Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέα πλήρης κάλυψη στα ισραηλινά εγκλήματα από τις ΗΠΑ

Διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή και από την ΕΕ

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Ισραήλ στα μέσα Οκτώβρη

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Ισραήλ στα μέσα Οκτώβρη
Πλήρη κάλυψη στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνολικά, αλλά και ειδικά στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», έδωσε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, απάντησε: «Θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακομεταχειρίζεται, να κάνει φριχτά πράγματα στους Ισραηλινούς». Την ώρα που ο κατοχικός στρατός διαπράττει μια τεράστια σφαγή και βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναπαράγει τα περί «πολέμου κατά της Χαμάς» και απορρίπτει σθεναρά τη γενική κατάπαυση πυρός.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επιχείρηση στο «Αλ Σίφα», ο Μπάιντεν για μία ακόμα φορά έδωσε το «πράσινο φως». Αναπαρήγαγε ξανά την ισραηλινή προπαγάνδα και ισχυρίστηκε ότι από την όλη υπόθεση αποδείχθηκε τάχα «ένα πράγμα»: «Η Χαμάς έχει γραφεία, όπλα, υλικό κάτω από αυτό το νοσοκομείο και, υποπτεύομαι, κι άλλα»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν δίστασε να επαναφέρει τα fake news περί «αποκεφαλισμένων μωρών», που έχει αναγκαστεί να διαψεύσει ο ίδιος ο Λευκός Οίκος!

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Μπάιντεν είχε ισχυριστεί ότι είδε φωτογραφίες με αποκεφαλισμένα μωρά από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Λίγες μέρες μετά, όταν ξεσκεπάστηκε το ψέμα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε διευκρινίσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ...αναφερόταν σε δημοσιεύματα και δεν είχε δει τέτοιες εικόνες.

Κι όμως, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, όπως έκανε πριν, κόβοντας κεφάλια μωρών, καίγοντας γυναίκες και παιδιά».

Κατά τα λοιπά, αναμάσησε υποκριτικά τα περί «λύσης δύο κρατών», προσθέτοντας ότι είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της σύγκρουσης και ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν λάθος. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαιώνιση της κατοχής και τα όποια σχέδια «δύο κρατών» έχουν παρουσιάσει - όπως το σχέδιο Τραμπ - ουσιαστικά ενταφιάζουν την προοπτική ενός πραγματικά ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Χέρτζογκ: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κενό» στη Γάζα

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ανταπαντώντας εμμέσως στον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει «κενό» στη Γάζα και θα πρέπει να διατηρήσει εκεί μια ισχυρή παρουσία στο εγγύς μέλλον, στο όνομα του να εμποδίσει την επανεμφάνιση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times», ο Χέρτζογκ αναρωτήθηκε τι θα γίνει η περιοχή «αν αποσυρθούμε». «Τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε κενό. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα είναι ο μηχανισμός - διατυπώνονται πολλές ιδέες», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να μετατραπεί αυτός ο τόπος, η Γάζα, ξανά σε βάση τρομοκρατίας».

Νωρίτερα ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να δώσει χώρο σε μια νέα κυβέρνηση «εθνικής ανοικοδόμησης» με επικεφαλής κάποιο άλλο στέλεχος από το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου. «Δεν μπορούμε να διεξάγουμε μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση με πρωθυπουργό έναν στον οποίο δεν έχουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Λαπίντ στο «Κανάλι 12» της ισραηλινής τηλεόρασης.

Διπλωματικό παζάρι από Μπορέλ και φον ντερ Λάιεν

Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσει η ΕΕ στο φόντο των σχεδιασμών για τη δημιουργία των λεγόμενων «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ενώ βάζει πλάτη στη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Χτες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ξεκίνησε περιοδεία στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με στόχο συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μάλικι. Χτες συνάντησε επίσης τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ι. Χέρτζογκ, και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολιτευσης, Γ. Λαπίντ.

Σήμερα ο Μπορέλ αναμένεται στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και στη συνέχεια θα μεταβεί σε αραβικές χώρες (Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία), στο πλαίσιο παζαριών για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και πιθανώς την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. «Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό ορίζοντα που κοιτάζει προς τη λύση των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο», ανέφερε χτες ο Μπορέλ με ανάρτησή του.

Αύριο ξεκινά περιοδεία σε Αίγυπτο και Ιορδανία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο Κάιρο η φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με την ευκαιρία της άφιξης της «ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής» της ΕΕ.

Αργότερα η πρόεδρος της Κομισιόν θα ταξιδέψει στο Αμμάν, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' Μπιν Αλ Χουσεΐν, ο οποίος είχε συναντηθεί μαζί της και την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Παρεμβάσεις από Τουρκία και Κατάρ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες με τον ΥΠΕΞ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποδοκίμασε τις «δυτικές χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ», αλλά «σιωπούν απέναντι στη βαρβαρότητα στη Γάζα». Πρόσθεσε πως «είναι κρίμα» που συνεχίζονται οι «απάνθρωπες επιθέσεις και η παράνομη πολιορκία στη Γάζα». Τόνισε επίσης πως «η λύση στο πρόβλημα είναι δύο κράτη», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. «Η σιωπή απέναντι στην ανομία του Ισραήλ στη Γάζα είναι συνώνυμη με το να δώσουμε το πράσινο φως στην παραβίαση του νόμου σε άλλα μέρη του κόσμου» κατέληξε.

Νωρίτερα, το Κατάρ ζήτησε διεθνή έρευνα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου «καταδικάζει σθεναρά» την επέμβαση στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», τονίζοντας πως συνιστά «έγκλημα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών». Ζήτησε, έτσι, κατεπείγουσα διεθνή έρευνα, με την αποστολή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν να ερευνήσουν «τη στοχοποίηση νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής».

Προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ

Στη Νότια Αφρική, ο Πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του κατέθεσε αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγες ώρες πριν το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ανακοίνωσε πως θα υποστήριζε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στη Νότια Αφρική και την πλήρη αναστολή των διπλωματικών διμερών σχέσεων μέχρι το Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Το νομοσχέδιο αυτό αναμενόταν να κατατεθεί αργότερα χτες βράδυ.

Από την άλλη, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, «προειδοποίησε» χτες τον Ιρανό ομόλογό της Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν «έναντι οποιασδήποτε κλιμάκωσης ή επέκτασης της σύρραξης», ιδίως στον Λίβανο.

Σε σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η προειδοποίηση της Κολονά έγινε σε επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό της, κατά την οποία του τόνισε πως «η επέκταση της σύρραξης στη Γάζα δεν θα ωφελήσει κανέναν και το Ιράν θα φέρει βαριά ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ