Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων, με το Ισραήλ να απειλεί με «θερμό καλοκαίρι»

Ακατάπαυστες συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απειλεί μάλιστα με «ένα θερμό καλοκαίρι».

«Η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί» στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, απειλώντας ότι «αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα θερμό καλοκαίρι», σε μια αναφορά σε πιθανή κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών.

Στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού απαντούν οι μαχητές της Χεζμπολάχ. Χτες χτύπησε με drone ένα αρχηγείο του στρατού στην ισραηλινή πόλη Γιάρα και εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ενός στρατώνα στο Μπιράνιτ. Το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet» μετέδωσε ότι η Χεζμπολάχ κήρυξε «γενική κινητοποίηση» για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός αποφασίσει να διευρύνει τη σύγκρουση και στον Νότιο Λίβανο. Στελέχη της οργάνωσης, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat», ανέφεραν ότι άρχισε τελευταία να χρησιμοποιεί «προηγμένα όπλα», ευελπιστώντας πως θα καταφέρει να αλλάξει τους όρους της εξίσωσης και να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο.

Νωρίτερα χτες η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» μετέδωσε ότι αντιαρματικοί πύραυλοι της Χεζμπολάχ έπληξαν το κιμπούτς Malkia στο Βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων στο χωριό Χιάμ (Khiam) του Νότιου Λιβάνου, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη πηγή.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν ως το βράδυ σε τουλάχιστον 20 χωριά του Νότιου Λιβάνου, ενώ τις έντονες αντιδράσεις πολιτών προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, προς το υπουργικό συμβούλιο πως «δεν πειράζει» να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο Βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Νότιο Λίβανο «μερικούς μήνες μετά την 1η Σεπτέμβρη», οπότε ξεκινά το επόμενο σχολικό έτος. Ο Νετανιάχου μιλώντας αργότερα στο Κανάλι 12 αναρωτήθηκε ποιανού ιδέα είναι η ημερομηνία - ορόσημο της 1ης Σεπτέμβρη και δήλωσε πως «δεν θα γίνει κάτι εάν επιστρέψουν» λίγους μήνες αργότερα.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς είχε πιέσει για επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών αμάχων στα σπίτια τους ως την 1η Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας για στρατιωτικά θέματα «Defense News» ανέδειξε τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα η δανέζικη φρεγάτα «Iver Huitfeldt» στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αμυνας της Δανίας, ο οπλισμός και τα συστήματα της φρεγάτας δεν είχαν δοκιμαστεί επαρκώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ