Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει την παρουσία του Ναυτικού της στη Μεσόγειο

«Υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης της συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης του Ναυτικού μας στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ναυτικές βάσεις του Ακσαζ και της Μερσίνης (σ.σ. νότια Τουρκία) θα ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, και συμπλήρωσε: «Με τις νέες αυτές δυνατότητες, με την εγκατάσταση των πλοίων στη βάση της Μερσίνης, σχεδιάζεται η ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας του Ναυτικού μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα επιδιώκει να αναβαθμίσει τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα διπλωματικά εργαλεία με τα οποία υπερασπίζεται τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να μελετήσει τα διδάγματα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και «να γράψει μια νέα ιστορία για τον εαυτό της με τον πόλεμο της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς τον «τραγωδία στη μέση της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος αυτός «αποτελεί προειδοποίηση για την ΕΕ» και ότι «υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη, συνεργασία και - το σημαντικότερο - για μία γεμάτη όραμα και θάρρος προοπτική». Συνεχίζοντας ζήτησε από τις Βρυξέλλες να μη μένουν άλλο μακριά από τις «ιδρυτικές τους αξίες» και να μη βρίσκονται «υπό την επιρροή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών κάποιων κρατών - μελών», επανέλαβε δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε πόσο στρατηγικής σημασίας χώρα είναι η Τουρκία, ειδικά στην ασφάλεια, στη μετανάστευση, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην Ενέργεια.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη χώρα του «κλειδί για την επίλυση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, παρόλο που ορισμένα μέλη παρουσιάζουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή και απειλή κατά καιρούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά των λαών (2023-07-11 00:00:00.0)
Χάρτινος πύργος η ...«ευρωατλαντική ασπίδα» (2022-12-10 00:00:00.0)
«Πυρετός» εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (2022-04-02 00:00:00.0)
Οποια πέτρα των ευρωατλαντικών σχεδίων κι αν σηκώσεις... (2022-03-31 00:00:00.0)
«Στρατηγική επένδυση» (2017-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ