Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο Πασινιάν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του CSTO

Βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία, με την αρμενική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν να ακολουθεί τους τελευταίους μήνες φανερά «φιλοδυτική» πορεία.

Σε μια ακόμη ένδειξη πως η ηγεσία της Αρμενίας στρέφεται προς τη «Δύση» και αμφισβητεί την επιρροή της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, το Γερεβάν αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην επικείμενο σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της στρατιωτικής «συμμαχίας» υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Η σύνοδος θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο Μινσκ και αναμένεται να παραβρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν. Τους τελευταίους μήνες η Αρμενία δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες του CSTO και απέσυρε επίσης τον εκπρόσωπό της.

Μιλώντας προχτές στο αρμενικό κοινοβούλιο ο Πασινιάν είπε ότι ο CSTO έχει αποτύχει κατ' επανάληψη να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020, όσο και στη συνέχεια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αποχώρηση περίπου 100.000 Αρμενίων από τις εστίες τους.

«Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι ο CSTO, στην πραγματικότητα, αρνείται να διεκδικήσει τη ζώνη ευθύνης του στην Αρμενία. Εάν συμμετέχουμε σιωπηλά υπό αυτές τις συνθήκες (σ.σ. στις δράσεις του CSTO), ακολουθούμε τη λογική που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας», είπε προσθέτοντας πως δεν υπάρχει απόφαση για αποχώρηση της Αρμενίας από το «αμυντικό σύμφωνο».

Ενδεικτική της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα είναι η δήλωση του επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης «Αρμενία» και πρώην υπουργού Αμυνας, Σεϊράν Οχανιάν, επισημαίνοντας πως «η μη συμμετοχή στις δράσεις του CSTO θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την Ασφάλεια της Αρμενίας, σε μια περίπλοκη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση, με τις απειλές να μας περιβάλλουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρμενία «είναι μέλος αυτής της συμμαχίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Πασινιάν ότι «σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε ρόλο στην επιδείνωση των σχέσεων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε ότι η απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης είναι «ενορχηστρωμένη από τη Δύση». «Είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας γεγονότων», είπε, και «η Δύση βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό. Η Δύση, της οποίας τα σχέδια στην Ουκρανία απέτυχαν, τώρα προσπαθεί να αρπάξει την Αρμενία με σκοπό να την απομακρύνει από τη Ρωσία».

Το Αζερμπαϊτζάν ακυρώνει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον, λόγω της «μονόπλευρης προσέγγισης των ΗΠΑ».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητοι στο Μπακού για τον ίδιο λόγο, είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν εναντιώθηκε ιδιαίτερα στα «μονόπλευρα και προκατειλημμένα» σχόλια που έκανε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υποστήριξε πως όταν ο Ο' Μπράιεν είπε πως η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβρη οδήγησε στην έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων από τον θύλακα, δεν ανέφερε την «παράνομη στάθμευση πάνω από 10.000 μελών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων». Το Μπακού ισχυρίστηκε ακόμη πως «για περισσότερο από δύο μήνες η Αρμενία δεν απαντάει» στις προτάσεις ειρήνης του Αζερμπαϊτζάν και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προσφέρει υποστήριξη στην Αρμενία, αν και η Αρμενία είναι «επιτιθέμενη και πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Κίεβο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, με έμφαση στα όπλα και την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα

Από τη χθεσινή συνάντηση Κάμερον - Ζελένσκι στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τη χθεσινή συνάντηση Κάμερον - Ζελένσκι στο Κίεβο
Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας και πρώην πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, λίγες μόλις μέρες μετά την τοποθέτησή του στο αξίωμα, σηματοδοτώντας όλα όσα διακυβεύονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κάμερον μετέφερε το μήνυμα για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη και «επανεστίαση» στην Ουκρανία, με φόντο και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που θέλω να πω με την παρουσία μου εδώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε την ηθική, διπλωματική, οικονομική αλλά πάνω από όλα στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όχι μόνο φέτος και του χρόνου αλλά για όσο καιρό χρειαστεί», είπε.

Αναφορικά με τις διαφωνίες του με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον, ο Κάμερον είπε πως η υποστήριξη του Τζόνσον στην Ουκρανία ήταν «ό,τι καλύτερο» και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι ότι η προσοχή του Λονδίνου «είναι εδώ».

«Τώρα ο κόσμος δεν είναι επικεντρωμένος στην κατάσταση στην Ουκρανία, αυτό δεν βοηθάει, και είμαστε ευγνώμονες που πάντα στηρίζετε την Ουκρανία», ανταπέδωσε ο Ζελένσκι.

Οπως τόνισε από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό στην παροχή όπλων στην Ουκρανία, αλλά και στην αύξηση της συμπαραγωγής τους σε ουκρανικό έδαφος, καθώς επίσης στην αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών στη Μαύρη Θάλασσα».

Ιδιαίτερη αναφορά στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, που «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες, έκανε και ο Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία «έχει αρπάξει την πρωτοβουλία από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και ανάγκασε τον ρωσικό στόλο να αποσυρθεί στο ανατολικό τμήμα της».

Το Κίεβο με «δυτική» υποστήριξη και εξοπλισμούς εντείνει τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία, θέλοντας να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου το Κίεβο είχε δημιουργήσει μονομερώς έναν «ανθρωπιστικό» διάδρομο για εξαγωγή σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων από ουκρανικά λιμάνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της εντεινόμενης αντιπαράθεσης στην περιοχή ήταν και το χτύπημα εμπορικού πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού, με έναν νεκρό και τραυματίες από το πλήρωμα, το οποίο χτύπημα αποδόθηκε σε ρωσικό πύραυλο.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας ουκρανικός στόλος θαλάσσιων drones άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, ενώ ισχυρίστηκε ότι «τώρα, ως ένα από τα κύρια αποτελέσματα των ενεργειών μας, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη Μαύρη Θάλασσα ως εφαλτήριο για να αποσταθεροποιήσει άλλες περιοχές του κόσμου».

Από τα τέλη Αυγούστου, έναν μήνα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν αναφορές στον Τύπο και από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι το Κίεβο «χτίζει» στόλο θαλάσσιων drones. Πριν λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μ. Φιοντόροφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή θαλάσσιων drones, χωρίς να διευκρινίσει πόσα έχουν παραχθεί και πού. Δεν αποκλείεται το Λονδίνο να έχει ανάμειξη σε αυτό.

Η Βρετανία δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από «την επιτυχία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και θα αυξήσει την υποστήριξη», σύμφωνα με δήλωση του Κουλέμπα μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στην Οδησσό.

Ο Κάμερον εξέφρασε ικανοποίηση που επισκέφτηκε την Οδησσό, «στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου το ουκρανικό Ναυτικό σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων και στην ενίσχυση του ελέγχου αυτής της σημαντικής θαλάσσιας οδού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εισήχθη ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλιση των πλοίων που θα χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια διαδρομή. Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία για τα εξαγωγικά κέρδη της Ουκρανίας και την οικονομική της ανάκαμψη».

Στις χθεσινές επαφές οι δύο πλευρές συζήτησαν για «νέες οδούς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την επέκταση ενός διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης και την παροχή πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα την ενίσχυση της αεράμυνας».

Στο μεταξύ, χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 3 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλα 2 στον εναέριο χώρο της ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.

Ρωσία: Ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης

Επιπλέον, η Ρωσία αναπτύσσει νέα πυραυλικά συστήματα, στέλνοντας τα δικά της μηνύματα κλιμάκωσης προς τη «Δύση».

Χθες ανακοινώθηκε από τηλεοπτική εκπομπή του υπουργείου Αμυνας ότι οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν σε σιλό εκτόξευσης στην περιφέρεια Ορενμπουργκ, κοντά στο Καζακστάν, έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard», που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του «Avangard» το 2018, ως «απάντηση» στην ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μιας νέας γενιάς όπλων και ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, που το «Avangard» μπορεί να το διαπεράσει.

Καθώς πλησιάζει τον στόχο του, το σύστημα ολίσθησης «Avangard» αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν έως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το «Avangard» πύραυλό της (σε συμβατικό πύραυλο τότε) το 2019, στην ίδια εγκατάσταση στο Ορενμπουργκ.

Η Φινλανδία κλείνει 4 συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία

Τη νύχτα της Παρασκευής η Φινλανδία θα κλείσει 4 από τα 9 μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε μετανάστες χωρίς χαρτιά να διασχίσουν τα σύνορα.

Το Ελσίνκι αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα, ενώ λίγες μέρες πριν είχε απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις στη Μόσχα, εκφράζοντας υποψίες για προσπάθειες αποσταθεροποίησης.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Π. Ορπο, συμπληρώνοντας ότι «αν η κατάσταση επεκταθεί και σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Η Φινλανδία διαπίστωσε τις τελευταίες βδομάδες αύξηση των εισόδων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αλλά και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι διελεύσεις μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία, μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, προς τη Γερμανία.

Στην Εσθονία, η αστυνομία και η συνοριοφυλακή δήλωσαν χθες έτοιμες να κλείσουν συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία αν αυξηθεί η «μεταναστευτική πίεση», ανακοινώνοντας ότι 20 άτομα αφέθηκαν χθες να περάσουν τη ρωσική πλευρά των συνόρων, παρότι δεν είχαν τα απαραίτητα έντυπα εισόδου στην Εσθονία και την ΕΕ.

Εισήγηση της Κομισιόν για 12ο πακέτο κυρώσεων

Το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εισηγείται η Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για την ενίσχυση του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου κ.ά.

Στην «καρδιά» του νέου προτεινόμενου πακέτου κυρώσεων βρίσκεται η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών, κάτι που έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, αλλά όχι η ΕΕ, εν μέρει λόγω της προσπάθειας του Βελγίου να προστατέψει το εμπόριο διαμαντιών στην Αμβέρσα. Τώρα το Βέλγιο συνεργάζεται με την Κομισιόν και το G7 για να προχωρήσει η απαγόρευση αυτή.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέδωσαν χθες νέο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία, με στόχο - μεταξύ άλλων - 3 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ