Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον Σπύρο Φωκά

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο διεθνώς αναγνωρισμένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.

Γεννήθηκε το 1937 στην Πάτρα. Από τις πρώτες κιόλας κινηματογραφικές του εμφανίσεις ξεχώρισε για την παρουσία και το ταλέντο του. Η συμμετοχή του στο «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» του Α. Λαμπρινού, το 1959, σηματοδότησε την απαρχή της διεθνούς καριέρας του, καθώς η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών.

Πήρε το ρίσκο και κυνήγησε ρόλους και ευκαιρίες στα θρυλικά στούντιο της Τσινετσιτά στην Ιταλία. Κατάφερε να συμμετάσχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Οταν θέλει η γυναίκα» του Βινσέντε Μινέλι, πλάι στην Λάιζα Μινέλι, και «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του», του Λουκίνο Βισκόντι. Η καριέρα του απογειώθηκε με την εμφάνισή του στην ταινία «Ο Θάνατος ενός Φίλου», του Φράνκο Ρόσι, για την οποία κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Ακολούθησε η συμμετοχή του σε ταινίες του Χόλιγουντ, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '60, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες της «Φίνος Φιλμ». Ακολούθησαν κι άλλες διεθνείς συμμετοχές, όπως στο «Διαμάντι του Νείλου».

Ο Σπύρος Φωκάς σε όλη τη δημιουργική του διαδρομή συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες, ενώ πρωταγωνίστησε και σε θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην ελληνική τηλεόραση.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Σ. Φωκά, σημειώνοντας:

«Αποχαιρετούμε τον Σπύρο Φωκά, τον σπουδαίο κινηματογραφικό και θεατρικό ηθοποιό, που διακρίθηκε με σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα και διεθνώς. Το ήθος, το κύρος, η σοβαρότητα και οι "δωρικές" ερμηνείες του έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιτεχνική του πορεία.

Μετά τις πρώτες του εμφανίσεις στον ελληνικό κινηματογράφο, το 1959 ακολούθησε η πορεία του στα στούντιο της Τσινετσιτά, στην Ιταλία, όπου μεταξύ άλλων συνεργάστηκε και στην εμβληματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι "Ο Ρόκο και τα αδέρφια του", με την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της "μάνας", ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το Χόλιγουντ. Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε κοινωνικές και δραματικές ταινίες και σειρές.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ