Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπυραυλική ασπίδα και παραπέρα εμπλοκή από το ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο
  • Σε «διπλό επίπεδο» οι κινήσεις των ΗΠΑ, με νέα τεράστια πακέτα προς το Κίεβο και υπονοούμενα για διαπραγματεύσεις
  • Νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία

Copyright 2022 The Associated

Ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους λαούς της περιοχής εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με το Κίεβο να επιμένει στις επιδιώξεις για γενίκευση του πολέμου με άμεση σύγκρουση κρατών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία μετά το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία, τη Δύση να συνεχίζει τις αποστολές εξοπλισμών και τη Μόσχα να προχωρά και χθες σε μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες.

Την ίδια στιγμή, δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων τις τελευταίες βδομάδες υπονοούν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων «όταν το θελήσει η Ουκρανία». Οπως σημειώνεται, ούτε η Ρωσία φαίνεται επί του παρόντος να μπορεί να επιτύχει στην Ουκρανία όλους τους στόχους που είχε θέσει, αλλά ούτε και η Ουκρανία να επανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειάς της.

Αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα «πρόθυμοι» για διαπραγματεύσεις, και μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν το θέλουν.

Το Κίεβο επιμένει ότι δεν ήταν ουκρανικός ο πύραυλος στην Πολωνία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επιμένει τις τελευταίες δυο μέρες να αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας ότι το πλήγμα στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, και μάλιστα αντάλλαξε δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Χθες ο Ζελένσκι αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Πολωνίας, δηλώνοντας ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν πως δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου. Ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στις έρευνες και ζήτησε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν «οι εταίροι μας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε «βέβαιος ότι ήταν ρωσικός ο πύραυλος», αλλά δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνθεί έναντι των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών της Τρίτης.

«Δεν γνωρίζω 100% - νομίζω ότι και ο κόσμος δεν γνωρίζει 100% τι συνέβη», συνέχισε ωστόσο και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι επρόκειτο για την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Την Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι είχε ισχυριστεί ότι «χωρίς αμφιβολία δεν ήταν δικός μας πύραυλος», σύμφωνα με αναφορές από τη διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, που λένε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

«Δεν υποδηλώνουν αυτό τα στοιχεία», ήταν η απάντηση του Μπάιντεν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Ζελένσκι, ενώ η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντ. Γουάτσον, επέμεινε με τη σειρά της πως η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι πρόκειται πιθανότατα για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η ίδια είπε ότι σε κάθε περίπτωση η Ρωσία ευθύνεται τελικά για το περιστατικό στην Πολωνία, καθότι εκτόξευσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντως με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, επιχειρήθηκε επικοινωνία με τους Ρώσους ομολόγους τους μετά το πυραυλικό περιστατικό στην Πολωνία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ ο ανταποκριτής της ιταλικής «Corriere Della Sera» στο Μπαλί, όπου συνεδρίαζε το G20, αναφέρει ολονύκτιες διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ μεταξύ του Μπάιντεν και άλλων ηγετών κρατών του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει. Το δυτικό μπλοκ πρέπει να "περιορίσει" τον Πούτιν, αλλά χωρίς να τροφοδοτήσει κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

ΗΠΑ: Διπλή τακτική, με «διαπραγματεύσεις» και «όπλα»

Επίσης, και αυτό το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν κ.ά., «κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και βδομάδες», με συχνές δηλώσεις για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πάντα «όταν το θελήσει η Ουκρανία».

«Από τη μια πλευρά η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 37 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παρακάμψει τον Ζελένσκι», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Αλλά και οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις προς τη Ρωσία θα συνεχιστούν, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν την αποδυνάμωσή της στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Μάλιστα ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, υποβάθμισε προχθές τις πιθανότητες πλήρους στρατιωτικής νίκης της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει σημαντική μαχητική ισχύ παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες που είχε στη Χερσώνα κ.α. Ο ίδιος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξει «πολιτική λύση».

«Η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης σύντομα - που ορίζεται ως εκδίωξη των Ρώσων από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - δεν είναι μεγάλη», είπε ο Μίλεϊ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ίσως μπορέσει να υπάρξει μια πολιτική λύση, με την οποία οι Ρώσοι θα αποσυρθούν», χωρίς να διευκρινίσει ούτε από ποιες περιοχές θα αποσυρθούν, ούτε πώς θα γίνει αυτό σε περιοχές που ελέγχουν στρατιωτικά και για τις οποίες η Μόσχα έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως οι ΗΠΑ «ξεμένουν» από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας που προορίζονται για την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Μίλεϊ, το Κίεβο θα καθορίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία για τον περιορισμό της Ρωσίας αφορά πρώτα και κύρια τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, αλλά και με δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, και του Καναδά, Τζ. Τριντό, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε οι δύο αυτές χώρες να συμβάλουν ώστε η Ουκρανία να δημιουργήσει μια αντιπυραυλική ασπίδα. Αλλά και ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, συστήματα αεράμυνας, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα των πυραύλων "Patriot"».

Πάντως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, προειδοποίησε ξανά τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε αυτήν την κατάσταση υποστηρίζοντας το Κίεβο με όπλα και πως «οι εξελίξεις (σ.σ. στην Ουκρανία) ίσως οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ θα γίνουν μέρος μιας καυτής σύγκρουσης».

Νέες επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συνθήκη «New START»

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να ανακοινώσουν ότι ο πύραυλος στην Πολωνία «δεν φαίνεται» να είναι ρωσικός σε μια χρονική στιγμή που διεξάγονται μυστικές επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA Ου. Μπερνς με τον Ρώσο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, στην Αγκυρα, με επίσημο θέμα τη «μη χρήση πυρηνικών όπλων».

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «ευαίσθητης φύσης», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ. Ο δε Μπερνς αμέσως μετά την Αγκυρα επισκέφτηκε το Κίεβο.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν νέες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας, αυτήν τη φορά για την ανανέωση της Συνθήκης «New START» για τον έλεγχο των στρατηγικών και πυρηνικών όπλων, από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη στο Κάιρο.

Συνεχίστηκε το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία

Η Ρωσία συνέχισε και χθες το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές και άλλες στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας, οι οποίες επιθέσεις εντάθηκαν μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας μερικές βδομάδες πριν.

Χθες χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και ένα μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων «Πιβντενμάς», ενώ ακούστηκαν εκρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας: Στην Οδησσό, στο Κίεβο, στην κεντρική πόλη Ντνίπρο κ.α.

Πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία καταστράφηκαν και άλλες υπέστησαν ζημιές μετά από «μαζικούς βομβαρδισμούς» χθες, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία Ενέργειας της Ουκρανίας, «Naftogaz».

Επιπλέον, ντόπιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Παρατάθηκαν οι συμφωνίες για τα ουκρανικά σιτηρά

Συμφωνία για την παράταση των συμφωνιών του ΟΗΕ και της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία, για εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας κατά 120 ημέρες, ανακοινώθηκε χθες.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν τον Ιούλη και επρόκειτο να λήξουν στις 19 Νοέμβρη, ενώ η Ρωσία απειλούσε ότι δεν θα τις ανανεώσει, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν τηρούσαν τη δέσμευση να διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, με άρση ορισμένων ευρωατλαντικών κυρώσεων που τις πλήττουν.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, χαιρέτισε τη «συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία». Δήλωσε δε «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Γκουτέρες πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν δεσμευτεί γραπτώς να τηρήσουν τους όρους αυτούς.

Το Κίεβο εξακολουθεί να επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας κατά ένα ολόκληρο έτος και την προσθήκη ενός ακόμα λιμανιού (Μικολάιβ) στη συμφωνία. Η Ουκρανία, ένας σημαντικός εξαγωγέας, έχει εξάγει περισσότερους από 10 εκατ. τόνους μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία στα τέλη Ιούλη, με κυριότερα τα φορτία καλαμποκιού και σιταριού.

Δικαστική απόφαση για την πτήση MH17 της «Malaysia Airlines»

Να σημειωθεί τέλος ότι δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε χθες πως η πτήση MH17 της «Malaysia Airlines» καταρρίφθηκε το 2014 - σκοτώνοντας σχεδόν 300 ανθρώπους - από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, και πως η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς εκείνη την περίοδο.

Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους - δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης - καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

«Η πορεία και το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας δείχνουν ότι η απόφαση βασίζεται σε μια πολιτική εντολή», κατήγγειλε το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας άνευ προηγουμένου πίεση από Ολλανδούς πολιτικούς, εισαγγελείς και ΜΜΕ προς το δικαστήριο.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα σχέδια για την «ενεργειακή ασφάλεια» απέναντι στη Ρωσία

Συνάντηση στο Βελιγράδι με πρωτοβουλία της Νορβηγίας

Από την προχτεσινή τριμερή συνάντηση Σερβίας - Ουγγαρίας - Αυστρίας στο Βελιγράδι

Copyright 2022 The Associated

Από την προχτεσινή τριμερή συνάντηση Σερβίας - Ουγγαρίας - Αυστρίας στο Βελιγράδι
Τη πληθώρα ανταγωνιστικών επενδυτικών σχεδιασμών που «τρέχουν» για τα Βαλκάνια, στη σκιά της όξυνσης του πολέμου στην Ουκρανία και ευρύτερα της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή, επιβεβαίωσε η «επιχειρηματική διάσκεψη» που έγινε στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και με τη συμμετοχή των ηγετών Σερβίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή κρίση» και εκφράστηκε αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με επισημάνσεις στα περιθώρια αξιοποίησης του αγωγού που κατασκευάζεται στη νότια Σερβία και θα συνδεθεί με τον IGB (συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έργο που θα εξασφαλίσει «ενεργειακή σταθερότητα». Αναφέρθηκε δε και μελέτη που προχωρά για την κατασκευή κάθετου αγωγού από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα, με προοπτική και τη διασύνδεσή του με τη νότια Σερβία.

«Τρέχουν» διεργασίες με όχημα και το Μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, διεργασίες στα Βαλκάνια εντείνονται και με όχημα την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», για την οποία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας Σερβία, Αυστρία και Ουγγαρία, κατά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής τους, στο Βελιγράδι.

Με βάση αυτήν τη συμφωνία, η οποία εντείνει την καταστολή εναντίον των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν σε συνεργασία για «να μετατοπιστεί η γραμμή άμυνας από την εισροή παράτυπων μεταναστών νοτιότερα».

Πρακτικά, όπως δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, θα συσταθούν μεικτές ομάδες περιπολίας, εξοπλισμένες με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τον εντοπισμό και την «αποτροπή» κάθε προσπάθειας «παράτυπης εισόδου» στη Σερβία που - όπως διαμήνυσε ο ίδιος - δεν προτίθεται να αποτελέσει «πάρκινγκ παράτυπων μεταναστών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ανέφερε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράτυπης εισόδου στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, επέλεξε να τονίσει ότι «το κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται από την ΕΕ δεν λειτουργεί, και γι' αυτό αναζητούνται συμμαχίες εκτός του πλαισίου που καθόρισαν οι Βρυξέλλες».

Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη συμφωνία κατέληξαν πρόσφατα Βρετανία και Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται αύξηση κατά 40% των δυνάμεων ασφαλείας που το Παρίσι θα αναπτύσσει στις βόρειες ακτές του, εισπράττοντας γι' αυτόν τον σκοπό από το Λονδίνο 72,2 εκατ. δολάρια.

Αναβάθμιση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βουλγαρία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Στογιάνοφ, δήλωσε χτες ότι στόχος της Σόφιας είναι να αναβαθμίσει από τάγμα σε ταξιαρχία την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή Νόβο Σέλο.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η Βουλγαρία υστερεί ως προς τις υποδομές» και ότι «η χώρα χρειάζεται επιπλέον πόρους που δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό του προσεχούς έτους».

Μεταξύ άλλων είπε ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο δημιούργησε ειδικό λογαριασμό για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τις υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκτιμήσεις για «ήπια» ύφεση στις ΗΠΑ και αναβάθμιση προβλέψεων για την Κίνα

Εκτιμήσεις για «ήπια» ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και την ίδια ώρα επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Κίνα δίνουν στη δημοσιότητα μεγάλα χρηματοπιστωτικά επιτελεία, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο των ανταγωνισμό των δύο πλευρών.

Οι οικονομολόγοι της «JP Morgan» προβλέπουν «ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα «σφίξει» περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,5% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και ότι ενδεχομένως η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2024.

Η «JP Morgan» αναμένει αυξήσεις επιτοκίων ύψους άλλων 100 μονάδων βάσης από τη Fed μέχρι τον Μάρτη του 2023, μετά την αύξηση κατά περισσότερες από 300 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.

Οι οικονομολόγοι της «JP Morgan» αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,1% μέχρι τέλη του 2023. Τον Οκτώβριο του 2022 το ποσοστό βρισκόταν στο 7,7%.

Η επικείμενη επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια άνω του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, γεγονός που στη συνέχεια μπορεί να δει τη Fed να ξεκινά τη χαλάρωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναφέρει η JPM.

Θετικές προβλέψεις για την κινεζική οικονομία

Το ίδιο 24ωρο, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό μονοπώλιο «Goldman Sachs» διέκρινε ότι οι τελευταίες κινήσεις της Κίνας προκειμένου να αμβλύνει τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της - τους περιορισμούς για την πανδημία και το «βάλτωμα» της αγοράς ακινήτων - εγείρουν αισιοδοξία για ανάκαμψη το 2023.

Εκτίμησε έτσι ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας πιθανότατα θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά και το 2024, αφότου η οικονομία της ξεπεράσει τον πρώτο αρνητικό αντίκτυπο της εξόδου από τη στρατηγική «μηδενικού COVID» την άνοιξη.

Αντίστοιχα, η «ANZ Bank» αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας πάνω από 5% το 2023, ενώ η «Morgan Stanley» προέβλεψε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στη χώρα.

Στον αντίποδα αυτών των προβλέψεων, η βρετανική κυβέρνηση μπλοκάρισε χτες την εξαγορά της ουαλικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών «Nexperia» από την κινεζική «Wingtech», με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια». Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της «Nexperia», η οποία εξέφρασε «κατάπληξη» και σχολίασε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για «περιορισμό των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Παζάρια με φόντο τη Σύνοδο για το Κλίμα

«Τρομακτική δουλειά» απαιτείται προκειμένου να υιοθετηθεί το σχέδιο ανακοίνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου (γνωστής ως COP27), ανέφερε χτες ο επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς.

Ο Τίμερμανς προεξόφλησε συνέχιση των σκληρών παζαριών, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα δώσει τα «φώτα» της με την ελπίδα να βρεθεί «κοινός τόπος πριν το τέλος της COP».

Νωρίτερα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο απόφασης το οποίο περιλαμβάνει πολλούς από τους στόχους που διατυπώθηκαν κατά την περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ, ενώ αφήνει για συζήτηση τα επίμαχα θέματα.

Η COP27 αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αν και δεν αποκλείεται παράταση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ευοδωθούν τα σχετικά παζάρια.

Αναπτυσσόμενες και ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες ζητούν συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής COP27 για τη δημιουργία νέου ταμείου, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις απώλειες που υφίστανται.

Οι «πλούσιες» χώρες, ανάμεσά τους αυτές της ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχουν μπλοκάρει προηγούμενες απόπειρες για τη δημιουργία τέτοιου ταμείου ή το να συζητηθεί κάποια αποζημίωση για τις απώλειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι τώρα η ΕΕ θέλει να συζητήσει τη δημιουργία νέου ταμείου, αλλά ζητά να διερευνηθεί πρώτα με ποιον τρόπο μπορούν να αναδιαρθρωθούν τα υπάρχοντα οικονομικά εργαλεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ