Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο Πασινιάν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του CSTO

Βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία, με την αρμενική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν να ακολουθεί τους τελευταίους μήνες φανερά «φιλοδυτική» πορεία.

Σε μια ακόμη ένδειξη πως η ηγεσία της Αρμενίας στρέφεται προς τη «Δύση» και αμφισβητεί την επιρροή της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, το Γερεβάν αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην επικείμενο σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της στρατιωτικής «συμμαχίας» υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Η σύνοδος θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο Μινσκ και αναμένεται να παραβρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν. Τους τελευταίους μήνες η Αρμενία δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες του CSTO και απέσυρε επίσης τον εκπρόσωπό της.

Μιλώντας προχτές στο αρμενικό κοινοβούλιο ο Πασινιάν είπε ότι ο CSTO έχει αποτύχει κατ' επανάληψη να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020, όσο και στη συνέχεια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αποχώρηση περίπου 100.000 Αρμενίων από τις εστίες τους.

«Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι ο CSTO, στην πραγματικότητα, αρνείται να διεκδικήσει τη ζώνη ευθύνης του στην Αρμενία. Εάν συμμετέχουμε σιωπηλά υπό αυτές τις συνθήκες (σ.σ. στις δράσεις του CSTO), ακολουθούμε τη λογική που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας», είπε προσθέτοντας πως δεν υπάρχει απόφαση για αποχώρηση της Αρμενίας από το «αμυντικό σύμφωνο».

Ενδεικτική της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα είναι η δήλωση του επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης «Αρμενία» και πρώην υπουργού Αμυνας, Σεϊράν Οχανιάν, επισημαίνοντας πως «η μη συμμετοχή στις δράσεις του CSTO θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την Ασφάλεια της Αρμενίας, σε μια περίπλοκη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση, με τις απειλές να μας περιβάλλουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρμενία «είναι μέλος αυτής της συμμαχίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Πασινιάν ότι «σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε ρόλο στην επιδείνωση των σχέσεων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε ότι η απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης είναι «ενορχηστρωμένη από τη Δύση». «Είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας γεγονότων», είπε, και «η Δύση βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό. Η Δύση, της οποίας τα σχέδια στην Ουκρανία απέτυχαν, τώρα προσπαθεί να αρπάξει την Αρμενία με σκοπό να την απομακρύνει από τη Ρωσία».

Το Αζερμπαϊτζάν ακυρώνει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον, λόγω της «μονόπλευρης προσέγγισης των ΗΠΑ».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητοι στο Μπακού για τον ίδιο λόγο, είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν εναντιώθηκε ιδιαίτερα στα «μονόπλευρα και προκατειλημμένα» σχόλια που έκανε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υποστήριξε πως όταν ο Ο' Μπράιεν είπε πως η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβρη οδήγησε στην έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων από τον θύλακα, δεν ανέφερε την «παράνομη στάθμευση πάνω από 10.000 μελών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων». Το Μπακού ισχυρίστηκε ακόμη πως «για περισσότερο από δύο μήνες η Αρμενία δεν απαντάει» στις προτάσεις ειρήνης του Αζερμπαϊτζάν και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προσφέρει υποστήριξη στην Αρμενία, αν και η Αρμενία είναι «επιτιθέμενη και πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ