Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αίτημα» για ΝΑΤΟικά στρατεύματα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας

Πληροφορίες ότι μέλη του γαλλικού στρατού ήδη συμμετέχουν στο πεδίο μεταδίδει Γαλλίδα ανταποκρίτρια στο Ντονμπάς

Copyright 2023 The Associated

Το επικίνδυνο «σπιράλ» κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έρχονται να επιβεβαιώσουν οι επίσημες ανακοινώσεις της Μόσχας για στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα που πρόκειται να οργανωθούν «άμεσα», όπως τόνισε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κατά την ορκωμοσία του.

Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα «προειδοποιεί» ότι αν σταλούν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως «δεν αποκλείει» ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ή αν βρετανικοί πύραυλοι χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, όπως υπονόησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα γενικευτεί και πιθανόν θα εξελιχθεί σε πυρηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον «Economist» στις αρχές Μάη επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή «δυτικών» χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, «διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει» και «διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα».

«Αν εμφανιστούν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, θα γίνουν στόχοι για τον ρωσικό στρατό», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, ενώ υποστήριξε ότι «βλέπουμε περισσότερες ειδήσεις για τους Γάλλους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική ανταποκρίτρια από τη Γαλλία που βρίσκεται στο Ντονέτσκ, η Κρ. Νεάντ, δήλωσε «πεπεισμένη» σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο γαλλικός στρατός συμμετέχει ήδη σε εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι υπάρχουν Γάλλοι στρατιώτες στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, γιατί θα ήταν αδύνατο για τον ανεκπαίδευτο ουκρανικό στρατό να χειριστεί αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Caesar"», είπε. «Ουσιαστικά, είναι αδύνατο να χειριστεί κανείς ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο μετά από εκπαίδευση τριών εβδομάδων. Κάποιος άλλος με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία το χρησιμοποιεί», δηλαδή «άνθρωποι με στρατιωτικό υπόβαθρο και εμπειρία στη χρήση τέτοιων όπλων, Γάλλοι αξιωματικοί καριέρας ή πρώην στρατιώτες», ισχυρίστηκε.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία «σε μικρές ομάδες» και «όχι κατά χιλιάδες», για να μετριάσει πιθανούς πολιτικούς κινδύνους για την ηγεσία.

Από την πλευρά του, στέλεχος των «φιλορωσικών» αρχών της Ζαπορίζια ανέφερε στο TASS ότι περισσότερες από 20 περιπτώσεις γαλλόφωνων ξένων μισθοφόρων έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. «Υπάρχουν γαλλόφωνοι μισθοφόροι, αλλά χωρίς γαλλικά διακριτικά», είπε. Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι οι Πολωνοί και οι Γεωργιανοί αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες μισθοφόρων στον ουκρανικό στρατό.

«Πρωτοβουλία» για ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην ιστοσελίδα του Ζελένσκι

Στο μεταξύ, μια «πρωτοβουλία» που ζητάει από την ουκρανική προεδρία να καλέσει «δυτικά» στρατεύματα στο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία εμφανίστηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Η αναφορά απαιτεί από τον Ζελένσκι να στείλει αιτήματα για ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες της ΕΕ, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το αίτημα πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον 25.000 άτομα για να εξεταστεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο. Μέχρι χτες το μεσημέρι το είχαν υποστηρίξει περίπου 1.600.

«Επικίνδυνη πρόκληση» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την αναφορά που ζητά την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξωφρενική πρόκληση», σημείωσε ο Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», αφού «το καθεστώς του Κιέβου είναι αρκετά απρόβλεπτο».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου επανέλαβε ότι «η άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με στρατιώτες στο έδαφος είναι δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνη».

Σημειώνεται ότι και στις επίμαχες δηλώσεις Μακρόν για πιθανή αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία τίθεται ως μια προϋπόθεση το να υπάρξει σχετικό αίτημα από το Κίεβο.

Αντίστοιχα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας χτες την επίσημη τοποθέτηση ότι «το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία», επικαλέστηκε το ότι «όταν επισκέφθηκα την Ουκρανία, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ζητήθηκαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τους Ουκρανούς, αλλά μεγαλύτερη υποστήριξη».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους «Financial Times», η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκριντα Σιμονιτέ, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία «για εκπαιδευτικούς σκοπούς», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τη σχετική άδεια από το Κοινοβούλιο αλλά δεν υπάρχει ακόμα τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.

Η ίδια αναγνώρισε ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι «αν σκεφτόμασταν μόνο τη ρωσική απάντηση, τότε δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε τίποτα».

Νέες «εκκλήσεις» για προετοιμασία της ΕΕ για πόλεμο

Σε νέες «εκκλήσεις» για αλματώδη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών και της ΕΕ, καθώς και για κοινή ευρωπαϊκή Αμυνα, ξεπερνώντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις, προχώρησε προχτές ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνέδριο, μια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματιών στο Κατοβίτσε, στη δυτική Πολωνία.

Οπως είπε, για να αποφύγει η Ευρώπη τις συγκρούσεις και να είναι «ασφαλής» πρέπει να αυξήσει τις «αμυντικές» της ικανότητες, ενώ επανέλαβε την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας.

Η Πολωνία ενισχύει τις στρατιωτικές της ικανότητες δαπανώντας πάνω από το 4% του ΑΕΠ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν κοινή δράση για να αυξήσουν τις δαπάνες για την Αμυνα κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, είπε ο Τουσκ, με φόντο την πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ για ένα «Ταμείο για την Αμυνα της Ουκρανίας», ύψους 100 δισ. για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη τους επόμενους 12 μήνες και ολόκληρη την επόμενη πενταετία για μια κατάσταση στην οποία καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα τολμήσει να σηκώσει χέρι εναντίον της», σημείωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι μεγάλες «αμυντικές» δαπάνες «θα απομακρύνουν τον πόλεμο από τα σύνορα της Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως οριστικά».

Μια κοινή αεράμυνα «πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό έργο που θα είναι μια οικονομική προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός θόλου πάνω από την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας - με φόντο τις αντιθέσεις στον ευρωατλαντικό άξονα - ότι «έχουμε πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες και συναντήσεις παρά πραγματικές δράσεις για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού ουρανού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που παρευρέθηκε στο συνέδριο, είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να ξοδέψει περισσότερα για την Αμυνα και επανέλαβε πως αν επανεκλεγεί θα προτείνει νέα αμυντικά έργα και θα θεσπίσει αξίωμα επιτρόπου Αμυνας της ΕΕ.

Στη συνάντηση πολεμικών βιομηχανιών ΕΕ - Ουκρανίας, στις 6 - 7 Μάη, εκπρόσωποι 140 στρατιωτικών βιομηχανιών από 25 χώρες της ΕΕ συζήτησαν τη συνεργασία με το Κίεβο στην παραγωγή πυρομαχικών και άλλων όπλων που χρειάζονται τα ουκρανικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Στρατηγικής Βιομηχανίας, Ολ. Καμίσιν.

Γερμανία: Υποχρεωτική θητεία αποφάσισε το συνέδριο της CDU

Τη σταδιακή επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία, ως απάντηση στην απειλή της Ρωσίας, περιλαμβάνει το νέο βασικό πρόγραμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Στο συνέδριο του κόμματος υπερψηφίστηκε η κατάργηση της αναστολής της υποχρέωσης στράτευσης (η οποία είχε αποφασιστεί το 2011) λόγω των σημαντικών ελλείψεων των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Η CDU τάσσεται υπέρ της σταδιακής επιστροφής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

«Θα αποσύρουμε σταδιακά την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και θα την μετατρέψουμε σε υποχρεωτικό έτος κοινωνικής υπηρεσίας», είτε στις Ενοπλες Δυνάμεις είτε σε κοινωφελή ιδρύματα, αναφέρεται.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ωστόσο ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους (SPD), τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επανεισαγωγής της.

Διαπραγματεύσεις «το νωρίτερο το 2025»

Η Ουκρανία θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος, δήλωσε ο υπαρχηγός της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (HUR), Β. Σκιμπίτσκι, στο περιοδικό «Economist».

«Ο στρατηγός Σκιμπίτσκι λέει ότι δεν βλέπει τρόπο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης και μόνο. Ακόμη κι αν κατάφερνε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα - προοπτική που μοιάζει ολοένα πιο μακρινή - δεν θα τέλειωνε ο πόλεμος», σύμφωνα με το περιοδικό, που αναπαράγει τις δηλώσεις του αξιωματικού.

«Τέτοιοι πόλεμοι τελειώνουν μόνο με Συνθήκες, λέει. Αυτήν τη στιγμή και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν "την πιο ευνοϊκή θέση" ενόψει δυνητικών συνομιλιών. Αλλά ουσιώδεις διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025, το νωρίτερο».

Στα μέσα Ιούνη θα διεξαχθεί στην Ελβετία διεθνής «ειρηνευτική» διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Οπως είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Foreign Policy» ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, σκοπός της διάσκεψης είναι να «ενωθούν χώρες που μοιράζονται αξίες και προσεγγίσεις» και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες. Κατόπιν «μπορεί να λάβει χώρα επικοινωνία με τη Ρωσία και η Ρωσία να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Δύο ουκρανικά χωριά κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Kyslivka στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας και το χωριό Novokalynove στην περιοχή Ντονέτσκ, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, σε «αντίποινα» για τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Από τη νέα «μαζική επίθεση» τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις στις επαρχίες Πολτάβα, Κιρόβογκραντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Βινίτσια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική, ουκρανική εταιρεία Ενέργειας DTEK ανακοίνωσε ότι 3 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν «υποστεί σοβαρές ζημιές».

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης επιδρομή στο Κίεβο και στα δυτικά, στη Λβιβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ