Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Εγγυάται στους ομίλους σταθερότητα και βαθύτερη εμπλοκή

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το συνέδριο της ΝΔ, με κεντρικό μέλημα της ηγεσίας και των λοιπών στελεχών να προβάλουν την καταλληλότητα και ετοιμότητά τους ώστε να περάσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να διασφαλίσει και να διευρύνει την κερδοφορία τους. Μαζί με αυτό βέβαια πάει και η προσπάθειά τους να ενσωματώσουν ευρύτερα στρώματα στην πολιτική τους, να πείσουν τον λαό ότι το «προοδευτικό» και «ωφέλιμο» γι' αυτόν είναι να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τη λεγόμενη πολιτική σταθερότητα ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, που όπως είπε θα γίνουν το 2023. «Οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μίας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται δυνατή. Και έχοντας νωπό στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 έως το καλοκαίρι του 2019, θα μπορούν να συγκρίνουν», ανέφερε, θέλοντας ουσιαστικά να δείξει την «πρόοδο» επί δικής του διακυβέρνησης, όταν η ΝΔ έπιασε το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς από εκεί ακριβώς που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε και εντός Βουλής, τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα περισσότερα και κομβικά νομοσχέδια που φέρνει η ΝΔ, όπως γινόταν και την περίοδο 2015 - 2019, με χαρακτηριστικότερο όλων το 3ο μνημόνιο.

Εξάλλου, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Βήμα» εμφανίστηκε σταθερά προσανατολισμένος στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα για τον λαό ΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας ως «ευκαιρία» τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αποκομίσει κέρδη από την προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη μεταφορά αμερικανικού LNG. Οπως είπε, αυτές οι επιδιώξεις του κεφαλαίου να γίνει η χώρα «ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από άλλες πιθανές πηγές» αποτελούν «χαρακτηριστικά αιχμής για την πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για «λόμπι του κατευνασμού» στα λεγόμενα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι κάποιοι σχεδιάζουν «Πρέσπες του Αιγαίου», δηλαδή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου ως τη σωτήρια λύση και για την Ευρώπη. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πρώτον θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεύτερον θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα», επέμεινε, μπλέκοντας την υπόθεση με τις μπίζνες και τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για τα μερίδια της αγοράς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην προαναφερθείσα συνέντευξη στο «Βήμα», είπε για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει με τον Μπάιντεν και άλλους παράγοντες ότι «προφανώς θα συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας. Αλλά νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις κλασικές γεωπολιτικές συζητήσεις και να σταθούμε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία». Δεν περνά απαρατήρητη η παραδοχή του ότι στην Ουκρανία ουσιαστικά πολεμούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις με τη Ρωσία, καθώς έκανε λόγο για «έναν πραγματικό πόλεμο, ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διεξάγεται δι' αντιπροσώπων, με "μπροστάρηδες" τους Ουκρανούς». Σχετικά με την ΕΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη λήψη ενιαίων αποφάσεων για την Ενέργεια, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών, αφού όπως είπε «τα εθνικά συμφέροντα» εμποδίζουν τις αποφάσεις.

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Αμπου Ντάμπι, όπου σε συνάντησή του με τον διάδοχο στον θρόνο συζητήθηκαν «οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων», αναφέρεται επισήμως. Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, της Ενέργειας, της Υγείας, της αστυνομικής συνεργασίας και της τυποποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αίτημα» για ΝΑΤΟικά στρατεύματα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας (2024-05-09 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» για τη στάση των ΗΠΑ και σκληρό παζάρι για τα 50 δισ. της ΕΕ (2024-01-30 00:00:00.0)
Εντείνονται «διαβουλεύσεις» για την αποστολή ΝΑΤΟικών βαρέων αρμάτων μάχης (2023-01-24 00:00:00.0)
Γεωπολιτικές κινήσεις με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία (2022-05-26 00:00:00.0)
Ψάχνουν ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς (2015-11-06 00:00:00.0)
Στήριξη με επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου (2014-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ