Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Φοροληστεία και ακρίβεια συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το λαϊκό εισόδημα

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τα μόνιμα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία. Η διορία για πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει τέλη Μάη, ενώ η εξόφληση του ποσού προβλέπεται να γίνει μέχρι 10 μηνιαίες δόσεις, έως τέλη Φλεβάρη 2023.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα «τρέχουν» και οι δόσεις σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021. Τυχόν πρόσθετοι φόροι θα πληρωθούν σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλη Ιούλη και την τελευταία δόση μέχρι τέλη Φλεβάρη 2023, δηλαδή ταυτόχρονα με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει τα 10,35 δισ. (από 9,7 δισ. πέρυσι), με αύξηση 651 εκατ. ή 6,7%, ενώ γενικότερα η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτει το πλέγμα της φοροληστείας και για το 2022.

Ασυγκράτητα τα κύματα ακρίβειας

Σήμερα, Τρίτη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Απρίλη και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να απογειωθεί σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, πάνω από 10% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο φετινό 12μηνο προβλέπεται σε 5,6%, εξανεμίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε αυτήν τη φάση λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

Αναβαθμισμένες μπίζνες με γαλλικά μονοπώλια

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι 23 κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων μετά από πρόσκληση του ΣΕΒ βρίσκονται από χτες σε τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ, αρκετές από αυτές είναι «καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η Ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία και ο τουρισμός».

Βέβαια, η σχετική λίστα περιλαμβάνει και τη NAVAL GROUP, με φόντο την αυξημένη πίτα των πολεμικών δαπανών που προβλέπονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευ. Βιδάλης, δήλωσε ότι «ο ΣΕΒ με το MEDEF (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Γαλλίας) συνεχίζει τη μακροχρόνια, δημιουργική συνεργασία, και στόχος της επίσκεψης είναι να διευρύνουμε περαιτέρω τις άριστες σχέσεις των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αλλά και να εντοπιστούν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ