Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη

Με τη μεγάλη εκδήλωση στην Ανω Πόλη της Πάτρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κορυφώθηκαν στην Πάτρα, στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης, όπου τοποθετήθηκε και μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη, οι δίμηνες εκδηλώσεις της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα και των συντρόφων του.

Εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από την Ηλεία, την Αμαλιάδα, «ταξίδεψαν» στην Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο, συνεχίστηκαν με δράσεις στην Πάτρα και ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη πολιτική γιορτή στην πλατεία Παντοκράτορος, όπου ακόμα υπάρχουν σπίτια από την περίοδο που έζησε στην πόλη ο Νίκος Μπελογιάννης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ με τους Δημήτρη Αρβανιτάκη και Λουίζα Ράζου, μέλη του ΠΓ. Επίσης, η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Παρόντες ήταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιώργος Ρώρος, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, Χρήστος Πατούχας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Βορίσης.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Βαγγέλης Ξένος και ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Κώστας Πετρόπουλος. Ακόμη, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Δημήτρης Μαρμούτας, Γιώργος Ντουντούμης, Γιώργος Κωνσταντίνου και Σπύρος Καμπίτσης, αντίστοιχα.


Νωρίτερα, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη βοήθεια και τις προσφορές τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφερόμενα στον Νίκο Μπελογιάννη και την περίοδο που έζησε στην πόλη, την Ανδριανή Μελίστα, προϊσταμένη του Τμήματος Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τον Κυριάκο Κορτέση, πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ, και την Κατερίνα Τσίρου, υπεύθυνη του Μουσείου Τύπου Ενωσης.

Επίσης, τον Χρήστο Μούλια, δικηγόρο, ιστορικό πρόεδρο της Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, τις οικογένειες Ανδρέα Χατζή και Θεόδωρου Προσκυνητόπουλου, την συντρόφισσα Τζέλλα Λάζαρη, κόρη του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος στάθηκε στη δραστηριότητα της Οργάνωσης για την 70ή επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Συνεχίζεται η προσπάθεια για κατάκτηση του πλάνου μας της στρατολογίας, των στόχων μας για τα οικονομικά του Κόμματος και για την κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη", για βελτίωση της δουλειάς μας στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ολο αυτό το δίμηνο περίπου διάστημα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά σε αυτήν την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή το "βάρος" του ονόματος του Μπελογιάννη και μαζί του κόμματός μας, του ΚΚΕ, τις βαθιές του ρίζες και τους δεσμούς του με τα λαϊκά στρώματα, με έντονο το στοιχείο της υλικής προσφοράς και της διαπαιδαγώγησης, τις σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης και το "πρόσωπο" που έχει σε κόσμο ευρύτερο πολύ πέραν της στενής επιρροής του ΚΚΕ, ο οποίος παρακολουθεί την πολιτική μας, προσβλέπει και προσδοκά από το ΚΚΕ. Εκτίμηση και εμπιστοσύνη καθόλου άσχετες και με τη σύγχρονη προσφορά του ΚΚΕ στον λαό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και θέσης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

Αναφέρθηκε στην προσφορά και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη και τόνισε πως «τέτοια χαρακτηριστικά είχαν και τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ όπως ο Κώστας Γαμβέτας, ο Γιώργης Τσιτήλος, ο Στέφανος Γκιουζέλης και πολλοί ήρωες και μάρτυρες του Κόμματος και του λαού μας. Το ΚΚΕ γεννά επαναστάτες, οργανωτές της πάλης του λαού για το δίκιο, για τον σοσιαλισμό. Τέτοιοι φιλοδοξούμε να γινόμαστε και εμείς, οι νεότερες γενιές των κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών σε όλους τους τομείς».

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ