Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΕΕ
«Ισως κρατήσουν δεκαετίες» λέει ο Μακρόν

Διεργασίες και ζυμώσεις για «νέα ευρωπαϊκή οργάνωση»

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Βερολίνο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Βερολίνο
Τις σοβαρές αντιθέσεις εντός ΕΕ γύρω και από το ζήτημα μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία ήρθε να επιβεβαιώσει η χτεσινή ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας (που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το 6μηνο), Εμ. Μακρόν, κατά τη λήξη της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης», στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκάλεσε μεν την Ουκρανία «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά αναγνώρισε ότι η πορεία πλήρους ένταξής της στην ΕΕ δεν θα είναι απλή υπόθεση - σε αντίθεση με ένα κλίμα για «διαδικασίες εξπρές» που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές.

«Ακόμα κι αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει, χωρίς αμφιβολία, πολλά χρόνια, ίσως πολλές δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, επιμένοντας ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα».

Εσπευσε να υπογραμμίσει ότι «μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε τον δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της». Εκανε δε λόγο για την ανάγκη μιας «νέας ευρωπαϊκής οργάνωσης» που «θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων».

Κατά τ' άλλα ο Μακρόν είπε ότι στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και ότι «θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία».

Την ώρα που η ΕΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ισχυρίστηκε ότι «δρούμε για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», ενώ παραπέμποντας σε βλέψεις ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο «θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», όπως και ότι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

Χτες αργά το απόγευμα ο Μακρόν έφτασε στο Βερολίνο, στο πρώτο του ταξίδι μετά την επίσημη έναρξη της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, όπου τον υποδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς. «Ζούμε σε μια ιστορική καμπή (...) και έχουμε διαπιστώσει το τεράστιο μέγεθος της δύναμης που μπορούμε να διασφαλίσουμε από τη συνεργασία μας (...) Οι χώρες μας μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο μόνο αν το κάνουμε από κοινού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε επίσης ως «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση Μακρόν για μια «νέα ευρωπαϊκή οργάνωση», πέρα από την ΕΕ, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και χώρες όπως η Ουκρανία, η Βρετανία κ.ά.

Την ίδια ώρα που ο Μακρόν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε νέα επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή της αργότερα ανέφερε: «Ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της τον Ιούνιο».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΗΓΕΤΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Ανησυχίες» Πεκίνου για όξυνση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης

Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια «προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», ζήτησε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε χτεσινή τηλε-επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι «η ουκρανική κρίση έφερε ξανά σε σταυροδρόμι την ασφάλεια στην Ευρώπη» και ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να μείνει στα χέρια των ίδιων των Ευρωπαίων». Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τη Γερμανία να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», στην οποία ο Σι πρωτοαναφέρθηκε πριν από κάποιες βδομάδες, εμφανίζοντάς την ως προσπάθεια διεθνούς συντονισμού στην οποία πρωτοστατεί το Πεκίνο, επικαλούμενο και την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας». Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή - την οποία επικαλούνταν και η Ρωσία στα παζάρια με τη Δύση για την «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη - οι κινήσεις για την «ασφάλεια» μιας πλευράς δεν θα πρέπει να θίγουν την «ασφάλεια» της άλλης.

Ο Σι αναφέρθηκε επίσης στις «σύνθετες αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο» και την «αξιοσημείωτη αύξηση των δυσκολιών και προκλήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια και ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «η Κίνα και η Γερμανία είναι μεγάλες χώρες με σημαντική επιρροή» και τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτές να αναπτυχθούν αποφασιστικά οι διμερείς δεσμοί και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το σταθεροποιητικό, εποικοδομητικό και διευθυντικό ρόλο αυτής της σχέσης».

Εσπευσε δε να υποστηρίξει την «υψηλής ποιότητας ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων, ειδικά την τελευταία 5ετία, και το πόσο αυτή «συνέβαλε στην επιτυχία και των δύο», με βάση τη «συνεργασία αμοιβαίου οφέλους» που «πρέπει να διαφυλαχτεί». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε σειρά τομέων που οι δύο πλευρές πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασία, όπως οι τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, για την τοποθέτηση Σολτς κάποιες πληροφορίες έδινε το πρακτορείο «Σινχουά». Σύμφωνα με αυτό, ο καγκελάριος ζήτησε να διατηρηθούν η καλή παράδοση και η ορμή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο θα διατηρήσει στενή ανταλλαγή απόψεων με το Πεκίνο σε όλα τα επίπεδα, θα εντείνει μαζί του τον διάλογο για τη διατήρηση της σταθερότητας στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Κατέληξε δε, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να ενισχύσει τον συντονισμό με την Κίνα και σε πολυμερή μέτωπα, να προωθήσει τη σθεναρή ανάπτυξη των σχέσεων Ευρώπης - Κίνας.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ουκρανία «δεν επιτρέπεται» να χάσει τον πόλεμο διαμηνύουν ΕΕ - ΝΑΤΟ

Η Ρωσία συνεχίζει πυραυλικά χτυπήματα στα νότια και ανατολικά

Τα μέτρα για «σκληρό πλήγμα» στη ρωσική οικονομία και παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του G7 (φωτ. από τη Σύνοδο του Μάρτη)
Τα μέτρα για «σκληρό πλήγμα» στη ρωσική οικονομία και παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του G7 (φωτ. από τη Σύνοδο του Μάρτη)
Συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, με ένταση της στρατιωτικής βοήθειας και της οικονομικής ενίσχυσης από τη Δύση προς το Κίεβο - με το βλέμμα και στην «ανοικοδόμηση» - ενώ η ρωσική εισβολή επικεντρώνεται στο Ντονμπάς και σε στόχους αποθήκευσης ΝΑΤΟικού εξοπλισμού.

Σε διάγγελμά του την Κυριακή, με αφορμή την 77η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, ο καγκελάριος Ολ. Σολτς, εκφράζοντας τα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης, είπε ότι στην Ουκρανία «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη» και δήλωσε βέβαιος ότι το Κίεβο θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο «ανησυχία» για τον κίνδυνο κλιμάκωσής του... στην οποία πρωτοστατεί και το Βερολίνο.

Αξιοποιώντας τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών για να «ντύσει» τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, ο Σολτς τόνισε πως «η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν - όπως ακριβώς θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας».

Αναφέρθηκε ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».


Το μέλλον της Ευρώπης είναι συνδεδεμένο με το μέλλον της Ουκρανίας, ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μετσόλα, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο. «Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματική. Το κόστος της αποτυχίας είναι σημαντικό», σημείωσε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό ισχύει για την άμυνα. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική ασφάλειας και άμυνας, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, μόνοι μας είμαστε ευάλωτοι».

Νέα πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ασταμάτητη συνεχίζει να «ρέει» η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει την Παρασκευή νέο πακέτο 150 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί» και ζήτησε ξανά από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που, όπως είπε, «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει «περισσότερα από 85» από τα 90 Howitzers, οβιδοβόλα μεγάλης εμβέλειας, που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία, καθώς και περισσότερα από 110.000 από τα αντίστοιχα 184.000 πυρομαχικά, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο Αμυνας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι «περισσότεροι από 310» Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση στα οβιδοβόλα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 50 εκπαιδεύονται επί του παρόντος.

Επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,87 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Βρετανία την Κυριακή, ενόψει της βιντεοδιάσκεψης των ηγετών του G7, στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα και η προχτεσινή ανακοίνωση σχεδόν διπλασιάζει την μέχρι τώρα ενίσχυση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη της Βρετανίας για οποιονδήποτε πόλεμο, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, που συμμετέχει ενεργά στην παροχή πληροφοριών στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, όπως σε προηγμένα άρματα μάχης T-90M.

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, αυξάνοντας το πακέτο στα 185 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν και στην ανοικοδόμηση υποδομών. «Οταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση», σημείωσε το υπουργείο.

Την Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, όπου συναντήθηκε σε σχολείο με την σύζυγο του Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα. Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναγκάστηκε να φυγαδευτεί σε καταφύγιο λόγω επιδρομών πυραύλων, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σουηδία - Φινλανδία: Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί και μετά την ενδεχόμενη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που, όπως φαίνεται, είναι ζήτημα χρόνου.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σουηδίας αναμένεται να αποφασίσει την Κυριακή αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών, θα εξασφαλιζόταν στο κοινοβούλιο ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που ανάλογη απόφαση αναμένεται και στη Φινλανδία.

Ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο πρόκειται να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των Φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

Επανέρχονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές θα πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου, είναι «εξίσου ένοχοι με τον Πούτιν» και «θα πρέπει να προσαχθούν σε στρατοδικείο», υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, μιλώντας στο βρετανικό Μουσείο Εθνικού Στρατού, τη Μέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευθύνεται για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου» και «θα πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε αντίστοιχα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζ. Τριντό, μετά την επίσκεψή του στην ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπου το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι σφαγίασαν αμάχους.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο για την Ουκρανία αυτήν τη βδομάδα, αφού το Κίεβο ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάσταση «για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις μεγάλης κλίμακας στην πόλη Μπούτσα και άλλες απελευθερωμένες περιοχές της χώρας και οι συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη Μαριούπολη». Η σύνοδος αναμένεται να περιλαμβάνει ένα ψήφισμα που θα αναθέσει στη νεοσύστατη Εξεταστική Επιτροπή για τον πόλεμο να παράσχει λεπτομερή έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αργότερα μέσα στο 2022. Μεταξύ τουλάχιστον 55 χωρών που υπέγραψαν επιστολή που ζητούσαν τη συνάντηση ήταν η Γερμανία, η Βρετανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το φόντο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό ενός σχολείου το Σάββατο στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν φόβοι ότι είναι επίσης νεκροί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και παραστρατιωτικές οργανώσεις για επιθέσεις σε αμάχους, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ουκρανία. Καταγγέλλει επίσης ότι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως βάσεις σχολεία, νοσοκομεία κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα η Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί αποθήκες ΝΑΤΟικών όπλων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου, ενώ ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα στην Ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι η πόλη έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατέστρεψε ρωσικό αποβατικό πλοίο, κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ενα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος τύπου Tor», ανέφερε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του κάνει λόγο για αποτροπή προσπάθειας ουκρανικής απόβασης στο νησί, την οποία υποστήριζαν Αμερικανοί και Βρετανοί σύμβουλοι. Αναφέρει ότι καταρρίφθηκαν 4 ουκρανικά αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 3 αποβατικά πλοιάρια.

Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γ. Μπορίσοφ, απαντώντας σε ισχυρισμούς από αξιωματούχους των ΗΠΑ για περιορισμένο τέτοιο απόθεμα.

Εξάλλου, η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε ο Μπορίσοφ.

Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, Μπιλ Μπερνς, σε φόρουμ της εφημερίδας «Financial Times». Πάντως δεν απέκλεισε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, καθώς ο Πούτιν δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο και η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκκενώθηκαν οι άμαχοι από το «Αζοφστάλ»

Στα υπόγεια καταφύγια του χαλυβουργείου «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη παραμένουν οχυρωμένοι Ουκρανοί μαχητές από το ναζιστικό Τάγμα του Αζόφ, δηλώνοντας πως δεν θα παραδοθούν. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το χαλυβουργείο. Οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία βδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αμείωτα παζάρια στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων

...«στον αφρό» ξανά το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια στην ΕΕ γύρω από τη διαμόρφωση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κι ενώ μια σειρά από χώρες της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη παζαρεύουν εξαιρέσεις (και τη χρονική διάρκειά τους) από το εν λόγω εμπάργκο, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο φαίνεται να επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το εκτόπισμά του στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην ΕΕ, ανέφερε πως οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν την πρότασή τους για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες με δεξαμενόπλοια ναυτιλιακών εταιρειών της ΕΕ. Με βάση τα συμφέροντα των εφοπλιστών, ενστάσεις στην εν λόγω πρόταση είχαν θέσει Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο τραπέζι μένει η πρόταση για απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των τάνκερ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα παζάρια της Κομισιόν με Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Βουλγαρία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε χτες συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, την οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με «περιφερειακούς παράγοντες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στις υποδομές πετρελαίου».

Νωρίτερα, από την πλευρά της Ουγγαρίας επισημαινόταν ότι η χώρα εξακολουθεί να μην καλύπτεται με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που αναφέρεται ότι της έχουν προταθεί ως μεταβατική περίοδος εξαίρεσης από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η δε Βουλγαρία, καθώς φαίνεται να παρέμενε εκτός των προτεινόμενων εξαιρέσεων από το εμπάργκο, απείλησε με βέτο στο νέο πακέτο κυρώσεων. Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του προχτές πως η χώρα δεν θα υποστηρίξει το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τηλεδιάσκεψη του G7

Με ένα τέτοιο φόντο, στην τηλεδιάσκεψη του G7 την Κυριακή - στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι - υπήρξε γενική «συμφωνία» για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ποιες ακριβώς «δεσμεύσεις» ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία).

Σε ανακοίνωση των χωρών του G7 αναφέρεται κατά τ' άλλα πως επιδιώκουν «σκληρό πλήγμα» στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του Ρώσου Προέδρου και πως θα του στερήσουν «τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο». Επανέλαβαν δε ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον», καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό που «θα της επιτρέψει όχι μόνο να κρατήσει τις θέσεις της αλλά και να ανακαταλάβει εδάφη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, που σήμερα ξεκινά επίσκεψη στις ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ ενός 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα μια νέα σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: Τα Μέσα Ενημέρωσης (κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια «Pervy Kanal», «Rossiya-1» και NTV) και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των λογιστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, κυρίως μέσω των τεσσάρων κολοσσών στον κλάδο: «Deloitte», EY, KPMG και PwC.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μιας σειράς προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Από την άλλη, επέβαλαν κυρώσεις, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank, δίχως να «παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε να απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία «Promtekhnologiya», επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών.

Επιπλέον, η αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία, ενώ θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, ανακοίνωσε επίσης πως η χώρα της θα άρει το 2023 τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα από την Ουκρανία.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και η Βρετανία. Επιβάλλονται δασμοί στην εισαγωγή ρωσικών πολύτιμων μετάλλων και απαγορεύσεις εξαγωγών σε ορισμένα βρετανικά προϊόντα.

Μπορέλ: Να κατασχεθούν τα «παγωμένα» ρωσικά αποθεματικά

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να κατασχέσουν τα «παγωμένα» αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας, για να καλυφθεί το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία.

ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοι στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή!

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης 21 - 22 Μάη

Την Κυριακή 22 Μάη η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι ενταγμένη στο διήμερο πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στις 21 και 22 Μάη, ενώ η διεξαγωγή της συμπίπτει με τη μέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της σε όλη τη χώρα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής (...) Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Την ίδια ώρα πληθαίνουν σε όλη τη χώρα οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ειρήνης για το διήμερο πανελλαδικής δράσης:

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί στην πορεία ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.

Σε παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.


Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία το Σάββατο 21 Μάη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στην παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο μεταξύ, στη Λάρισα το απόγευμα του Σαββάτου η πλατεία Ταχυδρομείου γέμισε με ζωγραφιές μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρισας, ποιήματα αλλά και αντιπολεμικά τραγούδια, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ). Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δήμητρα Παπαστεργίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εδώ και δυο μήνες συνεχίζεται ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής». Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών, Κατερίνα Πάσχου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οποια προβιά και αν βάλει, ο λύκος θα παραμείνει... λύκος»

«Οποια προβιά και αν βάλει, ο λύκος θα παραμείνει ...λύκος». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ την προσπάθεια να παρουσιαστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή σε ρόλο «τοπικού ευεργέτη», με αφορμή τον καθαρισμό της παραλίας του Αναύρου από τα σκουπίδια, υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής Βόλου, προσθέτοντας: «Η "συνεισφορά στην τοπική κοινότητα" για τη "σύσφιξη σχέσεων", όπως βαφτίστηκε ο καθαρισμός του Αναύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος COMREL του στρατού των ΗΠΑ, είναι μια φτηνή προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα αποδοχής σε λαϊκές δυνάμεις της μετατροπής της περιοχής μας σε θύτη και θύμα των δολοφονικών σχεδίων του ευρωατλαντικού μπλοκ».

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σχολιάζει τον «εθελοντισμό» του δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, σημειώνοντας: «Για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα - μετά το πλασάρισμα του αμερικανικού σχεδίου για τη μονάδα LNG στον Παγασητικό - επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως καλού ντίλερ των συμφερόντων των ΗΠΑ στον Βόλο. Είναι και ο λόγος που απολαμβάνει τη στήριξη όλου του αστικού πολιτικού συστήματος ως το εκλεκτό παιδί για τις βρώμικες μπίζνες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που τώρα στις πολεμικές συνθήκες βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του ΝΑΤΟ και εντείνουν τη στρατιωτική προετοιμασία».

Ταυτόχρονα τονίζει πως η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που διεξάγεται στη Μαγνησία, σε συνεργασία με τους πεζοναύτες των ΗΠΑ,«αποτελεί μια πρόβα πολέμου απέναντι στη Ρωσία, για να εξασφαλιστούν τα ενεργειακά και εμπορικά συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών και βιομηχάνων που συμπλέουν με εκείνα των Αμερικανών. Τον λογαριασμό του πολέμου τον πληρώνουν ήδη οι λαϊκές οικογένειες της χώρας μας. Οποια προβιά και αν βάλει, όσο μασκάρεμα και αν του κάνουν παράγοντες όπως ο Αχ. Μπέος, ο λύκος θα παραμείνει λύκος. Και βρίσκεται στις γειτονιές μας, στο "Γεωργούλα" και τη Ν. Ιωνία, στα χωριά μας, στο Στεφανοβίκειο και στην Κάπουρνα, όχι για "κοινωνικό έργο", αλλά για να μοιράσει καταστροφή και θάνατο, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της περιοχής μας, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει στη Βουλή για ψήφιση μέσα στη βδομάδα η ΝΔ».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταρρίπτει τη γνωστή προπαγάνδα ότι «το ΝΑΤΟ μας προστατεύει», υπενθυμίζοντας «την άσκηση του τουρκικού στρατού για κατάληψη νησιού στο Αιγαίο που έγινε υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η προσφυγούπολη Ν. Ιωνία, όπου διανυκτερεύουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, γνωρίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τι σημαίνει "συμμαχική" προστασία στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Καλεί τον λαό της περιοχής σε εγρήγορση και κινητοποίηση, προκειμένου να «καταδικαστεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Μαγνησία, με όλους τους τρόπους, από τους φορείς του λαϊκού κινήματος, της νεολαίας, από κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται. Ωστε να ξηλωθούν οι βάσεις, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών από μαθητές και καθηγητές

Αντιπολεμική δράση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας στην Αλεξανδρούπολη, μαθητές και καθηγητές σχολείων της πόλης.

Τραγουδώντας αντιπολεμικά τραγούδια, όπως το «Give Peace a Chance», σχηματίζοντας το σήμα της ειρήνης, ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας πανό, καθηγητές, μέλη της ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με μαθητές από το 3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο, καθώς και από το 3ο και 4ο ΓΕΛ, υλοποίησαν δράση υπέρ της ειρήνης, χρησιμοποιώντας το «όπλο» της μουσικής και της τέχνης. Οι μαθητές φώναξαν δυνατά «Θέλουμε ειρήνη», ενώ μοίρασαν και έντυπα με τις εργασίες τους με θέμα την ειρήνη, στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της αλληλεγγύης των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ