Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία του νομού φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους, σχολικούς τροχονόμους και προσωπικό καθαριότητας

Τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων του Αγρινίου, αλλά και γύρω περιοχών, όπου, μεταξύ άλλων, ακόμα υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, ενώ για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς απομένουν περίπου δυόμισι μήνες, αναδεικνύουν με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Πρόκειται για ζητήματα που αναδείχθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον νομό, τα οποία, όπως επισημαίνουν και οι αρμόδιοι φορείς που κατέθεσαν και σχετικά υπομνήματα, έχουν επανειλημμένα αναδείξει, χωρίς μέχρι σήμερα, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων, να δίνεται λύση.

«Μπαλώματα» αντί προσλήψεις

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου - Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός», στον οποίο ανήκουν περίπου 115 σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) με σύνολο μαθητών γύρω στους 6.900, απαιτεί να πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί κάθε χρόνο με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ηλία Παπαχρήστου, και την γενική γραμματέα Μάρθα Σαράκη, υπάρχουν σημαντικά «κενά» εκπαιδευτικών ακόμη και στα μεγαλύτερα σχολεία του νομού, όπως 20 στη γενική αγωγή (ειδικότητες Αγγλικών, Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής κ.ά.), 20 στην παράλληλη στήριξη, 10 νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και 11 στα τμήματα ένταξης.

Πρόκειται για ελλείψεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς, που καλύπτονται με «μπαλώματα» μετακινήσεων των εκπαιδευτικών από τάξη σε τάξη ή και από σχολείο σε σχολείο (στον μεγαλύτερο νομό με πολλά χωριά και μακρινές αποστάσεις), δημιουργώντας προβλήματα, εκτός από τους δασκάλους και στους μαθητές, ιδιαίτερα όσους έχουν ανάγκη επιπλέον εκπαιδευτικής στήριξης.

Την ίδια ώρα που ο σύλλογος απαιτεί να καταργηθούν οι τρίμηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές, καθώς και να υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία με πλήρες ωράριο, το υπουργείο έστειλε 28 «τριμηνίτες» εκπαιδευτικούς (απ' τους 33 που ζητήθηκαν), οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κινούνται ανά τον νομό, για να καλύπτουν και τις ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία.

Χωρίς ασφάλεια

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και της Ενωσης Γονέων Αγρινίου, που σε υπόμνημά της αναφέρει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η Ενωση απαιτεί αραίωση των μαθητών στις τάξεις με 15άρια τμήματα, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκπαιδευτικών και καθαριότητας, καθώς και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των προσλήψεων «από το παράθυρο» με ευθύνη των τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ζητά επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία και μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.

Ακατάλληλα κτίρια

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όπως τονίστηκε τόσο από τον Σύλλογο Δασκάλων Αγρινίου - Θέρμου, όσο και από τον πρόεδρο της Ενωσης Γονέων, Αποστόλη Γούναρη, πολλά σχολικά συγκροτήματα στεγάζονται σε παλαιά, ακόμη και ακατάλληλα κτίρια, με νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών, που λειτουργούσαν καταστήματα τα οποία έως και σήμερα δεν έχουν μεταστεγαστεί.

«Δημιουργούνται κίνδυνοι από ακατάλληλα λεβητοστάσια σε σχολεία, όπως του 3ου Δημοτικού, η πρόσβαση στα σχολεία για παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν πάνε στα ειδικά σχολεία, είναι ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα προς αντιμετώπιση», σημείωσε ο πρόεδρος.

Σχολικοί τροχονόμοι

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και όσα ανέφεραν οι 32 σχολικοί τροχονόμοι του Αγρινίου, που καλύπτουν σοβαρές ανάγκες με τα... ψίχουλα των 176 ευρώ. Καυτηρίασαν πως από το 1999 απασχολούνται με την ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο χωρίς ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτε καν για τυχόν ατύχημα την ώρα της υπηρεσίας τους.

Στις Ερωτήσεις που κατατέθηκαν από το ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα, μεταξύ άλλων, απαιτούνται, με βάση τα αιτήματα των φορέων, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μόνιμων διορισμών δασκάλων, για την κάλυψη των μεγάλων κενών που προκύπτουν λόγω συνταξιοδοτήσεων στην περιοχή Αγρινίου - Θέρμου, για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, την κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, αλλά και την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Απαιτούνται επιπλέον η λήψη όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, με αραίωση του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, επαρκείς χρηματοδοτήσεις στους δήμους για τα σχολεία και για τους σχολικούς τροχονόμους, διεκδικείται η πρόσληψή τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα βάσει ΣΣΕ, κάλυψη των κενών που υπάρχουν, λήψη μέτρων για την ατομική τους προστασία (γιλέκα, αδιάβροχα κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα σχολεία ανοίγουν. Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά μας;(2022-01-11 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία(2020-11-26 00:00:00.0)
Ζητούν εξασφάλιση των απαραίτητων όρων λειτουργίας των σχολείων(2020-09-08 00:00:00.0)
Κανένα μέτρο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία(2015-03-27 00:00:00.0)
Η 19η Απρίλη μέρα διεκδίκησης για την Ειδική Αγωγή(2013-04-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ