Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αποχωρήσεις και καταγγελίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς την Παρασκευή την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν οι Ν. Βούτσης και Π. Σκουρλέτης, ενώ το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται να παραστούν και τα υπόλοιπα μέλη της που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψή τους αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Την ώρα που τα δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος ανακοίνωναν την αποχώρησή τους καταγγέλλοντας τον Στ. Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα, ο τελευταίος με αναρτήσεις και δηλώσεις του χαρακτήριζε «άρρωστο» τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωνε τους οπαδούς του πως δεν θα κάνει βήμα πίσω και ανακοίνωνε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4, καθώς υπήρχε ισχυρή πιθανότητα η ΚΠΕ να τον «αδειάσει». Σημειωτέον, την περασμένη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ανακοινώνοντας και κοινές πρωτοβουλίες για Τέμπη και υποκλοπές, όπου και οι δύο έχουν βάλει ως κυβερνήσεις τη σφραγίδα τους μαζί με τη ΝΔ.

Ο Ν. Βούτσης στην επιστολή αποχώρησής του μίλησε για «μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη» και για «κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας».

Ο Π. Σκουρλέτης, απ' την πλευρά του, κατηγορεί την ηγετική ομάδα ότι έχει επιλέξει έναν δρόμο «αδιέξοδο και καταστροφικό», μιλώντας για «σχέδιο απολύτως ξεκάθαρο με προτάσεις περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά και "μετασχηματισμού" του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διάχυσή του σε μια έννοια δημοκρατική παράταξη. Ενδεικτικές δε είναι οι δηλώσεις περί της υποχρέωσής μας να "ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 - 2015", που διατυπώνονται από τη σημερινή ηγετική ομάδα», αποκαλύπτοντας ότι ο καβγάς είναι για το πώς θα ξαναστήσουν σε λαϊκά στρώματα την παγίδα της «φιλολαϊκής διακυβέρνησης» εντός του συστήματος που έστησαν και τότε. Εξάλλου, μόνο «προφάσεις εν αμαρτίαις» μπορεί να θεωρηθούν και όσα λένε ο Σκουρλέτης και τα υπόλοιπα στελέχη για την περίοδο 2019 - 2023, με κριτική στα όργανα, όπως λέει, την ίδια περίοδο που ψήφιζαν μαζί με τα «αντίπαλα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους μισούς νόμους της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί άλλωστε μέσα στη βδομάδα η αποχώρηση του Γ. Σταθάκη που κι εκείνος, δείχνοντας το επίδικο, που είναι ο εγκλωβισμός του λαού και το «κλάδεμα» κάθε ριζοσπαστισμού, είπε ότι όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «επιβάρυναν το πολιτικό σύστημα της χώρας και το θέτουν σε νέες επικίνδυνες ατραπούς (...) Με την εκλογή Κασσελάκη το πολιτικό σύστημα χάνει κάθε προοπτική να αποκτήσει μία φερέγγυα αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, συνεδρίασε η Ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, μπροστά στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπου εκφράστηκε «έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος» και επιρρίφθηκαν ευθύνες στην ηγεσία.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε κείμενο 1.300 στελεχών με κριτική στην ηγεσία, κι ενώ μια σειρά από οργανώσεις του κόμματος είτε ζητάνε να παρθούν πίσω οι διαγραφές (π.χ. ΝΕ Βόρειου τομέα Αθηνών) είτε είχαν μαζικές αποχωρήσεις τις προηγούμενες μέρες (π.χ. Οργάνωση Κορωπίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ