Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και υπουργών των δύο μερών, έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους εκφράζουν την προσδοκία τους για διορισμό νέου απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, «προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο πάντα που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Εβαλαν εξάλλου στόχο την «ανάληψη ενεργού ρόλου της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας», όταν εντός ευρωατλαντικού πλαισίου παρουσιάζονται συνέχεια σχέδια, στον πυρήνα των οποίων είναι πάντα η διχοτόμηση, προκειμένου να ξεκλειδώσουν σχέδια του κεφαλαίου για μπίζνες. Αλλωστε και στο ΑΣΣ ξεχώρισαν τον τομέα της Ενέργειας δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και στην υποστήριξη του έργου αγωγού φυσικού αερίου «EastMed Pipeline».

Παραπέρα, στο κοινό ανακοινωθέν, και σχετικά με το Παλαιστινιακό, σε μια νέα αθλιότητα αναγνώρισαν ξανά «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», με τον πρωθυπουργό στις δηλώσεις του να φτάνει να μιλήσει για «αγριότητα» των Παλαιστίνιων!

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν υπογράμμισαν «την προσήλωση των δύο χωρών στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, ως μέσο για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σαν αυτά δηλαδή με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αγκυρα ελληνική αντιπροσωπεία για συνομιλίες πάνω στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Θα ακολουθήσει στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη το 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές μιας σειράς συμφωνιών για μπίζνες - και πιθανότατα και για το Προσφυγικό - θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης» για παραπέρα βήματα διευθετήσεων.

«Πεσκέσια» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ πριν το ΑΣΣ Ελλάδας - Κύπρου, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φρόντισαν να στείλουν σε Αθήνα και Λευκωσία μια σειρά «πεσκέσια».

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Αμερικανοί αθώωσαν για άλλη μια φορά την Τουρκία για την κατοχή της μισής Κύπρου. Χαρακτηριστικά ο αναπ. εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Vedant Patel, ρωτήθηκε από την «Hellas Journal»: «Είπατε πολλές φορές τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είστε κατά της κατοχής της Γάζας από τους Ισραηλινούς (...) Είπατε ότι είστε κατά της κατοχής της Ουκρανίας από τους Ρώσους (...) Μπορούμε όμως να πούμε ότι είστε και ενάντια σε όλες τις καταλήψεις στον κόσμο; Π.χ. της κατοχής της Κύπρου από τους συμμάχους σας, τους Τούρκους;».

Η απάντηση του Αμερικανού; «Κάθε περίσταση είναι διαφορετική και θα ήταν ακατάλληλο για μένα να προσφέρω ένα εύστοχο σχόλιο όπως αυτό για κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο».

Από κοντά και το ΝΑΤΟ, ο γγ του οποίου Γ. Στόλτενμπεργκ, σε άλλη μια επιβεβαίωση για το πώς οι Ευρωατλαντικοί «κόβουν και ράβουν» τα περί «τρομοκρατίας» ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ξεκαθάρισε ότι «η προσέγγιση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη συμμαχία». Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου είπε για τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «το να έχουμε διαφορετικές απόψεις εντός της συμμαχίας δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν παίζουμε ρόλο στη σύγκρουση στην περιοχή (!), κατά μία έννοια, αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία επίδραση σε αυτό που κάνουμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ