω, ενώ τονίστηκε από όλους το γεγονός ότι έχουν γίνει αποδέκτες των παραπόνων και της δυσαρέσκειας κατοίκων της περιοχής αλλά και εργαζομένων του νοσοκομείου για τη μετατροπή του μόνο για Covid.

«Η πλειοψηφία των μελών δήλωσε πως τα προβλήματα αυτής της μετατροπής είναι πολλά και θα έπρεπε το νοσοκομείο πολύ γρήγορα να επανέλθει στην πρότερη κανονική λειτουργία του». Σημειώνεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου (...) με δύο λευκές ψήφους, αυτές του διοικητή και προέδρου και της διοικητικής διευθύντριας και αντιπροέδρου», αποφάσισε ομόφωνα «να διαβιβαστούν στο υπουργείο Υγείας η παρούσα απόφαση και το αίτημα των μελών του ΔΣ για άμεση ανάκληση της απόφασης μετατροπής του ΓΝΕ "Θριάσιο" σε νοσοκομείο για νοσηλεία μόνο ασθενών που πάσχουν από Covid-19».

Παράμετροι, προβληματισμοί και σκέψεις για τη νοσηλεία των ασθενών με νόσο Covid-19

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στον «Ερυθρό Σταυρό», που αναπνευστήρας φαίνεται να τέθηκε εκτός λειτουργίας από ανθρώπινο χέρι, προκαλώντας μια ανθρώπινη απώλεια

Η νόσος Covid-19 είναι ευρέως γνωστό πως απαιτεί απομόνωση. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα τμήματα Covid απομονώνονται στους θαλάμους νοσηλείας, όπου μεταφέρονται εφόσον αποφασιστεί ότι χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ακόμα και οι περιπατητικοί ασθενείς απαγορεύεται να εξέλθουν του θαλάμου, ούτε καν να κυκλοφορήσουν στο διάδρομο της κλινικής, για να περιορίζεται η αύξηση και διάχυση του ιικού φορτίου και η ενδονοσοκομειακή διασπορά. Οι ασθενείς εξέρχονται του θαλάμου μόνο όταν χρειάζεται να μετακινηθούν, π.χ. στο ακτινολογικό, συνοδεία πάντοτε τραυματιοφορέων, και άμεσα επιστρέφουν στην κλίνη τους. Οποτε μεταφέρονται ασθενείς εκτός των τμημάτων, για λόγους διαγνωστικούς ή άλλους, ακολουθεί άμεσα διαδικασία απολύμανσης των χώρων από το συνεργείο καθαριότητας.

Οι ασθενείς από τη στιγμή που εισάγονται στο νοσοκομείο δεν έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου, δηλαδή δεν βλέπουν κανέναν συγγενή ή οικείο για όλο το διάστημα της νοσηλείας. Η απαγόρευση είναι ρητή και ισχύει για όλους για προφανέστατους λόγους. Επίσης η εμπειρία και οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ασθενείς που πληρούν κριτήρια νοσηλείας παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10-15 ημέρες. Πολλοί νοσηλεύονται βδομάδες ολόκληρες. Η μοναδική επαφή που μπορούν να έχουν οι ασθενείς με τους οικείους τους είναι μέσω τηλεφώνου, ή φορητού υπολογιστή στην καλύτερη περίπτωση, εάν διαθέτουν και ξέρουν να τον χειρίζονται. Πολλοί ασθενείς, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, δεν διαθέτουν καν κινητό τηλέφωνο ή δεν μπορούν να το χειριστούν. Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία το σταθερό τηλέφωνο είναι ένα εντός του κάθε θαλάμου και σε σταθερό σημείο, οπότε οι κατακεκλιμένοι ή οι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο δεν δύνανται να το χρησιμοποιήσουν. Κατά συνέπεια, πληθώρα ασθενών δεν μπορούν καν να συνομιλήσουν με τους οικείους τους για βδομάδες ολόκληρες, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της ψυχικής τους κατάστασης και αύξηση της ανησυχίας των συγγενών τους.

Σημαντική πλευρά η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών με Covid

Γινόμαστε αποδέκτες, οι ιατροί και νοσηλευτές, παραπόνων ή και παρακλήσεων για όλα τα ανωτέρω, χωρίς να είμαστε οι αρμόδιοι για να τα επιλύσουμε, μέσα στον τεράστιο φόρτο εργασίας και καθηκόντων που μας έχουν ανατεθεί. Εχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών, τραγελαφικών και σουρεαλιστικών συμβάντων, που είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνουν χώρα εν έτει 2021. Ενας 25χρονος αλλοδαπός έκλαιγε γοερά και ισχυριζόταν ότι θα αυτοκτονήσει. Οταν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε μαζί του, διαπιστώσαμε ότι δεν είχε φορτιστή για να φορτίσει το κινητό του, το μοναδικό μέσο επικοινωνίας του με τον «έξω κόσμο». Να σημειωθεί ότι σε πολλά νοσοκομεία, σχεδόν σε όλα, δεν διατίθεται τηλεόραση στους θαλάμους, παρά μόνο αν νοικιάσεις. Οι ενοικιάσεις έχουν ανασταλεί λόγω Covid, τηλεοράσεις δεν έχουν τοποθετηθεί στα δωμάτια. Πώς θα περάσουν την ώρα τους οι ασθενείς; Ούτε ρολόγια τοίχου δεν υπάρχουν στα δωμάτια, με αποτέλεσμα πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο, να μας ρωτάνε κάθε φορά τι ώρα είναι.

Σε όλο αυτό το σκηνικό να λάβουμε υπόψη ότι το άγχος των νοσηλευομένων είναι αυξημένο, καθώς πάσχουν από μία λοίμωξη που έχει μονοπωλήσει με αρνητικό τρόπο όλη την επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο. Θάνατοι και διασωληνώσεις ασθενών με Covid - όπως οι ίδιοι - είναι στην ημερήσια διάταξη. Σημαντική παράμετρος για την ψυχολογία τους είναι η παρουσία του προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών, βοηθών θαλάμου. Είμαστε όλοι πανομοιότυπα ντυμένοι, με τις στολές, τις μάσκες, όλα τα ΜΑΠ, με αποτέλεσμα μόνο τα μάτια μας να φαίνονται. Οσο και αν μιλάμε ενθαρρυντικά, όσο και αν αγγίζουμε φιλικά τους ασθενείς με τα γαντοφορεμένα χέρια μας, η όψη μας, τουλάχιστον στην αρχή, προκαλεί επιπλέον ανησυχία και άγχος, ιδίως στους πιο ηλικιωμένους. Εμείς μπαίνουμε στους θαλάμους νοσηλείας και φωνάζουμε ότι είμαστε παθολόγοι, ώστε να γίνει αντιληπτό ποιοι είμαστε και ότι κάνουμε επίσκεψη. Η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών λαμβάνουν αγωγή με δεξαμεθαζόνη (κορτιζόνη) βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ψυχικής σφαίρας, ακόμα και σε οξείες ψυχώσεις.

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο ή επιδεινώνονται. Οι λοιποί ασθενείς του θαλάμου γίνονται μάρτυρες αυτής της επιδείνωσης, και λογικό είναι να αυξάνει ενδόμυχα ο φόβος μήπως «έρθει η σειρά τους». Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε να ομαδοποιούμε τα περιστατικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω έλλειψης κλινών, πληθώρας ασθενών και φυσικά μιας βασικής για όλα παραμέτρου, της μακροχρόνιας έλλειψης προσωπικού. Σκεφτείτε ότι ακόμα και η απλή χορήγηση οξυγόνου με ρινική κάνουλα ή μάσκα Venturi προκαλεί έναν συνεχή θόρυβο. Η κατάσταση γίνεται αφόρητη - και δίχως υπερβολή τραγική - όταν διασωληνώνεται ένας ασθενής, και λόγω έλλειψης κλινών παραμένει σε κοινό θάλαμο, ή ακόμα και σε ΜΑΦ, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με πλήρη επικοινωνία, όπως συμβαίνει συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το θέαμα ενός διασωληνωμένου που είναι σε καταστολή και έχει έναν σωλήνα στο στόμα είναι τουλάχιστον σκληρό για τους υπόλοιπους ασθενείς του θαλάμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ιατροί και νοσηλευτές είναι να τοποθετήσουμε παραβάν μεταξύ των ασθενών, για να μην υπάρχει οπτική επαφή, που όμως δεν αρκεί, καθώς ο επαναλαμβανόμενος, ρυθμικός και συνεχής ήχος του αναπνευστήρα και ο διαπεραστικός ήχος του συναγερμού του monitor μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα το stress που βιώνει ο ασθενής ο οποίος επικοινωνεί και να τον οδηγήσουν εκτός ορίων, πόσο μάλλον όταν νοσηλεύεται σε μέτρια ή κρίσιμη κατάσταση και ο ίδιος.

Η «οδύσσεια» των ασθενών Covid

Συνοψίζοντας, η νοσηλεία των ασθενών με νόσο Covid είναι σύνθετη, απαιτητική και έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεταξύ αυτών και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας και της ΥΠΕ που περιλαμβάνει τη μεταφορά των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ισως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι αρκετοί ασθενείς μετακινούνται ακόμα και σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία κατά την ίδια νοσηλεία, αφού μπορεί π.χ. να εξεταστούν σε εφημερεύον, να νοσηλευθούν, να βγει το τεστ Covid θετικό, να μεταφερθούν σε νοσοκομείο με τμήμα Covid και μετά από κάποιες μέρες να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική και πάλι ώστε να αδειάσουν κρεβάτια. Μάλιστα συχνά, λόγω μη διαθεσιμότητας του ΕΚΑΒ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται για μέρες σε ένα νοσοκομείο, μεταφέρονται μέσα στη μαύρη νύχτα σε ένα άλλο. Ολος αυτός ο δυσνόητος σχεδιασμός, τον οποίο έχουμε καταγγείλει πολλάκις οι υγειονομικοί ως επιβλαβή για την ψυχολογία και την ποιότητα νοσηλείας των ασθενών, τους επιτείνει την αβεβαιότητα και το άγχος, καθώς φτάνουν να περνούν μια οδύσσεια, ενώ συχνά δημιουργούνται συγχύσεις, παρανόηση και δυσπιστία στους συγγενείς. Εννοείται πως τεράστια επιβάρυνση υφιστάμεθα οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό, που τρέχουμε «να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».

Μετά από πολύμηνη πλέον εμπειρία σε τμήματα νοσηλείας Covid, μετά βεβαιότητας αναφέρουμε ότι ελάχιστα έως καθόλου μέτρα έχουν ληφθεί από τους κεντρικά έχοντες την ευθύνη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου και της νοσηλείας των ασθενών. Θα σκεφτεί κάποιος ότι εδώ υπάρχουν άλλα γιγάντια προβλήματα που καίνε, όπως η έλλειψη ιατρών, νοσηλευτών, κλινών ΜΕΘ, συσκευών οξυγόνου high-flow και τόσα ακόμα που διεκδικούν τα συνδικαλιστικά μας όργανα κεντρικά και εμείς μέσα στα νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ. Μαζί με αυτά διεκδικούμε και σύγχρονες, ασφαλείς, ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Αυτές μπορεί να επιδράσουν θετικά στην πρόγνωση της νόσου Covid και στην έκβαση της νοσηλείας των ασθενών, καθώς όλες οι οργανικές νόσοι άπτονται της ψυχολογίας του ανθρώπου. Αλλωστε, όλες οι διεκδικήσεις μας αλληλεπικαλύπτονται, π.χ. με αύξηση των κλινών ΜΕΘ, δεν θα υφίσταται το απαράδεκτο και εγκληματικό φαινόμενο της νοσηλείας διασωληνωμένων για μέρες ολόκληρες σε κοινούς θαλάμους. Κλειδί για όλα είναι οι προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων.

Προτάσεις οι κλινικοί ιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό που εμπλεκόμαστε άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών έχουμε συγκεκριμένες, και μπορεί να προκύψουν επιπλέον εάν το θέμα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στα νοσοκομεία και στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας. Αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει πολλούς μήνες πριν. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Αλλωστε, οι προτάσεις δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς με νόσο Covid, αλλά όλους τους ασθενείς. Τα προβλήματα προϋπήρχαν της πανδημίας σε υπερθετικό βαθμό, αλλά εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Οσοι εργαζόμαστε χρόνια στο ΕΣΥ τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Ούτε για δείγμα ψυχολόγος στα δημόσια νοσοκομεία

Μία πρόταση αναγκαία είναι η πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα νοσοκομεία, σε επαρκή αριθμό σε μόνιμες θέσεις. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι υποτυπώδεις συγκριτικά με τις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ ψυχολόγους ούτε για δείγμα δεν διαθέτουν τα περισσότερα (σε 6 έχω εργαστεί προσωπικά την τελευταία 20ετία και δεν έχω δει ποτέ ψυχολόγο). Ενδεικτικά στο ΓΝ «Παμμακάριστος» μόνο μία κοινωνική λειτουργός, συμβασιούχος μάλιστα, καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών Covid εδώ και ένα χρόνο. Χρειάζονται ψυχολόγοι που θα μπαίνουν καθημερινά σε όλους τους ασθενείς σε συγκεκριμένο ωράριο και θα συνομιλούν μαζί τους, όχι μόνο σε όσους έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου.

Επίσης, ωφέλιμη είναι η προμήθεια φορητών υπολογιστών (tablet), τηλεοράσεων, σύγχρονων σταθερών τηλεφωνικών συσκευών για όλους τους θαλάμους. Και φυσικά προτεραιότητα είναι η συντήρηση και ανακαίνιση των θαλάμων νοσηλείας, με άνετα και σύγχρονα κρεβάτια και τουαλέτες αξιοπρεπείς, με καλή αναλογία ασθενών ανά θάλαμο. Αλλες προτάσεις που εκ πρώτης ίσως φαίνονται ασήμαντες, αλλά έχουν ιδιαίτερη αξία στην παρούσα κατάσταση, είναι η διάθεση φορτιστών κινητών τηλεφώνων για τους ασθενείς, εφόσον δεν διαθέτουν οι ίδιοι, καθώς και η ενημέρωσή τους για τον κωδικό Wi-fi του νοσοκομείου.

Δεν βολευόμαστε στη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων

Θα σκεφτεί κάποιος «εδώ ο κόσμος καίγεται...». Και όμως ενάντια στη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων που μας καλλιεργούν, εμείς οι υγειονομικοί δεν συναινούμε στις εκπτώσεις που γίνονται από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών. Οι εκπτώσεις αυτές αφορούν και τη δική μας εργασία, την επιστήμη και τα δικαιώματά μας, και αυτό δεν θα πάψουμε να το αντιπαλεύουμε. Εχουμε χρέος να ζητάμε τα πάντα, όλα όσα δικαιούμαστε, και να αποκαλύπτουμε το ψέμα, τη μισή αλήθεια που ισοδυναμεί με ψέμα και την υποκρισία. Η ερμηνεία της ειδησεογραφίας για την αυτοκτονία νοσηλευόμενων ασθενών Covid, για το τραγικό συμβάν - που είναι υπό διερεύνηση - του διασωληνωμένου ο οποίος κατέληξε σε κοινό θάλαμο πιθανά επειδή κάποιος τράβηξε την πρίζα του αναπνευστήρα, δεν πρέπει να είναι επίπεδη, αποσπασματική ή μόνο συναισθηματική. Αυτά τα συμβάντα, τα πλέον τρανταχτά, και τόσα άλλα που βιώνουμε καθημερινά στα τμήματα Covid με τους ασθενείς και τους συγγενείς στο τηλέφωνο, επιβεβαιώνουν την επιτακτικότητα των προτάσεων και των αιτημάτων μας.

Καλούμε όλους τους υγειονομικούς, ασθενείς, τους συγγενείς, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που νοιάζεται, να διεκδικήσουμε από κοινού μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, την ΠΦΥ και την υπηρεσία του ΕΚΑΒ, νέα κρεβάτια ΜΕΘ που να πληρούν τις προδιαγραφές με βάση τις ανάγκες, συνολικά γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας όσο η πανδημία είναι σε έξαρση και δεν επαρκούν δομές και προσωπικό του ΕΣΥ.


Μαρία ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ
Παθολόγος, Επιμελήτρια Α',Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid «Παμμακάριστος»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ