Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια για τις «εκκρεμότητες», ενόψει του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ και στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διαβουλεύσεις

Eurokinissi

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ και στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διαβουλεύσεις
Με άξονα τις «εκκρεμότητες» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων του τρίτου μνημονίου και συγκεκριμένα γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, της εξεύρεσης των «ισοδύναμων» μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, της κατάργησης των «φόρων υπέρ τρίτων» που αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, καθώς και το ζήτημα με τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, εντείνονται τις μέρες αυτές τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει, σήμερα Παρασκευή, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ παράλληλα οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» συνεχίζονται και μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η αντιλαϊκή επίθεση, βέβαια, θα κλιμακωθεί στη συνέχεια στο μέτωπο του Ασφαλιστικού και των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να «διασφαλίσει» 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις παραπέρα μόνιμες «εξοικονομήσεις» κρατικών κονδυλίων και από τις αυξήσεις φόρων. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο για να διασφαλίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι 1,75% του ΑΕΠ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις» που δημοσίευσε χτες, παραπέμποντας στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση μέσω «διαρροών» επιχειρεί να θολώσει το πεδίο, παραπέμποντας στο ένα ή στο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο (σε αυτήν τη φάση έναντι της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληροφορίες για επιπλέον φορολόγηση των «τυχερών παιχνιδιών» του ΟΠΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε χτεσινή ανεπίσημη ενημέρωση επισημαίνει ότι «τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση». Πρόκειται για ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φορτωθούν στη λαϊκή κατανάλωση.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Στο τέλος Νοέμβρη, «σε συνεργασία με τους εταίρους» θα ολοκληρωθεί η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη. Μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση των δανείων για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αποτελεί τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της «ολοκληρωμένης στρατηγικής» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η διαχείριση αυτή θα γίνει με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, σε συνδυασμό με όποια άλλα μέτρα αποφασιστούν. Πρόκειται, κατ' αρχήν για τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και τις ήδη προβλεπόμενες ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχουν πέσει οι νέες «βελτιωμένες» προτάσεις της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους». Στο επίκεντρο βρίσκονται τα περιουσιακά και κυρίως τα εισοδηματικά κριτήρια προστασίας, σε συνδυασμό, βέβαια με τη διασφάλιση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών», στην οποία εστίασε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των επαφών του την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα με τη συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Blackrock», παραδίδει τις επόμενες μέρες στην Τράπεζα της Ελλάδας την ειδική έκθεση που έχει συντάξει για τα «κόκκινα» δάνεια, που φτάνουν πλέον 107 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καταρτίζει ειδική μελέτη για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ειδικότερα σχετικά με τη άρση των περιορισμών στην πώλησή τους από τις τράπεζες σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα των προαπαιτούμενων δράσεων για τη «σταθεροποίηση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κρατικό χρέος - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

«Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο «κουρέματος» στο κρατικό χρέος. Οπως τόνισε «πρέπει να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος (...) όπως το είχαμε καθορίσει στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή ότι μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνους αποπληρωμής και επιτόκια. Αλλά ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης για να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί «βιώσιμο και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) θα είναι επίσης υποβοηθητική για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να συμβάλει με προσωπικό και με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι ήδη γίνεται συζήτηση για τη συμβολή της EBRD στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων σε ορισμένους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕBRD φέρεται να καλοβλέπει τη συμμετοχή της στα μετοχικά κεφάλαια και συνεταιριστικών τραπεζών, στην Ελλάδα. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι συντελούμενες αναδιαρθρώσεις αφορούν συνολικά στη διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό βέβαια με την τραπεζική χρηματοδότηση στα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου και τις ισχυρές «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ενόψει ανοίγματος του «βιβλίου προσφορών» για την ανακεφαλαιοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ