Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ευελιξία» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

«Πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας στη «δεξαμενή σκέψης» Ιδρυμα Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός «ειλικρινούς διαλόγου για τη λύση των προβλημάτων». Επιβεβαιώνοντας δε ότι τον δρόμο για το ευρύτερο παζάρι ανοίγει και η λεγόμενη «θετική ατζέντα» εξέφρασε την ελπίδα «αυτή να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσμένουμε και από την Ελλάδα να επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση στη διαδικασία αυτή».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου είπε ότι «όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συνεργασία στην περιοχή για τους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους. Φυσικά δεν μιλάω για τις κακόβουλες δήθεν προσπάθειες συνεργασίας που αποκλείουν την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος). Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως αποδεικνύεται από το έργο του αγωγού "East Med"».

Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, επανήλθε στη «λύση» των «δύο κρατών», ΕΝΩ τις προηγούμενες μέρες υποδέχτηκε στην Αγκυρα και τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούρογλου, επιμένοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων «είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Πινάρ Καρά επανέφερε κατηγορίες κατά της Ελλάδας για «παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 423 παραβιάσεις το 2022 και επέμεινε για «παραβίαση των όρων των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων, που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Στο μεταξύ, με φόντο την αναζωπύρωση της συζήτησης για την «απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο Τζόναθαν Μίλερ, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για την Ενέργεια, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» είπε ότι ήδη η ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών - μελών έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου, χαρακτήρισε το σχέδιο για τον «East Med» «περισσότερο έννοια (concept) διεθνούς συνεργασίας παρά συγκεκριμένη λύση» και είπε ότι «πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που είναι πιο γρήγορες και οικονομικά βιώσιμες». Πρόσθεσε ότι η μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο LNG, στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αιγύπτου και στην κατασκευή φθηνότερων αγωγών από το Ισραήλ, εκτός από μελλοντικές εγκαταστάσεις LNG και πλωτές πλατφόρμες LNG.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ