Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το τέλειο «άλλοθι» και το πραγματικό δίλημμα

Ως το τέλειο «άλλοθι» επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τις καθυστερήσεις στον αναγκαίο και καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Καθυστερήσεις για τις οποίες έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη, με την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, τη σμπαραλιασμένη ΠΦΥ, αλλά και τις αντιφάσεις και παλινωδίες της. Ενα πολύτιμο αγαθό για την ανθρωπότητα, όπως είναι το εμβόλιο, είναι αντικείμενο κερδοφορίας και ανταγωνισμών ανάμεσα σε φαρμακευτικά μονοπώλια και κράτη. Η διάθεση και αξιοποίησή του γίνεται «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Το περίφημο «πρόγραμμα εμβολιασμού» της κυβέρνησης σκοντάφτει πάνω σε αντιφάσεις. Δεν στηρίζεται σε υποδομές του συστήματος Υγείας, ταλαντεύεται ανάμεσα στις διακυμάνσεις των παραγγελιών εμβολίων, ακόμα και σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, ενώ οι καταγγελίες στρατευμένων που φιλοξενούμε σε επόμενες σελίδες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί.

Ατομική ευθύνη στο τετράγωνο...

Η διαχείριση τόσο της εμβολιαστικής διαδικασίας όσο και συνολικά της πανδημίας με βάση τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας του κεφαλαίου επιδεινώνει την κατάσταση, δυσκολεύει την αντιμετώπισή της με κριτήριο τη μαζική προστασία της υγείας του λαού. Οι κυβερνήσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλούν μόνο για την ατομική ευθύνη. Ατομική ευθύνη μέσα σε ένα πλαίσιο όπου το υπ' αριθμόν 1 κριτήριο είναι το κέρδος των ομίλων. Τώρα, μέσω της «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών, η λογική της ατομικής ευθύνης απογειώνεται και επιχειρείται ένας ακόμα αντιπερισπασμός για να φύγουν από το «κάδρο» όλες οι αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας. «Λύσαμε το ζήτημα της προσφοράς, τώρα πρέπει να λύσουμε το θέμα της ζήτησης», λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ όλα τα άλλα μένουν ίδια: Το σύστημα Υγείας εμπορευματοποιημένο, τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, οι όμιλοι του κλάδου να θησαυρίζουν, οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, ο τουριστικός κλάδος υπ' αριθμόν 1 αιτίες υπερμετάδοσης.

Στο όνομα της «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών η εργοδοσία, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μετατρέψει χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού και με αφορμή το lockdown εφάρμοσε ακόμα πιο σκληρά μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, τώρα αποκτά τη δυνατότητα να διώκει εργαζόμενους, να εξαπολύει απειλές για απολύσεις, για στερήσεις μισθού, ακόμα και για μηνύσεις για «διαφυγόντα κέρδη» σε βάρος εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Στο όνομα πάντα της «εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας», παίρνοντας αέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για «άδειες άνευ αποδοχών» κ.λπ.

«Κοινωνικός αυτοματισμός» και βολικός αντίπαλος

Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» που επιχειρείται να στηθεί από κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους «βγάζει μάτι»: Οι εργαζόμενοι να χωριστούν σε οπαδούς και αντιπάλους του εμβολιασμού, και οι μεν να φορτώνουν τις ευθύνες στους δε. Και η πραγματικότητα που αναπαράγει σε μεγαλύτερες διαστάσεις αδιέξοδα εξαιτίας της πανδημίας θα συνεχίζεται.

Ετσι, χιλιάδες εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα συνεχίσουν να συνωστίζονται κάθε πρωί σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία και στα βαγόνια του Μετρό, και από την άλλη το βράδυ θα επιλέγουν αν θα πηγαίνουν σε «αμιγείς» ή «μεικτούς» χώρους διασκέδασης. Θα μπαίνουν όλοι μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, στα καράβια και τα αεροπλάνα, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, αφού αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των αερομεταφορέων, και αφού πρώτα έχει βρει πεδίο υπερμετάδοσης ο κορονοϊός, π.χ. στις οικονομικές θέσεις των πλοίων, όπου γίνεται το αδιαχώρητο, αλλά στους τόπους προορισμού θα βλέπουν «ταμπελάκια» για COVID free καταστήματα...

Τα ίδια έζησαν και πέρυσι με το «άνοιγμα του Τουρισμού» και με το άνοιγμα των σχολείων τον Οκτώβρη. Τα ίδια βλέπουν και σήμερα, όπου στη λίστα της εκτίναξης των κρουσμάτων φιγουράρουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, αποδεικνύοντας ότι και το 4ο κύμα συνδέεται με την έλλειψη μέτρων στον Τουρισμό. Και μάλιστα προορισμοί που διαφημίζονταν ως ασφαλείς και με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στις αρχές της σεζόν.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την προσπάθεια να τσουβαλιαστούν μαθητές και γονείς που διεκδικούσαν ασφαλείς σχολικές αίθουσες, μαζικά τεστ και άλλα μέτρα, με τους περιθωριακούς αρνητές της μάσκας, την ίδια στιγμή που οι «ειδικοί» έλεγαν τα αμίμητα ότι είναι καλύτερα σε μια τάξη να στοιβάζονται 30 παρά 15 μαθητές...

«Βγάζει μάτι», λοιπόν, η προσπάθεια να εγκλωβιστεί η όποια λαϊκή δυσαρέσκεια σε ένα στημένο σκηνικό «εμβολιαστές εναντίον αντιεμβολιαστών». Αυτό άλλωστε υπηρετεί και η προβολή ως βολικού αντιπάλου, από κυβέρνηση και ΜΜΕ, κινητοποιήσεων στις οποίες τον τόνο δίνουν αντιδραστικές δυνάμεις, αρνητές του κορονοϊού και των εμβολιασμών. Τι μένει στο απυρόβλητο από ένα τέτοιο «δίπολο»; Η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα ανύπαρκτα μέτρα θωράκισης νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων δομών, τα δωράκια στους μεγαλεμπόρους της ιδιωτικής Υγείας που συνεχίζονται, λόγω των ελλείψεων στον δημόσιο τομέα.

Οσο η κυβέρνηση καλλιεργεί αυτόν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», τόσο προχωράει το σχέδιό της για το «νέο ΕΣΥ», με όλα εκείνα τα μέτρα έντασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε νοσοκομεία. Πρόκειται για τη «συνταγή» με τα ίδια σάπια υλικά, που έφερε όλες τις εγκληματικές ελλείψεις, τις αναμονές της ντροπής για μια θέση σε ΜΕΘ στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τους γονατισμένους από την εντατικοποίηση υγειονομικούς, τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο και τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα πανάκριβα νοίκια που έβαζαν στην τσέπη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για κλίνες που «παρείχαν» στο δημόσιο σύστημα.

Αυτή η κατάσταση αντικειμενικά ενισχύει αμφιβολίες, προβληματισμούς, αβεβαιότητες, που όμως γίνεται συστηματική προσπάθεια να βρουν διέξοδο στον ανορθολογισμό και σε αντιδραστικές απόψεις.

Το βασικό δίλημμα

Το βασικό δίλημμα που αναδεικνύεται εδώ και ενάμιση χρόνο είναι το εξής: Θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική, της απαξίωσης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ή θα οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη για τη θωράκιση των νοσοκομείων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και για μέτρα ουσιαστικής προστασίας εκεί που θεριεύει η πανδημία, δηλαδή στους χώρους δουλειάς; Θα συνεχιστεί το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βάζει εμπόδια στον ασφαλή και καθολικό εμβολιασμό, ή θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεκδίκησης από σωματεία και φορείς η αναβάθμισή της με κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από εργατικά σωματεία δίνουν τον τόνο αυτής της διεκδίκησης, στραπατσάροντας την προσπάθεια της κυβέρνησης και διαφόρων μηχανισμών να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που διογκώνεται, σε ανώδυνα κανάλια.

Οποια «πέτρα» κι αν σηκώσει κανείς σε σχέση με την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, το μόνο που θα βρει είναι τα αντικειμενικά όρια που βάζει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Ορια που χαράσσονται από το ζύγι του «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου, από τις συνέπειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πραγματικότητα είναι που φωτίζει ακόμα πιο επιτακτικά ότι η προοπτική για τον λαό βρίσκεται στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην κοινωνία εκείνη που ξεριζώνοντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία θα φέρει στο προσκήνιο την ολόπλευρη ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σύσκεψη από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Σε σύσκεψη καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρας (Φιλίππου Ολυμπιάδος και Μιλήτου). «Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας», αναφέρει στο κάλεσμά του. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους της να βλέπουν εφιάλτες», τονίζει.

Στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριό του προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Κυριακή 18 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα των γραφείων του (λεωφόρος Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή σύσκεψη για το ωράριο και την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Σε κοινή σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο διευρυμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προχωρούν την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα σε σύσκεψη ανέλαβε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση που έχει αναπτυχθεί με τις δύο Ομοσπονδίες με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. «Συζητάμε έχοντας παρακαταθήκη την πλούσια πείρα της κοινής μας δράσης ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και στο διαχρονικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αλλά και των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Δίνουμε συνέχεια, δυναμώνουμε πιο αποφασιστικά τον κοινό μας βηματισμό απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, όλα όσα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να απολαμβάνουμε, για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει ο Σύλλογος στο κάλεσμά του.

Εκδήλωση για τα νέα μέλη

Σε εκδήλωση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου που έκαναν το βήμα και οργανώθηκαν στις γραμμές του την τελευταία περίοδο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, θα περιλαμβάνει συζήτηση για τα συμπεράσματα από τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες και μουσικό πρόγραμμα.

Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

  • Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τη Δευτέρα η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση

Στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη το αγωνιστικό ραντεβού

Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στον σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ., απευθύνει σε βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια, κηπευτικά κ.λπ. Αμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.

-- Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού, με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.

-- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-- Αμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Ιούλη: Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων διεκδικούν Σωματεία και Συνδικάτα, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο επίσης την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα συνυπογράφουν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και ΚΑΤ.

«Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία τη συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς και το ξήλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και αλλού, με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει το βάρος της ευθύνης της διασποράς στους ίδιους τους εργαζόμενους, στη νεολαία», καταγγέλλουν και επισημαίνουν πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες «αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δεν χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου». Οσο για τις αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως αυτές «πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της "ανταποδοτικότητας" που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη».

Στη Θεσσαλονίκη

Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», αναδεικνύουν σωματεία της Θεσσαλονίκης που καλούν στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Σημειώνοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζουν τα σωματεία: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μιας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό.

Είναι τόσα τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, οι οποίοι θησαύρισαν το προηγούμενο διάστημα από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, που χρειάζονται «καθαρό» υγειονομικό χάρτη από δημόσιες μονάδες Υγείας, για να μπορούν να επενδύσουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή «Δέλτα». Συνεχίζουν με τα ίδια πρωτόκολλα - λάστιχο στον Τουρισμό σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική με μεγάλη τουριστική κίνηση. Φέτος ζούμε το ίδιο έργο όπως και το περσινό καλοκαίρι, που για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων ομίλων υπέστησαν τραγικές συνέπειες οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες.

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναλειτουργία νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών. Την άμεση και καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και την αξιοποίησή του με ευθύνη του κράτος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Να αξιοποιηθούν οι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 απλές κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Ολοι στον αγώνα για υπηρεσίες Υγείας δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου για τον λαό μας

Ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση της ΝΔ «φουλάρει τις μηχανές» για βάθεμα της εμπορευματοποίησης, για συγχωνεύσεις και λουκέτα στα νοσοκομεία.

Ενώ ο λαός μας δοκιμαζόταν, διάφορα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, βουλευτές της κ.λπ. προετοίμαζαν το έδαφος.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Εχουμε περιφερειακά νοσοκομεία μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία...», είπε, παρουσιάζοντας ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, με αποκλειστικό κριτήριο το «κόστος - όφελος».

Πρόκειται για σχέδιο που εκπορεύεται από τη στρατηγική της ΕΕ, που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος που πρέπει να μειωθεί, δαπάνη που πρέπει να «εξορθολογιστεί» και από την άλλη χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτήν τη στρατηγική υπηρέτησαν και υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες σε βάρος της υγείας του λαού, που αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας.

Για να δούμε όλες αυτές οι κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τι αποτέλεσμα είχαν συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, σε μια ιστορική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια αλλά και σε σχέση με το τι σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Το νοσοκομείο της Δράμας αποπερατώθηκε το 1995 (το νέο τμήμα) και το παλιό ανακαινίστηκε και παραδόθηκε το 1997. Εχουν περάσει 26 χρόνια και από τότε έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις.

Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης πήραμε τα «συχαρίκια» από την τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ότι η διοίκηση του νοσοκομείου κατάφερε να μειώσει την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε 7,2 από 13,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο διατήρησαν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Εκαναν όμως μόνο αυτό;

Οχι. Συγχώνευσαν κλινικές, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τις δύο Παθολογικές κλινικές, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο χώρας, 52 κλινών, η οποία τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο στελεχώνεται με 4 γιατρούς, με τον έναν να μην μπορεί να προσφέρει εξολοκλήρου τις υπηρεσίες του λόγω προβλήματος υγείας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. Γιατροί οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, με οφειλόμενες άδειες από το 2019. Αν και για να μην αδικούμε τη διοίκηση, φρόντισε να τους εξασφαλίσει καλοκαιρινή άδεια 4 ολόκληρων ημερών!

Συγχωνεύσεις έγιναν και μεταξύ των κλινικών. Εγκαινιάστηκε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Συγχωνεύτηκαν η Οφθαλμολογική με την Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «κλινική αισθητήριων οργάνων», με αποτέλεσμα μία να εφημερεύει ωτορινολαρυγγολόγος και μία οφθαλμίατρος.

Να προσθέσω εδώ ότι το τότε ΔΣ του Σωματείου, που η πλειοψηφία του ανήκε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπέρ των συγχωνεύσεων των κλινικών και ο γράφων καταψήφισε αυτόν τον σχεδιασμό.

Τι άλλο κατάφεραν οι δήθεν φωστήρες του συστήματος Υγείας;

Κατάφεραν να υπηρετούν 53 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο και 12 επικουρικοί από τις 102 οργανικές θέσεις, με μικρές αυξομειώσεις, αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 52 μόνιμοι και 15 επικουρικοί. Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν, όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπως δερματολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπο προσωπικό, όπως νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, με την Τεχνική Υπηρεσία να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, αφού λόγω συνταξιοδοτήσεων έχει μείνει το 1/3 της δύναμής της.

Στο νοσοκομείο το 30% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, με τις περισσότερες συμβάσεις να λήγουν το επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής έρχονται τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και τι μας λένε; «Αντί να έχουμε δύο ή τρία νοσοκομεία να υπολειτουργούν, θα τα κάνω ένα, καλά στελεχωμένο».

Αφού λοιπόν απαξίωσαν όλα αυτά τα χρόνια τα νοσοκομεία, τώρα έρχονται να τα κλείσουν, δίνοντας χώρο στην ιδιωτική Υγεία να κερδοσκοπήσει, αναγκάζοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους.

Για παράδειγμα, θα μας πουν, στο νοσοκομείο της Δράμας έχει μικρή πληρότητα η Οφθαλμολογική σας, η Ουρολογική σας και η ΩΡΛ, ας τα κλείσουμε να τα πάμε στην Καβάλα, έτσι κι αλλιώς 25 χιλιόμετρα είναι...

Τι δεν μας λένε όμως;

Δεν μας λένε ότι οι ανάγκες για αυτές τις κλινικές δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν, ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί 130.000 πληθυσμό και ένα μεγάλο κομμάτι μετακινείται από τον ορεινό όγκο του νομού (Νευροκόπι, Παρανέστι κ.α.).

Δεν μας λένε επίσης ότι στην ΠΕ Δράμας οι ιδιωτικές κλινικές φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και η υποστελέχωση του νοσοκομείου οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στο να ακριβοπληρώσουν ώστε να έχουν υπηρεσίες Υγείας, αυτοί πάλι που δεν έχουν τα χρήματα να περιμένουν μήνες έως και χρόνια για ένα χειρουργείο.

Και δεν μας λένε και το πιο βασικό: Ποιους εξυπηρετούσε η πολιτική που περιέγραψα όλα αυτά τα χρόνια; Τι θα εξυπηρετήσουν και οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης;

Απαλλάσσει το κράτος από το «κόστος», όπως λένε, των δαπανών στην Υγεία, και από την άλλη εξυπηρετούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είτε θα δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι της Υγείας ή θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας θηλιά στον λαιμό των ασθενών που θα προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Αρα, τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η πολιτική;

Σε μια περιοχή όπου ζει εργατόκοσμος, φτωχόκοσμος, ένα νοσοκομείο, από τη στιγμή που δεν θα διασφαλίζουν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ή θα παρέχει φτηνές υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας ή θα κλείνει γιατί δεν είναι «κερδοφόρο». Από την άλλη, σε μία τουριστική περιοχή δεν αποκλείεται να δούμε και υπερπολυτελή δημόσια (μόνο κατ' όνομα) νοσοκομεία που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε χλιδάτους, εξασφαλίζοντας έσοδα από τις ασφαλιστικές ή από τις άμεσες πληρωμές ασθενών - πελατών, και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναγκάζονται να πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά, αν και εφόσον μπορούν, για να βρουν την υγειά τους.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο μεθοδικά τα αστικά κόμματα, χέρι - χέρι με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σχεδιάζουν και υλοποιούν όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών και φοιτητών.

Ετσι και εμείς πρέπει να κάνουμε τον δικό μας προγραμματισμό, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους, να χαράξουμε τον δρόμο για ένα σύστημα Υγείας και μια κοινωνία που να καλύπτει της σύγχρονες ανάγκες μας.

Υπόθεση όλων μας να μην κλείσουν νοσοκομεία, αντίθετα να ενισχυθούν

Ο αγώνας για να μην κλείσουν νοσοκομεία, αλλά το αντίθετο, να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, είναι υπόθεση όλων μας. Οι υγειονομικοί έχουν καθήκον να πρωτοστατήσουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, ως μια πρώτη απάντηση, διοργανώνει αγώνα δρόμου με σύνθημα «Ανοιχτά νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα». Ο αγώνας θα ονομαστεί «Αμβροσιάδου, Καραγκιοζίδου, Πατσικάκη», στη μνήμη των τριών νοσηλευτών που χάσαμε μέσα στην πανδημία. Δεν τους ξεχνάμε, δίνουμε αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, ήδη έχουμε πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις - συναντήσεις με σωματεία ασθενών, που έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια, έχουν κάνει δική τους υπόθεση την επιτυχία της διοργάνωσης. Συνεχίζουμε με όλα τα σωματεία του νομού. Ανοίγουμε τη συζήτηση πλατιά, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στους δασκάλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους βιομηχανικούς εργάτες, στους εργαζόμενους στον χώρο του μαρμάρου, που συχνά περιθάλπουμε από τα εργατικά δυστυχήματα και μερικές φορές το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους βιοπαλαιστές αγρότες, με το μαθητικό - φοιτητικό κίνημα, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Ολο αυτό το διάστημα οι υγειονομικοί, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου από κοινού με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, βγήκαμε μπροστά δίνοντας τη μάχη για τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα, τα αναδείξαμε από την αρχή της πανδημίας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι τώρα πρέπει να κάνουμε λογαριασμό, πριν να είναι αργά. Η μάσκα δεν σταμάτησε τη φωνή μας. Αυτήν την προσπάθειά μας την αγκάλιασε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας της Δράμας. Αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να τον εντείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια. Η διοργάνωση του αγώνα δρόμου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στα τσακάλια της, που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας μας.

Παρόμοιες δράσεις είναι αναγκαίο να γίνουν και σε άλλες περιοχές, στον Εβρο, στην Πέλλα, στη Βέροια - Νάουσα, να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης σε όποια περιοχή θα προσπαθήσει να τα επιβάλει.

Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Καλούμε σε συμμετοχή όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού, σε συνεχείς συσκέψεις και δράσεις που διοργανώνουμε.

«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει

Ομως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει»

Μπέρτολτ Μπρεχτ


Ιωάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Δράμας και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ