Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

«Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας / Ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές / Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας / στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές».

Σε κάθε καρδιά το τραγούδι, στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Μπελογιάννης, ήταν εκεί την Κυριακή το μεσημέρι, στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Αμαλιάδας, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και συγκινησιακής φόρτισης, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.

Στην Αμαλιάδα βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και από την Αττική. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έφτασαν λεωφορεία με κόσμο, ενώ η πόλη ξύπνησε με συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», αλλά και αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προσυγκεντρώθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού, όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στον Μπελογιάννη. «Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας». Τα λόγια από την απολογία του Μπελογιάννη δέσποζαν στο πανό των Οργανώσεων Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Λίγο πριν τις 11 το πρωί, συντεταγμένα και μαχητικά, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στον χώρο της συγκέντρωσης.

Το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση έδωσαν επίσης μέλη Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Δυτική Ελλάδα, κρατώντας τα λάβαρά τους.

Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης και Κώστας Παρασκευάς, οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ Στάθης Κεντρής, οι δήμαρχοι Πάτρας Κώστας Πελετίδης και Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης, καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι εργατικών και μαζικών φορέων της περιοχής.

Την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που παρουσίασε δραματοποιημένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του Μπελογιάννη από τη δεύτερη δίκη του, με μουσική συνοδεία. Στο μουσικό σκέλος ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αυτοί που περιμένουν», «Ηρωες», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», και έκλεισε με το εμβληματικό «Ο Μπελογιάννης ζει». Πριν το τραγούδι ολοκληρωθεί, ένα ένα τα μέλη του συγκροτήματος κατέβαιναν από τη σκηνή και απόθεταν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην προτομή του Μπελογιάννη, που κοσμεί την πλατεία.

Το ίδιο έπραξαν στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας, στελέχη του Κόμματος και το πλήθος του κόσμου που παρευρέθηκε.

Η εκδήλωση έκλεισε με συνεστίαση που έγινε στην Κουρούτα, με γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα με τοπικό μουσικό συγκρότημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο το αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη (2022-05-10 00:00:00.0)
Στην Πάτρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον Νίκο Μπελογιάννη (2022-04-29 00:00:00.0)
«Με ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει» (2022-04-02 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου (2018-06-23 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον δήμαρχο Ηλιδας (2016-01-21 00:00:00.0)
Αύριο η εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη (2015-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ