Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνιών

Το Καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, όπου συμμετείχαν ακόμα ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, και ο Θ. Μπίμπας, Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Τον υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος, που του πρόσφεραν ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα, ενώ στον χώρο του Καταφυγίου, όπου λειτουργεί έκθεση με αφορμή την 77η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τον ξενάγησαν ο Κ. Πελετίδης, δήμαρχος της πόλης, και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Πάτρας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, με τη μία να διαδέχεται την άλλη σύμφωνα με τη φυσική πορεία περιήγησης του επισκέπτη στον χώρο. Η πρώτη ενότητα αφορά την περίοδο των βομβαρδισμών, η δεύτερη την Κατοχή 1941 - 1944, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και η τρίτη την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, όπου παρουσιάζονται και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, αναφερόμενα στο κλίμα που επικρατούσε.

Ο επισκέπτης, εκτός από τις φωτογραφίες και τα αρχειακά ντοκουμέντα της περιόδου, μπορεί να δει έργα των εικαστικών Μαρίας Κανελλοπούλου, Δώρας Μόρφη, Γκαναέλ Μπρεσσού, Τότας Κοντόγεωργα, Χρύσας Αγάθου, Σπύρου Μεθενίτη, Παναγιώτη Φερεντίνου.


Ο χώρος του Καταφυγίου συνδέεται και με την περίοδο παρουσίας του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα και τα δεινά που πέρασε ο λαός τότε. Η κατασκευή του εικάζεται ότι έγινε τη δεκαετία του 1930 για την προφύλαξη των αμάχων σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής, μαζί με τους υπόγειους χώρους ορισμένων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων της Πάτρας. Η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που βομβαρδίστηκε από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, τρεις φορές από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου το 1940. Σημάδια των βομβαρδισμών υπάρχουν ακόμα και σήμερα, στην αγγλικανική εκκλησία στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το λιμάνι και την παρεμπόδιση της μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στην Αιτωλοακαρνανία και από κει στο μέτωπο στην Ηπειρο. Εκτός από την πρώτη μέρα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο Πολιτιστικός Οργανισμός, η πόλη βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα στις 30 Οκτώβρη και στις 2 και 6 Νοέμβρη 1940. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, ενώ δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια τα θύματα των βομβαρδισμών, που υπολογίζονται σε 300 άτομα, μαζί με αυτά του αλβανικού μετώπου.

Η λειτουργία του χώρου έσωσε αρκετό κόσμο και από τις μετέπειτα γερμανικές αεροπορικές επιδρομές. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο από τα πάνω από 30 καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί στην πόλη και από τα οποία, σημειωτέον, τα περισσότερα σώζονται μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ