Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενταγμένος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ο προϋπολογισμός της Βουλής

Το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Βουλής ως κεντρικού οργάνου του αστικού κράτους, ενός κράτους εχθρικού για τον λαό, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2024 και τον απολογισμό των οικονομικών της Βουλής για το 2022.

Οπως τόνισε, η Βουλή με τη δράση της νομιμοποιεί τις ταξικές επιλογές που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων, στον βωμό της κερδοφορίας τους θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και διαμορφώνει νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου καταστρατηγούνται βασικά συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, νομιμοποιείται η κρατική βία και καταστολή. Ακόμα, μέσω του κοινοβουλίου αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογία που οδηγεί σε χειραγώγηση συνειδήσεων.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΚΚΕ για τους βουλευτές, ότι δηλαδή δεν πρέπει οι απολαβές τους να αποκλίνουν από τον μέσο μισθό των εργαζομένων, ούτε να έχουν προνόμια. Επεσήμανε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ εφαρμόζουν το παραπάνω στην πράξη, αμειβόμενοι με τον μισθό των εργαζομένων.

Εξήγησε ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για τη συγκρότηση των οργάνων εξουσίας είναι τελείως διαφορετική, καθώς στο σοσιαλιστικό κράτος είναι υποχρέωση όλων μέσω της εργασίας τους να ασκούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως προς τα όργανα εξουσίας, στη συνέλευση των εργαζομένων θεμελιώνονται η άμεση και έμμεση εργατική δημοκρατία, η αρχή του ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών, της ανακλητότητας των εκλεγμένων.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2024, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό αποτυπώνεται σε βάρος των εργαζομένων στη Βουλή. Συγκεκριμένα, είναι πολύ μικρές οι αυξήσεις μισθών, της τάξης του 4,8%, γεγονός που δεν αντιμετωπίζει το σύνολο των απωλειών των εργαζομένων από τους μνημονιακούς νόμους, την ακρίβεια και την πληθωρισμό.

Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων, καθώς είναι πάνω από 500 οι κενές θέσεις με βάση το οργανόγραμμα. Συνεπώς, υπογράμμισε, δεν φτάνουν μόνο οι ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους, χρειάζεται και έμπρακτη απόδοση, με βελτίωση αποδοχών και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Με βάση το τι προβλέπεται για τις αποδοχές και τις κενές θέσεις, το ΚΚΕ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ψήφισε «παρών» στον απολογισμό για το 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ