Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κοινός ο ένοχος για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις»

Επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας του λαού

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Τα οξυμένα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται με το «καλημέρα» στη διαδικασία των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό, στην Ελλάδα και διεθνώς, επιβεβαιώνουν από άλλη μια πλευρά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:

Πρώτον, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την επίτευξή της ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Επομένως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη συνολικότερη προστασία του λαού, ούτε η πανδημία που είναι εδώ θα αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό θα εξασφαλίζονται.

Δεύτερον, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Φαρμάκου και των εμβολίων, όπως ακριβώς οδήγησε και οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, με την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, σήμερα - μαζί με τους οξυμένους διεθνείς ανταγωνισμούς - βρίσκεται πίσω από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και παραλαβή των εμβολίων, όπως και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις» που προωθούνται σε σχέση με την ίδια τη χορήγηση των εμβολίων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται κάτω από το «χαλί» του αναγκαίου εμβολιασμού

Στην Ελλάδα, το νέο έτος ξεκίνησε με την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών για εκατοντάδες υγειονομικούς, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα ενόψει της πολύ πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, καθώς μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο, άρα για μια διαδικασία με αυξημένες ανάγκες ιατρικής επίβλεψης και παρακολούθησης.

Αντίστοιχα, στο φόντο των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων σε όλη την ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος Γενάρη να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα, αριθμός που ακόμα και αν γίνει πράξη θα είναι ένα ελάχιστο κλάσμα μπροστά στο περίπου 70% του πληθυσμού της χώρας που απαιτείται να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας στο νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί έως τώρα στην ΕΕ (της «Pfizer» και της «Moderna»), μέχρι το τέλος Μάρτη αναμένονται στην Ελλάδα συνολικά 1,5 εκατ. δόσεις, δηλαδή για τον εμβολιασμό μόλις 750.000 ανθρώπων (ούτε το 10% του πληθυσμού). Καθόλου τυχαία, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, ακόμα και αν προχωρήσει η έγκριση εμβολίων που εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα (όπως αυτό της «AstraZeneca»), ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το φθινόπωρο.

Μέχρι τότε, όμως, η πανδημία θα είναι εδώ, θα μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες θα είναι οι διασωληνωμένοι και καθημερινά θα προστίθενται εκατοντάδες νέα κρούσματα, το φάσμα του τρίτου κύματος γίνεται όλο και πιο ορατό, ενώ στην Ευρώπη ήδη καταγράφεται νέα έξαρση.

Από κάθε άποψη, επομένως, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το «χαλί» του εμβολιασμού τις τεράστιες ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, είναι επιτακτικό να πάρει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου απέναντι στην προστασία των λαών

Οι παραπάνω εξελίξεις στο θέμα του εμβολιασμού δεν αφορούν βέβαια μόνο την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του προβληματισμού σε όλο τον κόσμο μπαίνουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων των νέων εμβολίων και κατά συνέπεια οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξασφάλιση δόσεων για τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ορθώνεται ξανά απέναντι στην προστασία της υγείας των λαών είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και των εμβολίων, οι συνολικότεροι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και λυκοσυμμαχιών.

Αφού πρώτα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του Φαρμάκου «τσέπωσαν» προκαταβολικά ασύλληπτες κρατικές χρηματοδοτήσεις, για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις δοκιμές των εμβολίων, αξιοποιώντας επιστημονικές, παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες που είχαν διαμορφωθεί σε βάθος χρόνων - ωστόσο συχνά μένουν για οικονομικούς λόγους αναξιοποίητες - έγινε δυνατό μέσα σε 10 μήνες να αναπτυχθούν εμβόλια κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκαν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Σήμερα, ωστόσο, αυτές οι δυνατότητες και αυτό το μεγάλο επίτευγμα μπαίνουν ξανά στο στενό κορσέ της εμπορευματοποίησης, του καπιταλιστικού κέρδους. Ο ρυθμός παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων περιορίζεται στα μέτρα και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στις «πατέντες» τους και στην απαίτησή τους, μετά τις προαγορές δισεκατομμυρίων εμβολίων που δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί, να θησαυρίσουν κι άλλο σήμερα από τα νέα συμβόλαια που ήδη παζαρεύουν.

Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση των εμβολίων δεν έχουν να κάνουν με τις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες της ανθρωπότητας, αλλά ακριβώς με την υποταγή αυτών των δυνατοτήτων στο κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και στους ευρύτερους ανταγωνισμούς. Με τα ίδια αυτά κριτήρια και όχι με βάση την αποτελεσματικότητα αποκλείεται εκ προοιμίου σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα η αξιοποίηση οποιουδήποτε εμβολίου δεν συμπεριλαμβάνεται στις συμβάσεις που έχει κάνει η λυκοσυμμαχία με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Για τους ίδιους λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ακόμα και σήμερα να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις αυτές που έχει υπογράψει για την προμήθεια εμβολίων, τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας»... Παράλληλα, μαζί με τα εμβόλια, στον ίδιο αντιλαϊκό κορσέ μπαίνουν η έρευνα και η μελέτη για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού που είναι αναγκαίο να συνεχιστούν.

Ολες οι «εκπτώσεις» στο τραπέζι αρκεί να μη θιγούν τα κέρδη!

Το καπιταλιστικό κέρδος και οι ανταγωνισμοί είναι τα «ιερά και τα όσια» για όλες τις κυβερνήσεις, που τάχα βάζουν «πάνω από όλα την υγεία των πολιτών».

Γι' αυτό ακριβώς, στο έδαφος των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων, δεν μπορεί να μπει ζήτημα για το πώς άμεσα θα «απελευθερωθούν» η παραγωγή και η διάθεση όλων των αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, γι' αυτό οι αποφάσεις και οι επίσημες συζητήσεις των κρατών κινήθηκαν κατευθείαν στη λογική των «εκπτώσεων» στους εμβολιασμούς, σε βάρος της προστασίας της υγείας των λαών.

Χαρακτηριστικά, καθώς η έλλειψη επαρκών δόσεων είναι πλέον ολοφάνερη, μέσα σε λίγες μέρες και κόντρα στα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας από την ανάπτυξη και τις δοκιμές των εμβολίων:

-- Μια σειρά από κυβερνήσεις, όπως η βρετανική, αποφασίζουν να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (ακόμα και 3 μήνες μετά την πρώτη, αντί για τις προβλεπόμενες 21 μέρες), για να εμβολιαστούν περισσότεροι με την πρώτη δόση... Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζοντας την εν λόγω «έκπτωση», έκανε λόγο για... «ασφαλή συμβιβαστική λύση» (!), όταν οι ίδιες οι εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια δεν εγγυώνται την αποτελεσματικότητά τους με αυτούς τους όρους.

-- Στις ΗΠΑ έπεσε επίσημα στο τραπέζι η πρόταση - έστω κι αν δεν υιοθετήθηκε για την ώρα - για μείωση της χορηγούμενης δόσης του εμβολίου στο μισό, με την ίδια λογική.

-- Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ήδη ότι θα μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με δύο διαφορετικά εμβόλια στο ίδιο άτομο όταν δεν υπάρχει επάρκεια δόσεων για να εμβολιαστεί με το ίδιο (κάτι που προφανώς δεν προβλέπεται σε καμία από τις επιστημονικές έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για τα εμβόλια)...

Κοντά στα παραπάνω, διακινείται και η πρόταση να αγοραστούν από τα κράτη οι πατέντες των εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή. Δηλαδή, μετά την τεράστια κρατική χρηματοδότηση που πήραν για την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων, οι μονοπωλιακοί κολοσσοί του Φαρμάκου να χρυσοπληρωθούν για μια ακόμα φορά από τις τσέπες των λαών!

Με δυο λόγια, την ίδια ώρα που ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας μεγαλώνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αποφασίζεται και εξετάζεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το να θιγούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Ανεπαρκή συστήματα ακόμα και για τις περιορισμένες παρτίδες εμβολίων

Χαρακτηριστικές είναι ωστόσο και οι μεγάλες καθυστερήσεις που ήδη εντοπίζονται διεθνώς στους ρυθμούς των εμβολιασμών ακόμα και από αυτές τις περιορισμένες διαθέσιμες παρτίδες εμβολίων.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι πάνω από τα δύο τρίτα των περίπου 15 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν σταλεί στα νοσοκομεία δεν έχουν χορηγηθεί, στη Γερμανία εκτιμάται ότι έχει χορηγηθεί μόλις το 1/4 των διαθέσιμων δόσεων, στην Ολλανδία ο πρώτος εμβολιασμός έγινε μόλις στις 6 Γενάρη...

Η τεράστια ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, που ξεσκεπάστηκε με τραγικό τρόπο ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποκαλύπτεται ξανά εμφατικά με τον εμβολιασμό, με την απουσία εκτεταμένων και επαρκώς στελεχωμένων πανεθνικών δημόσιων συστημάτων Υγείας, που θα είχαν νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανεπτυγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό, με προσωποποιημένη φροντίδα, αναλυτική καταγραφή των ευπαθών ομάδων κ.ο.κ., ικανά να πραγματοποιήσουν με ταχύτητα, σωστή ιεράρχηση και όλους τους απαραίτητους όρους επίβλεψης και παρακολούθησης έναν τέτοιο απαιτητικό μαζικό εμβολιασμό απέναντι σε μία νέα νόσο.

Ολες αυτές οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις σχετικά με τον αναγκαίο εμβολιασμό καταγράφονται ενώ πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στην επιστημονική έρευνα, όπως είναι η διάρκεια της ανοσίας που εξασφαλίζουν τα νέα εμβόλια, το αν εκτός από τη σοβαρή ασθένεια αποτρέπουν και τη μετάδοση του ιού, το αν αυτός θα γίνει ενδημικός όπως έγινε με άλλους κορονοϊούς κ.ά.

Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού

Ολες οι εξελίξεις ξεσκεπάζουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, όπως και την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς, να «ξεπλύνει» τις εγκληματικές ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της για την εκρηκτική κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η πάλη για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση όλων των άλλων σοβαρών ασθενειών και των αναγκών περίθαλψης που έχουν παραμεληθεί επικίνδυνα εξαιτίας της μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα Υγείας μιας νόσου, για τη διαμόρφωση της πραγματικά απαιτούμενης υποδομής για την επιτυχία του εμβολιασμού, για την αναγκαία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την εξασφάλιση όλων των αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού, όλου του εξοπλισμού για μη επεμβατικές μεθόδους μηχανικής υποστήριξης κ.ο.κ.

Επιβεβαιώνεται ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί ο αγώνας για μέτρα συνολικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους Εκπαίδευσης, στις συγκοινωνίες, σε κάθε κρίσιμη πτυχή για τη ζωή τους.

Μέσα σε αυτήν την πάλη φωτίζεται η ανάγκη να μπαίνει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, τα ίδια τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, των «πατεντών» και των ανταγωνισμών. Φωτίζονται οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν ολόπλευρα υπέρ του λαού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναδεικνύεται ο δρόμος της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση της κοινωνίας κριτήριο της οποίας θα είναι η καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.


Γ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ