Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Εξαπλώνονται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, κόντρα στην καταστολή και τη συκοφάντηση

ΕΛΒΕΤΙΑ - Λοζάνη
ΕΛΒΕΤΙΑ - Λοζάνη
Κόντρα στην άγρια επίθεση που δέχονται από δυνάμεις καταστολής στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς και στην επιχείρηση συκοφάντησης από αστικές κυβερνήσεις και επιτελεία, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της σφαγής στη Γάζα και όσων στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ συνεχίζονται και επεκτείνονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Στις ΗΠΑ, χτες τα ξημερώματα η αστυνομία διέλυσε κατασκήνωση που είχαν στήσει εδώ και 15 μέρες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσινγκτον ζητώντας να σταματήσει το ίδρυμα κάθε συνεργασία με το Ισραήλ, τις Ενοπλες Δυνάμεις του κ.λπ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The GW Hatchet» οι αστυνομικοί επιτέθηκαν βίαια στους συγκεντρωμένους, προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού κ.λπ., με τους φοιτητές να στήνουν υπαίθριους σταθμούς πρώτων βοηθειών σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν και στο σπίτι της προέδρου του ιδρύματος, Ελεν Γκράνμπεργκ, η οποία απορρίπτει ακόμα και συνάντηση με εκπροσώπους τους και ζήτησε γραπτά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Ωστόσο στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται πολλοί καθηγητές τους, όπως ο Γουίλιαμ Γιούμανς, αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ και Δημοσίων Υποθέσεων, ο οποίος χτες, λίγο πριν την επέμβαση της αστυνομίας, μίλησε σε συγκέντρωση για την «ομορφιά της κινητοποίησης των φοιτητών», χαρακτηρίζοντάς τους «τη φωνή της συνείδησης» της πόλης.

Ξεχωριστής σημασίας ήταν η κινητοποίηση των σπουδαστών της Σχολής Κωφών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εξέφρασαν στη νοηματική γλώσσα την καταδίκη τους ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή.

Μεταξύ άλλων, νέα κινητοποίηση έκαναν φοιτητές στο Χάρβαρντ, ενάντια στις απειλές για αποβολή όσων συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κ.λπ.

«Το Ισραήλ σκοτώνει, η ΕΕ συμμετέχει!»

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - Αμστερνταμ: Οχημα της αστυνομίας αποσύρεται κάτω από την πίεση των φοιτητών
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - Αμστερνταμ: Οχημα της αστυνομίας αποσύρεται κάτω από την πίεση των φοιτητών
Κινητοποιήσεις οργανώνονται καθημερινά σε όλο και περισσότερα ιδρύματα και κράτη απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη.

Στην Ολλανδία, η άγρια κρατική καταστολή που χρησιμοποιήθηκε προχτές κατά φοιτητών στο Αμστερνταμ δεν απέτρεψε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ.

Στην Αυστρία, φοιτητές έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη της Βιέννης, γράφοντας σε πανό «Η αντίσταση είναι διεθνής» και «Το Ισραήλ σκοτώνει, η ΕΕ συμμετέχει!».

Στην Ελβετία, τη σκυτάλη των διαμαρτυριών πήραν φοιτητές στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης (EPFL), ζητώντας «ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ», ενώ στην Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Οχι τεχνολογία για τη γενοκτονία».

Οι αρχές είχαν θέσει την αστυνομία σε άμεση ετοιμότητα για επέμβαση στις πολυτεχνειουπόλεις Ζυρίχης και Λοζάνης, όπου - όπως καταγγέλλουν και οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος - έφτασαν στο σημείο να αποκλείσουν με λουκέτα τις πόρτες των κτιρίων (!), συμπεριλαμβανομένων των εξόδων έκτακτης ανάγκης, εμποδίζοντας ακόμα και σε καθηγητές τη μετακίνηση (ώστε να αποτρέψουν την αυξανόμενη αλληλεγγύη στους φοιτητές) και με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη ζωή εργαζομένων, φοιτητών και λοιπού προσωπικού.

ΒΕΛΓΙΟ - Εργαζόμενοι στην ΕΕ «κηδεύουν» τις «ευρωπαϊκές αξίες»
ΒΕΛΓΙΟ - Εργαζόμενοι στην ΕΕ «κηδεύουν» τις «ευρωπαϊκές αξίες»
Στη Γερμανία, φοιτητές στη Λειψία ξεκίνησαν κατάληψη αίθουσας διαλέξεων, κρατώντας πανό που έγραφαν «Κατοχή στο πανεπιστήμιο ενάντια στη γενοκτονία».

Παράλληλα, σε κοινή επιστολή τους πάνω από 100 διδάσκοντες σε ανώτατες σχολές του Βερολίνου καταδικάζουν την επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστήμια και υπερασπίζονται «το δικαίωμα των φοιτητών για ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία περιλαμβάνει και την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων», κατηγορώντας τις διοικήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι «υποβάλλουν τους διαδηλωτές σε αστυνομική βία».

Αλλά και στην Ισπανία συνεχίζονταν χτες κινητοποιήσεις σε Βαλένθια, Βιτόρια, Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Παμπλόνα, Ζαραγόσα, Βαρκελώνη, Αλικάντε, Σεβίλλη, Μάλαγα και Μαδρίτη.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες και στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρωτοβουλίας εργαζομένων σε διάφορα όργανα της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σύντομο δρώμενο, «κηδεύοντας» τις διεθνείς Συνθήκες και τις Συνθήκες της ΕΕ, με τις δήθεν αξίες τους.

Στη Λατινική Αμερική, μετά τις διαμαρτυρίες στο Μεξικό, σε κινητοποίηση προχώρησαν μεταξύ άλλων φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα, αλλά και στη Βραζιλία, στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.


ΗΠΑ - Πανεπιστήμιο Νότιου Μισισίπι

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Πανεπιστήμιο Νότιου Μισισίπι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ