Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
«Φρένο» στην αύξηση της παραγωγής από φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις

Για να προστατευτούν τα κέρδη, ο ανταγωνισμός και τα «πνευματικά δικαιώματα» των εταιρειών σε βάρος της ανθρωπότητας

Φαρμακοβιομηχανίες με τη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων διατηρούν τις πατέντες και ανοίγουν και κλείνουν τις «κάνουλες» της παραγωγής ανάλογα με τα κέρδη τους

Copyright 2020 The Associated

Φαρμακοβιομηχανίες με τη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων διατηρούν τις πατέντες και ανοίγουν και κλείνουν τις «κάνουλες» της παραγωγής ανάλογα με τα κέρδη τους
Την ώρα που πάνω από 88 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί θετικοί στον SARS CoV - 2 και έχουν καταγραφεί περίπου 1,9 εκατ. θάνατοι, ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, το εμβόλιο, δεν αξιοποιείται πλήρως για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός και η παραγωγή φαρμάκων και θεραπειών με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη αναγκών εμποδίζουν την επιστημονική συνεργασία για ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19.

Η παγκόσμια προσφορά εμβολίων Covid-19 είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που απαιτείται έως τουλάχιστον το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ, λόγω περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας, αλλά και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών που συσσωρεύουν δόσεις από διάφορες εταιρείες και έχουν ήδη δεσμεύσει περισσότερες από 3,7 δισ. δόσεις, με διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη για τουλάχιστον άλλα 5 δισ.

Στο κυνήγι του κέρδους οι αιτίες της έλλειψης εμβολίων

Σήμερα, που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει το ζήτημα της μαζικής παραγωγής επαρκών δόσεων εμβολίων στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη, είναι πάλι τα καπιταλιστικά κράτη και οι φαρμακοβιομηχανίες που κρατούν ομήρους ολόκληρους λαούς και εμποδίζουν την αξιοποίηση όλων των πόρων και παραγωγικών μονάδων για την παραγωγή πολλαπλάσιων δόσεων εμβολίων.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι λαοί χρειάζονται άμεσα μια μεγάλη επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων για την παραγωγή εμβολίων. Ομως για τους φαρμακευτικούς ομίλους το οικονομικό συμφέρον βρίσκεται στη ρύθμιση της παραγωγής τους με κριτήριο την απόδοση του κατάλληλου ποσοστού κέρδους. Παράγουν με το βλέμμα στραμμένο στους ανταγωνιστές τους. Διεκδικούν και παζαρεύουν μεγαλύτερα μερίδια και κρατικές εγγυήσεις. Παζαρεύουν πατέντες, προσαρμόζουν την παραγωγή με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι την απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών.

Ολες οι κυβερνήσεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών συνηθίζουν να λένε πως βρισκόμαστε «σε πόλεμο» με τον κορονοϊό, χωρίς φυσικά να αμφισβητούνται «τα ιερά και τα όσια» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, για να κερδηθεί ο «πόλεμος». Οπως ακριβώς δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών σε αυτόν τον «πόλεμο», έτσι και τώρα τα καπιταλιστικά κράτη δεν αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους σε αυτό το κεντρικό καθήκον, δεν καταργούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους όρους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, δεν αδειοδοτούν άλλες εγκαταστάσεις για μαζική παραγωγή, δεν αξιοποιούν όλο το εργατικό δυναμικό, ώστε η παραγωγή να μην σταματάει καθόλου.

Από τη σκοπιά τους, φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η «BioΝΤech», η «Pfizer», η «Moderna» κ.ά. προσαρμόζουν την παραγωγική ικανότητά τους ανάλογα με τα κέρδη τους και τα κέρδη των ανταγωνιστών τους, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις που κάνουν δύσκολη την κάλυψη των αναγκών σε εμβόλια, ώστε ο κόσμος να μπορεί να προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα εμβολίων μέσα σε 6 μήνες. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις τους στα εμβόλια, οι αγορές πρώτων υλών, η χρηματοδότηση του κράτους θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα κέρδη.

Νέα κίνητρα στις φαρμακοβιομηχανίες;

Σε αυτήν τη βάση, διάφοροι επιστήμονες και οικονομολόγοι της Υγείας φτάνουν στο σημείο να προτείνουν οι κυβερνήσεις να δώσουν πρόσθετες επιδοτήσεις για την παραγωγή ή ασφάλιστρα για ταχύτερες παραδόσεις, με το επιχείρημα πως κάθε βδομάδα lockdown στοιχίζει ακόμη περισσότερο στην καπιταλιστική οικονομία.

Με τις κρατικές επιδοτήσεις - λένε - οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πλήρωναν τους προμηθευτές για το κόστος επιτάχυνσης της παραγωγής τους, τις υπερωρίες, τις προσλήψεις. Αν τα οικονομικά κίνητρα από μόνα τους δεν είναι ...αρκετά, προτείνουν ακόμη οι κυβερνήσεις να αποζημιώσουν τους φαρμακευτικούς ομίλους για τις πατέντες των εμβολίων τους ή να προχωρήσουν σε αναγκαστική αδειοδότηση της παραγωγής σε άλλες εταιρείες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να κρυφτεί ο παρασιτικός ρόλος των φαρμακευτικών ομίλων που απομυζούν τους λαούς. Οχι μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει τεράστια χρηματοδότηση από δημόσιο χρήμα για έρευνα και ανάπτυξη (περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε «Pfizer/BioNTech», 2,5 δισ. στη «Moderna», σχεδόν 2 δισ. στην «AstraZeneca»), ταυτόχρονα έχουν τον έλεγχο για το ποιος λαμβάνει το εμβόλιο, πότε, σε ποια τιμή και ποιες ποσότητες.

Τα ισχυρά κράτη υπερασπιστές της πατέντας

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των ισχυρότερων κρατών, είναι οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακοβιομηχανιών, παρότι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και η έρευνα γίνεται με κρατικό χρήμα από δημόσια ερευνητικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Ινδία και Νότια Αφρική - λόγω και της θέσης τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και μεγάλοι παραγωγοί φαρμάκων και εμβολίων - πρότειναν στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (20 Νοέμβρη) να επιτραπεί η άρση της πατέντας και άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τυχόν θεραπείες, διαγνωστικά μέσα και εμβόλια που σχετίζονται με την Covid-19, έως το τέλος της πανδημίας. Η άρση θα επέτρεπε σε παρασκευαστές σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να παράγουν εμβόλια, θεραπείες κ.ά. για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στην πρόταση αντιστάθηκαν σθεναρά κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η ΕΕ. Στη σχετική δήλωσή της, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι το υφιστάμενο σύστημα επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιράζονται εθελοντικά δεδομένα και τεχνολογία και ορισμένες το έχουν ήδη πράξει.

Oπως εξηγεί στη γερμανική «TAZ» ο Πάουλ Φέλνερ, ειδικός για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στη φαρμακοβιομηχανία και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), «τα εμβόλια mRNA είναι πολύ πιο περίπλοκα να παρασκευαστούν» και «δεν μπορεί να επιβληθεί μια κοινοποίηση της τεχνολογίας τους, ειδικά επειδή οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν το επιτρέπουν».

«Εχουμε δει εταιρείες μέσα στην πανδημία Covid-19 να συνεργάζονται, αλλά δεν το ρισκάρουν. Μέσω του ΠΟΥ δίνονται κίνητρα για συγκεκριμένες άδειες. Επειδή πολλές εταιρείες φοβούνται ότι οι ανταγωνιστές τους θα χρησιμοποιήσουν αργότερα τις τεχνολογίες Covid που έχουν αναπτύξει, σε άλλα προϊόντα», πρόσθεσε.

«Σίγουρα, οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά επενδυτικά ιδρύματα (σ.σ. Μπιλ Γκέιτς) θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει περισσότερα (σ.σ. από τις φαρμακευτικές), ειδικά αφού το ρίσκο ανάπτυξης εμβολίων έχει αναληφθεί με δημόσια χρήματα», λέει ο Φέλνερ.

«Ντε φάκτο» η εξάρτηση από τη φαρμακοβιομηχανία

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δηλώσεις διαφόρων εταιρειών είναι κενό γράμμα, αφού αυτές κρατάνε τα κλειδιά της παραγωγής εμβολίων, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα. Η «Moderna» δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της κατά τη διάρκεια της πανδημίας (όχι όμως και την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων), ενώ η «Johnson & Johnson» και η «AstraZeneca» δήλωσαν ότι θα πουλήσουν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους (χωρίς να δημοσιοποιούν στοιχεία για το ύψος του κόστους παραγωγής), τουλάχιστον προσωρινά.

Στην πραγματικότητα, είτε υπάρξουν αναγκαστικές αδειοδοτήσεις εταιρειών για παραγωγή εμβολίων, είτε αυτό γίνει «οικειοθελώς» θα υπάρχει πάντα «η εξάρτηση από τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία». Διαφορετικά, ο κάτοχος αδείας θα πρέπει να μάθει από το μηδέν πώς παρασκευάζεται καλύτερα το προϊόν. Ακόμη και με υποχρεωτική αδειοδότηση των τεχνολογιών τους, οι εταιρείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε «μια παθητική αντίσταση». «Δηλαδή εταιρείες που απλά δεν θέλουν και δεν προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για την παραγωγή εμβολίων», υπογραμμίζει ο Φέλνερ.

Ακόμα κι αν οι εταιρείες αδειοδοτήσουν άλλες εταιρείες για επιπλέον παραγωγή, θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο και σε περιορισμένη έκταση, για να κρατηθούν ψηλά οι τιμές και τα κέρδη, τονίζουν άλλοι εμπειρογνώμονες στον διεθνή Τύπο.

Σε εξέλιξη παζάρια για περισσότερες δόσεις

Σε αυτό το φόντο, «πράσινο φως» για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου των αμερικανικών εργαστηρίων «Moderna» έδωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο - που έχει εγκριθεί ήδη στις ΗΠΑ - βασίζεται, όπως και αυτό των «Pfizer/BioNTech», στη νέα τεχνολογία mRNA, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε πως σύμφωνα με το συμβόλαιο η ΕΕ θα έχει επιπλέον 160 εκατ. δόσεις (80 εκατ. με επιλογή για άλλες 80 εκατ.), χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει εξασφαλίσει έως και 2 δισ. δόσεις πιθανών εμβολίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν τα τέλη του έτους.

Συνολικά από «Pfizer/BioNTech» και «Moderna» η ΕΕ έχει εξασφαλίσει για μέσα στο 2021 460 εκατ. δόσεις, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 230 εκατ. ανθρώπων. Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η ΕΕ διαπραγματεύεται με τις «Pfizer/BioNTech» την αγορά 100 εκατ. δόσεων (με δικαίωμα για άλλες 200 εκατ.), ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων μπορεί να παραδοθεί μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία στο ενδεχόμενο «από κοινού παραγωγής εμβολίων», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας πως θα συνεχιστούν οι σχετικές επαφές. Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ικανότητες για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων, θα παραχθούν στην Ινδία 100 εκατ. δόσεις του «Sputnik - V» και έχουν υπογραφεί συμφωνίες σύμπραξης με Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα, ενώ συζητιέται η παραγωγή του στην Τουρκία.

Πάντως, η παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του «Sputnik - V», είναι θεωρητικά δυνατή μόνο εάν εγκριθεί από τον EMA, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ.

Στο ίδιο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως θα κρατήσει κρυφούς τους όρους των συμβολαίων προπαραγγελίας εμβολίων, όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.

«Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν την στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε η επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου.


Ε. Μ.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κοινός ο ένοχος για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις»

Επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας του λαού

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Τα οξυμένα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται με το «καλημέρα» στη διαδικασία των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό, στην Ελλάδα και διεθνώς, επιβεβαιώνουν από άλλη μια πλευρά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:

Πρώτον, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την επίτευξή της ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Επομένως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη συνολικότερη προστασία του λαού, ούτε η πανδημία που είναι εδώ θα αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό θα εξασφαλίζονται.

Δεύτερον, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Φαρμάκου και των εμβολίων, όπως ακριβώς οδήγησε και οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, με την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, σήμερα - μαζί με τους οξυμένους διεθνείς ανταγωνισμούς - βρίσκεται πίσω από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και παραλαβή των εμβολίων, όπως και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις» που προωθούνται σε σχέση με την ίδια τη χορήγηση των εμβολίων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται κάτω από το «χαλί» του αναγκαίου εμβολιασμού

Στην Ελλάδα, το νέο έτος ξεκίνησε με την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών για εκατοντάδες υγειονομικούς, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα ενόψει της πολύ πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, καθώς μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο, άρα για μια διαδικασία με αυξημένες ανάγκες ιατρικής επίβλεψης και παρακολούθησης.

Αντίστοιχα, στο φόντο των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων σε όλη την ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος Γενάρη να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα, αριθμός που ακόμα και αν γίνει πράξη θα είναι ένα ελάχιστο κλάσμα μπροστά στο περίπου 70% του πληθυσμού της χώρας που απαιτείται να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας στο νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί έως τώρα στην ΕΕ (της «Pfizer» και της «Moderna»), μέχρι το τέλος Μάρτη αναμένονται στην Ελλάδα συνολικά 1,5 εκατ. δόσεις, δηλαδή για τον εμβολιασμό μόλις 750.000 ανθρώπων (ούτε το 10% του πληθυσμού). Καθόλου τυχαία, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, ακόμα και αν προχωρήσει η έγκριση εμβολίων που εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα (όπως αυτό της «AstraZeneca»), ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το φθινόπωρο.

Μέχρι τότε, όμως, η πανδημία θα είναι εδώ, θα μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες θα είναι οι διασωληνωμένοι και καθημερινά θα προστίθενται εκατοντάδες νέα κρούσματα, το φάσμα του τρίτου κύματος γίνεται όλο και πιο ορατό, ενώ στην Ευρώπη ήδη καταγράφεται νέα έξαρση.

Από κάθε άποψη, επομένως, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το «χαλί» του εμβολιασμού τις τεράστιες ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, είναι επιτακτικό να πάρει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου απέναντι στην προστασία των λαών

Οι παραπάνω εξελίξεις στο θέμα του εμβολιασμού δεν αφορούν βέβαια μόνο την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του προβληματισμού σε όλο τον κόσμο μπαίνουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων των νέων εμβολίων και κατά συνέπεια οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξασφάλιση δόσεων για τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ορθώνεται ξανά απέναντι στην προστασία της υγείας των λαών είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και των εμβολίων, οι συνολικότεροι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και λυκοσυμμαχιών.

Αφού πρώτα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του Φαρμάκου «τσέπωσαν» προκαταβολικά ασύλληπτες κρατικές χρηματοδοτήσεις, για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις δοκιμές των εμβολίων, αξιοποιώντας επιστημονικές, παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες που είχαν διαμορφωθεί σε βάθος χρόνων - ωστόσο συχνά μένουν για οικονομικούς λόγους αναξιοποίητες - έγινε δυνατό μέσα σε 10 μήνες να αναπτυχθούν εμβόλια κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκαν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Σήμερα, ωστόσο, αυτές οι δυνατότητες και αυτό το μεγάλο επίτευγμα μπαίνουν ξανά στο στενό κορσέ της εμπορευματοποίησης, του καπιταλιστικού κέρδους. Ο ρυθμός παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων περιορίζεται στα μέτρα και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στις «πατέντες» τους και στην απαίτησή τους, μετά τις προαγορές δισεκατομμυρίων εμβολίων που δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί, να θησαυρίσουν κι άλλο σήμερα από τα νέα συμβόλαια που ήδη παζαρεύουν.

Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση των εμβολίων δεν έχουν να κάνουν με τις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες της ανθρωπότητας, αλλά ακριβώς με την υποταγή αυτών των δυνατοτήτων στο κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και στους ευρύτερους ανταγωνισμούς. Με τα ίδια αυτά κριτήρια και όχι με βάση την αποτελεσματικότητα αποκλείεται εκ προοιμίου σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα η αξιοποίηση οποιουδήποτε εμβολίου δεν συμπεριλαμβάνεται στις συμβάσεις που έχει κάνει η λυκοσυμμαχία με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Για τους ίδιους λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ακόμα και σήμερα να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις αυτές που έχει υπογράψει για την προμήθεια εμβολίων, τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας»... Παράλληλα, μαζί με τα εμβόλια, στον ίδιο αντιλαϊκό κορσέ μπαίνουν η έρευνα και η μελέτη για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού που είναι αναγκαίο να συνεχιστούν.

Ολες οι «εκπτώσεις» στο τραπέζι αρκεί να μη θιγούν τα κέρδη!

Το καπιταλιστικό κέρδος και οι ανταγωνισμοί είναι τα «ιερά και τα όσια» για όλες τις κυβερνήσεις, που τάχα βάζουν «πάνω από όλα την υγεία των πολιτών».

Γι' αυτό ακριβώς, στο έδαφος των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων, δεν μπορεί να μπει ζήτημα για το πώς άμεσα θα «απελευθερωθούν» η παραγωγή και η διάθεση όλων των αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, γι' αυτό οι αποφάσεις και οι επίσημες συζητήσεις των κρατών κινήθηκαν κατευθείαν στη λογική των «εκπτώσεων» στους εμβολιασμούς, σε βάρος της προστασίας της υγείας των λαών.

Χαρακτηριστικά, καθώς η έλλειψη επαρκών δόσεων είναι πλέον ολοφάνερη, μέσα σε λίγες μέρες και κόντρα στα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας από την ανάπτυξη και τις δοκιμές των εμβολίων:

-- Μια σειρά από κυβερνήσεις, όπως η βρετανική, αποφασίζουν να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (ακόμα και 3 μήνες μετά την πρώτη, αντί για τις προβλεπόμενες 21 μέρες), για να εμβολιαστούν περισσότεροι με την πρώτη δόση... Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζοντας την εν λόγω «έκπτωση», έκανε λόγο για... «ασφαλή συμβιβαστική λύση» (!), όταν οι ίδιες οι εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια δεν εγγυώνται την αποτελεσματικότητά τους με αυτούς τους όρους.

-- Στις ΗΠΑ έπεσε επίσημα στο τραπέζι η πρόταση - έστω κι αν δεν υιοθετήθηκε για την ώρα - για μείωση της χορηγούμενης δόσης του εμβολίου στο μισό, με την ίδια λογική.

-- Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ήδη ότι θα μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με δύο διαφορετικά εμβόλια στο ίδιο άτομο όταν δεν υπάρχει επάρκεια δόσεων για να εμβολιαστεί με το ίδιο (κάτι που προφανώς δεν προβλέπεται σε καμία από τις επιστημονικές έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για τα εμβόλια)...

Κοντά στα παραπάνω, διακινείται και η πρόταση να αγοραστούν από τα κράτη οι πατέντες των εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή. Δηλαδή, μετά την τεράστια κρατική χρηματοδότηση που πήραν για την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων, οι μονοπωλιακοί κολοσσοί του Φαρμάκου να χρυσοπληρωθούν για μια ακόμα φορά από τις τσέπες των λαών!

Με δυο λόγια, την ίδια ώρα που ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας μεγαλώνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αποφασίζεται και εξετάζεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το να θιγούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Ανεπαρκή συστήματα ακόμα και για τις περιορισμένες παρτίδες εμβολίων

Χαρακτηριστικές είναι ωστόσο και οι μεγάλες καθυστερήσεις που ήδη εντοπίζονται διεθνώς στους ρυθμούς των εμβολιασμών ακόμα και από αυτές τις περιορισμένες διαθέσιμες παρτίδες εμβολίων.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι πάνω από τα δύο τρίτα των περίπου 15 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν σταλεί στα νοσοκομεία δεν έχουν χορηγηθεί, στη Γερμανία εκτιμάται ότι έχει χορηγηθεί μόλις το 1/4 των διαθέσιμων δόσεων, στην Ολλανδία ο πρώτος εμβολιασμός έγινε μόλις στις 6 Γενάρη...

Η τεράστια ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, που ξεσκεπάστηκε με τραγικό τρόπο ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποκαλύπτεται ξανά εμφατικά με τον εμβολιασμό, με την απουσία εκτεταμένων και επαρκώς στελεχωμένων πανεθνικών δημόσιων συστημάτων Υγείας, που θα είχαν νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανεπτυγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό, με προσωποποιημένη φροντίδα, αναλυτική καταγραφή των ευπαθών ομάδων κ.ο.κ., ικανά να πραγματοποιήσουν με ταχύτητα, σωστή ιεράρχηση και όλους τους απαραίτητους όρους επίβλεψης και παρακολούθησης έναν τέτοιο απαιτητικό μαζικό εμβολιασμό απέναντι σε μία νέα νόσο.

Ολες αυτές οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις σχετικά με τον αναγκαίο εμβολιασμό καταγράφονται ενώ πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στην επιστημονική έρευνα, όπως είναι η διάρκεια της ανοσίας που εξασφαλίζουν τα νέα εμβόλια, το αν εκτός από τη σοβαρή ασθένεια αποτρέπουν και τη μετάδοση του ιού, το αν αυτός θα γίνει ενδημικός όπως έγινε με άλλους κορονοϊούς κ.ά.

Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού

Ολες οι εξελίξεις ξεσκεπάζουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, όπως και την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς, να «ξεπλύνει» τις εγκληματικές ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της για την εκρηκτική κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η πάλη για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση όλων των άλλων σοβαρών ασθενειών και των αναγκών περίθαλψης που έχουν παραμεληθεί επικίνδυνα εξαιτίας της μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα Υγείας μιας νόσου, για τη διαμόρφωση της πραγματικά απαιτούμενης υποδομής για την επιτυχία του εμβολιασμού, για την αναγκαία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την εξασφάλιση όλων των αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού, όλου του εξοπλισμού για μη επεμβατικές μεθόδους μηχανικής υποστήριξης κ.ο.κ.

Επιβεβαιώνεται ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί ο αγώνας για μέτρα συνολικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους Εκπαίδευσης, στις συγκοινωνίες, σε κάθε κρίσιμη πτυχή για τη ζωή τους.

Μέσα σε αυτήν την πάλη φωτίζεται η ανάγκη να μπαίνει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, τα ίδια τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, των «πατεντών» και των ανταγωνισμών. Φωτίζονται οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν ολόπλευρα υπέρ του λαού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναδεικνύεται ο δρόμος της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση της κοινωνίας κριτήριο της οποίας θα είναι η καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.


Γ. Ε.

Κρίσιμα ερωτήματα για το «πλάνο των εμβολιασμών»

Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για να προληφθεί η νόσος Covid-19 και για να προστατευτούν άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν επιπλοκές. Τα έως τώρα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση, ο έλεγχος με τεστ και η ιχνηλάτηση, η καραντίνα έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή στο να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19 προβλέπει, με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Γενάρη 220.000 άτομα. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο θα αυξάνονται οι διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων και οι εταιρείες που θα τα παρέχουν, θα διευρύνεται το ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα των εμβολιασμών. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το άρθρο, τα επίσημα στοιχεία είναι 16.233 εμβολιασμοί.

Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις, την υπερβολική δημοσιότητα της έναρξης των πρώτων εμβολιασμών και τις ατέλειωτες περιγραφές σχεδίων και επιχειρήσεων, κανείς δεν ξέρει ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Τι να συμπεράνουμε άρα για την ημερομηνία ολοκλήρωσης των εμβολιασμών;

Κάποιοι προβληματισμοί για το πλάνο των εμβολιασμών:

1. Χρονοδιάγραμμα

Το κύριο ζήτημα είναι η ανοσία του 70% του πληθυσμού, όριο που μπαίνει για το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής και προγραμματισμού είναι έως τώρα ασαφές, άμεσα εξαρτώμενο από την κεντρική παραγγελία της ΕΕ και τον όποιο καταμερισμό στα κράτη - μέλη, ενώ έως τώρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού αφήνεται στην ατομική δήλωση στις πλατφόρμες της κυβέρνησης, που αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες μέρες.

Πότε θα έχουν έρθει στη χώρα τα απαραίτητα εμβόλια για τον πληθυσμό της; Με τα δεδομένα της χώρας, κατά προσέγγιση απαιτούνται 70% των 11.000.000 πληθυσμού Χ 2 δόσεις = 15.400.000 εμβολιασμοί! Ο ρυθμός εισαγωγής των εμβολίων που έχει ανακοινωθεί προκαλεί εύλογη ανησυχία. Πολύ περισσότερο που δεν ξέρουμε ακόμα καν πόσοι εμβολιασμοί θα μπορούν να πραγματοποιούνται ημερησίως συνολικά στα κέντρα που θα ορισθούν.

Πόσο καιρό, λοιπόν, θα πάρει να εμβολιαστούν κάποια εκατομμύρια πληθυσμού;

Η πείρα των πρώτων ημερών, με αναβολές στις ημερομηνίες έναρξης εμβολιασμών σε μια σειρά από νοσοκομεία μάς ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει σε πολλαπλάσιο μέγεθος στον λοιπό πληθυσμό. Παραμένει, λοιπόν, το αίτημα για έγκαιρη εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων, όλων όσα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

2. Εμβολιαστικά κέντρα - στελέχωση

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τα λεγόμενα εμβολιαστικά κέντρα, που ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι, αφού δεν έχει βγει αναλυτική λίστα. Πώς θα εξασφαλιστεί και θα ελεγχθεί η πρόσβαση σε αυτά; Τα 1.048 είναι σε διαφορετικά σημεία, ή υπολογίζονται τα ιατρεία ή και οι ...καρέκλες που έχει π.χ. ένα Κέντρο Υγείας; Αν ένα ΤΟΜΥ έχει 3 ιατρεία, τότε μετράει για 3 εμβολιαστικά κέντρα;

Πώς θα οργανωθεί η ενημέρωση του πληθυσμού για τα εμβόλια; Δεν είναι απαραίτητη πλατιά καμπάνια ενημέρωσης που θα εξηγεί και θα απαντάει σε εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν στον κόσμο, αλλά και σε μια σειρά από ανορθολογικές θεωρίες που προβάλλονται δυστυχώς και αναπαράγονται με εντυπωσιακή ταχύτητα;

Για το 2021, ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπή 96 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πώς θα αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο του εμβολιασμού; Με ποιο προσωπικό και υποδομές θα πραγματοποιηθεί; Με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα όπως: Ενας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς, ακατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των εμβολιασμών (π.χ. μαίες), ακατάλληλοι χώροι εμβολισμών (κρεβάτια εξεταστικά για τυχόν παρενέργειες δεν επαρκούν, συνωστισμός από πολλούς ταυτόχρονα εμβολιαζόμενους), ακατάλληλοι χώροι αναμονής εμβολιασθέντων.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την κασέτα για τις 7 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Θα επαναλάβουμε κι εμείς ότι είναι ψευδεπίγραφη η ενίσχυση, καθώς πολλοί από αυτούς που προσελήφθησαν υπηρετούσαν ήδη από άλλο πόστο και απλώς άλλαξε η σύμβασή τους (π.χ. από ειδικευόμενος - επικουρικός, ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο). Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά επικουρικό προσωπικό, δηλαδή με σύμβαση που λήγει. Τόση είναι η ενίσχυση, που κάθε βδομάδα φεύγει πούλμαν με γιατρούς από την Αθήνα για νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, για να καλύψει τις εκεί τρύπες, αφήνοντας εδώ αντίστοιχες.

Μέχρι στιγμής, για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, αντί για νέες προσλήψεις, καταφτάνουν στα νοσοκομεία εντολές για μετακινήσεις προσωπικού.

Επίσης, αναπάντητο μένει το τι θα γίνει με την τακτική λειτουργία των ήδη κατεστραμμένων δομών ΠΦΥ. Που έχουν ήδη αναμονές μηνών για ραντεβού λόγω της υποστελέχωσης. Αν σε ένα ΚΥ π.χ. δύο γενικοί γιατροί καθημερινά κάνουν τακτικά ιατρεία και πάρουν τον έναν για επιτήρηση εμβολιασμών, αυτομάτως η αναμονή για ραντεβού διπλασιάζεται. Θα γίνουν κι αυτά μιας νόσου...

3. Παρακολούθηση της ασφάλειας

Προβληματική και πίσω από τις επιστημονικές απαιτήσεις, για την παρακολούθηση του πληθυσμού που θα εμβολιάζεται, ήταν η απαξιωτική τοποθέτηση του Θεμιστοκλέους ότι «όσον αφορά τα άτομα τα οποία εμβολιάζονται και θέλουν να αναφέρουν μια ανεπιθύμητη ενέργεια, ισχύει ό,τι ισχύει και με κάθε άλλο φάρμακο. Αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό, τότε μπορούν να απευθύνονται σε οποιαδήποτε υγειονομική δομή, σε κάποιον άλλο γιατρό στα Κέντρα Υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιώτες γιατρούς που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα». Ας βρουν, δηλαδή, κάπου έναν γιατρό να το πουν!!!

Ακόμα, δηλαδή, και την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών την αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που εμβολιάζονται. Ο καθένας, δηλαδή, θα πρέπει να αξιολογήσει τον εαυτό του και να αναφέρει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντίστοιχα και με τις ευπαθείς ομάδες. Οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες! Και ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν διαγνωσθεί ήδη με μια χρόνια νόσο (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη). Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο όμως τα νοσοκομεία έχουν γίνει μιας νόσου, της Covid 19. Λόγω της αναστολής της τακτικής λειτουργίας τους, αναβλήθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις και υποδιαγιγνώσκονται μια σειρά από ασθένειες. Πάλι, λοιπόν, στην ατομική ευθύνη του καθενός, να είναι «υποχρεωμένοι να γνωρίζουν» ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

Αμεση ανάγκη, λοιπόν, η ενίσχυση της ΠΦΥ με καταγεγραμμένο τον πληθυσμό του κάθε ΚΥ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ειδικά σε αυτές τις ομάδες.

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται και να καταγράφεται η ασφάλεια των εμβολίων, πράγμα που περιλαμβάνει και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα, ή το ποσοστό εμφάνισής τους, πλέον σε αριθμούς εκατομμυρίων. Περιλαμβάνει όχι μόνο την επαγρύπνηση αλλά και σχολαστικό έλεγχο, καταγραφή και εξήγηση όποιων γεγονότων, ώστε να υπάρχουν δεδομένα για την αναγνώρισή τους. Για παράδειγμα, για να αναγνωριστεί μια συστηματική αντίδραση σε κάθε εμβόλιο απαιτείται η κλινική υποψία, η κατάλληλη αρχική αντιμετώπιση που να ακολουθείται από ένα λεπτομερές ιστορικό και αξιολόγηση του πιθανού αιτίου. Ολα αυτά τα στοιχεία καταγεγραμμένα είναι πολύτιμο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα, π.χ. την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε βάθος χρόνου, αν θα βοηθούσε η επόμενη δόση να παραλειφθεί τελείως ή να γίνει με διαφορετικό εμβόλιο και πολλά άλλα.


Δήμητρα ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Παθολόγος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

  • Αυξημένα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική (μέχρι 11/1), στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (μέχρι 11/1), στις κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (μέχρι 10/1), στην κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμύνταιου στην ΠΕ Φλώρινας (μέχρι 15/1), στην κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου (μέχρι 15/1) και στην κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων στην ΠΕ Φθιώτιδας (μέχρι 18/11).
  • Σε 7ήμερη καραντίνα θα μπαίνουν όλοι οι επιβάτες από διεθνείς πτήσεις που φθάνουν στην Ελλάδα, μέχρι και τις 21/1. Ειδικά στους επιβάτες από τη Βρετανία θα γίνεται σε όλους rapid test κατά την άφιξη, καθώς και μοριακό τεστ μετά τη συμπλήρωση της 7ήμερης καραντίνας.
«Η ιστορία θα τραβήξει»... αλλά η κυβέρνηση αφήνει το λαό εκτεθειμένο

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει (...) Η πανδημία θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή, με την κυβέρνηση ωστόσο να μην παίρνει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού.

Η απουσία των μέτρων αυτών αποτυπώνεται και στην επισήμανση για μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση των δεικτών της πανδημίας μετά από 2,5 μήνες lockdown. Αναφέρθηκε ακόμα ότι καταγράφεται αύξηση των νοσηλευομένων στην Αττική κατά περίπου 20%, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση και στους διασωληνωμένους.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 7.000. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 721 νέα κρούσματα, ενώ άλλοι 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 386 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Συνολικά, οι θάνατοι έφτασαν τις 5.195 και τα κρούσματα τις 143.494.

Από τα 721 νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 252 (Ανατ. Αττική 32, Βόρειος Τομέας Αθήνας 27, Δυτική Αττική 35, Δυτικός Τομέας Αθήνας 22, Κεντρικός Τομέας 78, Νότιος Τομέας 19, Πειραιάς 39), στη Θεσσαλονίκη 94 κρούσματα, στη Λάρισα 31, στη Βοιωτία 25, στις Σέρρες 23, στην Κοζάνη 20.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Κοζάνη, Ροδόπη και Χαλκιδική.

Προκλητικά ψεύδη για τις αναμονές εκτός ΜΕΘ!

Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερώτηση για το μεγάλο ποσοστό θανάτων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι... «κανείς ασθενής που χρειάστηκε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός» και «δεν χρειάστηκε να περιμένει» (!), όταν για σειρά βδομάδων η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έφτανε στο 100%, δεν προλάβαινε να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ πριν να μεταφερθούν εκεί ασθενείς που βρίσκονταν στην αναμονή, οι διακομιδές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και από τη μια περιφέρεια στην άλλη αποτέλεσαν καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ακριβώς τη στιγμή που έκανε ο υφυπουργός τις παραπάνω δηλώσεις, 16 ασθενείς βρίσκονταν σε αναμονή κλίνης ΜΕΘ, ενώ συνολικότερα τους τελευταίους μήνες, 15 - 45 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά σε αναζήτηση κρεβατιού σε ΜΕΘ!

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε επίσης τις «πολλαπλές νοσηρότητες» ως κριτήριο για τη μη εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ, ωστόσο αυτές δεν μπορεί να αξιοποιούνται ως μανδύας των τεράστιων ελλείψεων ούτε να στερούν το δικαίωμα σε έναν ασθενή να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά το θέμα των αναγκαίων εμβολιασμών για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες

Σε δήλωσή του για τον εμβολιασμό και τα μέτρα της κυβέρνησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αναφέρει:

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά το θέμα των αναγκαίων εμβολιασμών, εν μέσω μάλιστα επιδείνωσης της πανδημίας, για να κρύψει τις παλινωδίες και τις εγκληματικές της ευθύνες, αφού δεν προχωρά στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε μαζικά τεστ του πληθυσμού και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.

Ακόμη, όμως, και αυτός ο εμβολιασμός προχωράει πολύ αργά, εξαιτίας των ανταγωνισμών των εταιρειών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ. Σήμερα, μάλιστα, ακούσαμε την κυνική δήλωση της προέδρου της Κομισιόν ότι τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων. Γι' αυτό και το ΚΚΕ έχει ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις διάφορες εταιρείες.

Ολα τα παραπάνω είναι πρωτίστως ζητήματα διεκδίκησης και πάλης του λαού. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ούτε και στις δήθεν "εθνικές" συνεννοήσεις και σε συμβούλια πολιτικών αρχηγών που επικαλούνται εναλλάξ πότε ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε η ΝΔ, πότε το ΚΙΝΑΛ, αφού το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν τελικά άλλοθι στην κυρίαρχη πολιτική που πλήττει το λαό μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνιστά «υπομονή» και για τους εμβολιασμούς για να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα

Κυνική ομολογία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα»

Eurokinissi

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, μιλώντας σε σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για τον Covid-19 και πώς προχωρά ο εμβολιασμός.

Την ώρα που - μαζί με τις υπόλοιπες ελλείψεις του αθωράκιστου συστήματος Υγείας - διαπιστώνεται ότι οι ποσότητες των εμβολίων δεν επαρκούν, ως αποτέλεσμα και των σφοδρών ανταγωνισμών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο, των πιέσεων των φαρμακευτικών για ακόμα πιο παχυλά συμβόλαια, και ενώ κυβέρνηση και ΕΕ αρνούνται να δώσουν τις σχετικές συμφωνίες στη δημοσιότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι «ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και, το κυριότερο, χωρίς λάθη».

«Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε, κάνοντας γαργάρα τα αίτια της καθυστέρησης αυτής και παρουσιάζοντας σαν φάρμακο απέναντι στην επέλαση της πανδημίας και στο τρίτο κύμα της ...την υπομονή.

Αυτά, παράλληλα με τις αποστροφές ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», επιβεβαίωσαν ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ.ο.κ., μέτρα που αποτελούν βέβαια και την προϋπόθεση του αναγκαίου εμβολιασμού.

Επιπλέον, αναφέροντας στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναπτύσσονται στα νοσοκομεία 223 εμβολιαστικές γραμμές, ώστε η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, «ενδεχομένως και λίγο παραπάνω». Βέβαια, ακόμα και με τις «ιδανικές» συνθήκες - την ώρα που ούτε τα αυτονόητα σχετικά με τους εμβολιασμούς δεν έχουν εξασφαλιστεί - οι ρυθμοί αυτοί σημαίνουν ότι για να χορηγηθούν οι 15 εκατομμύρια δόσεις (75% του πληθυσμού, για την πολυπόθητη ανοσία, επί τις 2 δόσεις του εμβολίου) θα χρειαστούν ...5 χρόνια.

Παρακάμπτοντας τη ζοφερή αυτή προοπτική, ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή το πρωί περιχαρής εμφάνισε περίπου ως κατόρθωμα ότι μέχρι τότε είχαν εμβολιαστεί «σχεδόν 27.000 συμπολίτες μας».

Στη σύσκεψη τονίστηκε τέλος ότι από τη Δευτέρα 11/1 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω.

«Θηλιά» και για την υγεία του λαού οι δεσμεύσεις της ΕΕ

Στο μεταξύ, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Γενάρη, «για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας» - οι οποίες είναι γνωστές εδώ και μήνες - προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αργοπορία στη λήψη αναγκαίων μέτρων, αξιοποιώντας και τη νέα «πάσα συναίνεσης» που έκανε νωρίτερα στην κυβέρνηση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βλέπε θέμα στην ίδια σελίδα).

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη «έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς».

Παρέπεμψε δε στην κυνική τοποθέτηση, την Παρασκευή, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα», ότι δηλαδή τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων, εξαιτίας των συμφωνιών της ΕΕ με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. «Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την πρόταση Τσίπρα για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την ΕΕ, ο Χρ. Ταραντίλης παρέπεμψε σε άρθρο του πρωθυπουργού από τις 6 Απρίλη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου ζητούσε «την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου, ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες».

ΣΥΡΙΖΑ
Απλώνει ξανά «χέρι συναίνεσης» στην κυβέρνηση

Ξανά «χείρα βοηθείας» και «συναίνεσης» για τη διαχείριση της κρίσης άπλωσε προς την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο φόντο της τραγικής για το λαό κατάστασης που διαμορφώνει η διαχρονική, απ' όλες τις κυβερνήσεις, αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και μπροστά στην κλιμάκωση της κατάστασης αυτής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και υπέδειξε ξανά ένα «κοινό σχέδιο δράσης» και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ και με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων, που θα προσφέρει επί της ουσίας άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Για το ζήτημα των εμβολιασμών ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι εξασφαλισμένες απ' την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν και ζήτησε απ' την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο η ΕΕ «να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να τις διαχειριστούν με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες δόσεις». Εσπευσε να προσθέσει πως αν αυτή η πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα απ' το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες και χώρες που παράγουν το εμβόλιο. Πρόταση που καμώνεται ότι αγνοεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την ΕΕ και την παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία κυνικά ομολόγησε ότι τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να έχουν το καθένα το δικό του σχέδιο εμβολιασμών, λόγω προφανώς και των συμβολαίων που ακόμα δεν δίνουν στη δημοσιότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας αφού θύμισε την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας, κατέληξε ζητώντας να υπάρξει «έστω και τώρα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ και με συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης (...) Περιμένω από τον πρωθυπουργό να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς (...) ειδάλλως θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν».

Προσυνεδριακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, συνεδρίασε την Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο κατατέθηκε κείμενο - παρέμβαση της λεγόμενης «ομπρέλας», υπό την οποία συναντώνται στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας, Δ. Παπαδημούλης αλλά και στελέχη των 53+ όπως ο Ε. Τσακαλώτος κ.ά.

Πρόκειται για ένα κείμενο που περιγράφεται «ως συμβολή αφενός στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος και αφετέρου στον προσυνεδριακό διάλογο», με κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών το καταλληλότερο σχέδιο για τον εγκλωβισμό του λαού στις σοσιαλδημοκρατικές συνταγές και στην «προοπτική» της κυβερνητικής εναλλαγής στη διαχείριση του σάπιου συστήματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το κείμενο εστιάζει στο «πολιτικό ύφος» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δίχως επιφανειακή και πολωτική ρητορική», και στην «προγραμματική αντιπολίτευση» - με βάση το «κοινό πρόγραμμα» του κεφαλαίου - που, όπως λένε, «θα αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Ενώ στην προοπτική της διεκδίκησης του «χρίσματος» από την αστική τάξη για την επαναφορά σε κυβερνητικούς θώκους ζητάνε «να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα», όπως «ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση» προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, «αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη», «το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%» κ.τ.λ.

Το δικό της κείμενο κατέθεσε προ ολίγων ημερών και η άλλη νεοσυσταθείσα τάση της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» που απαρτίζεται από στελέχη όπως ο Αντ. Κοτσακάς, ο Π. Ρήγας και ο Ν. Σκορίνης, όπου και εκεί ως «μέγιστο διακύβευμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται πώς θα εγκλωβιστεί ο λαός στο παμπάλαιο σοσιαλδημοκρατικό «ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης» και κυβερνητικής εναλλαγής, ζητώντας για την «ανανέωση» αυτής του της δυνατότητας και μια παραπάνω «αποστασιοποίηση» από τα προηγούμενα κυβερνητικά «έργα και ημέρες».

Δυτική Αττική: «Πιπέρι στη γλώσσα»...

...για όποιον μιλάει για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Η Δυτική Αττική συνεχίζει να είναι στο «κόκκινο» με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού τόσες βδομάδες μετά δεν έχει ακόμα εστιάσει και, πολύ περισσότερο, δεν έχει πάρει μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή, στην επιβαρυμένη από πολλές απόψεις περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη και πάλι της κυβέρνησης, συνεχίζεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει σμπαραλιασμένη, η όποια συζήτηση για το Νοσοκομείο «Θριάσιο» δεν έχει να κάνει με τη στελέχωσή του αλλά τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και ο αναγκαίος εμβολιασμός παραμένει ένα μακρινό όνειρο για το λαό και τους εργαζόμενους.

Μαζί με τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, σε αυτήν την περιοχή δεν μπορούν να κρυφτούν οι λυσσαλέες προσπάθειες διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όλων των αποχρώσεων, να μην είναι στο επίκεντρο της συζήτησης οι μεγάλοι χώροι δουλειάς - που σήμερα περισσότερο από ποτέ βγάζει μάτι ότι είναι η πηγή του προβλήματος - και η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ολοι μαζί, στις δύσκολες στιγμές για το λαό, κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά που τώρα είναι αναγκαία να γίνουν, αποπροσανατολίζουν και βάζουν πλάτη για να συνεχίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδοφορούν.


Να συνεχίζουν να κερδοφορούν με εντατικοποίηση της εργασίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων, που αντικειμενικά σμπαραλιάζουν τα όποια τυπικά πρωτόκολλα του κράτους και δημιουργούν συνθήκες διάδοσης του ιού μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αχνα δεν βγάζουν για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Αφωνία για την εστία του προβλήματος, λες και τους απειλούν με «πιπέρι στη γλώσσα». Και εξηγούμαστε:

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις 17/12 επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε δήμους της Δυτικής Αττικής, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι όντως υψηλό. Αρκεί να δει κανείς την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για να το διαπιστώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες ΠΕ της Αττικής. Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή επιλέγει να μειώσει κι άλλο τις δαπάνες για την Υγεία, σύμφωνα και με τον κρατικό προϋπολογισμό που ψήφισε στη Βουλή, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», συντηρεί την άθλια κατάσταση σε όλες της μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δυτικής Αττικής.

Την ίδια στιγμή, δεν παίρνει όλα τα ουσιαστικά μέτρα που είναι αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει δωρεάν μαζικά τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, άρνηση που πλέον επιβεβαιώνουν και επίσημα ακόμα και δημοτικές αρχές της περιοχής. Τα περισσότερα τεστ γίνονται σε πλατείες και μάλιστα μέρα Κυριακή. Ετσι δεν αποτυπώνεται η αντικειμενική εικόνα της κατάστασης, συγκαλύπτεται το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες που έχει για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, έχει και την ευθύνη ότι με τη στάση της αντικειμενικά τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας φασιστικών ομάδων, διαφόρων αρνητών και ψεκασμένων που έχουν το δικό τους ρόλο και καταμερισμό στην όλη υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ελευσίνας σε ανακοίνωσή του ρίχνει νερό στο μύλο της βολικής για την κυβέρνηση προπαγάνδας και δράσης αυτών των ομάδων και λέει: «Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ δεν έχουν στοιχεία για επιβαρυμένη επιδημιολογικά Δυτική Αττική». Το τεκμηριώνει λέγοντας ότι «αυτό προέκυψε από τα εκατοντάδες - χιλιάδες τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στους δήμους της περιοχής, αλλά και από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στις σχεδόν δύο σελίδες της ανακοίνωσης δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα για τα αναγκαία μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν είπε έστω κάτι για θωράκιση του συστήματος Υγείας. Και πώς να πει; Αφού όλα τα χρόνια, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε και στηρίζει την επιλογή της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής - ΕΚΕ-ΔΑ (ΠΑΣΚΕ), που θα περίμενε μάλιστα κανείς έστω για τους τύπους κάτι να πει, εκδίδει ανακοίνωση και λέει: «Στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας γίνονται και συνεχόμενα τεστ και παίρνονται μέτρα κατά της πανδημίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί λοιπόν υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τον ΕΟΔΥ και για όλους τους αρμόδιους οργανισμούς». Η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ τα βλέπει όλα μέλι - γάλα στους χώρους δουλειάς. Αναφερόμενη, μάλιστα, σε όσους αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα έχει επίκεντρο τους χώρους δουλειάς λέει το εξής φοβερό: «Βλέπουμε κάποιους που θέλουν να δουν ίσως επιχειρήσεις να δείχνουν τους εργαζομένους τους ως την αιτία της αύξησης των κρουσμάτων». Η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ συνεχίζει να ζει στο δικό της κόσμο και να χορεύει στο ρυθμό της εργοδοσίας. Αυτήν τη στιγμή απειλούνται εργαζόμενοι που νοσούν ότι θα απολυθούν, ότι θα τους κοπούν μεροκάματα, ότι θα κάνουν απλήρωτες υπερωρίες λες και είναι ατομική τους ευθύνη που νόσησαν. Αυτήν τη στιγμή η πλειοψηφία του ΕΚΕ - ΔΑ αρνείται πεισματικά εργατική κινητοποίηση στο Θριάσιο Πεδίο, όπως πρόσφατα πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Φασιστικές δυνάμεις αρνούνται κι αυτές την επιδημιολογική εικόνα της Δυτικής Αττικής και για να κρύψουν τις ευθύνες κράτους και μεγαλοεργοδοσίας κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Πετάνε το φασιστικό τους δηλητήριο στα μάτια του λαού για να τον «τυφλώνουν», να τον «θολώσουν» και να εκτονωθεί η δίκαιη αγανάκτησή του σε ανώδυνα για το κεφάλαιο ρυάκια. Γι' αυτόν το λόγο διαδίδουν ότι το πιο αυστηρό λοκντάουν επιβλήθηκε στην περιοχή «για να εγκαταστήσουν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από 77 διαφορετικά κράτη», προβάλλουν ακόμα και ψεύτικες φωτογραφίες για να στηρίξουν τα παραπάνω. Μάλιστα, δημοσιογράφος που συστήνεται ως ανεξάρτητη, αλλά είναι γνωστή για το φασιστικό της παρελθόν (και τις τελευταίες μέρες θυμήθηκε τον Ασπρόπυργο) σε ένα μακροσκελές άρθρο της για τα πρόσφατα γεγονότα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, δεν βρίσκει χώρο να αρθρώσει μια λέξη για τους μεγάλους χώρους δουλειάς και το αθωράκιστο σύστημα Υγείας.

Και, τέλος, ο αναρχικός χώρος: Ανάρτηση σε γνωστό site αυτού του χώρου, αναφερόμενη στα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική, μιλάει για συγκαλυμμένο μίσος εναντίον των φτωχών. Σε χώρο δύο σελίδων δεν βγάζει άχνα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Ενώ καλεί να διαδοθεί το μήνυμα από τη δράση διαφόρων ομάδων στην περιοχή του Ασπροπύργου που αποτελούν τον εύκολο αντίπαλο της κυβέρνησης και αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος στην κρατική καταστολή.

Οι εργαζόμενοι στην απέναντι όχθη

Συμπέρασμα!

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για το λαό και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής όλοι τους παίρνουν θέση από ταξική σκοπιά και βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Η απόκρυψη και ο αποπροσανατολισμός από το κύριο πρόβλημα συνιστούν ταξική επιλογή. Ο καθένας τους έχει καταμερισμό για να συγκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας και να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία των ομίλων σε βάρος της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Επιδιώκουν να εκτονώνεται άσκοπα η δίκαιη αγανάκτηση του λαού για να τη βγάζουν λάδι οι πραγματικοί ένοχοι: Το κράτος και το κεφάλαιο.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός της Δυτικής Αττικής, που κάθε μέρα αγωνιά για την υγεία του, για το εισόδημά του, για τα δικαιώματά του, που η ζωή του είναι μόνιμα στο «κόκκινο».

Στήριγμά τους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ελπίδα τους η οργάνωση της πάλης για όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε.


Γιώργος ΤΑΤΣΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ