Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προχωρά η παράδοσή τους στον επενδυτικό βραχίονα της Ουάσιγκτον

Στην τελική του φάση βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β'» της Καβάλας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala».

Της κοινοπραξίας ηγείται η «Black Summit Financial Group», η οποία υποστηρίζεται πολύπλευρα από την αμερικανική κυβέρνηση, λαμβάνοντας και χρηματοδότηση από κρατικό αμερικανικό οργανισμό «International Development Finance Corporation» (IDFC), ο οποίος με κεφάλαια 100 δισ. δολ. προωθεί επενδύσεις οι οποίες εξυπηρετούν γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση, όπως λέγεται επισήμως, με τη «διπλωματία του πορτοφολιού» της Κίνας.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι ελληνικές «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και ο όμιλος «EFA GROUP», που δραστηριοποιείται στον τομέα αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα υλοποίησης των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που - μαζί με όλα τα στρατιωτικά «στηρίγματα» που κατοχυρώνει η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις - περιλαμβάνουν επίσης μέχρι στιγμής τον έλεγχο των Ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου και στην Ελευσίνα, τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η ίδια κοινοπραξία θεωρείται επίσης η επικρατέστερη για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αξιοποιείται και ως ορμητήριο για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το «επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης» που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο β' τετράμηνο του 2022. Για το λιμάνι της Καβάλας, που αναμένεται πλέον η έγκριση του τελικού σχεδίου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το κόστος της υποπαραχώρησης ανέρχεται σε περίπου 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό σχήμα καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό.

Θυμίζουμε πως το πέρασμα του ελέγχου των δύο λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας σε αμερικανικά συμφέροντα είχε «προαναγγείλει» επανελεγμένα σε δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, όπως τον Δεκέμβρη του 2020, που από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είχε τονίσει πως «οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι οι λιμενικές υποδομές σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα θα παραμείνουν σε δυτικά χέρια», σκιαγραφώντας έτσι τον ανταγωνισμό που υπήρξε στους διαγωνισμούς με κοινοπραξίες στους οποίους συμμετείχαν ρωσικά και κινεζικά κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ