Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Ψάχνουν ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, της Βουλγαρίας, Ντ. Μίτοβ και της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, πραγματοποιήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της 12ης Υπουργικής Συνόδου του «φόρουμ διαλόγου» ASEM (Asia - Europe Meeting). Κεντρικός άξονας η προώθηση των μπίζνες του κεφαλαίου στα Ενεργειακά, εν μέσω σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

Οπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, «εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω προώθησης της τριμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων, με έμφαση σε αυτόν της Ενέργειας. Ειδικότερα, οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση έργων όπως οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο αγωγός TAP (σ.σ. προκρίνεται από τις ΗΠΑ καθώς μεταφέρει αζέρικο αέριο, στην κόντρα με ρωσικά κεφάλαια),ο Κάθετος Διάδρομος (σ.σ. σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας, σε Ρουμανία και Ουγγαρία) και ο διασυνδετήριος αγωγός IGB (σ.σ. Ελλάδας - Βουλγαρίας), τα οποία θα αποβούν προς όφελος τόσο των χωρών τους, όσο και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Παραπέρα, οι τρεις ΥΠΕΞ «υπογράμμισαν την ανάγκη να μην εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά εντός της ΕΕ ως προς την υλοποίηση ενεργειακών υποδομών, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, καθώς και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας, η οποία θα συμβάλει στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ενωσης».

Θυμίζουμε εδώ όσα είπε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά: «Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το 2019 η διέλευση δια της Ουκρανίας ίσως αποκοπεί, διακοπεί. Υπήρχε αρχικώς ο South Stream, ως σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας σε Ουγγαρία και Αυστρία. Λόγω όμως πίεσης που ασκήθηκε, ακυρώθηκε, το είδαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα Ρώσοι, Ολλανδοί, Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά και γαλλικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει την επέκταση του Νord Stream και δεν ασκείται αντιστοίχως πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δε νομίζετε ότι εδώ έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά; Είπαν κάποιοι ότι ο South Stream δε θα πρέπει να γίνει επειδή παρακάμπτει την Ουκρανία, ο Nord Stream τι κάνει; Πάλι την παρακάμπτει» παραπονέθηκε.

Στο ίδιο πλαίσιο, χτες, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας, μιλώντας σε «Επενδυτικό Συνέδριο» για το «Φυσικό Αέριο και Ανάπτυξη», έλεγε πως «η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να διακρίνεται, μεταξύ άλλων, από την ισοτιμία στη μεταχείριση των κρατών - μελών και των διαφόρων ενεργειακών σχεδιασμών. Η ισοτιμία αυτή δεν εξασφαλίστηκε πάντα κατά το πρόσφατο παρελθόν» πρόσθεσε, όταν η ανισοτιμία βέβαια χαρακτηρίζει εξ ορισμού τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία πιέζει για λειτουργία του αγωγού «Νord Stream 2» (2022-10-15 00:00:00.0)
Τι δείχνουν οι αντιθέσεις για τους αγωγούς; (2013-06-05 00:00:00.0)
Σύνθετη και επικίνδυνη διαπλοκή (2011-03-26 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις «ρέουν» στους αγωγούς ενέργειας (2011-01-11 00:00:00.0)
Πρόταση στη Γερμανία για συμμετοχή στον «South Stream» (2010-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ