Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ενταση της φοροληστείας με επιδόματα φτώχειας για τους πιο εξαθλιωμένους

INTIME NEWS

Συνέχεια και ένταση της φορολεηλασίας του λαού, με «αντιστάθμισμα» μέτρα - ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική, εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ».

Αναπαράγοντας όλη την προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, με την οποία επιχειρεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, μίλησε για μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας και τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, με ισχυρισμούς τύπου «όποιος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. (...) αφενός γιατί δεν πληρώνει τους φόρους (και) επειδή γίνεται αποδέκτης επιδομάτων που δεν δικαιούται».

Σε αυτή τη βάση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ως «σημαντική μεταρρύθμιση», όπου δέχεται απλά να γίνουν κάποιες «σημειακές παρεμβάσεις», αν και «ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει». Θα παραμείνει δηλαδή στόχος του το «στράγγισμα» των πιο μικρών επαγγελματιών, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα σχετικά προαπαιτούμενα που προβλέπει το «σφαγείο» του Ταμείου Ανάκαμψης, για να συνεχίσει να ρέει «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο άλλωστε το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει μείωση στον φόρο «συγκέντρωσης κεφαλαίου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον φορολογικό συντελεστή για τις πωλήσεις μετοχών.

Σε αυτούς τους μεγάλους ομίλους αναφερόταν και όταν έλεγε ότι η κυβέρνησή του «μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%», την ώρα που για τους επαγγελματίες έρχεται και ο νέος κεφαλικός φόρος να προστεθεί στους έμμεσους φόρους, τα «τεκμήρια διαβίωσης», στο χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος», που η ΝΔ δήλωνε προεκλογικά ότι θα καταργήσει.

Επιμένοντας άλλωστε στη μεγαλύτερη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και των βιοπαλαιστών, έλεγε ότι «εισπράττουμε σχεδόν το 1/3 περίπου από ό,τι θα εισέπραττε μία μέση ευρωπαϊκή χώρα», δίνοντας και την ευρωενωσιακή βάση του μέτρου, και επιβεβαιώνοντας από πού προκύπτουν τα «ματωμένα» πλεονάσματα και τα «μαξιλάρια» για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ψίχουλα στους εργαζόμενους και «πακέτα» στους ομίλους

Τι μένει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα; Παραπέρα περικοπές και κάποια ψίχουλα που δίνονται κάθε Χριστούγεννα, για να καλύψουν τις μόνιμες περικοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ουσιαστικά αποτελούν ένα φιλοδώρημα, τη στιγμή που η ακρίβεια θερίζει και με δεδομένο ότι από την αρχή του 2024 θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είπαν λοιπόν ότι οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

- Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Δηλαδή μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της εξαθλίωσης, θα λάβει επιπλέον «ενίσχυση» ...105 ευρώ, όταν το λάδι κοντεύει να φτάσει τα 15 ευρώ το λίτρο στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

- Μία μικρή μερίδα συνταξιούχων που δεν έχουν «προσωπική διαφορά» ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ...! Πραγματικός μποναμάς που ισοδυναμεί πλέον με μία ...συγκρατημένη επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ για τα ψώνια 10 ημερών.

- Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δηλαδή άνθρωποι που βγάζουν τον χρόνο μόλις 2.400 ευρώ (μονοπρόσωπο νοικοκυριό), δηλαδή τίποτα, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος, δηλαδή το εξευτελιστικό ποσό των 108 ευρώ...

- Δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ, όταν δεν μπορούν να επιβιώσουν στοιχειωδώς αξιοπρεπώς ούτε καν με το υπάρχον επίδομα που λαμβάνουν.

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό, μπρος στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, να συμβιβαστεί με τη μείωση - κοροϊδία κατά 5% κάποιων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ενώ προκλητικός απέναντι και στα νέα ζευγάρια, παρουσίασε ως φιλολαϊκό μέτρο το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που τους σπρώχνει μαζικά στα χέρια των τραπεζιτών για δάνεια προς αγορά σπιτιών αμφίβολης αξίας. Την ίδια ώρα, έκλεινε ξανά το μάτι στο κεφάλαιο, λέγοντας ότι σε περιοχές «κοντά στο κέντρο της Αθήνας» «δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις» και ότι εξετάζει μέτρα όπως το να «δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει», δρομολογώντας βασικά την παράδοση ακινήτων μεγάλης αρχιτεκτονικής αξία σε γειτονιές - φιλέτα σε «επενδυτές» από το εξωτερικό.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο για τον Τουρισμό κι αφού τόνιζε ότι «αιμοδότης» του τουρισμού είναι η «ιδιωτική πρωτοβουλία», έβαζε ρόλο της κυβέρνησης να θέτει «το κατάλληλο πλαίσιο, εκείνους τους κανόνες για να μπορούμε να ενθαρρύνουμε εκείνες τις επενδύσεις που θα χτίσουν το τουριστικό μας προϊόν, για την επόμενη δεκαετία».

Εταξε και «ζεστό» χρήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε, «πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν ακριβώς στα χιονοδρομικά μας, στα καταφύγιά μας, στο να φτιάχνουμε μονοπάτια». Αλλά και σε «θεσμικό» επίπεδο παρουσίασε ως «πολύ σημαντικά τα νέα εργαλεία χωροθέτησης», το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), ως «εργαλεία τοπικής χωροθέτησης τα οποία δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης με ασφάλεια δικαίου», συνοδευόμενα από «φορολογικό καθεστώς που αφορά μεικτές χρήσεις», ενώ κλείνοντας το μάτι στους «επενδυτές», υπογράμμισε ότι υπάρχουν «μεγάλες εκτάσεις προς αξιοποίηση (...) ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικά προς τη Δυτική Ελλάδα, διότι τώρα έχουμε λύσει και τα βασικά θέματα προσβασιμότητας: Αεροπορική σύνδεση, οδική σύνδεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ