Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Επιχείρηση καπηλείας για να «ξεπλυθεί» ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία

Από την πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη)

Copyright 2022 The Associated

Από την πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη)
Μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ για τα 77 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945), μεταξύ άλλων με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία για τους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες και τους μαχητές του αγώνα κατά του ναζισμού, πορείες σε δεκάδες πόλεις με φωτογραφίες στρατιωτών και αντιστασιακών αγωνιστών.

Από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης, βέβαια, η πάγια εδώ και χρόνια προσπάθεια να καπηλευτεί την ηρωική πάλη και θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων από όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ για να «ντύσει» τους στόχους της ρωσικής αστικής τάξης, «απογειώθηκε» ακόμα περισσότερο, όπως ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να «ξεπλυθεί» και να δικαιολογηθούν η σημερινή ρωσική εισβολή και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν κατά την έναρξη της χτεσινής στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σε μια προσπάθεια - με τα σοβιετικά και κομμουνιστικά σύμβολα σε πρώτο πλάνο - να παρομοιάσει τον μεγαλειώδη, ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού κατά της ναζιστικής Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών με τη σημερινή ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων, ο Πούτιν συνεχάρη τους βετεράνους για τη μέρα της «μεγάλης νίκης», αλλά και τους «εθελοντές» και τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν για το Ντονμπάς. Αντίστοιχα, επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη σοσιαλιστική πατρίδα, για να παροτρύνει τον στρατό να νικήσει στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή» και «σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας», τόνισε, αναφέροντας πως δεν επετράπη στους βετεράνους των ΗΠΑ να πάρουν μέρος στην παρέλαση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο κίνδυνος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια σύγκρουση μέρα με τη μέρα αυξάνεται, ενώ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητο και «χρονικά κατάλληλο» μέτρο, επειδή η Δύση «προετοιμαζόταν για εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», επομένως με την εισβολή «η Ρωσία έκανε προληπτική απόκρουση στον εισβολέα», προσθέτοντας πως όλα τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι είναι αναπόφευκτη η αντιπαράθεση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ως μια «προφανή απειλή για τη Ρωσία», που προσπαθούσε να δημιουργήσει απειλές στα σύνορα της Ρωσίας. Οπως είπε, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν εντάσεις με άλλα ευρωπαϊκά έθνη και το ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη να βρει έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

«Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη που ήταν κοντά μας, και αυτό έγινε προφανής απειλή για τη χώρα μας και για τα σύνορά μας. Ολα μας έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε», σημείωσε. «Καλέσαμε τη Δύση για διάλογο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε», συμπλήρωσε.

Πορείες και εκδηλώσεις σε άλλες χώρες και στην Ουκρανία

Στη Μόσχα και σε πολλές άλλες ρωσικές πόλεις έγιναν μαζικές πορείες του λεγόμενου «Αθάνατου Συντάγματος», με τη συμμετοχή συγγενών όσων πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας πλακάτ με τη φωτογραφία τους.

Πορείες του «Αθάνατου Συντάγματος» και άλλες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ άλλων σε Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Αρμενία κ.α. αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν κοινότητες μεταναστών από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Φέτος επίσης πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες πορείες και εκδηλώσεις σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως στη Χερσώνα, στη Μελιτόπολη, στο Μπερντιάνσκ κ.α., καθώς και σε περιοχές του Ντονμπάς που πέρασαν στον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, όπως στη Μαριούπολη.

Στη Γεωργία ο επικεφαλής του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος, Τιμούρ Πίπια, κατήγγειλε πως η αστυνομία ζήτησε από διαδηλωτές του Κόμματος να απομακρύνουν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, επειδή είναι κομμουνιστικό σύμβολο. Μετά την άρνηση των διαδηλωτών επιβλήθηκε πρόστιμο στον Τ. Πίπια.

Στην Πολωνία, φιλο-ουκρανοί διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρέσβη και δεν του επέτρεψαν να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες στη Βαρσοβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ