Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με εξοπλισμούς των ΗΠΑ ενισχύεται η «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

Σε ένα τέτοιο φόντο ενισχύεται απαρέγκλιτα η «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ, καθώς και το «πάτημα» των ΗΠΑ στην περιοχή με εξοπλιστικά προγράμματα και αμυντικές συμφωνίες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στη Ρουμανία τεθωρακισμένα άρματα μάχης αντί 2,53 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία και βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Μετά τη ρωσική εισβολή οι ΗΠΑ επιτάχυναν τα προγράμματά τους προμήθειας όπλων στα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας θα αναπτύξει μαχητικά «Eurofighter» στη Ρουμανία, αναλαμβάνοντας από το τέλος Νοέμβρη την εναέρια προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Προβλέπεται να σταλούν 4 «Eurofighters» και περίπου 80 στρατιώτες, που θα εγκατασταθούν σε αεροδρόμιο κοντά στην Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάπτυξή τους γίνεται ύστερα από αίτημα της Ρουμανίας.

Νωρίτερα, στη Βουλγαρία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά 183 οχημάτων μάχης «Stryker» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας, ώστε να ευθυγραμμισθεί με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Από τους 240 βουλευτές του Κοινοβουλίου οι 134 ψήφισαν υπέρ της αγοράς, η οποία είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη.

Συνολικά 7 χώρες διαθέτουν οχήματα με βάση το «Stryker», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, η οποία από τον Μάρτη έχει παραλάβει 189 από αυτά.

Η Βουλγαρία, χώρα της Μαύρης Θάλασσας, έχει στρατηγική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και έχει επιταχύνει από το 2022 τις προσπάθειες να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της.

«Χαιρετίζω τη δέσμευση της Βουλγαρίας να διαθέσει τουλάχιστο το 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες της τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα σημάνει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, περιπολικά σκάφη και οχήματα μάχης. Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια στη Βουλγαρία και θα καταστήσει ισχυρότερο το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Γκεοάνα, επισκεπτόμενος τη Βουλγαρία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Ρουμανία για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στις «προσπάθειες επιτήρησης» στην ίδια περιοχή, απέναντι στις «επικίνδυνες ενέργειες» της Ρωσίας.

Μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ν. Ντένκοφ, ο Γκεοάνα παρακολούθησε την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Iron Strike 2023», που διεξάγεται στη Βουλγαρία υπό τη διοίκηση της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ