Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνέχιση διαπραγματεύσεων στο φόντο της εγκληματικής επίθεσης στη Ράφα

Πλάι στις εντεινόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού από αέρος και εδάφους στη Ράφα, ξετυλίγεται το μαραθώνιο παζάρι σε Κάιρο και Τελ Αβίβ για συμφωνία που θα ανοίξει την πόρτα σε εκεχειρία περιορισμένης διάρκειας και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη σύνθετη διαπραγμάτευση που επιχειρείται με το όπλο στον κρόταφο των Παλαιστινίων. Χτες ο Μπερνς μετέβη εκτάκτως στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, τον διευθυντή της Μοσάντ Ντ. Μπαρνέα και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρ. Ντέρμερ. Το αποτέλεσμα της - κεκλεισμένων των θυρών - συνάντησης δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι σύμφωνα με δήλωση του Οσάμα Χαμντάν, στελέχους της Χαμάς στη Βηρυτό, «υπήρξε πρόοδος» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τους μεσολαβητές για «αποχώρηση» των δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χαμντάν πρόσθεσε ότι μια συμφωνία θα εξασφαλίσει «τα βασικά ζητήματα των αιτημάτων του λαού μας και της αντίστασής μας, για μόνιμη ανάσχεση της επίθεσης, αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων, ανοικοδόμηση, το τέλος της πολιορκίας και του αποκλεισμού και επίτευξη πραγματικής, σοβαρής συμφωνίας ανταλλαγής».

Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας στο ίδιο δίκτυο το αμφισβήτησαν, υποστηρίζοντας ότι δεν δέχτηκαν τέτοια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ και ότι είναι ακόμα «μακριά» μια συμφωνία.

Στο μεταξύ, η ομόφωνη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου να προχωρήσει στην καταστροφική επιχείρηση στη Ράφα από τις 6 Μάη συνεχίζει να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις - πίσω από τις οποίες βέβαια βρίσκονται τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε πλευράς στους ανταγωνισμούς στην κομβική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπογκντάνοφ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Ράφα «ανθρωπιστική καταστροφή». Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποδοκίμασε την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα και εκτίμησε ότι αποτελεί «επιπρόσθετο αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε περιοχές όπου ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι», καθώς επίσης ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για ειρηνική διευθέτηση στη Γάζα ή ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε χτες πως η χώρα της έχει εκφράσει «σαφείς αντιρρήσεις σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα», καλώντας το Ισραήλ να τη σταματήσει.

Η Γερμανίδα ομόλογός της, Αναλένα Μπέρμποκ, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της επίθεσης στη Ράφα, λέγοντας ότι δεν μπορούν «να εξαφανιστούν στον αέρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι», που χρειάζονται προστασία και επείγουσα περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. «Γι' αυτόν τον σκοπό, τα μεθοριακά περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ράφα - Αιγύπτου πρέπει να ανοίξουν αμέσως», είπε η Μπέρμποκ. «Ξεχνά» βέβαια ότι και το Βερολίνο και η ΕΕ, με το πρόσχημα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», έκαναν πλάτες στο Ισραήλ για να ...«εξαφανίσει στον αέρα» επί τόσους μήνες δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και τα σπίτια τους....

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ απηύθυνε νέα διεθνή έκκληση για αποτροπή της συνέχισης της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, καταδικάζοντάς την «με τον πιο έντονο τρόπο».

Η Αφρικανική Ενωση καταδίκασε επίσης την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα και το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Ράφα - Αιγύπτου, που όπως τόνισε ήταν «ο τελευταίος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας με τη σειρά του καταδίκασε έντονα την επίθεση στη Ράφα και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο από το Ισραήλ.

Το ίδιο διάστημα οι Μπαχάμες ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος.

Στον χορό των διπλωματικών διεργασιών μπήκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η κοινή ανακοίνωση Γαλλίας - Κίνας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή ανακοίνωση Κίνας - Γαλλίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις των Προέδρων των δύο χωρών, Σι Τζινπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στο Παρίσι.

Οι δύο χώρες, επισημαίνοντας την ιδιότητά τους ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι εργάζονται «από κοινού για την εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων στις προκλήσεις και στις απειλές για τη διεθνή ασφάλεια» και ότι καταδικάζουν «όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των πράξεων τρομοκρατικής βίας και αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον αμάχων». Υπενθυμίζουν δε την «απόλυτη, επιτακτική ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα», αντιτίθενται στην επίθεση στη Ράφα και ζητούν «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση πυρός», «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και τη διασφάλιση «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ζητούν επίσης την «άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή» σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως τα ψηφίσματα 2712, 2720 και 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαιτούν το «αποτελεσματικό άνοιγμα όλων των απαραίτητων διαδρόμων και σημείων διέλευσης, για να καταστεί εφικτή η ταχεία, ασφαλής, βιώσιμη και απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Καλούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από «μονομερή μέτρα επί του εδάφους». Και καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ για την ανέγερση εποικισμών, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και είναι «σημαντικό εμπόδιο για τη διαρκή ειρήνη».

Επιπλέον, Σι και Μακρόν ζητούν «αποφασιστική και μη αναστρέψιμη επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας» για λύση στη βάση δύο κρατών, που θα ζουν ειρηνικά, με πρωτεύουσα και των δύο την Ιερουσαλήμ, και ίδρυση βιώσιμου ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους «στα σύνορα του 1967». Τέλος, ζητούν επίσης την τήρηση της «Ολυμπιακής εκεχειρίας» στη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού το προσεχές καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ