Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
«ΕΔΕΣΑΝ» ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ
Δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο το αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη

Μέρος της μεγάλης εκδήλωσης αποτέλεσε το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, το οποίο παρουσιάστηκε στην πλατεία Παντοκράτορος μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και προκάλεσε συγκίνηση σε όλους όσοι το παρακολούθησαν.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν ο Βασίλης Κόκκαλης και η Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου. Πριν και κατά τη διάρκειά του μοιράστηκαν κόκκινα γαρύφαλλα στους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την αφήγηση, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ηρωες». Μέρος της η μαρτυρία του Πατρινού Ανδρέα Χατζή, που περιλαμβάνεται στη 12σελιδη έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, για περιστατικό καταδίωξης του Μπελογιάννη από τους Γερμανούς κατακτητές στην Πάτρα και πώς γλίτωσε, μετά από πτώση του σε φωταγωγό πολυκατοικίας. Στην ίδια μαρτυρία γίνεται αναφορά και στο πώς τον έκρυψαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης του «Γλαύκου», που τον βρήκαν εκεί, και πώς στη συνέχεια σώθηκε.

Συνολικά οι ήχοι, η μουσική, η αφήγηση και τα τραγούδια έδεναν αρμονικά με τη μεγάλη εκδήλωση άλλα και τον χώρο όπου αυτή πραγματοποιήθηκε, με σπίτια από τότε να στέκουν ακόμα όρθια, και ήταν έντονα τα χειροκροτήματα μετά από κάθε τραγούδι και αφήγηση, ενώ στα μπαλκόνια παρακολουθούσε ο κόσμος από τις γύρω πολυκατοικίες.


Ξεχωριστή στιγμή ήταν στο τραγούδι «Ο Μπελογιάννης ζει», όπου στην πλατεία δεν ακουγόταν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό, χωρίς να μένει κανένας ασυγκίνητος. Κλείνοντας το αφιέρωμά του, το συγκρότημα εν μέσω χειροκροτημάτων άφησε λουλούδια στο Μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που μόλις πριν λίγη ώρα είχε τοποθετηθεί στην πλατεία.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές. ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές» ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο τέλος και την ώρα κατάθεσης των λουλουδιών, όπου ακολούθησε πλήθος κόσμου.

Η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ ευχαρίστησε τους συντελεστές, τους οποίους χαιρέτησε και ο Δ. Κουτσούμπας. Το συγκρότημα αποτελούσαν στις φωνές και στο τραγούδι η σοπράνο Μαριάννα Μεσσάλα και ο Φώτης Αραβαντινός. Επίσης: Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Θανάσης Μελάς (μπουζούκι), Κυριάκος Ζαφειρόπουλος (κιθάρα), Ντίνος Κάκος (κρουστά - ντραμς) και Θοδωρής Πανάς (βιολί).



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2022-04-05 00:00:00.0)
Γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, μεγάλα λαϊκά γλέντια (2021-09-24 00:00:00.0)
Φόρος τιμής στον ήρωα του ΚΚΕ (2020-03-31 00:00:00.0)
Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Δεκέμβρη του '44 (2019-12-25 00:00:00.0)
Σε Κατερίνη, Θήβα, Σπάρτη και Σάμο... (2014-08-22 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε γειτονιές και μεγάλες πόλεις (2013-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ