Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πυρκαγιές και στη Βόρεια Ελλάδα

Από τη φωτιά στην Κοζάνη
Από τη φωτιά στην Κοζάνη
Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ και τα πέντε πύρινα μέτωπα σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Γρεβενά και Κοζάνη.

Τα σημαντικότερα μέτωπα μαίνονταν σε Κοζάνη και Γρεβενά, όπου επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις, χωρίς τη συνδρομή εναέριων μέσων. Συγκεκριμένα, στην Κοζάνη, στα όρια Διλόφου και Πενταλόφου, και στη Ζωοδόχο Πηγή, στα όρια με τον νομό Ημαθίας, σε περιοχή με ανεμογεννήτριες, οι φωτιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες σε δύσβατες δασικές περιοχές. Στα Γρεβενά η φωτιά που ξεκίνησε στο Φελλί επεκτεινόταν ανεξέλεγκτη σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και πλησίαζε προς το Καρπερό του δήμου Δεσκάτης. Στη μάχη για να μην περάσει τον δρόμο και απειλήσει τον οικισμό είχαν ριχτεί όλες οι δυνάμεις, με τη συνδρομή και σκαπτικών μηχανημάτων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Οι φωτιές έφεραν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα και υποδομές, την υποστελέχωση των υπηρεσιών δήμων και Περιφέρειας, αλλά και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Παρέμβαση στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στον δήμαρχο Βοΐου έκαναν στελέχη της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς - Βοΐου του Κόμματος, σχετικά με τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στη Χαλκιδική η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Τορώνη του δήμου Σιθωνίας, λίγο πριν τις 3 μ.μ., και στην κατάσβεσή της επιχειρούσαν 57 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 20 πυροσβεστικά οχήματα και 2 εναέρια μέσα. Λίγο πριν τις 9 μ.μ. τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, βρισκόταν και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού στο Κιλκίς.

Σε πύρινη κόλαση πάλι η Πελοπόννησος

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία μετά από αυτές στην Αχαΐα

Από τη φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας
Από τη φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας
Για άλλη μια φορά η Πελοπόννησος βρίσκεται σε πύρινη κόλαση. Μετά τις χτεσινές φωτιές στην Αγία Αννα και την Καυκανιά στην Ηλεία, που είχαν οριοθετηθεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μεγάλη μάχη με την πυρκαγιά στην Ηράκλεια της Ολυμπίας.

Η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ οι φλόγες μπήκαν στα χωριά Πελόπιο, Καυκανιά και Πλάτανος. Για άλλη μια φορά το μόνο μέτρο που ανακοίνωναν οι αρχές ήταν η εκκένωση των χωριών από τον πληθυσμό, αφού πριν δεν υπήρχε κανένα μέτρο πρόληψης. Αρχικά δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Ηράκλειας, ενώ λίγο αργότερα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οι κάτοικοι της κοινότητας Πουρναρίου. Στην κατάσβεση επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 31 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Πιο μετά δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου, Καυκανιάς. Εντολή δόθηκε, επίσης, για τα χωριά Κοσκινάς, Μάγειρας, Κλαδέος και Χελιδόνι. Στο μεταξύ, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 124ο χλμ. έως το 130ό χλμ. της Εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου, όπως και οι μετακινήσεις προς τα χωριά Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρας, Κλαδέος, Μοιράκα καθώς γίνονταν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Από την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία
Από την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία
Λίγο μετά τις 6 μ.μ. στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Αρχαία Ολυμπία αλλά και του χωριού Μοιράκα. «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης - Ολυμπίας», ανέφερε το μήνυμα.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την πόλη.

Εγκλωβισμένοι βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάτοικοι του Πελοπίου σε στάβλο της περιοχής λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για άτομο ΑμεΑ μαζί με τον γιο του και ότι βρέθηκαν στον στάβλο προκειμένου να προφυλαχθούν από τις φλόγες που καίγανε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Εισηγήσεις της Πυροσβεστικής για απομάκρυνση κατοίκων έγινε και για τα χωριά Μοναστηράκι, Αγ. Θεόδωροι, Λυγαριά και Λατζόι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στον νομό, από τις οποίες οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με ώρες έναρξης 8.03 π.μ., 8.24 π.μ., 11.39 π.μ., 12.55 μ.μ., 1.03 μ.μ., 2.42 μ.μ., 4.29 μ.μ. Στην περιοχή πλέον επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 3 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη. Η φωτιά, την ώρα της βραδινής ενημέρωσης του υφυπουργού, είχε μέτωπο ενός χιλιομέτρου και καταβαλλόταν προσπάθεια να περιοριστεί στο Πελόπιο.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με τους Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, και Χρήστο Γιάνναρο, Γραμματέα της ΤΕ Ηλείας και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο της Ηλείας εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών.

Οπως τόνισαν, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως οι πρωινές δηλώσεις του πρωθυπουργού απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού και η Ηλεία ζει τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Σημείωσαν πως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το σχέδιο που το ΚΚΕ προτείνει κάθε χρόνο για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας και τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, και απορρίπτεται από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις προηγούμενες, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, οι λαϊκές περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, κόντρα στη λογική «κόστους - οφέλους» που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια.

Τέλος, κάλεσαν τον λαό της Ηλείας σε συμπόρευση για να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να λυθεί το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη εδώ και τώρα. Αμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές. Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

Φωτιές σε Μεσσηνία και Λακωνία

Συνεχιζόταν και χτες το πρωί η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όπου επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Στην περιοχή Βλαχόπουλο επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης ήταν σε εξέλιξη και επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Πυρκαγιά υπήρχε και στη Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας. Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των οικισμών Βράχος, Μοναστηράκι, Ανω και Κάτω Μέλπεια.

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για λαϊκή επαγρύπνηση και περιφρούρηση των δασών

Την αλληλεγγύη του στους πληγέντες των πυρκαγιών εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλώντας τους εργαζόμενους σε επιφυλακή και τα συνδικάτα να συνδράμουν την περιφρούρηση των δασών. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς κατοίκους των κατεστραμμένων περιοχών από τις πυρκαγιές που ακόμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, στην Αττική, σε Εύβοια, Πύργο, σε όλη τη χώρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον λαό να δείξει τη μέγιστη δυνατή επιφυλακή όπου βρίσκεται, με αίσθημα ευθύνης να συμβάλει ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες στον δασικό μας πλούτο, σε αγροτικές εκτάσεις και κατοικίες. Η συμβολή στις λιγοστές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν νυχθημερόν άνιση μάχη με τις φλόγες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι φανερό ότι ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το "τρεχάτε να σωθείτε".

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία σε κάθε περιοχή της χώρας να βγάλουν ομάδες πυρασφάλειας, να συνδράμουν τις δυνάμεις που περιφρουρούν τα δάση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τα σωματεία των πληγεισών περιοχών, θα υπάρξει ενημέρωση για τη συλλογή αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Εμπρός να σώσουμε τα εναπομείναντα δάση που είναι λαϊκή περιουσία, τις αγροτικές εκτάσεις και τη λαϊκή κατοικία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στην Ευρωβουλή

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα από την τελευταία βδομάδα του Ιούλη, και την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, διασωστικά μέσα και υποδομές της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας απαιτεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στην Κομισιόν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται στα αιτήματα:

- Για άμεση ενεργοποίηση του "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ χωρίς τους απαράδεκτους όρους του, ώστε να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες.

- Για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και διασωστικά μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

- Για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και τη συνολική προστασία των δασών με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και της ιδιωτικοποίησης της δασοπυρόσβεσης».

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ
Καίγεται για άλλη μια φορά λόγω εγκατάλειψης και απουσίας πρόληψης

Εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα η βόρεια Εύβοια καίγεται. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου, μέχρι και αργά χτες το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτη. Δεκάδες σπίτια και εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες. Οικισμοί και χωριά στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας εκκενώθηκαν. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης μετατράπηκαν σε στάχτη. Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους, που απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Για μία ακόμα φορά ο λαός της βόρειας Εύβοιας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πύρινο εφιάλτη, την εγκατάλειψη και την έλλειψη πρόληψης. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε διάφορα μέτωπα, καίγοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα της, και σταματούσε μόνο όταν έφτανε στη θάλασσα. Ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ανεπάρκεια σε εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, ενώ η τακτική της εκκένωσης οικισμών και χωριών ήταν η μόνη «πρόληψη».

Μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φωτιάς

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης όσο και κάτοικοι της περιοχής, τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση εναέριων πυροσβεστικών μέσων, ενώ και τη χτεσινή μέρα ο αριθμός των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες ήταν αναντίστοιχος των αναγκών, καθώς σε καμία φάση της κατάσβεσης δεν ξεπέρασαν τα τέσσερα τον αριθμό. Χτες το βράδυ το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στη γραμμή Ξηρού Ορους - Καβαλάρη - Δρυμώνα - Οσίου Δαυίδ - Ροβιών έκαιγε ανεξέλεγκτα για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς κανένα όχημα της Πυροσβεστικής και με μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί.

Η περιοχή της Λίμνης στις φλόγες, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της

Eurokinissi

Η περιοχή της Λίμνης στις φλόγες, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της
Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις για επιπλέον εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαιτώντας ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Από το μεσημέρι της Τρίτης οι κάτοικοι του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας ζουν εφιαλτικές ώρες. Εγκλωβισμένοι για ώρες σε παραλίες, απηύθυναν έκκληση για βοήθεια. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν εκκενωθεί 12 συνολικά οικισμοί και χωριά: Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Οσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Σε ορισμένα από αυτά, όπως η Σηπιάδα, τα Χρόνια και οι Ροβιές, κάηκαν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στις φλόγες είχαν παραδοθεί σχεδόν 150 σπίτια σε διάφορα σημεία στη Δημοτική Ενότητα Λίμνης, πάνω από 30 χιλιάδες στρέμματα δάσους και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ενώ το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα καταγραφεί τις επόμενες μέρες, αφού πρώτα σβήσουν όλα τα μέτωπα που μέχρι χτες το βράδυ συνέχιζαν ανεξέλεγκτα το καταστροφικό τους έργο.

Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων. Αρκετοί ακόμα έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στις παραλίες των Ροβιών και στο λιμάνι της Λίμνης, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια, για να απομακρυνθούν με την παρέμβαση σκαφών του Λιμενικού και ιδιωτών και να μεταφερθούν με επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας, 3 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Μαντουδίου με επιφανειακά εγκαύματα, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Είχαν προειδοποιήσει

Οι Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, την ώρα που η φωτιά τις πολιορκεί
Οι Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, την ώρα που η φωτιά τις πολιορκεί
Από τον χειμώνα ακόμα, εξαιτίας των χιλιάδων κατεστραμμένων πεύκων από τη χιονόπτωση, οι ρετσινοπαραγωγοί της βόρειας Εύβοιας είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους να μετατραπεί η περιοχή σε παρανάλωμα του πυρός.

Συγκεκριμένα, από την έντονη χιονόπτωση τα πευκοδάση στην κεντρική Εύβοια είχαν ισοπεδωθεί. Σε συνάντηση που είχαν τότε με κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του σωματείου ρετσινοπαραγωγών είχαν τονίσει την ανάγκη να απομακρυνθούν οι σπασμένοι κορμοί και να διανοιχθούν οι κατεστραμμένοι δασικοί δρόμοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η κατάσταση αυτή ήρθε να προστεθεί στη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών, καθώς και στις χρόνιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στο Δασαρχείο Λίμνης δόθηκαν μόνο 20.000 ευρώ και στο Δασαρχείο Ιστιαίας μόλις 14.000 ευρώ. Ελάχιστα ήταν επίσης τα χρήματα που δόθηκαν στους δήμους για τις ανάγκες της πυροπροστασίας.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ δίπλα στον λαό της περιοχής

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και τον Κώστα Μπασδέκη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βρέθηκε χτες το πρωί στη βόρεια Εύβοια, βλέποντας από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και απαιτώντας την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Στάθης Λιαγκάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Παράλληλα το κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς και τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στο δημαρχείο της Λίμνης, όπου για μία ακόμα φορά αναδείχθηκαν τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και η έλλειψη συντονισμού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο Γ. Μαρίνος έκανε την εξής δήλωση: «Η κατάσταση με την πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας και των γύρω χωριών είναι τραγική! Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν, τα καμένα σπίτια, αυτήν την ώρα έχει διαμορφωθεί πολύ επικίνδυνη κατάσταση να ανοίξουν άλλες εστίες.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο λαός της περιοχής εκπέμπει σήμα κινδύνου! Αυτήν την ώρα πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα! Χρειάζεται γενικότερη ενίσχυση των δυνάμεων της πυρόσβεσης και ιδιαίτερα στα εναέρια μέσα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Υπάρχουν ευθύνες, και ευθύνες μεγάλες, γιατί ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση για την κατάσβεση της φωτιάς και τα μέσα που διατέθηκαν είναι ανεπαρκέστατα.

Αυτήν την ώρα, το επαναλαμβάνουμε, είναι κρίσιμη η κατάσταση, εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, χρειάζεται μεγάλη στήριξη των δυνάμεων της πυρόσβεσης».

Οικιστικός ιστός, βασικές υποδομές και βιομηχανική ζώνη μέσα στην πύρινη κόλαση

Για να καταλάβει κάποιος το τι ακριβώς έγινε στην πυρκαγιά της Αττικής την περασμένη Τρίτη, για να καταλάβει το μέγεθος της επικινδυνότητας της πολιτικής των κυβερνήσεων και το πόσο απροστάτευτοι είναι οι κάτοικοι ακόμα και μέσα στις πόλεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι ακριβώς κάηκε όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε σπίτια, υποδομές και εγκαταστάσεις.

Καταρχάς πρόκειται για μια περιοχή οικιστικού ιστού. Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι περιοχές που βρίσκονται κάπου απομακρυσμένα ή πάνω σε κάποιο βουνό, αλλά αποτελούν «καρδιά» στον οικιστικό ιστό ενός μεγάλου τμήματος της Αττικής. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας, οι οποίες αποδείχτηκαν κυριολεκτικά εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες, που λειτουργούν σαν «βόμβες». Πρόκειται για μια περιοχή που γειτνιάζει με βιομηχανική ζώνη. Ολο αυτό συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές συνολικά για το Λεκανοπέδιο. Και, βέβαια, μέσα στην πύρινη ζώνη υπήρχαν σημαντικές δασικές εκτάσεις και το Τατόι.

Στον ίδιο τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης αναφέρεται πως «76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα μερικές ζημιές». Αν μη τι άλλο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια φωτιά που ξέσπασε σε έναν ορεινό όγκο ή σε ένα δάσος που κάπου υπήρχαν κι ένα - δυο σπίτια, αλλά «χτύπησε» την καρδιά του οικιστικού ιστού, με αποκορύφωμα βέβαια τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης να βλέπουν τις φλόγες να περνούν μέσα από την πλατεία της πόλης!

Στις φλόγες παραδόθηκε εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Η φωτιά προσέγγισε και πέρασε από τμήμα της βιομηχανικής ζώνης, έφτασε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς που βρίσκεται στη γέφυρα Καλυφτάκη. Ζημιές σημειώθηκαν στη βιομηχανία επίπλων «Βο Concept», στις φαρμακοβιομηχανίες «BioNTech» και «ΒΙΑΝΕΞ».

Σταθμοί Υπερύψυλης Τάσης της ΔΕΗ, το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, το στρατόπεδο στη Δεκέλεια είναι υποδομές ζωτικής σημασίας που υπέστησαν σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ζημιές και, βέβαια, βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Στο νοσοκομείο 77 άνθρωποι με αναπνευστικά

Συνολικά 77 άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, το συγκεκριμένο νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική

Εγκύκλιος με συστάσεις «αυτοπροστασίας» από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Ιδιαίτερα αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, από προχτές το απόγευμα μέχρι και χτες το μεσημέρι. Ενα μεγάλο «πέπλο» είχε καλύψει μεγάλα τμήματα περιοχών, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, περιορίζοντας και την ορατότητα, ενώ η μυρωδιά του καμένου ήταν ιδιαίτερα έντονη και αποκαΐδια έπεφταν από τον ουρανό.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει σημάνει συναγερμό για τα επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά, επισημαίνοντας την ανάγκη οι κάτοικοι ολόκληρου του Λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Υπουργείο Υγείας: Αυτοπροστατευτείτε

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη το απόγευμα στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ έκανε 77 διακομιδές περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του καύσωνα και των συνεπειών της πυρκαγιάς, που δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο.

Χτες δημοσιοποίησε εγκύκλιο με θέμα τη «λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές». Μέτρα που βέβαια δεν αφορούν την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης, αλλά το να φορτωθεί στους ίδιους τους πληγέντες ή σε ευάλωτες ομάδες.

Συστήνονται, για παράδειγμα, μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση κλιματιστικού για τον δροσισμό, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά ακούνε από την κυβέρνηση ότι αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, η εγκύκλιος κάνει λόγο για «συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας», που είναι τα πρώτα θύματα κάθε καταστροφής, πετώντας την ευθύνη φροντίδας τους από το κράτος στις οικογένειες, στον γείτονα κ.ο.κ. «Για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν δεν επηρεάζει τη θερμορύθμισή τους (...) να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους (...) Οφείλεται να παρέχεται άμεση ιατρική βοήθεια σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα»!

Στο ίδιο πνεύμα, με συστάσεις αντί μέτρων, απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό για τη διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, προστασία από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνει οδηγίες για τον καθαρισμό κατοικιών μετά από πυρκαγιά και κατά την επιστροφή στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες.

Προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης

«

Εξαιρετικά δύσκολη φωτιά», «οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν», «το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά». Με τέτοιου τύπου δηλώσεις σχολίασε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το «ολοκαύτωμα» που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και έπνιξε όλη την Αττική.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι μια φωτιά σε οικιστικό ιστό και δασικές περιοχές έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα, χωρίς καν να φυσάει αέρας. Και, επιπλέον, να αποσιωπήσει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Ετσι, χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Ολυμπος» στη Βαρυμπόμπη, όπου επισήμως ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Επιβεβαιώνοντας ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε «μεικτές ζώνες» - οικιστικές και δασικές - λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους τους κατοίκους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση». Και πως «από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει», προκαλώντας θυμηδία, καθώς η πρακτική και η εμπειρία τόσων δεκαετιών στο σύστημά τους δείχνει ότι όπου πέρασε φωτιά φύτρωσε μετά τσιμέντο.

Παραδεχόμενος, εξάλλου, ότι δεν έχουμε τελειώσει με το κακό, συμπλήρωσε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Εχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από δω και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», βάζοντας ξανά μπροστά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την κλιματική αλλαγή ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Προδιαγεγραμμένη καταστροφή δίπλα στην Αθήνα

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα καμένα της Βαρυμπόμπης επιβεβαιώνει ότι, ελέω πολιτικής που θεωρεί την πρόληψη και δασοπροστασία ως κόστος, οι κάτοικοι μένουν απροστάτευτοι

«Κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν», μας λέει ο Ν. Πλατανησιώτης
«Κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν», μας λέει ο Ν. Πλατανησιώτης
Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη (εστίες υπήρχαν και χτες), δίπλα στον αστικό ιστό, βρίσκει τους κατοίκους να μετράνε τις πληγές τους, αλλά και να αγανακτούν γιατί παρά τον μύθο της κυβέρνησης ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά», είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή, βλέπουν τους κόπους μιας ζωής συντρίμμια, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη της χώρας για άλλη μια φορά. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κάηκαν περίπου 12.500 στρέμματα στη Βαρυμπόμπη ενώ 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, 82 οχήματα κάηκαν ολοσχερώς, 64 οχήματα έχουν υποστεί ζημιές. Ο δήμος Αχαρνών, στον οποίο ανήκει η Βαρυμπόμπη, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή που σάρωσε η φωτιά μαζί με στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, που πήγαν χτες για να δουν από κοντά την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ζημιές και στην πλατεία του οικισμού

Η πρώτη εικόνα είναι, την Τετάρτη το πρωί, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, όπου η φωτιά πέρασε και προκάλεσε ζημιές μικρότερες ή μεγαλύτερες σε σπίτια στους δρόμους γύρω από αυτήν. Ενδεικτικά οι λίγοι κάτοικοι που επέστρεψαν για να δουν τα σπίτια τους ανέφεραν ότι οι φλόγες κύκλωσαν την περιοχή από δύο κατευθύνσεις, από το ρέμα της Χελιδονούς και από την κάτω μεριά της λεωφόρου Τατοΐου. Επίσης, καταγγέλλουν ότι τις πρώτες ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Ανω Βαρυμπόμπη - πιθανόν από βραχυκύκλωμα σε πυλώνα υψηλής τάσης μέσα σε δασική έκταση - η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ αργή, τόσο από επίγεια όσο από εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί παρότι οι άνεμοι δεν ήταν δυνατοί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μέτωπα σε δύο κατευθύνσεις. Επίσης, πολλοί κατήγγειλαν ότι μέσα στην πλατεία δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα που θα μπορούσε να αποτρέψει το να πάρουν φωτιά δέντρα, κυρίως πεύκα, που βρίσκονταν μέσα στις αυλές.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Λίγο πιο κάτω από την πλατεία, στην οδό Ελαίων 17, ο Νίκος Πλατανησιώτης εκφράζει την αγανάκτησή του για το πώς η φωτιά μεταδόθηκε στο σπίτι του από το διπλανό πευκόφυτο οικόπεδο. «Πρώτα πήρε φωτιά μια δεξαμενή πετρελαίου στο εξωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια η φωτιά μπήκε στο σπίτι και κατέστρεψε την κεραμοσκεπή και τμήμα του σπιτιού. Προσπάθησα να το σώσω, ωστόσο δεν πρόλαβα γιατί η αστυνομία μάς έδιωξε. Πρόλαβα να ανοίξω όλα τα νερά και τουλάχιστον δεν κατέρρευσε η μεσαία πλάκα». Την ίδια ώρα που μαζί με την σύζυγό του βιώνει την καταστροφή έπρεπε με το λάστιχο στο χέρι να σβήνει μια μικρή εστία σε διπλανό οικόπεδο γιατί δεν υπήρχε κάποιο πυροσβεστικό όχημα να βοηθήσει. Και βέβαια εξέφρασε την ανησυχία του και για το πώς θα μπορέσει να ανακτήσει τους κόπους μιας ζωής, γνωρίζοντας την ανυπαρξία των μέτρων στήριξης από το κράτος.

Καμία πρόληψη - καμία φροντίδα για τον καθαρισμό των δασών, τη συντήρηση ηλεκτρικών δικτύων

Λίγο πιο κάτω στην Τατοΐου, ο Λάμπρος Ζέλος και η σύζυγός του Ζανέτ, μας περιγράφουν πώς έζησαν την κόλαση, βλέποντας τις τεράστιες φλόγες από την απέναντι δασική έκταση να κυκλώνουν την κατοικία τους. Οι ζημιές είναι μεγάλες στην αυλή και βοηθητικούς χώρους, έχει καεί το καλώδιο της παροχής ρεύματος αλλά το κτίριο του σπιτιού σώθηκε. Ωστόσο μας αναφέρουν ότι και με την κακοκαιρία τον χειμώνα, τη «Μήδεια», πάλι είχαν μείνει χωρίς ρεύμα από πτώση δέντρων, ενώ όταν αποκαταστάθηκε η ζημιά είχαν προβλήματα με τις ηλεκτρικές συσκευές. «Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση στην αρχή και η φωτιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να πάρουμε κουράγιο».

Εικόνα καταστροφής στην είσοδο της πόλης
Εικόνα καταστροφής στην είσοδο της πόλης
Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για πολλές εκρήξεις που σχετίζονται με τα καλώδια υπερύψηλης τάσης που περνάνε μέσα από το παρακείμενο δάσος στους πρόποδες της Πάρνηθας και τον συνοικισμό της Βαρυμπόμπης - ζήτημα που επανέρχεται σε πολλές περιοχές - και συχνά λόγω της υποσυντήρησης του δικτύου, λόγω έλλειψης προσωπικού, προκαλούνται πυρκαγιές, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα.

Επίσης, πολλοί έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού η φωτιά έκαιγε πολλές ώρες χωρίς να υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να την περιορίσουν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. «Δεν έπρεπε αυτή η φωτιά χωρίς αέρα και όχι σε δύσβατη περιοχή να προκαλέσει αυτήν την καταστροφή. Εκανε αρκετές ώρες να σηκωθεί ένα αεροπλάνο», ήταν η αγανακτισμένη εκτίμηση ενός ακόμα κατοίκου.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η κυβέρνηση, με τον φόβο μην προκληθεί ένα «νέο Μάτι», το μόνο που έκανε ήταν να διώχνει τον κόσμο από τη Βαρυμπόμπη στους Θρακομακεδόνες και από εκεί στο Μενίδι, ενώ η φωτιά σάρωνε τα πάντα, δάσος, σπίτια, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Την ίδια ώρα, από το βράδυ της Τρίτης, όταν τα μέτωπα της φωτιάς ήταν ενεργά, υπήρχαν καταγγελίες κατοίκων για επιλεκτικές επεμβάσεις για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από κατοικίες και εγκαταστάσεις μεγαλόσχημων επιχειρηματιών.

Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών

Μαύρο τοπίο στην κάτω πλευρά στην Τατοΐου στο ύψος της Βαρυμπόμπης
Μαύρο τοπίο στην κάτω πλευρά στην Τατοΐου στο ύψος της Βαρυμπόμπης
Το ζήτημα του ελλιπούς συντονισμού και των ανεπαρκών δυνάμεων αλλά και των μέτρων για την άμεση αποκατάσταση στο 100% των πληγέντων ανέδειξε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τον Πέτρο Καράμπελα, μέλος του Τομεακού Γραφείου, τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών και δημοτικό σύμβουλο, την Γραμματέα της ΚΟ Μενιδίου, Μυρτώ Μαρίνη, και την Γραμματέα της ΚΟ Θρακομακεδόνων, Αντζελα Βασιλάκη.

Ο Β. Τοπαλλιανίδης, που μίλησε με κατοίκους και έκανε δηλώσεις σε ΜΜΕ, τόνισε: «Για άλλη μια φορά, μια φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Οι κάτοικοι είδαν με τρόμο και απελπισία ότι δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός προστασίας. Είδαν μια Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστελεχωμένη, με προσωπικό εξαντλημένο, πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πανηγυρίζουν γιατί δεν είχαμε νεκρούς, αλλά η καταστροφή είναι τεράστια στο περιβάλλον, ενώ υπάρχουν οι τρόποι με σχεδιασμό και πρόληψη να αποφευχθεί. Το παίζανε "κοκόρια" ότι είναι έτοιμη η Πολιτική Προστασία. Η σημερινή εικόνα δείχνει την εγκατάλειψη που υπάρχει. Καμιά φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτείας να προστατεύσει και τον τελευταίο ίσως πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στην περιοχή μας. Τώρα αυτό που επείγει είναι να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% για να μπορέσουν να ξανακτίσουν τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής όσοι έχουν πληγεί. Χρειάζεται αγώνας και εμείς θα είμαστε μπροστά».


Κατεστραμμένο σπίτι κοντά στην πλατεία

Eurokinissi

Κατεστραμμένο σπίτι κοντά στην πλατεία

Η κόλαση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής το βράδυ της Τρίτης

Copyright 2021 The Associated

Η κόλαση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής το βράδυ της Τρίτης

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να συνεχίσουν μαζί με τον λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι "ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές", δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής, που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κ.λπ., που τελικά θυσιάζονται στον βωμό της λογικής "κόστους - οφέλους" που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε "μεικτές ζώνες" - οικιστικές και δασικές - λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ολα τα παραπάνω ευθύνονται ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μία περιοχή όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ.), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες, που λειτουργούν σαν "βόμβες", μία περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα - έστω και τώρα - για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί - για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος - αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και απαιτείται η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν θα υπηρετεί το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Η αγωνιστική δημοτική αρχή μπροστά στον διεκδικητικό αγώνα

Η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας από την πρώτη στιγμή ρίχτηκε στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Σούλι, διαθέτοντας 6 υδροφόρες, 2 μηχανήματα έργου, 2 αγροτικά οχήματα με δεξαμενές νερού, 30 εργαζόμενους χειριστές και 2 από την Πολιτική Προστασία του δήμου. Συνέδραμαν επίσης στην κατάσβεση των άλλων πυρκαγιών σε όλη την Αχαΐα και ταυτόχρονα, αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στο Κάτω Σούλι, που ανήκει στον δήμο, θα δοθεί αύριο Παρασκευή το βοήθημα των 600 ευρώ που προβλέπεται για τις πρώτες ανάγκες.

Ο δήμος συνεχίζει την αγωνιστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση και το κράτος για μέτρα προστασίας και πρόληψης, αλλά και πλήρους αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Οι φωτιές κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται, και θα επαναλαμβάνονται όσο δεν παίρνονται μέτρα. Χρειάζεται να οργανωθεί από την κυβέρνηση ένας ολόκληρος μηχανισμός και να είναι υπό την ευθύνη της. Δεν μπορεί κάποιος να δράσει αποσπασματικά». Αλλά, πρόσθεσε, «είναι έξω από τη στρατηγική και τον σχεδιασμό τους να είναι αυτό πρώτης κατεύθυνσης παρέμβαση, γιατί βάζουν πρώτα το κόστος. Ομως η ζωή των ανθρώπων δεν είναι κόστος. Σήμερα έχουμε φωτιές, μετά πλημμύρες, κοντά σε αυτά και ένα σεισμό. Και φαίνεται εκεί ότι το σύστημα είναι γυμνό, γιατί έχει στην ιεράρχησή του άλλα ζητήματα, την κερδοφορία και την ευτυχία των λίγων. Τα δικά τους συμφέροντα μπαίνουν στην πρώτη ιεράρχηση και ενισχύονται μέσω "αναπτυξιακών" νόμων και άλλων χρηματοδοτήσεων».

«Στην περιοχή μας», κατέληξε, «άνετα δίνουν 25 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί στον Ερύμανθο, εκεί που έγινε η καταστροφή, ένα αυτοκινητοδρόμιο για τη Formula 1 όπως λένε. Αν αυτά τα χρήματα όμως έμπαιναν στην υπηρεσία του λαού, θα είχαμε καλύτερα μέσα προστασίας, καλύτερο εξοπλισμό».

Μια απ' τα ίδια από την κυβέρνηση

Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανάμεσα σε φορείς της Αχαΐας και κυβερνητικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του δημάρχου Πάτρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν τα ίδια ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά. Δηλαδή «χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης, μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής των πληγέντων, και ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής», σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα.

Για το ζήτημα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε πως «για τον καλύτερο συντονισμό» ζητήθηκε «να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τις ζημιές τους».

Κ. Πελετίδης: Με ψίχουλα δεν γίνονται πρόληψη και αποκατάσταση

Οι ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ήταν πολύ μακριά από τα αιτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Πάτρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης αποζημίωση όσων έχουν πληγεί. Εμείς ως δήμος έχουμε κάνει την καταγραφή και ζητήσαμε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή μας.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το επίδομα. Ηδη το περνάμε από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα. Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεργασία, για να λύσουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και να ξεπεράσουμε την όποια γραφειοκρατία. Εχουμε τοπικά δελτία έτοιμα και είμαστε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις ολική καταστροφή και σε άλλες μεγάλη καταστροφή. Πρέπει οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%.

Ο δήμος έχει χώρο για να φιλοξενήσει προσωρινά συμπολίτες που τα σπίτια τους κάηκαν. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ΚΥΑ για στεγαστική συνδρομή, για να μη μείνει κανείς απροστάτευτος. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ενέργειες αποκατάστασης δασών, να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο κάνουμε σύσκεψη για τον σχεδιασμό και μπορώ να πω ότι στον σχεδιασμό είμαστε τέλειοι, δεν έχουμε όμως τα εργαλεία για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό και τα αφήνουμε κάθε φορά για την επόμενη μέρα! Ετσι όμως δεν γίνεται!».

«Με τα ψίχουλα δεν γίνεται δουλειά. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Προβλέπεται να παίρνουμε π.χ. 1.000 ευρώ και εμείς παίρνουμε μόνο 380 ευρώ. Δεν θα μας έρχονται η μία πίσω από την άλλη οι αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και τις υποδομές».

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Η εγκληματική πολιτική που βλέπει την αντιπυρική προστασία ως κόστος ματώνει τον λαό

Συνεχίζουμε σήμερα το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα καμένα

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα καμένα της Αχαΐας, μετά τη φωτιά του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι καταγγελίες στον «Ριζοσπάστη» από κατοίκους και φορείς της περιοχής αποκαλύπτουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους.

Επιβεβαιώνουν ότι ο πύρινος εφιάλτης και τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουν κάθε φορά, είναι το «κακό ριζικό», το «φυσικό φαινόμενο» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και ενός κράτους που στηρίζει και περιφρουρεί την εμπορευματοποίηση της γης, την επιχειρηματική δράση σε βάρος του περιβάλλοντος.

Που δεν «θυσιάζει» ούτε δεκάρα για την αναγκαία πρόληψη και αντιπυρική θωράκιση και προστασία, για να μη στερήσει χρήμα και διευκολύνσεις από το κεφάλαιο.

Τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Μια γεύση για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει η αντιλαϊκή πολιτική στο Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλανδρίτσας (καλύπτει όλο τον δήμο Ερυμάνθου και τις γύρω περιοχές), ο οποίος μαζί με άλλους 5 άνδρες και ένα μεγάλο όχημα ήταν σε επιφυλακή στην Πτέρη Ερυμάνθου την ώρα που το κλιμάκιο του Κόμματος έκανε περιοδεία.

Αναφέρθηκε στο πώς αναγκάστηκαν να «σπάσουν» οι δυνάμεις που δρούσαν αρχικά στον Ερύμανθο (30 οχήματα, όμως στη συνέχεια 10 από αυτά αποχώρησαν) εξαιτίας των ταυτόχρονων μετώπων που εκδηλώνονταν συνέχεια όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Αιγιάλεια και στο Ν. Σούλι κ.α.

«Αυτήν τη στιγμή - σημείωσε - η Πυροσβεστική της Χαλανδρίτσας έχει 28 άνδρες και 5 οχήματα. Είναι καινούργια αλλά δεν επαρκούν. Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πυροσβέστες μόνιμοι και τουλάχιστον άλλα 4 οχήματα» για να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στοιχειωδώς δρώντας άμεσα στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Σημείωσε ακόμα ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων πυροσβεστών στην υπηρεσία είναι μεγάλος, από 40 έτη και πάνω. Αποχωρούν συνταξιούχοι και δεν υπάρχει αντικατάσταση και τώρα με την κλιματική αλλαγή, όπως λένε, το αντικείμενο μεγαλώνει». «Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε».


Eurokinissi

«Δεν μπορεί - συνέχισε - να έχει τέτοια αντιμετώπιση η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι απαράδεκτο η δική μας Υπηρεσία να στεγάζεται σε 45 τετραγωνικά μέτρα. Ναι, τόσα είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Xαλανδρίτσας. Μέσα σε αυτά τα τετραγωνικά υπάρχουν αποθήκη, κυλικείο, κοιτώνες και τηλεφωνείο!». Οπως επισήμανε, έχουν γίνει παρεμβάσεις παντού και κεντρικά και στον δήμο Ερυμάνθου, «όμως μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Και ρωτάμε, εκτός από όλα τα άλλα, πώς θα προστατευθούμε από την Covid;».

«Τίποτα δεν τελείωσε, πολλά χωριά είναι κυριολεκτικά κυκλωμένα στο δάσος» και «πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική τους θωράκιση», ανέφερε ο Παναγιώτης Σκιαδάς, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Ερυμάνθου.

Ανέδειξε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής Xαλανδρίτσας, σε προσωπικό και μέσα, αλλά και το πρόβλημα της στέγασής της. Επισήμανε την ανάγκη για την άμεση ενίσχυση των αγροτοκτηνοτρόφων και την πλήρη κάλυψη των καταστροφών τους και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας που μέχρι πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς διατείνονταν ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα.

Στη Ζήρια

Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει και στο χωριό Ζήρια της Αιγιάλειας, που την περασμένη Δευτέρα επισκέφτηκε ξανά το κλιμάκιο του Κόμματος. Τα όσα ανέφερε ο κάτοικος Νίκος Σπύρου είναι αποκαλυπτικά. Oταν ξέσπασε την Παρασκευή η πυρκαγιά στην περιοχή, δεύτερη φορά μέσα σε 4 μέρες, η επέμβαση των εναέριων μέσων έγινε μετά από 45 - 50 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα οι φλόγες μπήκαν στο χωριό «καίγοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Λίγο μετά κόπηκε το νερό άρδευσης και ύδρευσης, γιατί όταν κόβεται το ρεύμα, κόβεται και το νερό. Είναι έγκλημα να μην έχουν προβλέψει μία γεννήτρια για να συνεχίζεται η λειτουργία των αντλιών και μετά τη διακοπή ρεύματος. Οσοι κάτοικοι έμειναν στο χωριό μετά την εντολή για εγκατάλειψή του, έδιναν τη μάχη χτυπώντας τις φλόγες με κλαριά. Το αποτέλεσμα γνωστό. Καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και αποθήκες όπου φυλάσσονταν ζωοτροφές, μιας και πρόκειται για αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, αμπέλια, ελιές, σταφίδες, δηλαδή το βασικό εισόδημα για μια σειρά κατοίκων της περιοχής. Πουθενά αντιπυρικές ζώνες. Από τους 15 κρουνούς λειτουργούσε μόνο ο ένας», και αυτός, όπως ανέφερε άλλος κάτοικος της περιοχής, βρισκόταν περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Στη Ζήρια

Eurokinissi

Στη Ζήρια
Ο Ν. Σπύρου ανέφερε επίσης ότι «ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος της Ζήριας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα, μαζεύει και διαθέτει, στους έχοντες ανάγκη, νερό και τρόφιμα». Τώρα τους κατοίκους προβληματίζουν ο χειμώνας και οι αναμενόμενες πλημμύρες.

Ο Γιάννης Μποδιότης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σημείωσε ότι ο Σύλλογος οργανώνει σύσκεψη «για να μεταφερθεί από τους αγρότες και κτηνοτρόφους το μέγεθος της ζημιάς για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας ως αγροτικό κίνημα».

Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν και τα όσα ανέφερε η Αγγελική Κουρή, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αιγιάλειας, η οποία σημείωσε ότι μόλις στις 31 Ιούλη, πριν από δύο μέρες, πάρθηκε απόφαση στον δήμο για κοπή ξερών χόρτων. Η ίδια όχι μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός με τις αντλίες νερού, αλλά κατήγγειλε ότι ο δήμος εκτίναξε και την τιμή του νερού, η αύξηση του οποίου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και 500%.

«Παραλίγο να γίνουμε νέο Μάτι»

Αντίστοιχα στο Νέο Σούλι της Πάτρας οι κάτοικοι λένε ότι την τελευταία στιγμή «γλιτώσαμε να μη γίνουμε ένα νέο Μάτι». Οπως ανέφερε ο Γιώργος Σπυρόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας, 2 παρά, το μεσημέρι, ξέσπασε η πυρκαγιά, στις 3 ήρθαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής και 3 ώρες μετά τα εναέρια μέσα «και αν δεν γινόταν παρέμβαση από τον δήμαρχο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο στον Χαρδαλιά θα έφευγαν για Ερύμανθο».

Ολες αυτές τις ώρες «η μάχη δόθηκε από τους κατοίκους και τις δυνάμεις του δήμου και εθελοντές εργαζόμενους από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η φωτιά έκαψε σπίτια, πέρασε περιμετρικά από το στρατόπεδο της ΜΟΜΑΣ που έχει μέσα και εύφλεκτα υλικά και στα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ. Λίγο έλειψε να γίνουμε ένα νέο Μάτι».

Οσον αφορά τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, ανέφερε ότι έχει καθορίσει ομάδες πυρασφάλειας, περιπολίες τη νύχτα στις δασικές περιοχές αλλά και ομάδες κρούσης απέναντι στην πυρκαγιά. Οπως τόνισε, με αυτήν τη δράση αναδεικνύουμε τι σημαίνει τα συνδικάτα να έχουν ταξική κατεύθυνση, τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, την ανάγκη της ταξικής αλληλεγγύης και διεκδίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ