Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευκαιρίες για το κεφάλαιο μέσα από την καταστροφή του λαού

Τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τα συντρίμμια των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, παρουσίασε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν «αναπτυξιακές» τράπεζες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για «ιδιαίτερες προκλήσεις» και ότι «κάθε κρίση είναι ευκαιρία», ενώ παρότρυνε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, αναφέροντας άλλωστε όλες τις διευκολύνσεις που και η κυβέρνησή του έδωσε όλα αυτά τα χρόνια μέσω κινήτρων, φοροαπαλλαγών και ενισχύσεων. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους εισπράττουν την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

Κάνοντας λιανά τι εννοεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι πάνω στην κρίση του Ενεργειακού «η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία», δίνοντας σήμα για τις «ευκαιρίες» που προδιαγράφονται. Οι νέες δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο συνοδεύονταν από διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει να του εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την κερδοφορία τους. Ολα αυτά ενώ απέναντι στον λαό η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως φάνηκε και το Σάββατο στην ομιλία Μητσοτάκη στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τη διαχείριση των κρίσεων πανδημίας και της ακρίβειας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε τις κρίσεις «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια» και παρά τις δυσκολίες τις μετέτρεψε σε «ευκαιρίες για τη χώρα», εννοώντας και εδώ «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους όπως της Υγείας, για τους οποίους η πανδημία αποδείχθηκε κερδοφόρα. Το δε κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων ο πρωθυπουργός επιχείρησε να το αποδώσει αποκλειστικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αποκρύπτοντας ό,τι είχε προηγηθεί, ενώ για την ενεργειακή φτώχεια προσπάθησε να συγκαλύψει μια σειρά άλλες αιτίες, όπως η «πράσινη μετάβαση», που είχε εκτινάξει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μήνες πριν τη ρωσική εισβολή.

Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει ότι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν - και αυτά που έχουν προαναγγελθεί - περνούν μέσα από «συνετή δημοσιονομική διαχείριση», αποδεικνύοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η διασφάλιση του περιλάλητου «δημοσιονομικού χώρου» για νέες επιδοτήσεις και παροχές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ