Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρι με την Τουρκία, «υπηρεσίες» στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ
«

Προσπάθεια, ειλικρινή πιστεύω μέχρι στιγμής και από πλευράς Τουρκίας, να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός χτες τα παζάρια των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων με την Τουρκία.

Τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών, στις 7/12 στην Αθήνα, «μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε για τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε. Αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα», κάνοντας καθαρό ότι οι απαιτήσεις του τουρκικού κεφαλαίου είναι πάντα στο τραπέζι με ζεσταμένη την πλάτη από τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους». Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε το ΑΣΣ «ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, που πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, έβαλε ως «μεγάλη διαφωνία» μεταξύ των δυο μερών την προσέγγιση Ερντογάν για τη Χαμάς, με τον Μητσοτάκη για πολλοστή φορά να αντιτείνει ότι «είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προέβη σε μια κτηνώδη τρομοκρατική ενέργεια, εντός του Ισραήλ» και ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Προκλητικά, την ίδια ώρα κι ενώ στην Παλαιστίνη συνεχίζεται η γενοκτονία για χιλιάδες νεκρά γυναικόπαιδα από τη φρικώδη δράση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, συν την οργανωμένη προσπάθεια εκτοπισμού των εναπομεινάντων εν ζωή, ο Μητσοτάκης εξέφραζε την «κλιμακούμενη ανησυχία» του «για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».

Τόνισε ότι αυτό το μήνυμα έστειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία επισκέφτηκε χτες το πρωί στη Ραμάλα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Riyad al-Maliki, ενώ έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Mohammad Shtayyeh.

Δίνοντας την ουσία της μετάβασης Γεραπετρίτη στη Ραμάλα, ο Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά να παίξει «έναν ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και για ανθρωπιστικές παύσεις. Δηλαδή, για μια κατάπαυση του πυρός για ορισμένη χρονική διάρκεια», που ταυτόχρονα «θα διευκολύνει και την απελευθέρωση των ομήρων», όπως είπε πουλώντας υπηρεσίες στο Ισραήλ με το οποίο, όπως είπε, έχουν «στρατηγική συμμαχία».

Σε υλοποίηση αυτής της ...στοχοθεσίας, ο Γεραπετρίτης στη συνάντησή του με τον Al-Maliki, τόνισε την «επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα», κι αμέσως μετά μετέβη στα Ιεροσόλυμα για να δώσει το σχετικό ραπόρτο σε συνάντηση που είχε εκεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν.

Σύμφωνα, άλλωστε, με διπλωματικές πηγές, ο Γεραπετρίτης «ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τις απόψεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας», ενώ «συζήτησε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για ανθρωπιστική παύση και τους τρόπους συμβολής της χώρας μας για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή βασικών αγαθών (νερό, τρόφιμα, φάρμακα) και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την αποκατάσταση βασικών υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες (δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού)». Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα σχέδια του Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Για, δε, τη συνάντησή του με τον Κοέν, οι ίδιες πηγές λένε ότι «συζήτησε για την κατάσταση στην περιοχή και μετέφερε στον ομόλογό του τις ανησυχίες της παλαιστινιακής πλευράς για τη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση». Αυτά την ίδια ώρα βέβαια που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως συνέπεια των σχετικών συμφωνιών που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και προμαχώνας υποστήριξης του μακελειού που προκαλούν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Διόλου τυχαία, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας φρόντισε να έχει χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», διέχεε κατόπιν ο Δένδιας, διαβεβαιώνοντας ξανά για την «απόλυτη καταδίκη της Χαμάς» από μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Στο μεταξύ, εφ' όλης της ύλης θα είναι οι επαφές που ξεκινά σήμερα στη Γερμανία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων».

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και τρόπους αύξησης των διμερών εμπορικών συναλλαγών, μετά και από την υπογραφή οικονομικού πρωτοκόλλου που υπέγραψε στην Αγκυρα πριν λίγο καιρό ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ακόμα, σε προτεραιότητα θα μπει πάλι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην Αμυνα.

Στο μεταξύ, χτες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής κλότσησε λίγο παρακάτω το «τενεκεδάκι» της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας το σχετικό χαρτί στο ιμπεριαλιστικό παζάρι. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης έκαναν λόγο για «έλλειψη ωριμότητας των διαπραγματεύσεων», εκτιμώντας ότι «τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ