Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η «ροή» ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία

Πυρηνικά και επιπλέον μόνιμα στρατεύματα ζητεί από τις ΗΠΑ η Πολωνία

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν έως και 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια από την εκλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν στα 2,3 δισ. δολάρια.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Puma».

«Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, την περασμένη βδομάδα μιλώντας στο διεθνές συνέδριο χορηγών για την Ουκρανία στο Λονδίνο, το οποίο αποφάσισε να ενισχυθεί η Ουκρανία με παροχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας, συστημάτων αεράμυνας «Starstreak» και 6.000 νέων αντιαρματικών και πυραύλων υψηλής έκρηξης.

Η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Πολωνία, τις ΗΠΑ και άλλους «εταίρους» για να συντονίσει την παροχή μακροπρόθεσμης διεθνούς υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας κάλεσε επίσης από το συνέδριο για αύξηση των πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια επιλογή που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα και επιταχύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πυρηνικά ζητάει η Πολωνία από τις ΗΠΑ

Πυρηνικά όπλα και στρατεύματα των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία, που πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και ενώ προετοιμάζεται μόνιμη και ενισχυμένη ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αν οι Αμερικανοί μας ζητούσαν να αποθηκεύσουμε τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα ήμασταν ανοιχτοί. Θα ενίσχυε σημαντικά την αποτροπή έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γ. Κατσίνσκι, προσθέτοντας πως προς το παρόν το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, «αλλά μπορεί να αλλάξει σύντομα», καθώς «είναι λογικό να επεκταθεί η πυρηνική συμμετοχή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η Πολωνία θα καλωσόριζε επίσης την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη από 100.000 στρατιώτες σήμερα σε 150.000. Κατά την άποψή του, 75.000 από αυτούς τους στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν σταθερά στα ανατολικά, 50.000 μόνο στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία έχει διπλασιαστεί στις χώρες της Βαλτικής και έχει δεκαπλασιαστεί στην Πολωνία, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Α. Ανουσάουσκας. «Αυτή η παρουσία συνεχίζει να αυξάνεται και τον Μάη θα κορυφωθεί. Για πόσο καιρό οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιθουανία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή», είπε.

Η Γερμανία μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, της οποίας ηγείται.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει πρόταση του Σολτς για «ουδετερότητα»

Η Ουκρανία φέρεται να απέρριψε στις 19 Φλεβάρη, λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, πρόταση του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, να παραιτηθεί η Ουκρανία από τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδετερότητα, ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

«Αυτή η συμφωνία θα υπογραφόταν από τον κ. Πούτιν και τον κ. Μπάιντεν που μαζί θα εγγυόντουσαν την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν και πως οι πιο πολλοί Ουκρανοί θέλουν η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ», γράφει η «Wall Street Journal».

Σε αυτά τα αιματοβαμμένα παζάρια και τέτοιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς θυσιάζεται ο ουκρανικός λαός. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα - μετά από τόσες χιλιάδες νεκρούς - η ουκρανική κυβέρνηση εμφανίζεται να το προτείνει και να το διαπραγματεύεται με τη ρωσική, το είχε απορρίψει πριν από τον πόλεμο και μάλιστα παρότι πολλοί Δυτικοί «σύμμαχοί» της τόνιζαν πως «δεν τίθεται θέμα» άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν ξεκαθαρίζεται αν η ουκρανική κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση μετά από προτροπή των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας κ.λπ.

Ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής, Βλ. Μεντίνσκι, χαιρέτισε προχτές την «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση της Ουκρανίας στο καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Ντ. Αραχάμια, ισχυρίστηκε πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός από το ζήτημα της Κριμαίας».

«Στην πραγματικότητα (...) όλες αυτές οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζητάει η Ρωσία από το 2014», αντέδρασε ο Μεντίνσκι.

Αν και ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ο Μεντίνσκι διαβεβαίωσε πως «δεν συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία», καθώς οι «Ουκρανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί "ειδικοί" καθυστερούν πολύ να επιβεβαιώσουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, στο Ντονμπάς. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, ενώ ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται και από τη Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο.

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο είναι κυρίως μια ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ