Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ

Συνεχίζονται οι εντατικές επαφές Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η στενή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ και στο στρατιωτικό τομέα αναδείχτηκε μέσα από τη νέα κοινή άσκηση των δύο χωρών, χτες, στο FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση συμμετείχαν τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα. Φέρει τον κωδικό «Ονήσιλος - Γεδεών - 2/2015» και είναι μέρος του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας και ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου - Ισραήλ.

Η απόφαση της Λευκωσίας να συσφίξει τις σχέσεις της, οικονομικές, διπλωματικές αλλά και «αμυντικές» με το Ισραήλ, είναι ενδεικτική της όξυνσης των αστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στους οποίους ολόπλευρα συμμετέχει και η κυπριακή αστική τάξη, παζαρεύοντας σε αυτό το πλαίσιο και την πορεία «λύσης» του Κυπριακού.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με δυνάμεις όπως η Αίγυπτος, την οποία μόλις προχτές επισφράγισε το Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, οι οποίες συν τοις άλλοις εμφανίζονται να επιδιώκουν συντονισμό και στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, στο φόντο των ανακαλύψεων σημαντικών ενεργειακών πόρων ειδικά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Από τις αρχές του μήνα οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν γύρο εντατικών διαβουλεύσεων, για τον οποίο θα γίνει συνολική ενημέρωση στα τέλη του Νοέμβρη. Με νέες του δηλώσεις από τα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί, πάντως, επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν «παρεκκλίσεις» από το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο (ώστε η επιδιωκόμενη «διζωνικότητα» να διασφαλίσει στην πλευρά που εκπροσωπεί τη μέγιστη δυνατή «ευελιξία» επιλογών και αποφάσεων, στο πλαίσιο του νέου διχοτομικού σχεδίου που προωθείται).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ