Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με εξοπλισμούς των ΗΠΑ ενισχύεται η «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

Σε ένα τέτοιο φόντο ενισχύεται απαρέγκλιτα η «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ, καθώς και το «πάτημα» των ΗΠΑ στην περιοχή με εξοπλιστικά προγράμματα και αμυντικές συμφωνίες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στη Ρουμανία τεθωρακισμένα άρματα μάχης αντί 2,53 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία και βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Μετά τη ρωσική εισβολή οι ΗΠΑ επιτάχυναν τα προγράμματά τους προμήθειας όπλων στα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας θα αναπτύξει μαχητικά «Eurofighter» στη Ρουμανία, αναλαμβάνοντας από το τέλος Νοέμβρη την εναέρια προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Προβλέπεται να σταλούν 4 «Eurofighters» και περίπου 80 στρατιώτες, που θα εγκατασταθούν σε αεροδρόμιο κοντά στην Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάπτυξή τους γίνεται ύστερα από αίτημα της Ρουμανίας.

Νωρίτερα, στη Βουλγαρία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά 183 οχημάτων μάχης «Stryker» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας, ώστε να ευθυγραμμισθεί με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Από τους 240 βουλευτές του Κοινοβουλίου οι 134 ψήφισαν υπέρ της αγοράς, η οποία είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη.

Συνολικά 7 χώρες διαθέτουν οχήματα με βάση το «Stryker», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, η οποία από τον Μάρτη έχει παραλάβει 189 από αυτά.

Η Βουλγαρία, χώρα της Μαύρης Θάλασσας, έχει στρατηγική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και έχει επιταχύνει από το 2022 τις προσπάθειες να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της.

«Χαιρετίζω τη δέσμευση της Βουλγαρίας να διαθέσει τουλάχιστο το 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες της τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα σημάνει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, περιπολικά σκάφη και οχήματα μάχης. Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια στη Βουλγαρία και θα καταστήσει ισχυρότερο το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Γκεοάνα, επισκεπτόμενος τη Βουλγαρία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Ρουμανία για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στις «προσπάθειες επιτήρησης» στην ίδια περιοχή, απέναντι στις «επικίνδυνες ενέργειες» της Ρωσίας.

Μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ν. Ντένκοφ, ο Γκεοάνα παρακολούθησε την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Iron Strike 2023», που διεξάγεται στη Βουλγαρία υπό τη διοίκηση της Ιταλίας.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική με πυραυλικά χτυπήματα, ασκήσεις και δοκιμές

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία σκοπεύει να ξεκινήσει στο μέλλον η ΕΕ

Με άνοδο της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με το ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό πλοίο κατά την είσοδό του σε λιμάνι της Οδησσού να αποτελεί ένα τέτοιο στοιχείο κλιμάκωσης, ενώ αντίστοιχα περιστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν ανά πάσα στιγμή για επέκταση του πολέμου, ανάλογα με τους σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα εμφανίζονται όλο και πιο έντονα «ρήγματα» και σημάδια «κόπωσης» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, εξαιτίας και της στάσιμης κατάστασης στο πεδίο, παρά την ουκρανική αντεπίθεση, που μετρά πλέον σχεδόν 6 μήνες και για την οποία δαπανήθηκαν τεράστιοι ΝΑΤΟικοί πόροι. Τα σημάδια αυτά αναπτύσσονται στο έδαφος υπαρκτών αντιθέσεων για τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχιστεί η στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου, για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, τους όρους τερματισμού του πολέμου, όλα αυτά σε συνθήκες που μεγαλώνει και η λαϊκή δυσαρέσκεια σε πολλές χώρες για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εμπλοκή.

Η Μαύρη Θάλασσα και η Κριμαία εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες σε καυτά μέτωπα της σύγκρουσης.

Λίγες μέρες μετά το ουκρανικό πλήγμα σε ναυπηγείο στην Κριμαία, το περασμένο Σάββατο, που κατέστρεψε πολεμικό πλοίο του ρωσικού Στόλου, την Τετάρτη ρωσικός πύραυλος τύπου Kh-31P έπληξε φορτηγό πλοίο κυπριακών συμφερόντων («KMAX Ruler») με σημαία Λιβερίας, κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο καπετάνιος και να τραυματιστούν τρία μέλη του πληρώματος και ένας λιμενικός.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία, χτυπώντας υποδομές και πλοία του ρωσικού Στόλου, με αξιοποίηση και ΝΑΤΟικών πυραύλων. Στόχος του Κιέβου είναι να πιέσει για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, εκεί όπου έχει ανακηρύξει μονομερώς έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την εξαγωγή σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι χαιρέτισε την «καταστροφή της ρωσικής κορβέτας "Askold"» μετά την «επιτυχημένη» πυραυλική επίθεση εναντίον ναυπηγείου στο Κερτς το προηγούμενο Σάββατο, με τουλάχιστον 3 πυραύλους Κρουζ βρετανικής κατασκευής «Storm Shadows» ή γαλλικής κατασκευής SCALP (πρόκειται για κοινό γαλλοβρετανικό μοντέλο).

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων βρίσκεται σταθερά και η γεωστρατηγικής σημασίας Βαλτική Θάλασσα, όπου το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται «ζημιές» σε αγωγούς και υποθαλάσσια καλώδια, ενώ πέρυσι είχαν καταστραφεί οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου «Nord Stream».

Στρατιωτικές ασκήσεις στο δυτικότερο τμήμα της Ρωσίας, στον θύλακα Καλίνινγκραντ, διεξήγαγε την περασμένη βδομάδα ο ρωσικός Στόλος Βαλτικής, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 στρατιωτών, ενώ την περασμένη Κυριακή η Ρωσία ανακοίνωσε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) Bulava από το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στρατηγικών πυραύλων «Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ'» στη Λευκή Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Ο πύραυλος χτύπησε έναν στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Απω Ανατολής.

Το Κίεβο απορρίπτει τις «πιέσεις» για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν δημοσιεύματα και κινήσεις που είτε αμφισβητούν τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, είτε φανερώνουν πιέσεις προς το Κίεβο να σκεφτεί «τι θα χάσει» σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Με την αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ γύρω από τους όρους της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο να συνεχίζεται, ο Ζελένσκι κάλεσε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα στους Ρεπουμπλικάνους, Ντ. Τραμπ, να μεταβεί στο Κίεβο και να διαπιστώσει γιατί πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι απάντησε έμμεσα σε άρθρο του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, σύμφωνα με τον οποίο ο πόλεμος κινείται προς ένα νέο στάδιο, στατικού πολέμου φθοράς, που μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να ανακτήσει τη στρατιωτική της ισχύ. Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει δυσκολίες στον πόλεμο και ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες επιτυχίες στην αντεπίθεση, αλλά ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να μάχονται και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από τους «Δυτικούς» συμμάχους, ειδικά σε σχέση με την αεράμυνα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν είναι έτοιμος» για συνομιλίες με τη Ρωσία, εκτός αν η τελευταία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Αλλά και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, απάντησε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η «Δύση» πιέζει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, λέγοντας πως όσοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη «είτε δεν είναι σωστά πληροφορημένοι, είτε κάνουν λάθος, είτε τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας και θέλουν ο Πούτιν να κάνει μια παύση πριν από μια ακόμα πιο μεγάλη επίθεση».

«Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα και δεν θα το κάνουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, δήλωσε πως η ουγγρική κυβέρνηση γνωρίζει, από διπλωματικές πηγές και άλλες πηγές πληροφόρησης, ότι τον Μάρτη του 2022 η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει «ειρηνευτική» συμφωνία με τη Ρωσία, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ.

Ο Ορμπαν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατη συνέντευξη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ στην «Berliner Zeitung», όπου είπε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συνάψουν «ειρηνευτική» συμφωνία με τη Ρωσία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι ΗΠΑ τους απαγόρευσαν να το κάνουν. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα και το Κρεμλίνο.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η πολύμηνη καθυστέρηση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και η ακύρωση από τη νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας ενός στρατιωτικού πακέτου για την Ουκρανία, το οποίο είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

30.000 Ουκρανοί εκπαιδεύτηκαν στη Βρετανία

Παράλληλα συνεχίζεται η πολύμορφη «δυτική» στήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία - είναι ενδεικτικό ότι το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως έχει πλέον εκπαιδεύσει 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Interflex», του μεγαλύτερου στρατιωτικού προγράμματος εκπαίδευσης σε βρετανικό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιχείρηση «Interflex» ξεκίνησε τον Ιούνη του 2022, με στόχο την εκπαίδευση 30.000 στρατιωτών μέχρι το τέλος του 2023.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 σε κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία, όπου εστάλησαν 5 F-16 από την Ολλανδία.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ και η διαχειρίστρια του USAID έστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν για παροχή 11,8 δισ. δολαρίων προς άμεση στήριξη στην Ουκρανία, ως μέρος του συμπληρωματικού «πακέτου εθνικής ασφάλειας» του Προέδρου, το οποίο «στοχεύει στη διατήρηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων».

Η ΕΕ θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία - Μολδαβία

Με στόχο να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, έναντι της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, «αναβαθμίζοντάς» τις από το καθεστώς υποψήφιας χώρας που είχαν λάβει τον Ιούνη του 2022, ενώ έδωσε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Η Κομισιόν είχε θέσει επτά κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η τελευταία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια ανέφερε ότι θα οριστεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία ικανοποιήσει μια σειρά εναπομείνασες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση «των μέτρων προστασίας για τις εθνικές μειονότητες».

Η Ουγγαρία αναμένεται να αντιταχθεί - παζαρεύοντας σκληρά - στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ. Εχει δηλώσει ότι θα τη στηρίξει μόνο αν το Κίεβο αλλάξει τη νομοθεσία για τις μειονότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση. Περίπου 150.000 άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στη δυτική Ουκρανία.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ