Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Αντιφασιστική Νίκη μήνυμα στους αστούς και τις ενώσεις τους για την ακατανίκητη δύναμη των λαών!

«Η νίκη αυτή αποτελεί προμήνυμα και για τις δικές μας μέρες. Προειδοποίηση στους αστούς και τις ενώσεις τους για την ακατανίκητη δύναμη των λαών ότι σαν αυτοί πάρουν τις αποφάσεις τους δεν υπάρχει αντίπαλος να τους σταματήσει», τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, μιλώντας στην εκδήλωση για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που οργάνωσε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό αναψυκτήριο «Η Αρετσού», στην Καλαμαριά. Ξεκίνησε με παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ» σε θεατρικό αναλόγιο. Ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της Καλαμαριάς, η οποία με τα πανό και τα συνθήματα μετέφερε το κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, του αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν στο Μπλόκο της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου του 1944, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου. Εκεί ο Α. Θάνος, Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε τον λαό να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και στο Στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ. Επίσης, παραβρέθηκε ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη Σήφης Ζαχαριάδης.

Επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη για να κρύψουν την ιστορική τους ήττα

Στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μια από τις πιο συγκλονιστικές μάχες και νίκες του λαϊκού παράγοντα απέναντι στον φασισμό και το σύστημά του, στη μεγάλη προσφορά του σοβιετικού λαού, του σοσιαλισμού. Αλλά και στην καθοριστική συμβολή των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ήταν «η ψυχή του τιτάνιου αγώνα», που «πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης των απελευθερωτικών κινημάτων». Και ειδικότερα στη συμβολή του ΚΚΕ που ήταν «εμπνευστής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ενός από τα μαζικότερα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των κατεχόμενων χωρών, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων του λαού μας, αλλά και στη συνέχεια του ΔΣΕ».

Ο Κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', γεννήθηκαν στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των αγορών».


Αναφέρθηκε στον σημερινό κλιμακούμενο ρωσο-ΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας πως «συγκρούονται δύο στρατόπεδα ληστών με "μήλον της Εριδος" τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής. Συγκρούονται με ορατό τον κίνδυνο εξάπλωσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης, ακόμα και της καταφυγής στον πυρηνικό όλεθρο. Ταυτόχρονα διαγκωνίζονται με στόχο να παραπλανήσουν και τη λαϊκή συνείδηση. Με πόλεμο προσχημάτων και πολεμικής προπαγάνδας, επιχειρούν να κρύψουν με όλους τους τρόπους τη ληστεία σε βάρος των λαών για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τους».

Στη συνέχεια σημείωσε την προσπάθεια της ΕΕ να ξεχάσουν οι λαοί, και ειδικά η νεολαία να μη γνωρίσει την 9η Μάη. «Από το 1985 επιδιώκουν να γίνει δήθεν "μέρα της ΕΕ" αλλά ματαιοπονούν. Δεν μπορούν με καλοπληρωμένες φιέστες για τη νεολαία και ευρωενωσιακά προγράμματα αντικομμουνισμού να αντιστρέψουν την ιστορική αλήθεια. Ως και μέρα ενιαίας διεξαγωγής ευρωεκλογών επιδιώκουν να κάνουν την 9η Μάη, όπως ψήφισαν την περασμένη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οτιδήποτε άλλο δηλαδή εκτός από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπου αυτοί με δύναμη πυρός τον Κόκκινο Στρατό σκόρπισαν τις ναζιστικές ορδές του Χίτλερ και σηματοδότησαν την επικράτηση του σοσιαλισμού σε μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού.


Για να σβήσουν από τον χάρτη αυτήν την επώδυνη ιστορική και ιδεολογικοπολιτική τους ήττα επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Προωθούν απαγορεύσεις ΚΚ, διώξεις κομμουνιστών, απειλές σε συνδικαλιστές αλλά και το διαχρονικό "ξέπλυμα" των ναζί που η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι οι ΗΠΑ τόσο στην Ουκρανία, όσο κι αλλού στήριξαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν».

Πρόσθεσε ότι στην ανιστόρητη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών για να αλλάξει χαρακτήρα η 9η Μάη «έχουν συμβάλει και οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας ως κυβερνήσεις τις ευρωενωσιακές καμπάνιες, ενώ ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε με την τζίφρα του κ. Τσίπρα, μάλιστα ανήμερα της 9ης Μάη το 2019, την αντικομμουνιστική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μιλούσε για "σιδηρούν παραπέτασμα", αποδεικνύοντας ότι ο κατήφορός τους δεν έχει τελειωμό και το βαρέλι πάτο».

Ανέδειξε ότι «οι ιδρυτικές "αξίες" της ΕΕ είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, όπως αυτός που ζούμε στην Ουκρανία, η εκμετάλλευση, η βαρβαρότητα, ο αντικομμουνισμός, οι "πλάτες" στις φασιστικές συμμορίες.

Ετσι σήκωσαν κεφάλι τα διάφορα αποβράσματα, οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί που συγκρότησαν τα διάφορα τάγματα εφόδου τύπου Αζόφ και Αϊντάρ. Αυτά αποτελούν σήμερα, και επίσημα, τμήμα του ουκρανικού στρατού καθώς και καταχειροκροτούμενα εξαπτέρυγα του Ζελένσκι από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική Βουλή».

Αναφέρθηκε και στο άλλο στρατόπεδο ληστών, αυτό της καπιταλιστικής Ρωσίας, που από πρώτο χέρι καταλήστευσε την ίδια την περιουσία του σοβιετικού λαού. «Βολεύει την καπιταλιστική Ρωσία, που δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση, να διατηρεί μια παραχαραγμένη 9η Μάη, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Επιχειρεί να τη μετατρέψει σε μέρα που η ρωσική αστική τάξη θα επιδεικνύει την καπιταλιστική ενοποίηση των εδαφών της πρώην ΕΣΣΔ ως λάφυρο, ως πεδίο άγριας εκμετάλλευσης και πολεμικών ανταγωνισμών για να κερδίζουν οι καπιταλιστές».

Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα

Μιλώντας για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και τη μετατροπή της σε ορμητήριο πολέμου, για τις αμερικανικές βάσεις και την αναβαθμισμένη εμπλοκή της στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που την καθιστούν «στόχο αντιποίνων», είπε: «ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αποτελούσαν, δεν αποτελούν κι ούτε ποτέ θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας αλλά μόνο πηγή μεγάλων κινδύνων.

(...) Αυτοί οι κίνδυνοι δεν ξεπερνιούνται με το γνωστό τσουνάμι κάλπικων προσδοκιών που ήδη καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν. Ούτε επίσης σβήνονται οι τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε όλη τη Συμφωνία κατά την κυβερνητική του θητεία και μαζί με το ΚΙΝΑΛ στηρίζουν ως αντιπολίτευση αυτά τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτισή τους με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Απέναντι σε όλους αυτούς στέκεται αντιμέτωπη η αποφασιστική πάλη του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος που βρίσκουν μπροστά τους οι ΕυρωΝΑΤΟικοί σε κάθε τους βήμα».

Και κατέληξε: «Ο αγώνας συνεχίζεται και μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μην επιλέξει ο λαός στρατόπεδο ληστών, να ακολουθήσει αυτοτελή δρόμο πάλης για να καταργηθούν οι επαίσχυντες Συμφωνίες - θηλιές για τον λαό μας.

(...) Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια, προσφυγιά. Η τελική νίκη θα είναι των λαών γιατί πιστεύουμε ακράδαντα στην αλήθεια των επίκαιρων και τόσο προφητικών στίχων του μεγάλου μας Κ. Βάρναλη:

Ποιος θα μας σώσει, Ανατολή για δύση;

Ποιος Ελληνας ή βάρβαρος θεός;

Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει;

Για πίσω θα γυρίσει ο παλαιός;

Δεν θα μας σώσει Ανατολή για Δύση.

Μηδ' Ελληνες και βάρβαροι θεοί

Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει

Αμα ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ