Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Οικιστικός ιστός, βασικές υποδομές και βιομηχανική ζώνη μέσα στην πύρινη κόλαση

Για να καταλάβει κάποιος το τι ακριβώς έγινε στην πυρκαγιά της Αττικής την περασμένη Τρίτη, για να καταλάβει το μέγεθος της επικινδυνότητας της πολιτικής των κυβερνήσεων και το πόσο απροστάτευτοι είναι οι κάτοικοι ακόμα και μέσα στις πόλεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι ακριβώς κάηκε όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε σπίτια, υποδομές και εγκαταστάσεις.

Καταρχάς πρόκειται για μια περιοχή οικιστικού ιστού. Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι περιοχές που βρίσκονται κάπου απομακρυσμένα ή πάνω σε κάποιο βουνό, αλλά αποτελούν «καρδιά» στον οικιστικό ιστό ενός μεγάλου τμήματος της Αττικής. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας, οι οποίες αποδείχτηκαν κυριολεκτικά εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες, που λειτουργούν σαν «βόμβες». Πρόκειται για μια περιοχή που γειτνιάζει με βιομηχανική ζώνη. Ολο αυτό συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές συνολικά για το Λεκανοπέδιο. Και, βέβαια, μέσα στην πύρινη ζώνη υπήρχαν σημαντικές δασικές εκτάσεις και το Τατόι.

Στον ίδιο τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης αναφέρεται πως «76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα μερικές ζημιές». Αν μη τι άλλο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια φωτιά που ξέσπασε σε έναν ορεινό όγκο ή σε ένα δάσος που κάπου υπήρχαν κι ένα - δυο σπίτια, αλλά «χτύπησε» την καρδιά του οικιστικού ιστού, με αποκορύφωμα βέβαια τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης να βλέπουν τις φλόγες να περνούν μέσα από την πλατεία της πόλης!

Στις φλόγες παραδόθηκε εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Η φωτιά προσέγγισε και πέρασε από τμήμα της βιομηχανικής ζώνης, έφτασε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς που βρίσκεται στη γέφυρα Καλυφτάκη. Ζημιές σημειώθηκαν στη βιομηχανία επίπλων «Βο Concept», στις φαρμακοβιομηχανίες «BioNTech» και «ΒΙΑΝΕΞ».

Σταθμοί Υπερύψυλης Τάσης της ΔΕΗ, το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, το στρατόπεδο στη Δεκέλεια είναι υποδομές ζωτικής σημασίας που υπέστησαν σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ζημιές και, βέβαια, βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ