Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευκρινίσεις και εχέγγυα

«

Αν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ, οπότε μόνο αντιαμερικανική δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία για τις βάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. επιμένει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς - κάτι που θεωρεί πως δεν ισχύει με τις παραχωρήσεις τής προς ψήφιση συμφωνίας».

Περιττή βέβαια η «διευκρίνιση» της «Αυγής της Κυριακής» για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Σίγουρα δεν χρειάζεται τέτοιες διευκρινίσεις π.χ. ο μέχρι πρότινος πρέσβης και νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο οποίος πρόσφατα, κληθείς να σχολιάσει τις προφάσεις που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, δήλωνε «έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της Αμυντικής Συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ... Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο (...) και άλλους στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν τη δέσμευση».

Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι δεν είναι ο μόνος που ξέρει ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζονται αυτήν τη δέσμευση», αν κρίνει κανείς και από το ταξίδι Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε και - όπως λέγεται - ζητήθηκαν και «ανανεώθηκαν» τα σχετικά διαπιστευτήρια.

Από την άλλη, ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε την ανάγκη «να βγει παραπονούμενος» για να «βουλώσει στόματα» απέναντι σε εκείνους που... τον διαβάλλουν, και να θυμίσει τα τόσα που έκανε ως κυβέρνηση για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Οτι δηλαδή ήταν εκείνος που εγκαινίασε μαζί με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, που αποτέλεσε και αποτελεί τη βάση για την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό, σε όλα τα επίπεδα, από το στρατιωτικό μέχρι τον ενεργειακό - επιχειρηματικό σχεδιασμό και από την Πολιτική Προστασία μέχρι τα περιβόητα προγράμματα «για το χτύπημα του αντιαμερικανισμού».

Ηταν επίσης χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε την περίοδο της επίσκεψής του ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, στην ομιλία του στο ίδρυμα «Brookings», ότι «η Ελλάδα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες εναέριες και ναυτικές εγκαταστάσεις».

Στο πλαίσιο αυτού του «Διαλόγου» ξεκίνησε και η συζήτηση για τη «διεύρυνση» της Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις βάσεις και με νέες τοποθεσίες, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να έχει προτείνει ...μέχρι και το τελευταίο χωριό για να τοποθετηθούν νέες βάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησε - πριν ακόμα η κυβέρνηση ΝΔ επικυρώσει και την «ανανεωμένη» Συμφωνία, τη διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ - η χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Λάρισας ως ορμητηρίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα αμερικανοΝΑΤΟικά «παράσημά» του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Από το «ασημένιο» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς επί ημερών του μέχρι την υπογραφή της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων κρατών, παίζοντας ρόλο ΝΑΤΟικού περιπόλου, μέχρι τα ευρωατλαντικά σχήματα στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, όντως, κανείς δεν μπορεί να «κατηγορήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υπηρεσίες στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Ούτε βέβαια πήγαν πίσω και στο υπόλοιπο «μισό»: Τον «εθνικό στόχο» της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» των ενεργειακών και άλλων σχεδίων των ΗΠΑ - ΕΕ, από τα οποία προσδοκά μεγάλα κέρδη.

Ολα αυτά - τα οποία βέβαια στηρίζει και από τη θέση της αντιπολίτευσης - αποτυπώνουν και το απύθμενο βάθος της κοροϊδίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να ρυμουλκήσει λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική της εμπλοκής με το παραμύθι ότι υπάρχει και «ολίγον» ή «αλά καρτ» εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ότι με μια «άλλη κυβέρνηση» οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να γίνουν και «εγγυητές» της ασφάλειας και σταθερότητας, και ότι ο λαός έχει να περιμένει κάποιου είδους «ανταλλάγματα» από τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Πάντως γι' αυτό δεν χρειάζονται παραπέρα «διευκρινίσεις»: Η θέση του κάθε ανθρώπου που ανησυχεί για τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας «στο στόμα του λύκου» είναι την Πέμπτη στα συλλαλητήρια ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις. Απέναντι και σε όσους - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ζητάνε περισσότερα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη, ώστε να την προσυπογράψουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ