Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε τη σημαία της ΕΣΣΔ στις σχετικές εκδηλώσεις!

Μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας στο Σοβιετικό Μνημείο στο Treptower Park στο Βερολίνο
Μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας στο Σοβιετικό Μνημείο στο Treptower Park στο Βερολίνο
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο τίμησαν τα 77 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Σοβιετικό Μνημείο στο Treptower Park, όπου έχουν ταφεί 7.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού από τους περίπου 80.000 που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου.

Μαζί με τα μέλη και τους φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, πραγματοποίησαν από κοινού κατάθεση λουλουδιών στη βάση του αγάλματος του Σοβιετικού στρατιώτη - απελευθερωτή.

Η φετινή κοινή εκδήλωση ΚΚΕ - ΚΚ Τουρκίας ήταν και μια απάντηση στην πρόσφατη προσπάθεια βεβήλωσης του μνημείου με φασιστικά σύμβολα και ρατσιστικά συνθήματα.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία του Βερολίνου προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, απαιτώντας - χωρίς επιτυχία - να κατεβούν οι σημαίες των δύο κομμουνιστικών κομμάτων, επειδή θυμίζουν τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Αστυνομική Διεύθυνση του Βερολίνου απαγόρευσε για το τριήμερο των εορτασμών την εμφάνιση της σημαίας της Σοβιετικής Ενωσης στους σχετικούς μνημειακούς χώρους της πόλης, όπως και της ρωσικής και της ουκρανικής σημαίας, προφασιζόμενη την αποφυγή «πρόκλησης σύγκρουσης» από την «εμφάνιση συμβόλων και σημάτων που εξυμνούν τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας». Και με αυτό το απαράδεκτο «τσουβάλιασμα», βέβαια, επιχειρείται μία ακόμα ξεδιάντροπη και ανιστόρητη προσπάθεια ταύτισης της Σοβιετικής Ενωσης, του Κόκκινου Στρατού και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με την ιμπεριαλιστική εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την εκδήλωση στο Βέλγιο
Από την εκδήλωση στο Βέλγιο
Στο μεταξύ, η εν λόγω απόφαση - στο σκέλος που αφορούσε απαγόρευση και της ουκρανικής σημαίας - προκάλεσε νέες «γκρίνιες» από το Κίεβο προς το Βερολίνο, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα να χαρακτηρίζει «λάθος» της Γερμανίας το γεγονός ότι η γερμανική αστυνομία διέταξε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε σοβιετικό μνημείο στο Βερολίνο να μαζέψουν την τεράστια ουκρανική σημαία που είχαν ξεδιπλώσει. «Το Βερολίνο έκανε λάθος απαγορεύοντας τα ουκρανικά σύμβολα. Είναι βαθύτατα εσφαλμένο να τα εξισώνεις με τα ρωσικά σύμβολα», είπε ο Κουλέμπα, ενώ ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Α. Μέλνικ, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση - «χαστούκι στην Ουκρανία».

Στο Βέλγιο

Σε κοινή εκδήλωση μπροστά στην 9η Μάη, μέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν τον φασισμό, προχώρησαν η ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ και το ΚΚ Βελγίου.

Συμβολικά η εκδήλωση στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα μπροστά στην πλατεία Αντιστάσεως, στις εργατικές γειτονιές του Μόλενμπεκ, όπου συγκεντρώνονται μετανάστες και λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, αρκετοί απ' αυτούς που έτυχε να βρίσκονται στην πλατεία στάθηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μαζί με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και του ΚΚ Βελγίου, που συμμετείχαν σε αυτή.

Από πλευράς της ΚΟ Βελγίου στην εκδήλωση μίλησε ο Φίλιππος Κτενάς, στέλεχος του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το ιστορικό του υπόβαθρο στις ιδιαίτερες συνθήκες ισχυρού ανταγωνισμού για το ξαναμοίρασμα των αγορών.

Ο Julien Hannotte, Γραμματέας του ΚΚ Βελγίου, ανέδειξε στην ομιλία του το παράδειγμα της εποποιίας της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και τη συμβολή της αντίστασης των λαών στην Ευρώπη ενάντια στον φασισμό, τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης που κερδήθηκαν μέσα από τις παρακαταθήκες αυτών των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ