Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 10 π.μ., θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

ΚΚΕ
Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας;

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις καταγγελίες για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις ευθύνες της κυβέρνησης σημειώνει:

«Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ως εδώ!

Τι άλλο θα πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα Υγείας για να προστεθούν κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας;

Τι άλλο θα πρέπει να γίνει, ώστε να προσλάβει άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας;

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού!

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλο το λαό εδώ και τώρα να δυναμώσει την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει τις «συμφωνίες» με τους κλινικάρχες

Ακόμη 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.215, τα 1.022 στην Αττική. Οι εισαγωγές νέων ασθενών (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 402 (ημερήσια μεταβολή +10,14%) και η πληρότητα στις ΜΕΘ ανερχόταν σε 87% στην επικράτεια. 451 ήταν οι διασωληνωμένοι και μόνο στην Αττική έγιναν 160 εισαγωγές την τελευταία βδομάδα.

Από το Σάββατο, η Φωκίδα και τα Ανώγεια ανεβαίνουν στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου», ενώ για τη Λάρισα αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής στο «βαθύ κόκκινο». Σύμφωνα εξάλλου με το υπουργείο Υγείας, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για το βρετανικό στέλεχος, αλλά τα δεδομένα είναι λιγότερα για τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην «ατομική ευθύνη», ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, μίλησε για «συμφωνίες» με τους κλινικάρχες - αντί για επίταξη - «που θα "προσφέρει" ο καθένας από τη μεριά του», εννοώντας την ενοικίαση 120 ιδιωτικών κρεβατιών με τη διπλάσια αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για όσα καταγγέλλει ο διευθυντής του Παθολογικού τομέα του «Αγία Ολγα», Ι. Ιωαννίδης, στην επιστολή παραίτησής του, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε προκλητικά για «υπερβολές», ισχυριζόμενος ότι έχουν ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφημερεύει το νοσοκομείο με ασφάλεια»...

Αλλο ένα lockdown, άλλη μια ομολογία...

«Τι νόημα έχει άλλο ένα lockdown μέσα στο lockdown;», «δεν υπάρχει καμία λογική...», «αυτό κατάφερε να σκεφτεί η κυβέρνηση;». Πληθαίνουν παρόμοια ερωτήματα μετά την ανακοίνωση των νέων προσαρμογών στα περιοριστικά μέτρα, για τη διαχείριση της πανδημίας, την περασμένη βδομάδα.

Πρέπει να είναι καθαρό: Το νέο lockdown μέσα στο lockdown, τα «μαγειρέματα» με τα sms, η καλλιέργεια κλίματος έντασης του αυταρχισμού (π.χ. με τις προειδοποιήσεις για εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους στις μετακινήσεις με κωδικό 4), η στοχοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, δεν είναι ούτε αποτέλεσμα «απερισκεψίας» της κυβέρνησης, ούτε κάποιας ανεξήγητης «ανικανότητας».

Αντίθετα, είναι η άλλη όψη της διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής στο σύστημα Υγείας, είναι το αναπόδραστο αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία του λαού, που έχει για προτεραιότητα τα κέρδη του κεφαλαίου και τις «αντοχές της οικονομίας» για λογαριασμό του.

Είναι, σε τελική ανάλυση, στοιχείο της λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες, για να θωρακίσει την κερδοφορία και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Απ' αυτήν τη σκοπιά, το τρίτο μέσα σε έναν χρόνο lockdown αποτελεί πρώτα απ' όλα ομολογία των στενών ορίων αντοχής των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, συνολικά των κρατικών υποδομών, στοιχείο που προϋπήρχε βέβαια της πανδημίας και της κρίσης, οξύνθηκε όμως κατακόρυφα μέσα σε αυτήν.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επισημαίνει ότι τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα παίρνονται για να εκτονωθεί η πίεση στις ΜΕΘ και στις κλινικές. Επομένως, τα απανωτά lockdowns είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής, προστίθενται στη μετατροπή όλου του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου».

Το σύστημα Υγείας, που στο όνομα των «εξαντλημένων αντοχών» του παίρνονται τα περιοριστικά μέτρα, έχει όνομα: Είναι το σύστημα της επιχειρηματικής λειτουργίας, των νοσοκομείων που έκλεισαν για την εξοικονόμηση πόρων τα προηγούμενα χρόνια από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

Είναι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μέσω του οποίου μοιράζονται «δουλειές» στους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Υγείας, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς σαν πελάτες και την περίθαλψη είτε σαν κόστος είτε σαν πηγή κέρδους.

* * *

Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν υγειονομική βάση, ειδικά στην πρώτη φάση εξάπλωσης μιας νόσου όπως αυτή που προκαλεί ο συγκεκριμένος κορονοϊός, με τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά του. Ο γενικευμένος εγκλεισμός ως μέτρο για την αντιμετώπιση των πανδημιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Εχει όμως αξία όταν αξιοποιείται για να κερδηθεί χρόνος στη μάχη: Για να ενισχυθούν δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία, για να φτιαχτούν νέες κλινικές, να στελεχωθούν με προσωπικό και μέσα, για παρακολούθηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, για διαμόρφωση κατάλληλων υγειονομικών πρωτοκόλλων, για οργάνωση της πιο αποτελεσματικής προστασίας των ευπαθών ομάδων με έκτακτα μέτρα, π.χ. στα γηροκομεία ή για τους χρόνια πάσχοντες. Για να αναπτυχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το σύστημα της ιχνηλάτησης, που θα επιτρέψει την έγκαιρη και στοχευμένη λήψη μέτρων, προλαμβάνοντας την υπερμετάδοση.

Και, προφανώς, για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα εκεί που κατά βάση κρίνεται η μετάδοση της νόσου: Στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι από όλα τα παραπάνω έγινε στο πρώτο lockdown; Τι έγινε τους μήνες που μεσολάβησαν; Η απάντηση είναι ένα πελώριο «τίποτα». Και γι' αυτό σήμερα, έναν χρόνο μετά και παρά τη σχετική «εξοικείωση» με τις ιδιαιτερότητες του ιού, η αντιμετώπισή του χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται: Οι συρροές σε χώρους δουλειάς πολλαπλασιάζονται, εργαζόμενοι πλέον θρηνούν συναδέλφους τους, όπως στον κλάδο των Τροφίμων. Σε λεωφορεία και βαγόνια του Μετρό γίνεται το αδιαχώρητο, είτε με lockdown είτε χωρίς. Τα σχολεία ανοίγουν κάθε τόσο όπως έκλεισαν, δεν γίνεται καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Στα νοσοκομεία, τα «έκτακτα μέτρα» εξαντλήθηκαν στο κλείσιμο κλινικών, στη μετατροπή απλών κρεβατιών σε Covid. Ο δε ιδιωτικός τομέας συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει, τόσο από την απορρόφηση ασθενών - πελατών που είναι αποκλεισμένοι από το κρατικό σύστημα, όσο και μέσα από τη «συνεργασία» του με το ΕΣΥ και τα ενοίκια που του πληρώνει το κράτος.

* * *

Ολα τα παραπάνω δεν είναι «αβλεψίες» της κυβέρνησης, αλλά πλευρές της στρατηγικής της, μιας στρατηγικής που άλλωστε δεν αποτελεί ελληνική πατέντα αλλά ακολουθείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές.

Τα αλλεπάλληλα «άνοιξε - κλείσε», οι παλινωδίες με τις απαγορεύσεις και τα ωράρια, που έχουν μετατραπεί σε «σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες», έχουν την εξήγησή τους, κι αυτή δεν είναι άλλη από το κριτήριο με το οποίο γίνεται η διαχείριση της πανδημίας.

Εξηγούνται από τη μία και μοναδική «εμμονή» που υπάρχει στην κρατική διαχείριση: Την προσήλωση στην Υγεία - εμπόρευμα, τη λήψη αποφάσεων με βάση τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, την ισορροπία στο τεντωμένο σκοινί που τραβιέται αφενός από την εκτίμηση του «κόστους» των μέτρων και αφετέρου από την εκτίμηση του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

* * *

Ολα τα παραπάνω μπαίνουν στο ζύγι των αποφάσεων, και μαζί με τις συνολικότερες προτεραιότητες της αστικής τάξης επιλέγεται πότε και ποιοι τομείς θα κλείσουν, πότε θα ανοίξουν και για πόσο κ.ο.κ. Αυτό αποδεικνύει και η ένταση της συζήτησης γύρω από το άνοιγμα του Τουρισμού, με την κυβέρνηση να μην κρύβει ότι ο αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της πανδημίας έχει ως «κορδέλα τερματισμού» την προσέλκυση της πελατείας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι άλλωστε που έγινε και πέρυσι το καλοκαίρι, με τα πρωτόκολλα - λάστιχο και τα γνωστά αποτελέσματα.

Επομένως το lockdown είναι «αναπόφευκτο» όπως λένε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, ακριβώς επειδή η όλη διαχείριση της πανδημίας γίνεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Γι' αυτό και είναι αποπροσανατολιστικό το δίλημμα «lockdown ή ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας», αφού αφήνει στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία των κινδύνων που πολλαπλασιάζονται για το λαό, όποιο κι αν είναι το μείγμα των περιορισμών.

Το «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία», που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας τάχα ότι μπροστά στην υγεία δεν υπολογίζουν το «κόστος των μέτρων», είναι άλλη μια λαθροχειρία, αφού από όλα τα σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, επιλέγει αυτό με το μικρότερο κόστος. Η «εξίσωση» λοιπόν, η οποία «λύνεται» κάθε βδομάδα από την κυβέρνηση και βγάζει το αποτέλεσμα των νέων μέτρων, δεν παύει ούτε στιγμή να έχει ως «άγνωστο» την ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Ακόμα και οι προσδοκίες που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση γύρω από τους εμβολιασμούς, το «φως στο τούνελ» που τάχα φαίνεται και το κλίμα ότι «φάγαμε τον γάιδαρο - κάντε λίγη υπομονή», εντάσσονται στην ίδια στρατηγική.

Αξιοποιούνται τόσο για τον εφησυχασμό του λαού όσο - κυρίως - για τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος. Γι' αυτό, όλο και περισσότερο ανοίγει η συζήτηση γύρω από το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», τις «τουριστικές φούσκες» από εμβολιασμένους εργαζόμενους και ταξιδιώτες, και προφανώς γύρω από τις προσαρμογές στην «προτεραιοποίηση» του εμβολιαστικού σχεδιασμού.

Και εδώ κριτήριο είναι η προώθηση της κερδοφορίας των ομίλων και όχι βέβαια η ασφάλεια των εργαζομένων, που άλλωστε εργάζονται πλήρως εκτεθειμένοι σε κάθε είδους επαγγελματικό κίνδυνο, ενώ ακόμα δεν είναι διαπιστωμένη η επίδραση των εμβολίων στη διάδοση του ιού.

* * *

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό: Αν οι εργαζόμενοι δεν οργανωθούν, αν δεν παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους μαζί με τους υγειονομικούς και όλο το λαό για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα στους χώρους δουλειάς κ.λπ., η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς.

Και όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βλέπουν «φως στο τούνελ», τόσο ο λαός θα βυθίζεται στο σκοτάδι, θα μετράει θυσίες στην υγεία, στη ζωή, στο εισόδημά του. Η πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, με σύνθημα «Lockdown στην πολιτική τους», πρέπει να δυναμώνει καθημερινά σε χώρους δουλειάς, σε κλάδους και συνοικίες.

ΣΥΡΙΖΑ
«Νέο ΕΣΥ» στην υπηρεσία... της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Eurokinissi

«

Κοσμογονία» στο χώρο της δημόσιας Yγείας αποπειράθηκε να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας στις αρχές της βδομάδας την πρότασή του για το «νέο ΕΣΥ». Προτάσεις «μασκαρεμένες» με τις αρχές της «δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης» για να κρύψουν το πραγματικό και αποκρουστικό τους «πρόσωπο» στο λαό. Αλλωστε, μπήκαμε και στο Τριώδιο...

Ακόμα κι αν κανείς αποτινάξει την εύλογη αμφισβήτηση για τις υποσχέσεις του, λόγω των πεπραγμένων του κατά την κυβερνητική του θητεία, που υπονόμευσαν παραπέρα τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να παρέχει σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, η πρότασή του κρύβει «δράκους».

Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Η ...αξία της Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: Ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η πανδημία, όμως, με οδυνηρό τρόπο μάς έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών...».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Καταρχάς, σε κανένα σημείο δεν μίλησε για δωρεάν παροχές. Η λέξη αυτή δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά. Και παρόλο που είπε ότι «η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν αποτιμάται», στη συνέχεια είπε ότι όσα διακήρυξε είναι πλήρως «κοστολογημένα». Τι σημαίνει «κοστολόγηση»; Το κριτήριο των χαμηλότερων κρατικών δαπανών και παροχών προκειμένου οι εργαζόμενοι να «στοιχίζουν» όσο το δυνατόν λιγότερο για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Διότι η ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχει σαν «κορόνα στο κεφάλι του» και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία ως «κόστος», που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αυτό ήταν το κριτήριο που ώθησε και τη δική του κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρήσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.

Οι πόροι...

ΤΙ ΕΙΠΕ: Οτι το κόστος της «κοσμογονίας» που υπόσχεται θα φορτωθεί στον «εθνικό» και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Πίσω από τις σημερινές του υποσχέσεις, διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση ο λογαριασμός να σταλεί ξανά στα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε λέξη για κατάργηση των φόρων «υπέρ της Υγείας», των αυξημένων συμμετοχών και πληρωμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, των αυξημένων πληρωμών για φάρμακα και θεραπείες, για τα είδη των εξετάσεων, των θεραπειών, των υγειονομικών υλικών που έχουν πεταχτεί από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Λέξη για το χαράτσι των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗ: Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη κατρακύλησε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώθηκε παραπέρα η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (-45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρτωσε τη δαπάνη στα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.

«Κοινωνικό συμβόλαιο» με τους υγειονομικούς

ΤΙ ΕΙΠΕ: Το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Οι υγειονομικοί έμαθαν καλά πόση αξία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις υποσχέσεις του. Στην πραγματικότητα δεν απευθύνεται στους υγειονομικούς αλλά στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι μπορεί να υπολογίζει την ικανότητά του να κρατάει τους εργαζόμενους στη «στρούγκα».

Οι προσλήψεις που (ξανα)υπόσχεται - ακόμα και αν γίνουν - είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων στα νοσοκομεία, που αυξάνονται ραγδαία αν υποθέσουμε ότι στήνεται και το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως λέει και θέτει εκ νέου σε λειτουργία τα νοσοκομεία που οι πριν απ' αυτόν κυβερνήσεις έκλεισαν. Στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται παρά σε μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.λπ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τα ίδια έλεγε και ως κυβέρνηση. Τα μνημόνια τον «εμπόδιζαν» να υλοποιήσει τις διακηρύξεις του, όμως δεν τον εμπόδιζαν να «δουλεύει» τον κόσμο ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις μετρώντας ξανά και ξανά τους ίδιους επικουρικούς κάθε φορά που ανανέωνε τις συμβάσεις τους!

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε και τυπικά τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία, με τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα! Αρνήθηκε προσλήψεις, διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο και επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».

Το ΑΕΠ...

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει το 7% του ΑΕΠ που αποτελεί τον μέσο όρο της χρηματοδότησης της Υγείας στην ΕΕ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από το 8% που ήταν το 2015 και με γνωστές τις τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες που υπήρχαν και τότε και που σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρότυπο αυτά τα καπιταλιστικά κράτη που την περίοδο της πανδημίας τα «σύγχρονα» συστήματα Υγείας τους κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, δείχνει και το «κοινωνικό του ποιόν». Μάλιστα, είχε το θράσος να εκστομίσει ότι αν δεν είχε πάρει τα μέτρα ως κυβέρνηση θα «βρισκόμαστε» απροετοίμαστοι σήμερα στην περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου, των χιλιάδων άλλων ασθενών που τρώνε «πόρτα» στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και ένα χρόνο, που και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χεράκι του να διαμορφωθεί, διεκδικεί από το λαό να του το αναγνωρίσει ως κατόρθωμα!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η αξία των διακηρύξεών του για δημόσιο σύστημα Υγείας εκμηδενίζεται έχοντας ο ίδιος πρωτοστατήσει για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, σε επιχειρήσεις δηλαδή, ενώ σήμερα δεν κρύβει ότι θέλει έναν ιδιωτικό τομέα «με λόγο και ρόλο», αλλά με «όρια στην κυριαρχία της αγοράς», διότι η «ζωή είναι πάνω από τα κέρδη». Τον άκουσαν οι επιχειρηματίες και φοβήθηκαν... Διεκδικεί και Νόμπελ διότι κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πλούσιοι και φτωχοί, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι όλοι κερδισμένοι και ίσοι απέναντι στην αρρώστια! Οι μεν στα πιο σύγχρονα ιατρικά κέντρα όποτε θέλουν και οι δε στις λίστες αναμονής για να βρουν ραντεβού για κάποια εξέταση και συνταγογράφηση.

Οι επιχειρηματίες που επενδύουν στο χώρο της Υγείας όμως δεν το κάνουν παρά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία διαλύθηκε απ' τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που την αντιμετώπισαν σαν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας. Αλήθεια, όμως, τι ρόλο και τι λόγο θα μπορούσε να έχει ο ιδιωτικός τομέας αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί όσα λέει για την «κοσμογονία» στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Ρητορικό το ερώτημα...

«Εμβληματικές πρωτοβουλίες»

ΤΙ ΕΙΠΕ: Μίλησε για «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που έχει πάρει η κυβέρνησή του, όπως η παροχή του δικαιώματος των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό δεν ήταν παρά η υλοποίηση ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών σε όσους η καπιταλιστική κρίση πετάει στο περιθώριο, ώστε να συντηρείται η δεξαμενή της εργατικής δύναμης, εφόσον δεν τίθενται σε κίνδυνο οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι και δεν επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών - μελών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η δαπάνη αυτής της ρύθμισης φορτώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους.

Οντας δεσμευμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που επιδείνωσαν ραγδαία και συνολικά τους όρους ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, είτε αυτά αφορούσαν εργασιακές σχέσεις είτε ωράριο εργασίας είτε συνταξιοδότηση κ.λπ. Μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προκαλούν και πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων κι ας «έκλινε σε όλες τις πτώσεις» την αξία της ΠΦΥ και της πρόληψης. Ως «αντιπολίτευση» συνεχίζει να δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Στο φόντο αυτό είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζεται σαν σωτήρας της δημόσιας Υγείας. Αλλωστε, τα μέτρα που εφάρμοσε και η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση, αντίστοιχα, εφαρμόστηκαν στα άλλα καπιταλιστικά κράτη πριν από την κρίση και ανεξάρτητα αν είχαν μνημόνια ή όχι την περίοδο της κρίσης.

Δημόσιες δομές Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Το νέο ΕΣΥ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα. Να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές. Να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τη στρατηγική του κεφαλαίου για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2014 για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Η δική του κυβέρνηση στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία - ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Πρόταση που αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες

Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας έρχεται να εκμεταλλευτεί την ανησυχία του λαού που σε συνθήκες πανδημίας διογκώθηκε, καθώς ήρθαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, είναι ωστόσο «ναρκοθετημένη», όπως συνολικά ναρκοθετημένος για τα λαϊκά δικαιώματα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί και υπηρετεί με προσήλωση.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αποκοπεί απ' αυτό το πλαίσιο, ούτε είναι δυνατόν να αποτελέσει μια απάνεμη νησίδα όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τριγύρω λυσσομανά η βαρβαρότητα του συστήματος σφυροκοπώντας κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Είναι οι συντεταγμένες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που καθορίζουν τελικά το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται και στον συγκεκριμένο τομέα. Αποδεχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, έχοντας θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του, αποδέχεται αντικειμενικά και την πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας.

Το αφήγημα ότι σε συνθήκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας θα ορθωθεί ένα σύστημα Υγείας που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η ανάκαμψη για να έρθει προϋποθέτει παραπέρα συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, συμπίεση στο ελάχιστο δυνατό των παροχών στο λαό. Ηταν αυτό το πλαίσιο που υπαγόρευσε και τη δική του πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, όπως υπαγορεύει σήμερα τη συνέχισή της, αναδεικνύοντας τη σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στην κατεύθυνση που προστάζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού και περιορίζοντας την αντιπαράθεσή τους στον τρόπο που θα γίνει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά τις αντιστρατεύεται. Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος. Αυτό το δικαίωμα μπορεί να θωρακιστεί στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του κι όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Β. Ν.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Τζόγος με την υγεία του λαού για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη

Ακόμα και οι μεταλλάξεις ανοίγουν νέα παράθυρα κερδοφορίας

MTVA - Media Service Support a

Σχολιάζοντας τις μεγάλες ελλείψεις εμβολίων στην παγκόσμια αγορά και τους αργούς ρυθμούς στην παραγωγή τους, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αμερικάνικο δίκτυο NBC αναφέρει: «Δεν υπάρχει κανένα ανυπέρβλητο τεχνικό εμπόδιο (...) καμία δύναμη της φύσης που να κρατά τα εμβόλια μακριά από τη γρήγορη, ευρεία διαθεσιμότητα. Αντ' αυτού, υπάρχει μια πολιτική και οικονομική επιλογή για να ευνοηθούν τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών και η ανεξαρτησία της βιομηχανίας έναντι της επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων», με τα μονοπώλια του Φαρμάκου να «προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους από τα εμβόλια»1.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του συντάκτη και τις διατυπώσεις του άρθρου, η αλήθεια είναι ότι το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων επιτρέπει τη μαζική και έγκαιρη παραγωγή εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατί λοιπόν δεν έχουμε έγκαιρα και σε επαρκείς ποσότητες τα αναγκαία εμβόλια, για να σωθούν ζωές και να προληφθούν οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού; Αυτό που στέκεται εμπόδιο είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η ιδιοποίηση από τα μονοπώλια των αποτελεσμάτων της κοινωνικής παραγωγής, στην προκειμένη περίπτωση του Φαρμάκου - εμπορεύματος.

Ολα αυτά εκφράζονται στην πατέντα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στη φαρμακοβιομηχανία και συνολικά στα μέσα παραγωγής και κατοχυρώνεται με πολυδαίδαλους και άκαμπτους νόμους των κυβερνήσεων και των κρατών.

Επομένως, φάρμακο - κοινωνικό αγαθό χωρίς κατάργηση της πατέντας, της παραγωγής δηλαδή με σκοπό το κέρδος και του ελέγχου των μονοπωλίων πάνω σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της κατανομής, δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι' αυτό είναι «εκ του πονηρού» οι προτάσεις που προβάλλουν κυρίως οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, για «άρση» ή και εξαγορά της πατέντας από τα κράτη, που δεν αποτελούν παρά έναν άλλο τρόπο για την εφαρμογή της πατέντας και τον διαμοιρασμό της εγγυημένης κερδοφορίας σε περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το κριτήριο του κέρδους καθορίζει λοιπόν το πως, που, πότε και σε ποιες ποσότητες θα παραχθεί το οποιοδήποτε εμπόρευμα, επομένως και το εμβόλιο. Οπως σημειώνει άρθρο του BBC, η φαρμακευτική βιομηχανία δεν βιάστηκε να χρηματοδοτήσει την έρευνα για τα εμβόλια. Η ανάπτυξη εμβολίων, ειδικά εν μέσω μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία, δεν έχει αποδειχθεί πολύ κερδοφόρα στο παρελθόν, καθώς δεν εγγυάται βέβαια κέρδη και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη χρειάζονται μεγάλες προμήθειες, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλές τιμές. Και τα εμβόλια συνήθως πρέπει να χορηγούνται μία ή δύο φορές. Τα φάρμακα που έχουν ζήτηση στις πιο ισχυρές οικονομίες, ιδιαίτερα αυτά που χορηγούνται σε ημερήσιες δόσεις, εγγυώνται μεγαλύτερα κέρδη.

«Αυτήν τη στιγμή, οι κυβερνήσεις στον πλούσιο κόσμο θα πληρώσουν υψηλές τιμές, είναι τόσο πρόθυμες να πάρουν στα χέρια τους οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία», δήλωσε στο BBC η Emily Field, επικεφαλής έρευνας της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας της πολυεθνικής τράπεζας Barclays. «Μόλις εμφανιστούν περισσότερα εμβόλια, πιθανότατα το επόμενο έτος, ο ανταγωνισμός ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές χαμηλότερα», πρόσθεσε2.

Οι ευκαιρίες, τα κέρδη και το παραμύθι της φιλανθρωπίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Airfinity», διεθνούς εταιρείας επιστημονικών πληροφοριών και αναλύσεων, η τιμή πώλησης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech», δηλαδή 19,50 δολάρια ανά δόση, αντιπροσωπεύει περιθώριο κέρδους έως και 80%.

Από τα 1,128 δισ. δόσεις που οι «Pfizer»/«BioNTech» έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για να πουληθούν, μόνο 54 εκατ. αφορούν φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η έρευνα για το εμβόλιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με 546 εκατ. δολάρια στην «BioNTech» από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση και με άλλα 2 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το εμβόλιο της «Moderna», η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε με 2,48 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πωλείται από 12 έως 32 δολάρια η δόση (δύο δόσεις) σε «τιμή πανδημίας» (!) και έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για την πώληση 777 εκατ. δόσεων.

Η ανάπτυξη του εμβολίου της «AstraZeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει λάβει πάνω από 1,9 δισ. δολάρια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Εχει υπογράψει συμβάσεις για την πώληση 2,7 δισ. δόσεων, από τις οποίες το 64% θα πάει σε φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Οι δόσεις που παράγονται από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum πωλούνται μεταξύ 3 και 5 δολαρίων, ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει πως δεν θα βγάλει κέρδος «κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ωστόσο, η ...«φιλανθρωπία» της «AstraZeneca» φτάνει μέχρι ένα σημείο: Η εταιρεία έχει αποκλειστική άδεια ανάπτυξης και παρασκευής παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας, σε συμβεβλημένους κατασκευαστικούς οργανισμούς, ενώ οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται από τον διεθνή Τύπο «αδιαφανείς».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «AstraZeneca» αντιτάχθηκε ανοιχτά σε οποιαδήποτε δημόσια κοινή χρήση τεχνολογίας και πνευματικών δικαιωμάτων. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι «θεμελιώδες μέρος της βιομηχανίας μας και αν δεν την προστατεύσετε, τότε ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνητρο για κανέναν να καινοτομήσει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι εταιρείες να προσφερθούν εθελοντικά να παρέχουν τα προϊόντα τους χωρίς κέρδος, όπως κάνουμε τώρα σε περίπτωση πανδημίας ή κρίσης, όταν χρειάζεται», δήλωσε το Μάη του 2020 από το βήμα συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Κατασκευαστών και Ενώσεων3.

Από περίπου 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν και οι «Novavax», «Johnson and Johnson» και «Sanofi/GSK», οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 1,6 δισ., 1,5 δισ. και 2,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Η πρώτη πουλάει τις δόσεις της με 16 δολάρια, ενώ οι άλλες δύο υποστηρίζουν ότι με την τιμή των 10 και 10,5 δολαρίων αντίστοιχα, δεν βγάζουν κέρδος.

Ποντάροντας ακόμα και στις μεταλλάξεις!

Τα μεγάλα λόγια όμως περί «πώλησης στο κόστος» και «χωρίς κέρδος» δύσκολα επιβεβαιώνονται στα κλειστά συμβόλαια που οι φαρμακευτικές υπογράφουν με τις κυβερνήσεις και κρατούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό», ενώ μπορεί να αποτελούν και λευκές επιταγές έναντι μελλοντικών συμβολαίων και κερδών.

Οπως δήλωσε στο BBC ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Airfinity», Rasmus Bech Hansen, οι κυβερνήσεις αναμένεται να επενδύσουν στο μέλλον σε στρατηγικές αντιμετώπισης πανδημιών, με τον ίδιο τρόπο που επενδύουν τώρα στην άμυνα, πράγμα που δημιουργεί μια τεράστια αγορά για τις φαρμακοβιομηχανίες. «Στο μεταξύ», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να περιμένουμε από τις ιδιωτικές εταιρείες - ειδικά τις μικρότερες που δεν έχουν άλλα προϊόντα να πουλήσουν - να κάνουν εμβόλια χωρίς να αναζητούν κανένα κέρδος».

Για όσους πάλι προσπαθούν να «ξεπλύνουν» το κίνητρο του κέρδους πίσω από την παραγωγή, προπαγανδίζοντας ένα νέο «κώδικα ηθικής» στις σχέσεις των μονοπωλίων με τις κυβερνήσεις, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ποντάρουν ακόμα και στις μεταλλάξεις, στην ικανότητα δηλαδή του ιού να επιβιώνει μακροπρόθεσμα από τα εμβόλιά τους, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία τους! Αυτό που για τους λαούς είναι ο φόβος και ο τρόμος της πανδημίας, για τα μονοπώλια του Φαρμάκου θεωρείται σχεδόν «ευλογία».

Οπως μας πληροφορεί ο Clint Witchalls, αρχισυντάκτης του Τμήματος Πληροφοριών του Economist (The Economist Intelligence Unit), «η πανδημία έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τις επώνυμες φαρμακευτικές εταιρείες. Τους έχει παρουσιαστεί μια παγκόσμια κρίση που είναι στην εξουσία τους να ανακουφίσουν. Εάν παράξουν εμβόλια, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν. Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται συχνά, θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας ιός που μεταλλάσσεται απαιτεί συνεχή προσοχή. Σε αντίθεση, ας πούμε, με την πολιομυελίτιδα, δεν νικιέται με μία ή δύο δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Εάν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είναι τυχερές, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνει ένα ετήσιο γεγονός - όπως το εμβόλιο της γρίπης - που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά ποτέ δεν το επιλύει πλήρως»4.

Αγιάτρευτες αντιθέσεις και «διπλωματία των εμβολίων»

Tην ώρα που τα οικονομικά ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη «σφάζονται» για το ποιο θα βάλει στο χέρι τη μερίδα του λέοντος από τα εμβόλια που με αργούς ρυθμούς παράγει η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, σχεδόν 70 κράτη που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με βάση το ΑΕΠ, θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν μόνο ένα στα δέκα άτομα κατά της COVID-19 το επόμενο έτος5.

Αυτό το τεράστιο χάσμα, καθρέφτης της ανισομετρίας και των αγιάτρευτων αντιθέσεων στον καπιταλισμό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για τη μετάλλαξη και μετανάστευση του ιού ακόμα και σε χώρες που στο μέλλον θα έχουν πετύχει ανοσία με το εμβόλιο, δεν δείχνει να απασχολεί τα ισχυρότερα κράτη και τα μονοπώλια του Φαρμάκου: Τα μεν επιδίδονται σ' ένα κυνήγι εμβολίων για να στηρίξουν τις πολιτικές ανάκαμψης των οικονομιών τους έναντι των ανταγωνιστών τους, τα δε πουλάνε εκεί που βρίσκουν το πιο σίγουρο και άμεσο κέρδος.

Ετσι, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν αγοράσει και προ-αγοράσει τόσες πολλές δόσεις, που φτάνουν να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους σχεδόν τρεις φορές μέχρι το τέλος του 2021, εάν όλα τα εμβόλια που βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές εγκριθούν για χρήση.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ισχυρά οικονομικά κράτη, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν αγοράσει το 53% της παραγωγής των πιο ελπιδοφόρων εμβολίων μέχρι στιγμής. Σε τέτοια κράτη έχουν πουληθεί όλες οι δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η «Moderna» και το 96% των δόσεων του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ, το πρώτο πιο πλούσιο τέταρτο των κρατών παγκοσμίως έχουν εξασφαλίσει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, το δεύτερο τέταρτο 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις και μόλις από 697 και 760 εκατομμύρια αντίστοιχα τα υπόλοιπα δύο τέταρτα.

Η ΕΕ, των περίπου 448 εκατ. κατοίκων, έχει εξασφαλίσει, μετρώντας μόνο τις επιβεβαιωμένες αγορές και όχι τις μελλοντικές, 1,83 δισ. δόσεις εμβολίων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ των 328 εκατ. κατοίκων με 1,21 δισ., η Αφρικανική Ενωση των 1,25 δισ. κατοίκων με 670 εκατ., το Ηνωμένο Βασίλειο των 66 εκατ. κατοίκων με 457 εκατ. δόσεις και ο Καναδάς των 37 εκατ. κατοίκων με 342 εκατ. δόσεις εμβολίων6.

Στις αρχές Φλεβάρη, περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωνε πως τα τρία τέταρτα της τότε προσφοράς εμβολίων είχαν εξασφαλιστεί και χορηγηθεί σε 10 χώρες οι οποίες αποτελούν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας. Αντίθετα, περίπου 130 χώρες - που φιλοξενούν 2,5 δισ. ανθρώπους - δεν είχαν λάβει ούτε μία δόση7.

Η κατάσταση αυτή δεν εγγυάται μόνο την τεράστια κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά ταυτόχρονα δίνει στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα εμβόλια και ως όπλα στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, ασκώντας τη «διπλωματία των εμβολίων», στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων που προκύπτουν από την παραγωγή με σκοπό το κέρδος και όχι τις ανάγκες των λαών.

Αποκαλύπτεται έτσι μια ακόμη πλευρά της βαθιάς σήψης του καπιταλιστικού κόσμου, που μπροστά σε μια από τις σοβαρότερες πανδημίες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, το κεφάλαιο «μυρίζεται» κέρδη και βρίσκει τρόπους να τα αυξήσει, σε βάρος των αναγκών του λαού, ακόμα και της ίδιας της ζωής του.

Παραπομπές:

1. https://www.nbcnews.com/think/opinion/biden-s-covid-vaccine-plan-helpful-here-s-what-s-ncna1254495

2. https://www.bbc.com/news/business-55170756

3. https://www.statnews.com/pharmalot/2020/05/28/who-voluntary-pool-patents-pfizer/

4. https://theconversation.com/covid-19-drug-and-vaccine-patents-are-putting-profit-before-people-149270

5. https://www.oxfam.org/en/press-releases/campaigners-warn-9-out-10-people-poor-countries-are-set-miss-out-covid-19-vaccine

6. https://launchandscalefaster.org/COVID-19

7. https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19-5-february-2021


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ