Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Με μεγάλη συγκίνηση τα αποκαλυπτήρια του μνημείου

Τις εκδηλώσεις αγκάλιασε η γειτονιά, κομμάτι της ζωής και δράσης του Μπελογιάννη

Σημαντική στιγμή, συγκινησιακά φορτισμένη, απ' τη συνολική εκδήλωση στην Πάτρα, ήταν τα αποκαλυπτήρια των δύο μαρμάρινων στηλών προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Παντοκράτορος, χώρο συνδεδεμένο με την παρουσία του κομμουνιστή ήρωα στην πόλη.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πριν ανέβει στο βήμα, υπό τους ήχους του συνθήματος που με μια φωνή βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι «Στον Μπελογιάννη δόξα και τιμή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή».

Στη μία στήλη δίπλα απ' αυτή στην οποία υπάρχει η προσωπογραφία του κομμουνιστή ήρωα όπως την είχε φιλοτεχνήσει ο Πικάσο αναγράφεται «Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ - Αγωνίστηκε στην Πάτρα ενάντια στη δικτατορία του Ι. Μεταξά και ενάντια στους ναζί - φασίστες κατακτητές».

Για την κατασκευή των μαρμάρινων στηλών η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαρμαροτεχνίτες Ανδρέα και Σωτήρη Καραγιάννη, που τις επιμελήθηκαν, τους Χρήστο Τσεπελίκα, Γιώργο Στρατή και Νίκο Γιαννακόπουλο που βοήθησαν και συνέβαλαν, τους αδελφούς Αλεξάνδρου απ' τη Θεσσαλονίκη που πρόσφεραν τα μάρμαρα και τον Κώστα Δημόπουλο και τους συνεργάτες του για την προσφορά τους. Επίσης, τη γειτονιά της πλατείας Παντοκράτορος, που αγκάλιασε το έργο.


Από νωρίς το πρωί τα πάντα ήταν έτοιμα στην πλατεία, η οποία έβαλε τα καλά της, στολίστηκε, για να υποδεχτεί το μνημείο ενός ήρωα. Ολόγυρα σπίτια και κτίρια που φιλοξένησαν τον Ν. Μπελογιάννη, κομμάτι της ζωής και της δράσης του. Οι κάτοικοι αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, τους παρευρισκόμενους στον χώρο, χαιρετίζοντάς τους, λέγοντας ότι θα είναι και οι ίδιοι εκεί για την τιμή που έκανε στην περιοχή τους το ΚΚΕ.

Την παρουσία τους προετοίμασαν συνολικά και οι Οργανώσεις του Κόμματος. Με λεωφορεία κατέφθασαν μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ από Κεφαλονιά - Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, κατευθυνόμενοι με πορεία, με τα πανό και τα συνθήματά τους, από την πλατεία Ομόνοιας στον χώρο της εκδήλωσης στην Ανω Πόλη. Ταυτόχρονα, απ' την Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα, κόσμος κατέφθανε στην πλατεία από νωρίς το πρωί.

Τη δική της προσυγκέντρωση πραγματοποίησε η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. «Το ΚΚΕ γεννά επαναστάτες οργανωτές της πάλης του λαού για το δίκιο, για τον σοσιαλισμό», αναφέρει το πανό της και συνθήματα, όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», αλλά και το επίκαιρο «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη υπερδύναμη η πάλη των λαών», ακούγονταν σε όλη την Ανω Πόλη στην πορεία που ακολούθησε, μέσω της οδού Γερμανού, με παλμό, ως την πλατεία Παντοκράτορος, έχοντας στην κεφαλή μαθητές.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ