Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΗΓΕΤΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Ανησυχίες» Πεκίνου για όξυνση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης

Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια «προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», ζήτησε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε χτεσινή τηλε-επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι «η ουκρανική κρίση έφερε ξανά σε σταυροδρόμι την ασφάλεια στην Ευρώπη» και ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να μείνει στα χέρια των ίδιων των Ευρωπαίων». Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τη Γερμανία να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», στην οποία ο Σι πρωτοαναφέρθηκε πριν από κάποιες βδομάδες, εμφανίζοντάς την ως προσπάθεια διεθνούς συντονισμού στην οποία πρωτοστατεί το Πεκίνο, επικαλούμενο και την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας». Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή - την οποία επικαλούνταν και η Ρωσία στα παζάρια με τη Δύση για την «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη - οι κινήσεις για την «ασφάλεια» μιας πλευράς δεν θα πρέπει να θίγουν την «ασφάλεια» της άλλης.

Ο Σι αναφέρθηκε επίσης στις «σύνθετες αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο» και την «αξιοσημείωτη αύξηση των δυσκολιών και προκλήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια και ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «η Κίνα και η Γερμανία είναι μεγάλες χώρες με σημαντική επιρροή» και τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτές να αναπτυχθούν αποφασιστικά οι διμερείς δεσμοί και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το σταθεροποιητικό, εποικοδομητικό και διευθυντικό ρόλο αυτής της σχέσης».

Εσπευσε δε να υποστηρίξει την «υψηλής ποιότητας ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων, ειδικά την τελευταία 5ετία, και το πόσο αυτή «συνέβαλε στην επιτυχία και των δύο», με βάση τη «συνεργασία αμοιβαίου οφέλους» που «πρέπει να διαφυλαχτεί». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε σειρά τομέων που οι δύο πλευρές πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασία, όπως οι τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, για την τοποθέτηση Σολτς κάποιες πληροφορίες έδινε το πρακτορείο «Σινχουά». Σύμφωνα με αυτό, ο καγκελάριος ζήτησε να διατηρηθούν η καλή παράδοση και η ορμή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο θα διατηρήσει στενή ανταλλαγή απόψεων με το Πεκίνο σε όλα τα επίπεδα, θα εντείνει μαζί του τον διάλογο για τη διατήρηση της σταθερότητας στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Κατέληξε δε, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να ενισχύσει τον συντονισμό με την Κίνα και σε πολυμερή μέτωπα, να προωθήσει τη σθεναρή ανάπτυξη των σχέσεων Ευρώπης - Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ