Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε εξέλιξη οι σφοδρές επιθέσεις στη Ράφα και ο νέος εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων αμάχων

Copyright 2024 The Associated

Εντείνεται το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού μετά τη νέα κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 55 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 200, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων αυτές τις 215 μέρες ισραηλινών επιθέσεων σε τουλάχιστον 34.844 νεκρούς και 78.404 τραυματίες.

Στους νεκρούς από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στη Γάζα προστίθενται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που χάνουν τη ζωή τους μέσα σε ισραηλινά κάτεργα, υπό άθλιες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι ο 50χρονος Παλαιστίνιος γιατρός Αντνάν Αλ Μπουρς, επικεφαλής του Ορθοπεδικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», δολοφονήθηκε μετά από βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από Ισραηλινούς δεσμοφύλακες και ανακριτές επί περίπου 4 μήνες στη φυλακή Οφέρ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπως καταγγέλλουν η Ενωση Παλαιστινίων Κρατουμένων και η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων.

Ο μαρτυρικός θάνατος του γιατρού, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ισραηλινό στρατό μαζί με άλλους 10 γιατρούς και νοσηλευτές ενώ περιποιούνταν τραυματίες, επήλθε στις 19 Απρίλη και ανακοινώθηκε από τις δύο παλαιστινιακές οργανώσεις κρατουμένων την περασμένη Παρασκευή.

Χτες εντοπίστηκε ένας ακόμα ομαδικός τάφος στον περίβολο του κατεστραμμένου «Αλ Σίφα». Στον νέο τάφο βρέθηκαν 62 πτώματα. Από τις αρχές Απρίλη μέχρι χτες είχαν βρεθεί σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου κι άλλοι ομαδικοί τάφοι, με συνολικά τουλάχιστον 530 πτώματα.

Νέος εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων αμάχων

Σε ό,τι αφορά τον νέο εκτοπισμό αμάχων της Ράφα, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN, το οποίο επικαλέστηκε στέλεχος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), υπολογίζεται ότι από την έναρξη της επίθεσης στη Ράφα το βράδυ της 6η Μάη μέχρι χτες το πρωί εγκατέλειψαν κυρίως τα ανατολικά προάστια της πόλης πάνω από 50.000 άμαχοι.

Μεγάλο μέρος των - ήδη πολλές φορές εκτοπισμένων - αμάχων έστησε πρόχειρα τις σκηνές του κοντά στην παραλία του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, χωρίς να έχει πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, αποχετευτικό δίκτυο και επαρκείς ποσότητες τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, ενώ η ζέστη ανεβαίνει...

Η ΜΚΟ «World Central Kitchen», 7 εργαζόμενοι της οποίας δολοφονήθηκαν τον περασμένο Απρίλη στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε χτες ότι η εντολή εκκένωσης που έδωσε ο στρατός σε 100.000 κατοίκους της Ράφα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει τη λειτουργία κοινοτικών κουζινών και προσφοράς συσσιτίων σε αμάχους.

Παράλληλα, η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε χτες ότι έχει ξεκινήσει την εκκένωση του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Ράφα, ενόψει πιθανής επίθεσης του ισραηλινού στρατού, ξεκινώντας από ασθενείς και τραυματίες που είναι σε θέση να περπατήσουν.

Στο μεταξύ, χτες το Νοσοκομείο «Αμπού Γιουσούφ Νατζάρ», που εξυπηρετούσε πάνω από 400 νεφροπαθείς στην ανατολική Ράφα, έκλεισε και βανδαλίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Επίσης χτες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα καύσιμα σε νοσοκομεία της Νότιας Γάζας επαρκούν μετά βίας για τρεις μέρες, προειδοποιώντας ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση σύντομα θα πάψουν και αυτά να λειτουργούν.

Το πρωί ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, μετά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφασή τους να κλείσουν το συνοριακό πέρασμα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το Κερέμ Σαλόμ είχε κλείσει από την Κυριακή. Ωστόσο η ανακοίνωση δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται, καθώς μέχρι το απόγευμα το Κερέμ Σαλόμ παρέμενε κλειστό.

Την Τρίτη το βράδυ η Ιορδανία κατήγγειλε ότι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ήταν καθ' οδόν προς το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, και «αλλοίωσαν το περιεχόμενό της». Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας.

Παζάρια για το «πάγωμα» στις δολοφονικές αμερικανικές βόμβες

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι καθυστερούν την αποστολή 6.000 «έξυπνων» βομβών (ορισμένες εκ των οποίων είναι βάρους άνω των 900 κιλών), τάχα για να μη χρησιμοποιηθούν στη γενική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα - αφού πρώτα η Ουάσιγκτον εξόπλισε το Ισραήλ με χιλιάδες τέτοιες βόμβες και άλλα οπλικά συστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν από τον κατοχικό στρατό για να ισοπεδωθεί η Γάζα και να σκοτωθούν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, επιβεβαίωσε ότι έχει «παγώσει» η αποστολή μεγάλου φορτίου βομβών και πυρομαχικών προς το Ισραήλ.

Ο ίδιος όμως διευκρίνισε ότι «δεν έχουν ληφθεί τελειωτικές αποφάσεις» για την καθυστέρηση στην παράδοση βομβών στο Ισραήλ, θυμίζοντας πως οι ΗΠΑ «αντιτίθενται στην επιχείρηση στη Ράφα χωρίς νέες ασφαλιστικές δικλίδες για τους αμάχους» της περιοχής - λες και μπορούν να υπάρξουν τέτοιες στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας...

Το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι AIPAC άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για άμεση αποστολή των βομβών στο Ισραήλ.

Τρεις βοηθοί Αμερικανών γερουσιαστών και ενός βουλευτή μιλώντας χτες στο «POLITICO» υποστήριξαν στο μεταξύ πως η έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για το εάν το Ισραήλ παραβίασε τον αμερικανικό νόμο και το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, καθυστερεί και δεν θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό. Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δουλεύει για μήνες» πάνω στη σύνταξη αυτής της έκθεσης που σχετίζεται με τη συνέχιση ή την ανάσχεση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Είναι σαφές πως όσο καθυστερεί η έκθεση, τόσο δίνεται χρόνος στην κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου να συνεχίσει τα εγκλήματά του σε βάρος του λαού της Γάζας.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως ολοκλήρωσαν την κατασκευή της πλωτής αποβάθρας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και πως η εγκατάστασή της καθυστερεί λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ανακοίνωσαν πως θα αναλάβουν να την εγκαταστήσουν σε παράκτια περιοχή της Γάζας Ισραηλινοί στρατιώτες. Σκοπός είναι υποτίθεται η διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει τους αποκλεισμούς στα οδικά περάσματα...

Νέες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν και το περασμένο 24ωρο τις συλλήψεις τουλάχιστον 30 Παλαιστινίων σε διάφορες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

Στην έρημο Νεγκέβ κατεδάφισαν τα 45 σπίτια μίας κοινότητας Βεδουίνων στο χωριό Ουμ Μπατίν με το πρόσχημα πως δεν είχαν «οικοδομικές άδειες» (τις οποίες συστηματικά αρνούνται να εκδώσουν οι κατοχικές αρχές για να εκβιάζουν τις τοπικές κοινότητες).

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Χτες νωρίς το πρωί, πλήθος διαδηλωτών έκλεισε τη λεωφόρο Αγιαλόν του Τελ Αβίβ, απαιτώντας από την κυβέρνηση πολέμου να κλείσει επιτέλους μία συμφωνία με τη Χαμάς ώστε να απελευθερωθούν πολλές δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι. Παρόμοια κινητοποίηση με περισσότερο πλήθος διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ και χτες βράδυ.

Ωρες μετά, ο επικεφαλής της ισραηλινής γενικής συνομοσπονδίας εργαζομένων Histadrut, Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, προειδοποίησε με την κήρυξη γενικής απεργίας και άλλων κινητοποιήσεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να ορίσει το συντομότερο ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας πως εάν αντισταθεί «θα γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να τον αναγκάσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ