Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύεται η λογοκρισία στο διαδίκτυο

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και των άρθρων

Σε μια καθόλου τυχαία στιγμή, που η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και fake news για να στηρίξουν το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας «σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», με το οποίο επιχειρείται γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Με τον Κανονισμό που σπεύδει να ενσωματώσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε μία μόλις ώρα να μπορεί να αφαιρείται από το διαδίκτυο περιεχόμενο που κατά την ΕΕ και τις κυβερνήσεις θεωρείται ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και των άρθρων το νομοσχέδιο το οποίο χτες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και αν έκανε κανείς αναγωγή στα γεγονότα του Νοέμβρη του '73, όσοι συμμετείχαν - με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου - θα χαρακτηρίζονταν τρομοκράτες. Οπως υπογράμμισε, το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» θα χαρακτηριζόταν τρομοκρατικό σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο αφορά τα μέτρα πρόληψης της τρομοκρατίας και θα κατατασσόταν στον «επικίνδυνο ακροαριστερό ριζοσπαστισμό που οδηγεί στην τρομοκρατία».

Καθόλου τυχαία χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία που φέρνει η κυβέρνηση την ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας, η οποία επιβάλλει ασφυκτικό πλαίσιο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή και τη φίμωση της ελευθερίας έκφρασης, αξιοποιώντας την - πολλαπλά χρήσιμη για την ΕΕ - έννοια-λάστιχο της τρομοκρατίας, για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους στην καταστολή κάθε φωνής που δεν συμβιβάζεται με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ.

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ θέλουν να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου μπροστά στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το μακελειό στη Μ. Ανατολή, με την αποστολή φρεγατών, την παραχώρηση αεροδρομίων στους ΝΑΤΟικούς, τις διευκολύνσεις στο Ισραήλ.

Αυτά εκθέτουν τη χώρα σε κινδύνους αντιποίνων, είπε η Μ. Κομνηνάκα, και όχι οι μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης, καταγγέλλοντας ακόμα την κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα και την αιτιολογία ότι «η ενέργεια αυτή εκθέτει το ελληνικό κράτος και διαταράσσει τις σχέσεις των δύο κρατών» σε βάρος του νεαρού Παλαιστίνιου που ύψωσε την παλαιστινιακή και την ελληνική σημαία στο Σύνταγμα, προάγοντας τη φιλία των λαών.

Με αφορμή αυτό, καταδίκασε τον ακροδεξιό εσμό παραγωγής fake news για τον νεαρό Παλαιστίνιο, που αναπαράχθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ από τον Θ. Πλεύρη, παρότι είχε διαψευστεί περίτρανα. Θύμισε ότι κεντρικό αίτημα των μεγάλων διαδηλώσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, για την οποία υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015, αλλά την έχουν αφήσει στα συρτάρια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενη στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, λαμβάνονται μέτρα σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος, ενώ στο 1/3 των χωρών της ΕΕ διώκονται οι κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Επισήμανε ότι με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας, θα αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου του διαδικτύου, θα ληφθούν νέα μέτρα εποπτείας και τελικά περιορισμού του περιεχομένου διαφόρων αναρτήσεων. Υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται η λογοκρισία στο διαδίκτυο κι έφερε ως παράδειγμα το μπλοκάρισμα της εφημερίδας της ΚΝΕ, του «Οδηγητή», στο Τουίτερ επειδή είχε ανάρτηση στην οποία εξέφραζε την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν εντάσσονται στον κίνδυνο τρομοκρατίας οι απειλές για πυρηνική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στη διάρκεια της συζήτησης, χτες αργά το απόγευμα, η Μ. Κομνηνάκα προέβη σε νέα παρέμβαση απαντώντας στα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει τη δράση της αριστεράς με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι το ΚΚΕ, από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση και καταδικάζει την ατομική τρομοκρατία. Μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στις αναφορές έκθεσης της ΕΕ, όπου βαφτίζει επικίνδυνη και ακροαριστερή αντίληψη τον αγώνα για τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Υποκριτές όσοι μιλούν για «ευρωπαϊκές αξίες»

«Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, απευθυνόμενη σε όσους κομπάζουν για τις ευρωπαϊκές αξίες της ΕΕ. Οπως είπε, οι περιβόητες αξίες είναι μόνο οικονομικές με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Γι' αυτό η ΕΕ χειροκροτούσε τους «Αζοφικούς», γι' αυτό το ΝΑΤΟ και τα μέλη του αποφασίζουν ποιο κράτος είναι τρομοκράτης, γι' αυτό οι ΗΠΑ αποφασίζουν για ποιο κράτος θα βγάλουν ταξιδιωτικές οδηγίες και δέχονται ιδιωτικές φυλακές όπου βάλανε τους κρατούμενους να σκάβουν τάφους για τα θύματα της πανδημίας.

Επίσης, απευθυνόμενη σε όσους μιλάνε για «ελευθερία έκφρασης», θύμισε ότι στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ο δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι έγινε κιμάς. Οσον αφορά την «τρομοκρατία» εξήγησε ότι ισχύει το δόγμα Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και ανάλογα με τα συμφέροντα αλλάζουν το θύμα και ο εχθρός. Οσο για το διαδίκτυο, τόνισε ότι όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει σέρβερ και ότι το διαδίκτυο ανήκει σε δυο - τρεις μεγάλους. Επί τούτου έφερε το παράδειγμα των δημοσιογραφικών τίτλων που αναρτώνται σε ιστοσελίδες, περνάνε από αλγορίθμους και αν έχουν «απαγορευμένες» και επικίνδυνες λέξεις «θάβονται» στις αναζητήσεις των χρηστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ