Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
«Tην ασυμβίβαστη πάλη διδάσκουν οι αγωνιστές σαν τον Μπελογιάννη»

Στην εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή μίλησε ο Π. Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΝΟΜΙΚΗ
ΝΟΜΙΚΗ
Ξεχωριστή και φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η εκδήλωση των Οργανώσεων Α' Αθήνας και Πανεπιστημίων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάρκο Γουδή για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και των Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας βρέθηκε το Σάββατο 2 Απρίλη στην εκδήλωση στο σημείο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του αποτίοντας φόρο τιμής στη θυσία αυτών και πολλών ακόμα κομμουνιστών και αγωνιστών που έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στη λίστα των αθάνατων, των αγώνων του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας. Παραβρέθηκαν ο Πέτρος Καλούμενος και η Μαργαρίτα Καλούμενου, παιδιά του εκτελεσμένου Νίκου Καλούμενου, και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Γιάννη Ζαγγανά.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η θυσία του Νίκου Μπελογιάννη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και των συντρόφων του Καλούμενου, Μπάτση και Αργυριάδη, όπως και χιλιάδων άλλων συντρόφων μας, δεν θα ξεχαστεί. Δεν θα αφήσουμε εμείς να ξεχαστεί (...)

Η πορεία της ταξικής πάλης, που οδηγεί πάντα στο καινούργιο, στο αναγκαίο, απαιτεί διαρκή, σκληρό αγώνα με όλες τις μορφές και σε όλες τις συνθήκες. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει γερό και μαζικό ΚΚΕ, με πολλές και ισχυρές Οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, καταρχάς στους βιομηχανικούς κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, μέσα στις πόλεις που ζει και δουλεύει η εργατική τάξη. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει ισχυρή και μαζική ΚΝΕ μέσα σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, στους χώρους κατάρτισης. Η δουλειά των κομμουνιστών σήμερα πρέπει να απευθύνεται σε όποιον αντικειμενικά έχει κοινό συμφέρον από την πάλη που διεξάγουμε, ανεξάρτητα από τις έως τώρα επιλογές του καθένα και της καθεμιάς.


Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη. Δεν θα χαρίσουμε κανέναν. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως από τους σημερινούς "φοβισμένους" αύριο θα προκύψουν πρωτοπόροι, άφοβοι αγωνιστές που θα δίνουν τη μάχη στο πλευρό μας. Αυτό μας διδάσκει και η πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες σε χώρους δύσκολους, όπως αυτός των λιμενεργατών της COSCO, αλλά και αλλού. Η πείρα αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως εκεί που υπάρχει έστω και ένας κομμουνιστής, μπορεί την κατάλληλη στιγμή και πατώντας πάνω στην κοπιαστική δουλειά χρόνων να φέρει πολύ σοβαρά αποτελέσματα.

Παράλληλα, έχουμε πλήρη επίγνωση πως τα βήματα που προσδοκάμε δεν θα γίνονται πάντα όταν εμείς θέλουμε. Γνωρίζουμε πως ο συσχετισμός είναι αρνητικός, το πώς επιδρά στις συνειδήσεις η ανατροπή του σοσιαλισμού. Ξέρουμε τι σημαίνει το να απευθυνόμαστε σήμερα σε εργαζόμενους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν την περίοδο της αντεπανάστασης. Αυτό όμως δεν μας δημιουργεί ούτε απογοήτευση ούτε μακαριότητα. Σε εμάς τους κομμουνιστές μάς δημιουργεί πρόσθετα, πολύ απαιτητικά καθήκοντα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Ταυτόχρονα, δηλαδή, με την οργάνωση της πάλης πρέπει να έχουμε σε πρώτο πλάνο το ανέβασμα της ιδεολογικής στάθμης του Κόμματος και της ΚΝΕ, του καθενός και της καθεμιάς από εμάς χωριστά. Το διάβασμα, η μελέτη γίνεται μέσα στη μάχη γιατί αφορά την ίδια τη μάχη. Η αυταπάρνηση και η συνεχής αδιάκοπη δράση είναι απαραίτητες, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε αν δεν πατάνε πάνω στη γνώση της κοσμοθεωρίας μας, της Ιστορίας μας, αν η διαπάλη που διεξάγουμε σήμερα δεν είναι εύστοχη.

ΓΟΥΔΗ
ΓΟΥΔΗ
Ο τρόπος που ο Μπελογιάννης αλλά και χιλιάδες άλλοι σύντροφοι αγωνιστές συνδύασαν όλα τα παραπάνω μάς διδάσκει πλούσια πείρα».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ από τον Ιάσονα Φανό, μέλος του Γραφείου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή, ενώ στους παρευρισκόμενους δόθηκε ολιγοσέλιδο έντυπο αφιέρωμα για τον Ν. Μπελογιάννη που είχε επιμεληθεί η ΚΟ Αττικής.

Πολύμορφο το πρόγραμμα των Οργανώσεων με αφορμή την επέτειο

Παράλληλα, η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ ξεδίπλωσε μια πλούσια δραστηριότητα: Με ειδική αναμνηστική αφίσα και απόσπασμα από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη απευθύνθηκε στα μέλη και στους φίλους της ΚΝΕ προκειμένου να τιμήσουν την ξεχωριστή αυτή επέτειο με την απόδοση εισφορών και «κόκκινων μεροκάματων» για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος στο οικονομικό «κλείσιμο» της Δευτέρας 4 Απρίλη.

Για να εξασφαλιστεί η πλατιά ενημέρωση αναφορικά με την επέτειο και τα μηνύματά της σε όλες τις γειτονιές προχώρησε στην έκδοση χιλιάδων αυτοκόλλητων με το σύνθημα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες». Ακόμη πραγματοποιήθηκαν από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ πολλές συσκέψεις, που συνοδεύτηκαν με προβολές της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», ενώ διακινήθηκαν εκατοντάδες αντίτυπα της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπελογιάννη, με στόχο να γίνουν γνωστά τα ιστορικά γεγονότα, η ηρωική Ιστορία του Κόμματος στη νέα γενιά, στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Επιπρόσθετα, οι Οργανώσεις Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ πραγματοποίησαν την Κυριακή εκδρομή στην Αμαλιάδα, όπου παρακολούθησαν τη μεγάλη εκδήλωση του Κόμματος αλλά και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης».


Ακόμη, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της Νομικής η θεατρική παράσταση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη ΝΟΠΕ, την Πέμπτη 31/3, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του. Στην παράσταση ζωντάνεψε ο τιτάνιος αγώνας του ΚΚΕ και του Ν. Μπελογιάννη εκείνη την περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή και μοιράστηκαν αναμνηστικά και γαρύφαλλα στους παρευρισκόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ